Hyperacusis: symptomen en behandeling

Bent u overgevoelig voor geluid?

Hyperacusis is een medische term die gebruikt wordt voor overgevoeligheid voor alledaagse geluiden. Mensen die lijden aan hyperacusis ervaren normale geluiden als onaangenaam of zelfs pijnlijk aan de oren. Deze aandoening waarbij men overgevoelig is voor geluid is vaak chronisch. Vaak hebben mensen, die gevoelig voor geluid zijn, ook tinnitus en slechthorendheid. Een KNO arts of een audioloog kan onderzoeken of u daadwerkelijk overgevoelig bent voor geluid of dat u een andere aandoening hebt.

Ontstaan van hyperacusis

Vaak zijn het hoge harde geluiden die als onaangenaam en pijnlijk worden ervaren. Denk aan serviesgekletter, het afgaan van een alarm of het geschreeuw van kinderen. Soms is de hyperacusis zo erg dat mensen sociale situaties gaan vermijden, om zo hun gehoor te beschermen tegen de ongewenste geluiden. Over de oorzaak van hyperacusis is nog weinig bekend. Er wordt gedacht aan gehoorschade door lawaai, hoofdletsel, bijwerking van medicijnen, migraine.

Hyperacusis symptomen

Bij hyperacusis gaat het om een verlies van het zogenaamde 'dynamisch bereik'. Dit is het vermogen van onze oren om zich snel aan te passen aan wisselende geluidssterkten. Als dat ontbreekt, kun je veranderingen in geluid moeilijk verwerken. Daardoor klinken dagelijkse geluiden als pijnlijk luid en zelfs onverdraaglijk.

Over de oorzaken van hyperacusis is nog weinig bekend. Wellicht moeten we de storing zoeken in het 'efferente' deel van de gehoorzenuw. Dit deel helpt met selectief luisteren door de storende geluiden uit de binnenkomende geluidsprikkels te filteren. Het gaat vaak om een combinatie van elkaar versterkende factoren. Een KNO-arts of audioloog kan u vertellen of er sprake is van Hyperacusis

Ik ben overgevoelig voor geluid. Wat is de oorzaak?

Helaas bestaat er nog veel onduidelijkheid over de oorzaken van Hyperacusis. Er bestaan diverse theorieen waarbij verbanden worden gelegd met letsel of een klap op het hoofd. Ook beschadiging van het zenuwstelsel zou een oorzaak kunnen zijn. Zelfs het gebruik van medicijnen zou Hyperacusis kunnen veroorzaken. Er kan echter niet met zekerheid gezegd worden dat dit verband echt bestaat.

Behandeling van hyperacusis

Doordat er nog zo weinig bekend is over Hyperacusis, is ook een behandeling nog niet voorhanden. Vaak is acceptatie een belangrijke stap die ook de klachten daadwerkelijk kan verminderen. Een psycholoog kan hier eventueel uitkomst bieden. 

Beter Horen winkel
Meer weten?

Heeft u last van overgevoeligheid voor geluid? Onze audicien helpt u graag bij het vinden van een oplossing om uw klachten te verlichten. 

Maak een afspraak

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel