Presbyacusis

Gehoorverlies door ouderdom

Wat is presbyacusis?

Presbyacusis of ouderdomsslechthorendheid is de verslechtering van de gehoorfunctie door ouderdom. Dit komt doordat de haarcellen in het slakkenhuis van het oor langzaam maar zeker verslechteren. Ouderdomsslechthorendheid is een stoornis van het binnenoor of de gehoorzenuw. Ouderdomsslechthorendheid heeft voornamelijk invloed op de hoge frequenties van geluid. Meer dan op de lage frequenties. Het gevolg is dat gesprekken minder goed te volgen zijn.

De oorzaken van presbyacusis

Presbyacusis kan verschillende oorzaken hebben, namelijk:

 • Schadelijke geluiden: u bent in de loop van uw leven blootgesteld aan harde geluiden. De trilharen raken beschadigd met gehoorverlies als gevolg.
 • Natuurlijke slijtage van de haarcellen: de haarcellen in het binnenoor verslechteren naarmate u ouder wordt. Hierdoor kunt u geluid minder goed waarnemen.
 • Uw gezondheid: wisselingen in bloeddruk en overgewicht kunnen een rol spelen bij gehoorverlies. Ook is er een samenhang tussen presbyacusis en risicofactoren als zwaar roken, stress en diabetes.
 • Middenoorontsteking: als een middenoorontsteking niet goed wordt behandeld, kan dit leiden tot gehoorverlies.
 • Erfelijkheid: gehoorverlies kan erfelijk worden doorgegeven. In dat geval erft u een gen met een fout. Dit kan leiden tot slechthorendheid. 

 

 

Wat zijn de symptomen van presbyacusis?

De symptomen van presbyacusis zijn:

 • Moeite met het volgen van gesprekken. Vooral in een lawaaiige of galmende omgeving.
 • Het moeilijker horen van bepaalde klanken in de middelhoge tot hoge frequenties.
 • Moeite om geluiden te lokaliseren in drukke omgevingen. Dit betekent dat het lastig voor u is om te bepalen uit welke richting een geluid komt.

Audiometrie bij presbyacusis

Uw audicien onderzoekt eerst uw gehoorgang, trommelvlies en middenoor. Zo kan deze beter vaststellen waar uw slechthorendheid mogelijk vandaan komt. Is er een vermoeden van presbyacusis? Dan kan audiometrie, een gehooronderzoek, dit bevestigen of juist uitsluiten. Bij toonaudiometrie worden hoge en lage tonen afgespeeld op variërende volumes. U geeft tijdens de test aan wanneer u de toon hoort. Op deze manier vindt de audicien de minimale toonhoogte en volume die u kunt horen. De zogenaamde gehoordrempel. Bij spraakaudiometrie hoort u via een koptelefoon verschillende woorden op hetzelfde volume. Met dit onderzoek kan de audicien het vermogen tot spraakverstaan controleren. Zowel toon- als spraakaudiometrie zijn standaard onderdelen van onze gratis hoortesten.

Audiogram bij presbyacusis

De resultaten van uw audiometrie worden weergegeven in een toon- en spraakaudiogram. Een audiogram is een grafische weergave van de werking van uw gehoor. Het belangrijkste kenmerk van presbyacusis is een verhoogde gehoordrempel. De gehoordrempel is de laagste geluidsdruk die u kunt waarnemen. Met andere woorden: het zachtste geluid dat u kunt horen. Heeft u presbyacusis, dan hoort u minder goed en wordt uw gehoordrempel dus hoger. Dit is ook te zien op uw audiogram. Door een verhoogde gehoordrempel kunt u medeklinkers moeilijker van elkaar onderscheiden en daardoor anderen lastig verstaan. Na uw hoortest kunt u altijd uw audiogrammen geprint naar huis krijgen om zo een beter beeld te krijgen bij uw presbyacusis. 

Behandeling van presbyacusis

Gehoorapparaten

Een gehoorapparaat is de voornaamste oplossing bij presbyacusis. Dit komt omdat een hoortoestel het geluid versterkt. Zo wordt het gehoorverlies gecompenseerd. U kunt een hoortoestel altijd vrijblijvend uitproberen om te ervaren of het uw presbyacusis vermindert.

Cochleair implantaat

Een cochleair implantaat is een chirurgisch geïmplanteerd hoortoestel. Het biedt geluid wanneer u ernstig gehoorverlies hebt. Het implantaat stimuleert de gehoorzenuw. Het helpt uw hersenen om in de loop van de tijd dit geluid te kunnen interpreteren. Het wordt gebruikt in de meest ernstige gevallen van gehoorverlies. Of in geval van ernstige doofheid wanneer een hoortoestel niet meer helpt.

Andere hoorhulpmiddelen

Er zijn verschillende luisteraccessoires of audioapparaten beschikbaar als u slechthorend bent. Denk aan telefoonversterkers of koptelefoons voor de tv. Sommige hoortoestellen kunnen ook direct verbinding maken met uw tv. Dit wordt gedaan via Bluetooth. Ook richtmicrofoons kunnen helpen bij presbyacusis. De Roger On bijvoorbeeld, detecteert wie aan het praten is en zendt dit door naar uw hoortoestel. Zo kunt u makkelijk deelnemen aan het gesprek.

Kunt u presbyacusis voorkomen?

Presbyacusis is moeilijk te voorkomen. Zo zijn er geen medicijnen of andere behandelingen om het verslechteren van de haarcellen te voorkomen. Wel kunt u rekening houden met enkele adviezen om toename van uw gehoorverlies tegen te gaan. Deze adviezen zijn:

 • Vermijd overmatig lawaai.
 • Gebruik gehoorbescherming
 • Reinig uw oren om de geluidsgeleiding te bevorderen.
 • Gebruik een volumebegrenzer op uw apparaten.

Een hoortoestel kan een oplossing bieden. Het kan het gehoorverlies compenseren en de kwaliteit van leven verbeteren.

Gehoorbescherming op maat

Bescherm uw oren optimaal om gehoorschade te voorkomen. Gebruik onze oordoppen op maat. Door de perfecte pasvorm worden uw oren volledig beschermd. Met een premium filter blijft u alle geluiden zo natuurlijk mogelijk horen.

Maak een afspraak
Oordoppen op maat

Duizeligheid bij ouderdom

Wanneer u ouder wordt, kunt u last krijgen van gehoorverlies. Maar ook van duizeligheid. Dit is vaak het gevolg van een evenwichtsstoornis. In het binnenoor bevindt zich het zogenaamde evenwichtsorgaan. Dit orgaan zorgt ervoor dat we in balans blijven. Als dit orgaan uit balans raakt, veroorzaakt dit problemen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waarvan er veel relatief onschuldig zijn. Het is altijd aan te raden om voorzichtig te zijn. Soms zit er namelijk een ziekte achter uw evenwichtsproblemen. Bijvoorbeeld de ziekte van Ménière. Maar ook vertigo (draaiduizeligheid) kan worden veroorzaakt door een verstoring van het evenwichtsorgaan. Er is ook een verband tussen evenwichtsproblemen en gehoorverlies. Problemen in het binnenoor kunnen namelijk leiden tot gehoorverlies. Bij elke vorm van duizeligheid kunt u bij twijfel een arts raadplegen.

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel