Hyperacusis: symptomen en behandeling

Bent u overgevoelig voor geluid?

Mensen die lijden aan hyperacusis ervaren normale geluiden als onaangenaam of zelfs pijnlijk aan de oren. Deze aandoening waarbij men overgevoelig is voor geluid is vaak chronisch.Hyperacusis is een medische term die gebruikt wordt voor overgevoeligheid voor alledaagse geluiden. Mensen die lijden aan hyperacusis ervaren normale geluiden als onaangenaam of zelfs pijnlijk aan de oren. Deze aandoening waarbij men overgevoelig is voor geluid is vaak chronisch. 

Ontstaan van hyperacusis

Vaak zijn het hoge harde geluiden die als onaangenaam en pijnlijk worden ervaren. Denk aan serviesgekletter, het afgaan van een alarm of het geschreeuw van kinderen. Soms is de hyperacusis zo erg dat mensen sociale situaties gaan vermijden, om zo hun gehoor te beschermen tegen de ongewenste geluiden. Over de oorzaak van hyperacusis is nog weinig bekend. Er wordt gedacht aan gehoorschade door lawaai, hoofdletsel, bijwerking van medicijnen, migraine.

Vaak hebben mensen, die gevoelig voor geluid zijn, ook tinnitus en slechthorendheid. Een KNO arts of een audioloog kan onderzoeken of u daadwerkelijk overgevoelig bent voor geluid of dat u een andere aandoening hebt.

Hyperacusis symptomen

Bij hyperacusis gaat het om een verlies van het zogenaamde 'dynamisch bereik'. Dit is het vermogen van onze oren om zich snel aan te passen aan wisselende geluidssterkten. Als dat ontbreekt, kun je veranderingen in geluid moeilijk verwerken. Daardoor klinken dagelijkse geluiden als pijnlijk luid en zelfs onverdraaglijk. Over de oorzaken van hyperacusis is nog weinig bekend. Wellicht moeten we de storing zoeken in het 'efferente' deel van de gehoorzenuw. Dit deel helpt met selectief luisteren door de storende geluiden uit de binnenkomende geluidsprikkels te filteren. Het gaat vaak om een combinatie van elkaar versterkende factoren.

Behandeling van hyperacusis

Er is nog veel onduidelijkheid over Hyperacusis. Er wordt vermoed dat de aandoening wordt veroorzaakt door schade in het gehooroorgaan. Dit kan zijn ontstaan na letsel (bijvoorbeeld een harde klap op het hoofd) of een lawaaitrauma. Ook bestaat er een link tussen bepaalde medicijnen en Hyperacusis. 

Een KNO-arts of audioloog kan u vertellen of er sprake is van Hyperacusis. In de meeste gevallen wordt echter helaas geen specifieke oorzaak gevonden. Zij kunnen u wel vertellen waar u een behandeling kunt volgen of in therapie kunt. 

Beter Horen winkel
Meer weten?

Heeft u last van overgevoeligheid voor geluid? Onze audicien helpt u graag bij het vinden van een oplossing om uw klachten te verlichten. 

Maak een afspraak

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel