Gehoorapparaat kosten

Wat kost een hoortoestel

Overweegt u de mogelijkheid om een hoortoestel te kopen? Van een verplichte eigen bijdrage tot belastingvoordeel en van eigen risico tot eindafrekening: de prijs van een hoortoestel kan best ingewikkeld zijn. Daarom zetten wij alle opties voor u uiteen op deze pagina. Berekent u liever snel wat u kunt verwachten qua gehoorapparaat vergoeding van uw zorgverzekeraar? Ga dan naar onze online rekentool.

Gehoorapparaat vergoeding

Het hoorprotocol

Als u een gehoorapparaat koopt bij Beter Horen bent u altijd verzekerd van een vergoeding voor uw hoortoestel. Wij hebben immers  afspraken gemaakt met alle zorgverzekeraars. In Nederland worden de vergoedingen van hoortoestellen bepaald door de zorgverzekeraars en vastgelegd in het zogenoemde hoorprotocol. Dit is een stappenplan dat alle audiciens in Nederland moeten gebruiken om te bepalen welk hoortoestel het beste bij u past, en geldt voor alle toestellen die (gedeeltelijk) vergoed worden door de zorgverzekering. Dit zijn altijd adequate toestellen, maar bevatten niet altijd de nieuwste technieken zoals draadloos bedieningsgemak of oplaadbare batterijen.

Categorieën hoortoestellen

Gehoorapparaten in het hoorprotocol zijn ingedeeld in vijf categorieën. Het hangt onder andere van de mate van gehoorverlies af in welke categorie u valt en uit welke categorie u dus een hoortoestel mag kiezen. Ook wordt er een uitgebreide vragenlijst doorgenomen. Er wordt hiernaast natuurlijk ook gekeken naar uw specifieke hoorwens, zodat de uiteindelijke hooroplossing compleet op uw situatie aansluit.  

Als u kiest voor een hoortoestel uit één van de vijf categorieën, dan komt u in aanmerking voor een vergoeding van uw zorgverzekeraar. Hoe hoog deze vergoeding precies is, hangt onder andere af van uw aanvullende verzekering en of u nog eigen risico open heeft staan. Het wettelijk eigen risico voor 2019 is vastgesteld op €385,-. Hiernaast kan het zo zijn dat u een eigen bijdrage moet betalen voor een toestel.

Bereken de kosten van uw hoortoestel na vergoeding Naar de online rekentool

Gehoorapparaat kopen zonder vergoeding

Vrije keuze in het topsegment

Er zijn ook hoortoestellen die buiten het hoorprotocol vallen. Deze zogeheten topsegment toestellen zijn de nieuwste en technologisch meest geavanceerde toestellen. Zij kunnen nét dat beetje meer en zorgen voor een optimale geluidsbeleving. Topsegment toestellen worden niet vergoed door de zorgverzekering, maar komen wel weer in aanmerking voor een korting op de belastingaangifte. Zij kunnen namelijk worden opgevoerd als aftrekpost. Dit is wel afhankelijk van uw persoonlijke financiële situatie.

Wilt u een hoortoestel kopen? Dan raden wij u aan even langs te komen in de winkel. Onze audiciens kunnen u alles vertellen over onder meer belastingvoordelen.

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel