Vergoeding van hoortoestellen

Vergoeding van een hoortoestel door uw zorgverzekering

Wat kost een hoortoestel u nu precies en komt u in aanmerking voor een vergoeding van uw zorgverzekeraar? Valt het hoortoestel in de basisverzekering of is een aanvullende verzekering nodig? En hoe zit het met uw eigen risico en wat is het verschil met de eigen bijdrage? Beter Horen zet de zaken voor u op een rij.

Uw gehoorapparaat is altijd vergoed

Het maakt niet uit bij wie u verzekerd bent, bij Beter Horen krijgt u via elke zorgverzekeraar een vergoeding voor uw hoortoestel. Uw verzekeraar vergoedt altijd het grootste deel. Heeft u nog eigen risico openstaan op het moment dat u een hoortoestel aanschaft? Dat is belangrijk om mee te nemen bij de berekening van uw vergoeding hoortoestel. Daarnaast betaalt u een eigen bijdrage. Dat is zo bepaald door de overheid. Maar het is ook mogelijk dat uw hoortoestel volledig wordt vergoed, als u aanvullend verzekerd bent.

Uitleg van het hoorprotocol

Het hoorprotocol is de beroepsstandaard van de hoorbranche, en bepaalt voor welk hoortoestel u in aanmerking komt. Alle audiciens in Nederland werken volgens deze afspraken. Het hoorprotocol van Zorgverzekeraars Nederland is een stappenplan voor audiciens, om te bepalen welk hoortoestel u vergoed krijgt. De indeling is gebaseerd op uw gehoorverlies en uw levensstijl. Zo bent u niet alleen verzekerd van de beste oplossing, maar ook van de maximale vergoeding waarvoor u in aanmerking komt.

Categorie hoortoestellen en vergoeding

Het ZN-hoorprotocol maakt onderscheid tussen vijf categorieën, van eenvoudig tot complex. Heeft u aan één oor een verlies van ten minste 35 decibel? Dan komt u in aanmerking voor vergoeding van uw hoortoestel. We noemen dit de vergoedingsdrempel. Maar welk hoortoestel krijgt u nu vergoed? De diagnose van uw audicien bepaalt in welke categorie uw gehoorverlies valt. En voor welk hoortoestel u recht heeft op vergoeding. Elke categorie biedt keuze uit hoortoestellen van diverse merken en typen met bijpassende capaciteiten voor uw gehoorverlies. Bij Beter Horen zijn dat altijd toestellen van A-merken. Het zijn tenslotte wel uw oren. Die verdienen de allerbeste zorg.

Vergoeding hoortoestellen

Door intensief gebruik gaat een hoortoestel gemiddeld ongeveer 5 jaar mee. De meeste zorgverzekeraars vergoeden daarna geen reparaties meer. Ze vergoeden wél een nieuw hoortoestel, als uw huidige niet meer de versterking biedt die u nodig heeft. Als klant van Beter Horen krijgt u tegen die tijd een uitnodiging om samen met uw audicien de volgende stap te bespreken. Wilt u graag éérder een ander hoortoestel? Dan zijn er bij Beter Horen ook mogelijkheden. U kunt dan kiezen uit de nieuwste hoortoestellen. Daar geldt geen vergoeding voor, maar u kunt wel een deel van de kosten van het gehoorapparaat aftrekken van de inkomstenbelasting.

Bereken uw vergoeding met onze rekentool Bereken nu

Soms volledige vergoeding gehoorapparaat

Heeft u een aanvullende verzekering? Dan komt u misschien zelfs in aanmerking voor een vergoeding van de eigen bijdrage. Het is dus de moeite waard om bij de keuze van uw verzekeraar verschillende zorgpakketten goed met elkaar te vergelijken. Let u daarbij op of de vergoeding per persoon of per hoortoestel geldt. Bij sommige verzekeraars valt hoorzorg onder de rubriek ‘hulpmiddelen’.

Kosten gehoorapparaat aftrekbaar

De uitkomst van het hoorprotocol bepaalt voor welk hoortoestel uw zorgverzekeraar een bedrag vergoedt. Ook als u volgens de meting nog niet in aanmerking komt voor een hoortoestel, zijn er toch allerlei mogelijkheden met belastingvoordeel. Dat kan een hoortoestel zijn, maar ook een luisterhulp. Heeft u andere wensen? Bijvoorbeeld het ultieme hoortoestel, voorzien van de allernieuwste technieken, waarvoor geen vergoeding geldt? Dan kunt u mogelijk de kosten van het gehoorapparaat aftrekken van de belasting.

Beter horen begint met duidelijkheid

Beter Horen staat voor maatwerk, voor een hooroplossing die het allerbeste voor u is. Dáárvoor gaat u naar Beter Horen. Waar de audicien met uiterste precisie uw gehoorverlies meet, en vragen stelt over situaties waarin u hoorproblemen ondervindt. Zo brengen we alles in kaart om u te adviseren over de juiste hooroplossing. Maar dan zijn we er nog niet. Uw audicien besteedt veel zorg om uw hoortoestel helemaal af te stemmen op uw behoefte en perfect te laten functioneren. Van de eerste test tot en met de laatste onderhoudsbeurt. Bij ons is dat allemaal bij de prijs inbegrepen.

Deskundige hoortest door een audicien

Wilt u naar aanleiding van de online hoortest een deskundig en persoonlijk advies van één van onze audiciens? Laat uw gehoor vrijblijvend testen bij een Beter Horen winkel bij u in de buurt. In 20 minuten krijgt u zekerheid over uw gehoor. Wilt u daarna meer weten? Vraag om informatie of brochures bij onze audiciens. Zij kunnen u duidelijkheid geven over slechthorendheid of uitleg geven over de verschillende soorten hoortoestellen en hulpmiddelen.

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel