Heeft uw kind oorpijn? In veel gevallen gaat het om een oorontsteking. Neem in dat geval altijd contact op met de huisarts. Er kunnen echter ook andere oorzaken zijn.
Oorpijn is een frequent symptoom bij kinderen. De oorzaken zijn verschillend en kunnen verschillende delen van het oor omvatten: de eenvoudige "oorsmeerprop" bij oorinfecties of reflexpijn die niet nauw gerelateerd is aan het oor.
Pijn kan alleen het oor aantasten of kan uitstralen naar het omliggende gebied, de kaak, of meer in het algemeen, naar de gehele zijkant van het aangedane oor. De oorpijn begint meestal abrupt met pieken van acute pijn. Vaak gaat oorpijn vergezeld met koorts, soms ook erg hoge koorts. Een zeer jong kind kan plotseling ontroostbaar huilen of een verminderde eetlust ervaren. Oudere kinderen kunnen aangeven dat ze minder horen of dat het geluid vervormd klinkt.
Laten we eerst de verschillende soorten oorpijn bekijken. Er bestaat uitwendige en inwendige oorpijn. Sommige kinderen ervaren oorpijn nadat ze in bad zijn geweest of hebben gezwommen. Deze oorpijn gaat niet gepaard met koorts, zit in het buitenoor en geeft jeuk. Deze uitwendige oorpijn komt vaak door een bacterie of schimmel.
Is er sprake van koorts, een verstopte neus en pijn, dan kan dit worden veroorzaakt door een middenoorontsteking (otitis). Een inwendige oorpijn dus. De pijn wordt veroorzaakt door druk van het slijm of etterend materiaal op het trommelvlies. Als het membraan doorprikt als gevolg van de overmatige druk, zal de vloeistof aan de gehoorgang ontsnappen. Dit geeft een duidelijke vermindering van de pijn. Wrijf in dit geval de gehoorgang voorzichtig schoon, maak het oor niet nat met water en breng het kind naar de specialist. Meestal reconstrueert het trommelvlies spontaan in een week zonder gevolgen.
Sommige kinderen hebben mogelijk meer aanleg; bij hen kan geregeld oorpijn ontstaan. In deze gevallen kunnen oorzaken zijn: slechte mond- en neushygiëne, langdurig gebruik van de fopspeen, kunstmatige voeding en blootstelling aan sigarettenrook.
Het is belangrijk om tijdig een arts te raadplegen voor een diagnose en therapie, zodat de schade aan het oor beperkt wordt en het oor zo snel mogelijk kan herstellen. Wij raden u aan géén medicijnen te gebruiken die niet zijn voorgeschreven door de arts. Wees ook voorzichtig met het gebruik van wattenstaafjes. De katoenen sticks zijn vaak groter dan de gehoorgang van een kind en kunnen het oorsmeer juist richting het trommelvlies duwen, met kans op verwonding.