Solo apparatuur en microfoons

hoorhulpmiddelen

Solo apparatuur en microfoons

Heeft u soms moeite om een gesprek goed te volgen, ondanks uw hoortoestel? Bijvoorbeeld tijdens een vergadering of bij een etentje? Bij Beter Horen vindt u verschillende hulpmiddelen die het geluid versterken zoals solo-apparatuur en microfoons. Kom gerust eens langs in de winkel. We vertellen u graag meer.

Wat is solo-apparatuur?

Solo-apparatuur is een hoorhulpmiddel dat het verstaan van spraak verbeterd. Het is een geavanceerd microfoonsysteem. U kunt het gebruiken als aanvulling op uw hoortoestel maar ook als hulpmiddel wanneer u geen gehoorverlies heeft.

Solo-apparatuur bestaat uit een microfoon die het geluid opvangt en het draadloos doorstuurt naar uw hoortoestel. Solo-apparatuur is dus iets anders dan een luisterhulp, waarbij de microfoon en ontvanger aan elkaar vastzitten. Doordat het geluid bij solo-apparatuur rechtstreeks van de microfoon naar het hoortoestel gaat, heeft u geen last van omgevingsgeluid. Dit verbetert het spraakverstaan. Solo-apparatuur is ook te gebruiken in combinatie met een cochleair implantaat of BAHA.

Hoe werkt solo-apparatuur?

Solo-apparatuur stuurt het spraakgeluid van de spreker naar de ontvanger via een rechtstreekse verbinding. Onderweg kan het niet vervuild raken met omgevingsgeluiden. Het geluid komt zo ‘schoon’ aan. Ook is er geen sprake van een nagalm waardoor de spraak niet vervormd.

Solo-apparatuur kan op tafel worden geplaatst of op kleding worden gedragen. Met name in een lawaaiige omgeving en op grote afstanden kan solo-apparatuur uitkomst bieden. Dit doet solo-apparatuur beter dan alleen een hoortoestel met een richtingsgevoelige microfoon die tot maar 1,5 meter echt effectief is.

Wanneer solo-apparatuur gebruiken?

Is het voor uw kind lastig om de leerkracht te verstaan in de klas? Of kunt u een collega niet verstaan aan de telefoon? Solo-apparatuur is een hoorhulpmiddel die vooral helpt op het werk en in de klas maar ook in andere drukke sociale situaties. Zoals tijdens het vergaderen met meerdere mensen en bij het samenwerken in een groep. Geluid kan ook via de telefoon, tv of computer direct worden doorgegeven aan solo-apparatuur.

Solo-apparatuur merken

Bij Beter Horen kunt u terecht voor solo-apparatuur van Phonak.

 

Phonak Roger On

Phonak Roger Select

Roger Table Mic II

Roger Touchscreen

Phonak Roger On

solo apparatuur

De Phonak Roger On heeft een speciale technologie, waarbij horen nog makkelijker wordt gemaakt. De Roger On microfoon schakelt namelijk automatisch tussen verschillende microfoonmodi. Bovendien richt de Roger On zich automatischop wie aan het woord is, zodat u diegene nog duidelijker kunt horen. 

Uw gesprekspartner kan de Roger On dragen op kleding zodat u hem of haar beter kunt horen. Deze microfoon kunt u ook verbinden aan uw laptop of tv. 

Phonak Roger On

Phonak Roger Select

solo apparatuur

De Phonak Roger Select heeft meerder microfoons waardoor het verstaan van groepsgesprekken in achtergrondlawaai duidelijk verbetert. De microfoon herkent automatisch wie er op dat moment praat. Zo is het voor u makkelijker om aan het gesprek deel te nemen. De Roger Select is te gebruiken met elk hoortoestel en via bluetooth te verbinden aan uw mobiele telefoon.
Phonak Roger Select

Roger Table Mic II

solo apparatuur

De Phonak Roger Table Mic II is voornamelijk geschikt voor op het werk. Door de Roger Table Mic II kunt u weer volop meedoen tijdens grote vergaderingen doordat u meerdere microfoons tegelijkertijd kunt gebruiken. De speciale  technologie zorgt ervoor dat de microfoon automatisch schakelt tussen verschillende sprekers in een straal van 360 ° om u heen. De Roger Table Mic II gaat 16 uur lang mee. Tijdens uw werkdag hoeft u zich dus niet druk te maken om de batterij.
Roger Table Mic II

Roger Touchscreen

solo apparatuur

Bent u een leraar, leerling, of heeft u een kind die naar school gaat? Het kan zijn dat een hoortoestel niet de hoorervaring biedt die gewenst is. Dan kan de Phonak Roger Touchscreen een mooie aanvulling zijn. Door dat de leraar de microfoon om de nek draagt of op een tafel plaatst kan de leerling actief meedoen in de les.

Naast de Roger Touchscreen Mic heeft Roger voor het onderwijs nog meer hooroplossingen. Benieuwd naar het aanbod voor onderwijs? 

Roger Touchsreen Mic

Solo-apparatuur kosten en vergoedingen

De kosten van solo-apparatuur variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s. Dit is afhankelijk van de grootte, de technologie en of ze te dragen zijn op kleding. De solo-apparatuur is vaak in bruikleen waardoor dit niet ten koste gaat van het eigen risico en betaalt u geen eigen bijdrage.

Bent u slechthorend en is alleen een hoortoestel niet voldoende? U komt mogelijk in aanmerking voor vergoeding van solo-apparatuur als u:

  • gemiddeld 35 dB of meer gehoorverlies heeft bij 1000, 2000 en 4000 Hz.
  • volgens vastgestelde regels dit hoorhulpmiddel nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Om een vergoeding te krijgen, heeft u vaak een verwijzing nodig van het audiologisch centrum.

Wilt u zeker weten of solo-apparatuur voor u wordt vergoed? Uw zorgverzekeraar kan u hier meer informatie over geven. Voor vragen over verzekeringen en vergoedingen kunt u ook altijd terecht bij één van onze Beter Horen winkels. 

Meer weten over soloapparatuur? Zoek een winkel

Hoe een draadloze microfoon precies werkt

Een draadloze microfoon geeft praktisch elk geluid aan hoortoestellen door, zonder een extra apparaat om de nek te hoeven dragen. U kunt de microfoon op tafel leggen of op de kleding van uw gesprekspartner bevestigen. Microfoons hebben een bereik tot wel 25 meter.

Een microfoon gebruikt u:

  • Bij een-op-een gesprekken, zelfs in situaties met veel rumoer.
  • Als tafelmicrofoon, zodat iedereen rondom de tafel beter te verstaan is.
  • Om signalen van bijvoorbeeld ringleidingen of andere audiobronnen te streamen.

Ampli Multi-Mic

Oticon EduMic

Phonak PartnerMic

Ampli Multi-Mic

microfoon

De Ampli Multi-Mic biedt verschillende functies waarvan u de hele dag door kunt genieten. Met een bereik van maar liefst 25 meter kunt u de Ampli Multi-Mic overal plaatsen. Als u de microfoon horizontaal op de tafel plaatst ontvangt het apparaat automatisch de stemmen van verschillende sprekers op. Daarnaast kunt u uw microfoon voor uw speakers plaatsen om optimaal te genieten van uw radio, televisie of ander geluidsapparatuur. 
Resound Multi-Mic

Oticon EduMic

microfoon

Vaak is het al lastig om elkaar te verstaan in klaslokalen, laat staan als je een gehoorprobleem hebt. Hiervoor is de Oticon EduMic ontwikkelt. Deze microfoon geeft kinderen meer rust om zich beter te concentreren. De zogeheten solo-apparatuur zorgt ervoor dat het kind direct de stem van de leerkracht ontvangt, zonder al het geroezemoes en achtergrondgeluiden.
Oticon EduMic

Phonak PartnerMic

microfoon

Deze gebruiksvriendelijke draadloze microfoon is speciaal gecreëerd om uw één-op-één-gesprekskwaliteit te verbeteren en werkt optimaal in een luidruchtige omgeving. U kunt de microfoon aan de kleding van uw gesprekspartner bevestigen, het geluid wordt dan direct naar uw hoortoestel gestreamd voor optimale geluidskwaliteit. 
Phonak PartnerMic

Microfoons kosten en vergoedingen

De meeste zorgverzekeringen vergoeden vanuit de basisverzekering microfoons zoals de Ampli Mic. Neem voor meer informatie contact op met uw audicien.

Wilt u meer informatie over draadloze microfoons? Neem contact met ons op

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel