Wat is tinnitus of oorsuizen

Symptomen tinnitus

Heeft u (af en toe) last van oorsuizen of hoort u regelmatig een ruis, piep of fluitend geluid terwijl niemand anders dat hoort? Dan bestaat de kans dat u tinnitus heeft. Maar liefst één op de tien Nederlanders heeft er in meer of mindere mate last van. Voor sommige mensen heeft het een enorme impact op hun leven.

De soorten tinnitus

Mensen met tinnitus horen meestal continu een geluid dat er feitelijk niet is. Sommigen ervaren zelfs pijn. Velen worden overgevoelig voor de geluiden om hen heen. Voor anderen ‘normale’ geluiden kunnen enorm irriterend zijn. Mensen die te maken krijgen met tinnitus moeten soms hun hele levensstijl aanpassen om deze irritatie te voorkomen.

We kennen twee categorieën: subjectieve en objectieve tinnitus:

  • Subjectieve tinnitus is de meest voorkomende vorm. U hoort geluiden in uw hoofd of rond de oren die alleen u kunt horen. Brommen bijvoorbeeld, of piepen, zoemen, fluiten, ruisen of rinkelen. Tinnitus komt dan ook uit het Latijn, waar ‘tinnire’ letterlijk rinkelen betekent.

  • Bij objectieve tinnitus hoort u een geluid, dat een ander soms ook kan horen. Dit geluid ontstaat vaak bij samentrekkingen van de kleine spieren in het middenoor of anatomische afwijkingen van de bloedvaten.

Het geroezemoes in het oor na een concert

Oorsuizen komt veel voor bij jongeren na een avond stappen. Op poppodia, festivals en in discotheken wordt vaak gedraaid op een volume dat na tien minuten al acute gehoorschade kan veroorzaken. Ruim 15% van de jongeren tussen 16 en 30 jaar lijdt hierdoor al aan een vorm van permanente gehoorbeschadiging. Door de juiste gehoorbescherming te gebruiken, kun je gehoorschade en de kans op oorsuizen aanzienlijk verkleinen. 

Hoe om te gaan met tinnitus

Voor een aantal vormen van tinnitus zijn er inmiddels behandelingen. Met een hoortoestel of tinnitusmaskeerder kan de irritante toon wat onderdrukt worden of de aandacht ervan worden afgeleid. En met onze Tinnitus Therapie helpen wij inmiddels veel van de aangemelde klanten gedeeltelijk of helemaal van hun klachten af.  
Maak een afspraak met onze Tinnitus specialisten Maak een afspraak!

Tinnitus, wat is het en wat kun je er aan doen?

Tinnitus is een vorm van gehoorschade. De aandoening kan verschillende oorzaken hebben, van infectieziekten tot een bijwerking van medicijnen. De meestvoorkomende oorzaak is echter blootstelling aan te harde geluiden. Mensen die tinnitus hebben, horen een (voortdurende) piep, ruis of fluit in de oren. Ook treedt vaak gehoorverlies op.

Beter Horen begrijpt de impact die tinnitus kan hebben. Wij bieden als eerste een innovatieve behandeling: de Akoestische CR® Neuromodulatie.

man leest een boek

Oorsuizen klachten

Heeft u een piep in uw oor of last van oorsuizen?

man met tablet

Oorzaken tinnitus

Langdurige blootstelling aan harde muziek kan tinnitus tot gevolg hebben

Meer weten over de therapie? Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel