Vergoeding van gehoorapparaat

Profiteer maximaal van uw vergoeding

Wist u dat het nu een gunstig moment is om maximaal te kunnen profiteren van de vergoeding van uw zorgverzekering? Uw vergoeding kan zelfs oplopen tot 100%. Beter Horen heeft in 2024 een contract afgesloten met alle overkoepelende zorgverzekeraars: Zilveren Kruis (o.a. FBTO), Coöperatie VGZ (o.a. Univé), CZ (met uitzondering van Just), Menzis, ONVZ, DSW, ASR, Zorg en Zekerheid, Salland en EUCARE (Aevitae). Benieuwd wanneer uw zorgverzekeraar uw hoortoestel wel, niet of deels vergoedt?

Vind uw dichtsbijzijnde winkel

Het hoorprotocol

Voor welk hoortoestel u een vergoeding krijgt, is vastgelegd in het hoorprotocol. Alle audiciens in Nederland moeten volgens dit hoorprotocol werken. Het is een soort stappenplan. Het idee hierachter is dat u verzekerd bent van een hoortoestel waarmee u goed kunt functioneren. Het hoorprotocol maakt hierbij onderscheid tussen 5 categorieën, van eenvoudig (categorie 1) tot complex gehoorverlies (categorie 5).

Categorie hoortoestellen

Om te bepalen in welke categorie uw gehoorverlies valt, zal eerst de mate van gehoorverlies moeten worden bepaald middels een hoortest en een speciale vragenlijst. Vervolgens bepalen we met u op welke wijze u uw hooroplossing wilt inzetten. Heeft u aan één oor een verlies van minstens 35 decibel? Dan heeft u veelal recht op een (gedeeltelijke) vergoeding van uw hoortoestel. Dit heet de vergoedingsdrempel. Binnen elke categorie vallen hoortoestellen van verschillende merken en typen met capaciteiten die passen bij uw gehoorverlies. Bij ons zijn dat altijd hoorapparaten van A-merken. 

Hoortoestellen vergoeding

Als u kiest voor een hoortoestel uit de categorie waarvoor u op grond van het hoorprotocol geïndiceerd bent, dan komt u in aanmerking voor een vergoeding van uw zorgverzekeraar. De vergoeding van uw zorgverzekeraar is doorgaans 75% bij volwassenen. U betaalt zelf de wettelijke eigen bijdrage van 25% én een eventueel openstaand eigen risico. Wilt u graag een hoortoestel uit een hogere categorie dan het aanbevolen hoortoestel? Dan kunt u bij veel zorgverzekeraars het verschil bijbetalen, met behoud van de vergoeding.

Eigen risico en eigen bijdrage

Gebruikt u zorg uit de basisverzekering? Dan geldt een wettelijk eigen risico. Voor 2024 is het minimaal eigen risico vastgesteld op €385,-.

Bent u verzekerd bij Zilveren Kruis, Zilveren Kruis ZieZo, De Friesland, FBTO, Interpolis, of de Christelijke Zorgverzekeraar? Dan wordt bij de aanschaf van uw hoortoestellen uw eigen risico niet aangesproken. 

De eigen bijdrage is het gedeelte van de rekening dat u altijd zelf moet betalen. Een hoortoestel wordt vanuit de basisverzekering voor 75% vergoed. De overige 25% is uw eigen bijdrage. Wij kunnen met u nagaan of uw aanvullende zorgverzekering deze kosten vergoed.

Aanvullende verzekering

Heeft u een aanvullende verzekering? Dan kan het zijn dat uw hoortoestel volledig wordt vergoed. Afhankelijk van de voorwaarden vergoedt de aanvullende verzekering de gehele of een deel van uw wettelijke eigen bijdrage en is het mogelijk dat uw hoortoestellen met €0,- bijbetaling kunt aanschaffen (een eventueel openstaand eigen risico niet meegerekend).

Hoe werkt het? U betaalt in de winkel de eigen bijdrage en u declareert dit bedrag vervolgens zelf bij uw zorgverzekeraar. Uw verzekeraar betaalt het bedrag dan aan u terug. Bent u klant bij CZ? Dan verrekent Beter Horen het door u verschuldigde bedrag rechtstreeks met CZ.

Topsegment hoortoestellen

Wilt u altijd genieten van het mooiste geluid in iedere situatie en de laatste technologie op uw oren? Dan komt u terecht in ons topsegment. Bij Beter Horen laten we u graag vrijblijvend kennismaken met de amplifon hoorinnovaties.

Vergoedingen Topsegement hoortoestellen

Wanneer u kiest voor een toestel uit het topsegment heeft u afhankelijk van uw polisvoorwaarden ook recht op een vergoeding van uw zorgverzekeraar. Meerdere zorgverzekeraars staan bijbetaling toe voor een toestel uit het topsegment. Ook bestaan er belastingvoordelen. Vraag uw audicien naar de mogelijkheden of kijk op de website van de belastingdienst.

Bijzondere zorgaanvraag

Vijf categorieen hoortoestellen dus, waarbij onder meer de uitslag van uw hoortest bepaalt voor welk toestel u een vergoeding krijgt. Maar wat nu als een toestel uit de 'aanbevolen' categorie toch niet het gewenste resultaat geeft?

Volgens de wet heeft u recht op vergoeding van een hoorhulpmiddel waarmee u goed kunt functioneren. Lukt dit om bijzondere of medische redenen niet met een hoortoestel uit de aanbevolen categorie? Dan kan uw audicien een bijzondere zorgvraag indienen bij uw zorgverzekeraar. Soms is eerst een second opinion van het audiologisch centrum nodig. Bij het indienen van de zorgvraag meldt de audicien onder andere welke toestellen u heeft geprobeerd en waarom deze toestellen u niet voldoende helpen. De zorgverzekeraar beoordeelt de aanvraag en indien zij ook van mening zijn dat de hogere categorie of een andere hooroplossing noodzakelijk is, kennen zij een vergoeding toe voor deze uitzonderlijke situatie.

 

Vervanging hoortoestellen

Een hoortoestel gaat gemiddeld 5 jaar mee. De meeste zorgverzekeraars vergoeden daarna geen reparaties meer. Ze vergoeden wél een nieuw hoortoestel indien uw huidige toestel niet meer de versterking biedt die u nodig heeft. Samen met uw audicien bespreekt u dan de volgende stap

Ook als u eerder een nieuw hoortoestel wilt, zijn er verschillende mogelijkheden. Kies bijvoorbeeld een van de nieuwste hoortoestellen. Daar geldt geen vergoeding voor. Maar u kunt een aanzienlijk deel van de kosten wel aftrekken van de inkomstenbelasting.

Meer weten over vervanging van uw hoortoestellen? Lees meer

Altijd vrijblijvend proberen

Wij bespreken graag uw hoorwensen in een persoonlijk gesprek. Aan de hand daarvan kunnen we u de beste oplossing bieden. Maar natuurlijk wilt u ook zelf 100% tevreden zijn over deze oplossing. Daarom mag u ieder toestel altijd gratis én vrijblijvend proberen.

Maatwerk

Beter Horen staat voor maatwerk, voor een hooroplossing die het allerbeste voor u is. Dáárvoor gaat u naar Beter Horen. Waar de audicien met uiterste precisie uw gehoorverlies meet, en vragen stelt over situaties waarin u hoorproblemen ondervindt. Zo brengen we alles in kaart om u te adviseren over de juiste hooroplossing. Maar dan zijn we er nog niet. Uw audicien besteedt veel zorg om uw hoortoestel helemaal af te stemmen op uw behoefte en perfect te laten functioneren.

Maak een afspraak

Heeft u nog meer vragen over vergoedingen of wilt u gewoon eens testen hoe uw gehoor ervoor staat? Maak dan gerust een afspraak. We helpen u graag verder!

Maak een afspraak
Audicien bij Beter Horen

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel