Plotseling gehoorverlies

Plotseling gehoorverlies en gehoorbeschadiging

Plotseling gehoorverlies, ook wel plotsdoofheid genoemd, ontstaat door een plotse of langdurige blootstelling aan te hoge geluidsniveaus die het binnenoor kunnen beschadigen. Het geluidstrauma kan plotseling zijn (bijvoorbeeld door hoofdletsel) of progressief (door de herhaling van geluiden die te krachtig zijn).

Plotseling gehoorverlies ontstaat als de bloedsomloop in het binnenoor wordt verminderd waardoor gehoorverlies optreedt. Het is niet bekend wat de oorzaak van plotseling gehoorverlies is, maar men gelooft dat luide geluiden de oorzaak kunnen zijn. Als u denkt dat u plotseling gehoorverlies heeft, kunt u een gratis hoortest doen. Onze audiciens kunnen het niveau van uw gehoorverlies beoordelen en kijken naar mogelijke oorzaken.

Kom langs voor een gratis hoortest Maak een afspraak

Een reactie op een krachtig geluid

Wanneer te hard geluid de oren bereikt, trilt het trommelvlies. Uiteraard weten uw oren zich te beschermen tegen te intense geluiden: het is de stapedius reflex, ook wel akoestische reflex genoemd.

De stapedius spier is het kleinste spiertje in ons lichaam. Bij een luid geluid trekt de spier samen, blokkeert het de versterking van de golven en beschermt zo het binnenoor tegen geluid. Maar zoals alle spieren wordt de stapedius moe, en nog sneller als het geluidsniveau hoog is.

Na deze vertragingen zijn de beschadigingen aan het binnenoor onherstelbaar. De haarcellen aan de binnenkant van het slakkenhuis (het gehoorgedeelte van het binnenoor) sterven af ​​en sommige geluiden worden niet meer doorgegeven aan de hersenen.

Deze blootstelling aan geluid resulteert in progressief verlies en gaat gepaard met fluiten in de oren, geluidsvervormingen en/of andere gehoorstoornissen. In de meest ernstige gevallen kan het leiden tot plotselinge doofheid.

Per ongeluk geluidsverlies

Een plotseling geluidsverlies, ook wel acuut akoestisch trauma genoemd, kan vaak onmiddellijk en ernstig letsel veroorzaken, zoals perforatie van het trommelvlies of abrupt gehoorverlies.

Dit type geluidstrauma kan optreden na een concert, een bezoek aan een nachtclub, een alarm, etc. De symptomen die aangeven dat u lijdt aan een acuut akoestisch trauma zijn:

  • Overgevoeligheid voor lawaai
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Tinnitus (fluiten, zoemen)

Gehoorschade door gewoonte

Er zijn bepaalde gewoonten of vrijetijdsbestedingen die te koppelen zijn aan geleidelijke aantasting van het gehoorstelsel. We noemen enkele voorbeelden:

  • Luisteren naar luide en lange muziek met een koptelefoon
  • Het gras maaien zonder gehoorbeschermers te dragen
  • Vliegen met een verkoudheid
  • Handwerk met luidruchtige uitrusting zonder een helm of beschermkap te dragen

Het is vanzelfsprekend dat u bij dit soort activiteiten bijzonder oplettend moet zijn, zodat u uw oren de nodige bescherming geeft. 

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel