Symptomen gehoorverlies

Gehoorverlies herkennen

Gehoorverlies. Het overkomt vrijwel iedereen, maar het gaat vrijwel nooit van de één op de andere dag. Al vanaf het dertigste levensjaar gaat het gehoor heel langzaam achteruit. Pas jaren later krijgen mensen er wat meer last van. De tv gaat steeds iets harder, het wordt lastiger spraak te verstaan... Maar dan zijn veel mensen nog altijd niet bereid het probleem onder ogen te komen. En dat is jammer. Want hoe eerder gehoorverlies wordt geconstateerd en aangepakt, hoe beter dat is.

 

Hoe goed is uw gehoor nog? Doe een gratis hoortest

Ik hoor nog prima, toch?

Het gehoor gaat voor veel mensen dus zeer langzaam achteruit. Dat maakt het soms best moeilijk gehoorverlies te herkennen. Uw hersenen zullen zich immers steeds aanpassen aan uw 'nieuwe' situatie. Het gebeurt dus dat mensen denken dat hun gehoor nog best oké is, terwijl er al behoorlijk gehoorverlies wordt gemeten. Soms zijn de eerste mensen die uw gehoorverlies opmerken de mensen die u dierbaar zijn of waarmee u veel samenwerkt. 

Maar in veel gevallen zult u zelf ook herkennen dat uw gehoor achteruit is gegaan. U merkt het in gesprekken met anderen of doordat u bepaalde geluiden mist. In de natuur, in muziek of tijdens een vergadering. Dat kan een frustrerend proces zijn. Het is niet voor iedereen gemakkelijk toe te geven dat het gehoor minder wordt.

Zo herkent u gehoorverlies

Er zijn verschillende symptomen die duiden op gehoorverlies.

Symptoom gehooverlies: Verschil in toonhoogtes

Een symptoom van gehoorbeschadiging kan zijn dat iemand een hoge toon als te zacht ervaart (gehoorverlies hoge tonen) en een lagere toon bijvoorbeeld niet. Of andersom. Dit zit zo: Het menselijk oor kan geluiden horen tussen de 20 en 20.000 Hertz. Hoe hoger de toon, hoe hoger de frequentie. Frequentie is het aantal trillingen per seconde, uitgedrukt in Hertz.

Bij gehoorschade kan iemand in elke frequentie een andere mate van gehoorverlies hebben. Hierdoor ervaart de slechthorende geluiden verschillend. Sommige zijn te hard of te zacht, terwijl andere prima te horen zijn.

Symptoom gehoorverlies: Oorsuizen

Een symptoom kan zijn dat u last heeft van oorsuizen (tinnitus). Dit kan variëren van een lichte vorm, die alleen in een stille omgeving hoorbaar is en nog kan verdwijnen, tot een constant hoorbaar oorsuizen.

Symptoom gehoorverlies: Lokaliseren geluid

Een derde klacht kan zijn dat iemand moeite heeft met intonaties. Bij gehoorbeschadiging is de frequentie-analyse verstoord, omdat bepaalde haarcellen geen prikkels meer kunnen doorgeven. Dit kan in beide oren in verschillende mate voorkomen, waardoor het ontvangen van geluid in stereo vervalt. Dit maakt het moeilijker om te bepalen waar geluid vandaan komt.

Symptoom gehoorverlies: Radio of TV harder

Een vierde symptoom van gehoorschade is dat de haarcellen in uw oor steeds meer prikkeling nodig hebben om een signaal door te geven. Het oor past zich aan op het harde geluidsniveau door ongevoeliger te worden. Bij een gezond oor verlaagt deze drempel zich in een rustperiode automatisch weer tot een hogere gevoeligheid. Maar bij een gehoorbeschadiging herstelt dit zich niet meer. Het gevolg is dat u steeds harder gaat praten en bijvoorbeeld het volume van de televisie of radio steeds hoger zet.

Symptoom gehoorverlies: Rumoerige omgeving

Wanneer het gehoor achteruit gaat. is dat voor sommige slechthorenden eerst te merken in rumoerige omgevingen. Bijvoorbeeld in een wat drukkere gelegenheid of in een gelegenheid met achtergrondmuziek. Erg vervelend als uw tafelgenoten om een grapje lachen, maar u heeft het (weer) niet gehoord.

Kom langs voor een gratis hoortest

Herkent u één van deze symptomen? Dan is het goed om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Dat begint met het doen van een gratis hoortest. In 30 minuten vertellen we u  hoe uw gehoor ervoor staat én hoe het eventueel beter kan. Heel verhelderend!

Maak een afspraak

Ook online uw gehoor testen

Wilt u snel een idee krijgen van uw hoorfitheid? Doe dan in drie minuten onze online hoortest. Na afloop ontvang u direct de uitslag in uw mailbox én een vrijblijvend advies voor een eventuele vervolgstap. Zo weet u snel waar u aan toe bent.

Naar de online hoortest

Gevolgen van gehoorverlies

"Ik wacht toch nog maar even". Het is een logische reactie. Gehoorverlies onder ogen zien is soms lastig. Dus doet u de tv toch maar een streepje harder en roept u maar gewoon 'ja' wanneer iemand u een vraag stelt die u wederom niet goed hoorde. Dat is best even vol te houden. Maar de gevolgen kunnen vervelend zijn. Want waarom zou u naar dat feestje gaan als u er toch niets aan vindt? En hoe vindt u partner of huisgenoot het om altijd naar de televisie te moeten kijken op standje dertig? Gehoorverlies wordt in veel gevallen steeds vervelender. 

 • Gehoorverlies roept irritatie op
  Huisgenoten vinden het niet altijd prettig als de radio of tv zo hard staat. Ook luid praten en steeds maar weer herhalen is vervelend, voor beide partijen.. Zo kan wederzijdse irritatie ontstaan.
 • Vermoeidheid
  Als we niet op ons gehoor kunnen vertrouwen, kost het extra veel energie om te volgen wat er om ons heen gebeurt. Heel vermoeiend en niet bevorderlijk voor het humeur.
 • Onveiligheid
  Een geluid lijkt van ver weg te komen, maar plotseling is die auto of motor heel dichtbij. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. Zeker in het verkeer is een goed gehoor belangrijk.
 • Onzekerheid
  Wie niet meer goed hoort, mist niet alleen wát er in een gesprek wordt gezegd, maar ook hoe. Misverstand, wantrouwen en onzekerheid kunnen het gevolg zijn.
Jan liep lang door met gehoorverlies

Onze klant Jan liep lange tijd door met gehoorverlies. Dat kreeg een steeds groter impact op zijn leven én op dat van zijn vrouw. 

Lees het verhaal van Jan

Uitstellen? Niet verstandig

Heel begrijpelijk dat u een hoortest liever nog even uitstelt. Maar het is niet verstandig. Als gehoorverlies nu een klein beetje impact heeft op uw leven, wordt dat zeker erger in de toekomst. Gehoorverlies gaat niet vanzelf weg en hoe eerder wij erbij zijn, hoe meer we voor u kunnen doen.

Dus: twijfelen helpt niet, testen wel. Dan weet u waar u aan toe bent. Bij Beter Horen staan we graag voor u klaar om u te helpen en te begeleiden. We vertellen u graag meer over onze hoortest, vergoedingen en alles wat u maar wilt weten over eventuele hooroplossingen. Daarbij vertellen we u een eerlijk verhaal. Want daar kunt u verder mee.

Kom eens vrijblijvend langs Doe een vrijblijvende hoortest

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel