Wat is tinnitus of oorsuizen?

Wat is tinnitus?

Tinnitus is een vorm van gehoorschade. Mensen met deze aandoening horen geluiden zonder dat ze er zijn. Deze geluiden lopen sterk uiteen, maar de bekende 'piep in het oor' is een bekende. Er zijn ook mensen die een fluit, zoemend geluid of een suis horen. Daarnaast wordt soms ook een brommend geluid waargenomen. Tinnitus ontstaat doordat trilharen in het binnenoor beschadigd raken. Soms door ziekte, soms natuurlijk. Maar tinnitus ontstaat ook regelmatig door blootstelling aan harde geluiden.

Hoe herken ik tinnitus?

Heeft u weleens een piep in uw oren? U bent zeker niet de enige. Geschat wordt dat meer dan een miljoen mensen tinnitus hebben. Hoe weet u of u tinnitus heeft? Lees hier meer over het herkennen van de symptonen.

Tinnitus herkennen

Wat zijn de oorzaken van tinnitus?

Tinnitus kan verschillende oorzaken hebben. De meestvoorkomende oorzaak is (langdurige) blootstelling aan te harde geluiden. Maar ook bepaalde infectieziekten kunnen tinnitus veroorzaken. Lees hier meer over de oorzaken van tinnitus.

Oorzaken tinnitus

Kloppend geluid in het oor

Heeft u last van een kloppend geluid in het oor? We noemen dit pulserende tinnitus.

Lees meer
In gesprek over uw klachten? Maak belafspraak

Over tinnitus

De soorten tinnitus

Mensen met tinnitus horen meestal continu een geluid dat er feitelijk niet is. Sommigen ervaren zelfs pijn. Velen worden overgevoelig voor de geluiden om hen heen. Voor anderen ‘normale’ geluiden kunnen enorm irriterend zijn. Veel mensen met tinnitus leren redelijk snel omgaan met de aandoening. Maar op andere mensen heeft tinnitus grote impact, ook op het sociale leven.

We kennen twee categorieën: subjectieve en objectieve tinnitus:

  • Subjectieve tinnitus is de meest voorkomende vorm. U hoort geluiden in uw hoofd of rond de oren die alleen u kunt horen. Brommen bijvoorbeeld, of piepen, zoemen, fluiten, ruisen of rinkelen. Tinnitus komt dan ook uit het Latijn, waar ‘tinnire’ letterlijk rinkelen betekent.

  • Bij objectieve tinnitus hoort u een geluid, dat een ander soms ook kan horen. Dit geluid ontstaat vaak bij samentrekkingen van de kleine spieren in het middenoor of anatomische afwijkingen van de bloedvaten.

Het geroezemoes in het oor na een concert

Oorsuizen komt veel voor bij jongeren na een avond stappen. Op poppodia, festivals en in discotheken wordt vaak gedraaid op een volume dat na tien minuten al acute gehoorschade kan veroorzaken. Ruim 15% van de jongeren tussen 16 en 30 jaar lijdt hierdoor al aan een vorm van permanente gehoorbeschadiging. Door de juiste gehoorbescherming te gebruiken, kun je gehoorschade en de kans op oorsuizen aanzienlijk verkleinen. 

Hoe om te gaan met tinnitus

Tinnitus kan vanzelf weer 'verdwijnen'. Veel mensen hebben weleens een tijdelijke piep in de oren gehad. Soms hangt tinnitus samen met bijvoorbeeld een oorontsteking of met stress. Dan verdwijnt het symptoon tinnitus na enige tijd vanzelf weer. Soms kan tinnitus met een hoortoestel of tinnitusmaskeerder wat onderdrukt worden. Dit biedt verlichting en helpt om te gaan met het oorsuizen.

Tinnitus behandeling

Tinnitus heeft voor veel mensen een behoorlijke impact op het leven. De aandoening kan concentratieproblemen, vermoeidheid of depressie met zich meebrengen. Kan tinnitus behandeld worden? Lees meer over onze oplossingen.

Lees verder

Meer weten over tinnitus?

Ga direct in gesprek met één van onze medewerkers.

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel