Symptomen van gehoorverlies

Symptomen van gehoorverlies

De tv gaat steeds harder en u verstaat mensen minder goed. Bekende symptomen van gehoorverlies. Weinig mensen komen direct in actie als zij deze symptomen ervaren. Jammer, want hoe eerder u gehoorverlies constateert en aanpakt, hoe beter voor uzelf en uw omgeving. Herken de symptomen van gehoorverlies op tijd. 

 

Hoe goed is uw gehoor? Doe een gratis hoortest

De eerste tekenen van gehoorverlies

Al vanaf het dertigste levensjaar gaat het gehoor heel langzaam achteruit. De kans is groot dat u daar niets van merkt en dat de mensen in uw omgeving degene zijn die uw gehoorverlies als eerste opmerken. De hersenen passen zich namelijk steeds aan uw ‘nieuwe’ situatie aan. Daarom is het heel moeilijk om gehoorverlies (op tijd) te herkennen. Het gebeurt regelmatig dat mensen aangeven dat ze nog prima horen. Terwijl een hoortest dan al behoorlijk gehoorverlies meet.

Mensen die wel herkennen dat het gehoor achteruitgaat, merken dit bijvoorbeeld tijdens gesprekken met anderen, gebrek aan geluid in de natuur of in muziek of aan de telefoon. Dat kan erg frustrerend zijn. Bovendien komt het vaak voor dat mensen het lastig vinden om toe te geven dat het gehoord verslechterd.

Zo herkent u de symptomen van gehoorverlies

Bekijk hier de meest voorkomende symptomen van gehoorverlies.

Symptoom gehooverlies: verschil in toonhoogte

Het kan zijn dat u geluiden verschillend ervaart. Sommige geluiden zijn te hard of te zacht, andere geluiden zijn prima te horen. Dit komt omdat de mate van het gehoorverlies in elke frequentie verschillend kan zijn. De frequentie is het aantal trillingen per seconde, uitgedrukt in Hertz. Het menselijk oor hoort geluiden tussen de 20 en 20.000 Hertz. Hoe hoger de toon, hoe hoger de frequentie. Het is mogelijk dat u hoge tonen als te zacht ervaart en lage tonen niet. Of andersom. 

Symptoom gehoorverlies: oorsuizen

U kunt last hebben van oorsuizen (tinnitus). Een lichte vorm van tinnitus hoort u alleen in een stille omgeving en kan nog verdwijnen. Een zware vorm van oorsuizen is constant hoorbaar. 

Symptoom gehoorverlies: lokaliseren van geluid

Bij gehoorbeschadiging is de frequentie-analyse verstoord omdat bepaalde haarcellen geen prikkels meer doorgeven. Dit kan in beide oren in verschillende mate voorkomen. Hierdoor vervalt het ontvangen van geluid in stereo. En dit maakt het moeilijker om te bepalen waar geluid vandaan komt.

Symptoom gehoorverlies: volume radio of tv harder

Bij gehoorschade hebben de haarcellen in uw oor steeds meer prikkeling nodig om een signaal door te geven. Het oor past zich aan op het harde geluidsniveau door ongevoeliger te worden. Bij een gezond oor verlaagt deze drempel zich in een rustperiode automatisch weer tot een hogere gevoeligheid. Maar bij een gehoorbeschadiging herstelt dit zich niet meer. Hierdoor gaat u steeds harder praten en zet u het volume van de televisie of radio steeds harder.

Symptoom gehoorverlies: rumoerige omgevingen

Verstaat u uw tafelgenoten niet goed in een vol restaurant? Veel slechthorenden merken hun gehoorverlies als eerste op in een rumoerige omgeving. Bijvoorbeeld in een wat drukkere gelegenheid of als er achtergrondmuziek is. Erg vervelend als uw gezelschap om een grapje lacht, maar u het (weer) niet heeft gehoord.

Herkent u de symptomen? Kom langs voor een gratis hoortest

Als u een van de symptomen herkent, is het goed om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Dat begint met een gratis hoortest. In 30 minuten ontdekt u hoe uw gehoor ervoor staat én hoe het eventueel beter kan. Heel verhelderend!

Maak een afspraak
Audicien staat in de winkel

Ook online uw gehoor testen

Meet in 3 mintuten hoe fit uw gehoor is met onze online hoortest. Na afloop ontvangt u direct de uitslag in uw mailbox én een vrijblijvend advies voor een eventuele vervolgstap. Zo weet u snel waar u aan toe bent. 

Doe de online hoortest
vrouw doet online hoortest

De gevolgen van gehoorverlies

Gehoorverlies wordt in veel gevallen steeds vervelender. Want waarom zou u naar dat feestje gaan als u er toch niets aan vindt omdat u niemand verstaat? Hoe vindt uw partner of huisgenoot het dat de televisie altijd op vol volume staat? En wist u dat uw gehoor invloed heeft op uw werk.

 • Gehoorverlies roept irritatie op
  Gehoorverlies kan irritatie oproepen. Bij uzelf en bij de mensen om u heen. Huisgenoten vinden het niet altijd prettig als de radio of televisie zo hard staat. Ook luid praten en steeds maar herhalen, is voor beide partijen vervelend. 
 • Vermoeidheid
  Als u minder hoort, kost het u extra veel energie om te volgen wat er om u heen gebeurt. Dat is  mentaal enorm vermoeiend en niet bevorderlijk voor het humeur. Door de extra luisterinspanning die u de gehele dag moet inzetten is het normaal dat uw lichamelijke energie gedurende de dag afneemt. 
 • Onveiligheid
  Een geluid lijkt van ver weg te komen, maar plotseling is die auto of motor heel dichtbij. Dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Zeker in het verkeer is een goed gehoor belangrijk. Lees meer over uw gehoor in het verkeer
 • Onzekerheid
  Als u niet goed hoort, mist u niet alleen wát er in een gesprek wordt gezegd. Maar ook hoe dit wordt gezegd. Dit kan leiden tot misverstanden, wantrouwen en onzekerheid.
 • Onbegrip
  Het is voor uw naasten niet altijd even gemakkelijk om zich in uw situatie te verplaatsen. Het veelvuldige herhalen, stem moeten verheffen en het overtuigen om naar een gehooroplossing te zoeken, kan voor uw partner soms irritaties oproepen.De frustraties blokkeren tijdelijk het empathisch vermogen, waardoor er niet meer goed gecommuniceerd kan worden. 
 • Neerslachtigheid
  Het accepteren dat je lichaam niet functioneert zoals u het zou willen, is vaak een erg moeilijk proces. Voor sommige mensen leidt dit tot neerslachtige gevoelens of depressiviteit. 

Jan liep lang door met gehoorverlies

Onze klant Jan liep lange tijd door met gehoorverlies. Dat kreeg een steeds groter impact op zijn leven én op dat van zijn vrouw. 

Lees het verhaal van Jan
Man met gehoorverlies

Kom in actie

Heeft u last van bovenstaande gevolgen van slechthorendheid? Maar stelt u een hoortest liever nog even uit? U bent niet de enige. Maar het is niet verstandig om (lang) te wachten. Als gehoorverlies nu al  vervelende gevolgen heeft op uw leven, wordt dat zeker erger in de toekomst. Want gehoorverlies gaat niet vanzelf weg. Hoe eerder u bij ons komt, hoe meer we voor u kunnen betekenen. En hoe minder u last heeft van irritatie, vermoeidheid, onveiligheid en onzekerheid. 

Onze ervaren audiciens staan voor u klaar om u te helpen en te begeleiden. Zij vertellen u graag meer over onze hoortest, vergoedingen en al onze hooroplossingen. Na een vrijblijvende hoortest weet u snel waar u aan toe bent. Uitstellen werkt niet, testen wel. Dus waar wacht u nog op? Kom snel eens langs. En voorkom zo dat u (nog meer) last krijgt van de gevolgen van gehoorschade.

Kom vrijblijvend langs Doe een vrijblijvende hoortest

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel