Oorzaken gehoorverlies

Oorzaken gehoorverlies

Wat is eigenlijk gehoorverlies? Welke vormen zijn er? Hoe kunnen we die meten? En wat zijn de belangrijkste oorzaken van gehoorverlies? Beter horen begint met duidelijkheid.

vader en zoon
Mate van gehoorverlies

Gehoorverlies drukken we uit in decibellen verlies. Goedhorende mensen kunnen geluiden vanaf 1 decibel horen. Kun je bijvoorbeeld pas vanaf 30 decibel horen, dan ben je licht slechthorend. Een hoortoestel kan dan al helpen.

Kom eens langs voor een eerste advies Maak een afspraak!

Geleidingsgehoorverlies

Soms kan het geluid niet goed het binnenoor bereiken. Door bijvoorbeeld oorsmeer of een gaatje in het trommelvlies. Dit noemen we geleidingsgehoorverlies. Dit gehoorverlies is vaak niet permanent en kan verholpen worden door de oren schoon te maken, buisjes te plaatsen of een operatie.

Gehoorbeschadiging door lawaai

Slecht horen door blootstelling aan lawaai komt steeds vaker voor. Vroeger kregen vooral arbeiders hier last van. Nu hebben ook steeds meer jongeren last van lawaaidoofheid, omdat ze bijvoorbeeld langer luisteren naar harde muziek. De haartjes in het slakkenhuis in het binnenoor raken dan permanent beschadigd, waardoor slechthorendheid ontstaat. Harde geluiden verhogen niet alleen de kans op gehoorschade met dertig procent, het krijgen van stemmingswisselingen, slaapstoornissen, concentratieprobelemen en hoofdpijn wordt door omgevingslawaai ook nog eens verdubbeld. Gehoorbescherming door lawaai kan worden voorkomen door goede gehoorbescherming.

Druk op de oren door oorontsteking

Van de kinderen onder de twee jaar heeft 70% wel eens een middenoorsteking. Door vocht achter het trommelvlies hoort het kind dan slechter. Vaak gaat dit vanzelf weer over. Soms zijn medicijnen nodig of worden er buisjes in het oor geplaatst om het vocht af te voeren. In enkele gevallen houden kinderen een gehoorprobleem over aan een oorontsteking. Ook dit kan dus een oorzaak zijn van gehoorverlies.

Suizende oren door motorrijden

Slechthorendheid is onder motorrijders geen onbekende kwaal. De juiste oordoppen kunnen schade aan het gehoor voorkomen. Die beschermen tegen het constante suizen van lucht in en om de helm. Maar uiteraard met een dun filter, zodat u alle geluiden in het verkeer nog kunt horen. Bent u motorrijder? Dan biedt Beter Horen u effectieve en comfortabele gehoorbescherming. Bekijk onze speciale oordoppen voor motorrijders. Of beter nog: kom langs en laat u adviseren!

Slijtage door het ouder worden

Net als de rest van het lichaam slijten ook de oren bij het ouder worden. Deze zogenaamde ouderdomsslechthorendheid ontwikkelt zich vaak zo langzaam dat u daar zelf nauwelijks iets van merkt. Ongemerkt gaat bijvoorbeeld de televisie steeds een streepje harder. Pas als telefoneren lastig wordt, gesprekken moeilijk te volgen zijn of huisgenoten geïrriteerd raken, trekken mensen aan de bel. Deze oorzaak van slechthorendheid is vaak erfelijk.

De ziekte van Ménière

Bij deze ziekte werkt het binnenoor niet goed meer. Klachten als duizelingen, oorsuizen (tinnitus) en gehoorverlies zijn het gevolg. Na verschillende aanvallen wordt het gehoor steeds slechter. Na enkele jaren is er vaak blijvend gehoorverlies. De ziekte van Ménière komt voor bij 1 op de 1.000 mensen, het meest tussen 40 en 50 jaar.

Tinnitus of oorsuizen

Veel slechthorenden hebben last van tinnitus of oorsuizen. Het gaat dan niet om geluiden uit de omgeving, maar in iemands gehoorsysteem. Iemand hoort als het ware geluiden waarvoor geen externe geluidsbron is aan te wijzen. Dat kan een irritante piep zijn, een fantoomgeluid of gesuis in de oren. Iedereen ervaart het anders. Het is in feite een storing aan het gehoor. Heeft u last van tinnitus? Wij helpen u graag verder.

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel