06 april 2017
Rubriek Gehoor

Slechthorende jongeren jagen hun dromen na

De openheid van Marie-Laure (16 jaar), het optimisme van David (21), de passie van Bianca (35) en het doorzettingsvermogen van Max (28): dát valt op aan de slechthorende jongeren die Stan van Kesteren interviewde voor zijn mini-documentaire ‘Slechthorend. Nou en?!’

06 april 2017
Rubriek Gehoor
Lees meer
Terug

Slechthorend viertal gaat het nog ver schoppen

 slechthorende voetballers
12 juli 2017
Rubriek Gehoor

Slechthorend viertal gaat het nog ver schoppen

Dovenvoetbal. Het lijkt moeilijk voor te stellen. Want hoe werkt dat precies? De spelers waarschuwen elkaar met gebaren, de trainer geeft voor de wedstrijd instructies en de scheidsrechter werkt met een vlaggetje in plaats van een fluitje. Maar het fanatisme en het plezier is precies hetzelfde. Kijk maar naar Patrick Lanser, voetballer, slechthorend en nét geselecteerd voor SPV’81. Geboren om te winnen Patrick Lanser had selectievoetbal al uit z’n hoofd gezet. Niet alleen omdat hij met z’n 32 jaar al wat ouder is, maar vooral vanwege zijn slechthorendheid. Nog een jaartje door blijven voetballen bij VVAC 4 samen met z’n maatjes had hij ook best gevonden. Misschien niet op het hoogste niveau, maar de wil om te winnen was er niet minder om. Toen werd hij benaderd door Raymond Lantinga, bondscoach van het Nederlandse dovenelftal, of hij bij SP’81 wilde voetballen.

Eerst die basisplaats waarmaken

Drie teamgenoten werden ook gevraagd: Rodin Davet, Jelle Hermens en Mike van der Staal. Gezamenlijk besloten ze de uitdaging aan te nemen. Trainer Lantinga is enthousiast over het viertal maar ook voorzichtig optimistisch. “Ook zij zullen zich moeten bewijzen en die basisplek verdienen”, benadrukt hij.


Cruijffiaanse logica

Patrick heeft twee goals op zijn naam staan in de drie interlands die hij tot nu toe speelde. Wat is het geheim daarachter? “Iets meer om je heen kijken dan iemand die wel goed hoort.” Zoals Lanser het vertelt, klinkt het bijna Cruijffiaans. Logisch. Vanaf zijn geboorte was hij al slechthorend, al is dat in de loop der jaren wel erger geworden. Voetballen heeft altijd een plek in zijn leven gehad. Bij de ‘horende’ clubs speelde hij met hoortoestellen in, in de dovencompetitie zonder.


De Belgen en de Russen mogen wel uitkijken

Het viertal hoopt natuurlijk op die basisplaats. En dan? Dan lonkt de kwalificatie voor het EK 2019 in Griekenland, al moeten ze nog wel even de dovenelftallen van België en Rusland verslaan. Maar met zoveel wilskracht en nuchterheid moeten onze jongens toch een heel eind komen.
12.07.2017
Rubriek Gehoor