Symptomen gehoorverlies

Gehoorverlies herkennen

Slechter horen ontstaat meestal niet van de ene op de andere dag: dit gebeurt heel geleidelijk. Vanaf het dertigste levensjaar gaat het gehoor langzaam achteruit. Veel mensen hebben het niet altijd direct in de gaten. Of willen het niet direct weten. En dat snappen wij als geen ander.

Uiteindelijk hoort u alleen wat u hoort.

Dat kan misleidend zijn. U denkt dat u alles nog goed hoort, terwijl u misschien al een lichte gehoorschade hebt. Als uw gehoor minder wordt, passen uw hersenen zich telkens aan in elke nieuwe situatie. Zij compenseren de verzwakte signalen van uw oren. Na een tijdje vergeten uw hersenen letterlijk hoe ze moeten horen, terwijl er voor uw eigen gevoel niet zoveel aan de hand is. Het zijn vaak de mensen in uw omgeving die u erop wijzen.

Dat kan leiden tot onzekerheid of irritaties, dus hoe kunt u gehoorverlies herkennen?

Gehoorverlies symptoom 1: Oorsuizen

Gehoorbeschadiging herkent u aan een aantal symptomen. Een eerste symptoom is last van oorsuizen (tinnitus). Dit kan variëren van een lichte vorm, die alleen in een stille omgeving hoorbaar is en nog kan verdwijnen, tot een constant hoorbaar oorsuizen.

Gehoorverlies symptoom 2: Verschil in toonhoogtes

Een tweede symptoom van gehoorbeschadiging kan zijn dat iemand een hoge toon als te zacht ervaart (gehoorverlies hoge tonen) en een lagere toon bijvoorbeeld niet. Of andersom. Dit zit zo: Het menselijk oor kan geluiden horen tussen de 20 en 20.000 Hertz. Hoe hoger de toon, hoe hoger de frequentie. Frequentie is het aantal trillingen per seconde, uitgedrukt in Hertz. Bij gehoorschade kan iemand in elke frequentie een andere mate van gehoorverlies hebben. Hierdoor ervaart de slechthorende geluiden verschillend. Sommige zijn te hard of te zacht, terwijl andere prima te horen zijn.

Gehoorverlies symptoom 3: Lokaliseren geluid

Een derde klacht kan zijn dat iemand moeite heeft met intonaties. Bij gehoorbeschadiging is de frequentie-analyse verstoord, omdat bepaalde haarcellen geen prikkels meer kunnen doorgeven. Dit kan in beide oren in verschillende mate voorkomen, waardoor het ontvangen van geluid in stereo vervalt. Dit maakt het moeilijker om te bepalen waar geluid vandaan komt.

Gehoorverlies symptoom 4: Radio of TV harder

Een vierde symptoom van gehoorschade is dat de haarcellen in uw oor steeds meer prikkeling nodig hebben om een signaal door te geven. Het oor past zich aan op het harde geluidsniveau door ongevoeliger te worden. Bij een gezond oor verlaagt deze drempel zich in een rustperiode automatisch weer tot een hogere gevoeligheid. Maar bij een gehoorbeschadiging herstelt dit zich niet meer. Het gevolg is dat u steeds harder gaat praten en bij radio en televisie het volume steeds harder zet.

Gevolgen van gehoorverlies

De tv nog maar een streepje harder. Op een druk feestje ‘ja ja’ roepen als u een vraag niet goed verstaat. Hoe erg is dat nou? Toch blijken de gevolgen van zelfs een klein beetje gehoorverlies groter dan u misschien denkt.

 • Irritatie
  Huisgenoten vinden het niet altijd prettig als de radio of tv zo hard staat. Ook luid praten en steeds maar weer herhalen is vervelend. Zo kan wederzijdse irritatie ontstaan.
 • Vermoeidheid
  Als we niet op ons gehoor kunnen vertrouwen, kost het extra veel energie om te volgen wat er om ons heen gebeurt. Heel vermoeiend en niet bevorderlijk voor het humeur.
 • Onveiligheid
  Een geluid lijkt van ver weg te komen, maar plotseling is die auto of motor heel dichtbij. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden.
 • Onzekerheid
  Wie niet meer goed hoort, mist niet alleen wát er in een gesprek wordt gezegd, maar ook hoe. Misverstand, wantrouwen en onzekerheid kunnen het gevolg zijn.

Laat Beter Horen u helpen met uw gehoor

Gehoorverlies is niet iets om u voor te schamen. En er is bijna altijd iets aan te doen. Uitstellen is begrijpelijk, het is voor veel mensen moeilijk om te accepteren dat hun gehoor minder wordt. Maar uitstellen is niet verstandig. In de tijd dat u wacht met een hoortest, kan uw gehoor weer een stuk achteruitgaan en dat is zonde. Het kan ook gevaarlijke situaties opleveren. Een hoortoestel vertraagt verdere achteruitgang van het gehoor, het stimuleert namelijk uw hersenen. Dus waarom zou u nog langer wachten? Twijfelen helpt niet, testen wel. Bij Beter Horen beloven we niets, maar onderzoeken we alles. Kom langs, dan zoeken we samen naar een oplossing waarmee u écht geholpen bent! U kunt ook eerst zelf uw gehoor testen met de korte online hoortest.

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel