Presbyacusis

Gehoorverlies door ouderdom

Wat u kunt doen om gehoorverlies op hogere leeftijd te beperken

Zet u het volume van de tv luider en luider? Kunt u aan de telefoon uw gesprekspartners niet meer zo goed volgen als vroeger? Moet u vaak om herhaling vragen wanneer er veel achtergrondgeluid is? Al deze tekenen kunnen op hogere leeftijd de voorbode zijn van gehoorverlies. Wat is het? Wat kunt u eraan doen? En welke andere oorziekten op oudere leeftijd kunnen gehoorverlies veroorzaken? We adviseren u graag.

Gehoorverlies door ouderdom

Gehoorverlies op latere leeftijd kent een aantal stadia. 

  1. Gehoorverlies op oudere leeftijd heeft aanvankelijk alleen invloed op de hoge frequenties. U voelt misschien dat het moeilijker wordt om gesprekken te volgen in een lawaaierige of galmende omgeving.
  2. Daarna zijn de midden-hoge frequenties verzwakt, sommige klanken worden moeilijker. Dit geldt met name in een rumoerige omgeving of wanneer meerdere mensen tegelijkertijd praten.
  3. Naarmate het gehoorverlies vordert, leidt het luisteren naar gemiddelde en hoge frequenties tot problemen. Dit maakt het bijvoorbeeld moeilijk om met andere mensen in gesprek te zijn en geluiden te lokaliseren.
  4. Bij gehoorverlies door ouderdom kan het ook tot oorgeluiden (tinnitus) komen, net als tot een speciale gevoeligheid voor harde geluiden. Het dichtslaan van een deur kan bijvoorbeeld pijn veroorzaken of het oor irriteren.

U doet er altijd goed aan om bij twijfel een KNO-arts of audicien van Beter Horen te bezoeken, in welk stadium van gehoorverlies u zich ook bevindt.

Plotseling gehoorverlies bij ouderdom

Plots is het daar, dit geluid, de doffe druk in het oor, alsof u een watje in uw oor heeft. Dit kan plotseling gehoorverlies zijn dat zich meestal ineens voordoet. Hoe kan dit? De wetenschap is verdeeld. Men denkt dat dit lijkt op algemeen gehoorverlies op oudere leeftijd en wordt veroorzaakt door de fijne haarcellen in het oor. Deze haarcellen worden bevoorraad door kleine bloedvaten. Als de bloedcirculatie wordt verstoord krijgen de cellen te weinig voedingsstoffen en zuurstof. Als gevolg hiervan sterven de gevoelige sensorcellen af ​​en veroorzaken zo gehoorverlies.

Net als bij jonge mensen zijn de triggers voor een plotseling gehoorverlies op hoge leeftijd veelvuldig. Wisselingen in de bloeddruk en obesitas zijn mogelijke oorzaken, maar ook aandoeningen zoals een vetstofwisseling. Zwaar roken, extreme geluiden en stress kunnen een rol spelen. U merkt dat uw gehoor plotseling "instort"? Dan is een vroege behandeling essentieel. Goed om te weten: in meer dan 50 procent van de gevallen verdwijnen de symptomen vanzelf, vaak zelfs binnen enkele uren.

Kunt u gehoorverlies voorkomen? U kunt in elk geval rekening houden met factoren die uw gehoorverlies kunnen versterken. Neem bijvoorbeeld voldoende rust en pak overgewicht aan. Voor de gevolgen van overmatig lawaai kan gehoorbescherming worden gebruikt, zoals de oordoppen op maat die Beter Horen aanbiedt. 

Oorziekten bij ouderdom: duizeligheid

Een snelle draai van het hoofd, een abrupte beweging en dan is het al gebeurd: u wordt duizelig. Maar wat heeft dit allemaal te maken met uw oren? Veel. Het binnenoor is het zogenaamde evenwichtsorgaan, dat ervoor zorgt dat we in balans blijven. Maar als het balansorgaan zelf uit balans is, veroorzaakt dit problemen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waarvan vele relatief onschuldig zijn. Toch is het goed om altijd even zeker te zijn.

Belangrijk om te weten: de trigger voor korte duizeligheidsaanvallen zit in het binnenoor. Hier wordt immers het evenwicht geregeld. Hoe? De halfronde kanalen in het evenwichtsorgaan zijn gevuld met vloeistof. Wanneer u uw hoofd beweegt, of bijvoorbeeld gaat liggen, beweegt de vloeistof mee. Sensorische cellen kunnen reageren op deze beweging en geven de juiste info door aan het evenwichtszenuw.

Zo ziet u hoe uw oor 'u in evenwicht houdt'. Het is daarom niet verwonderlijk dat oorproblemen kunnen leiden tot problemen met uw evenwicht. Soms kunt u uw evenwicht verbeteren met bepaalde oefeningen. Het is hoe dan ook aan te raden altijd voorzichtig te zijn en bij iedere vorm van duizeligheid een arts te raadplegen. Soms zit er namelijk een ziekte achter uw evenwichtsproblemen, bijvoorbeeld de ziekte van Ménière. In veruit de meeste gevallen zal echter geen concrete oorzaak worden gevonden.

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel