Wat is tinnitus of oorsuizen

Symptomen tinnitus

Oorsuizen, fantoomgeluid of tinnitus is er in verschillende gradaties en verschijningsvormen. Sommige mensen hebben er af en toe een beetje last van. Voor anderen maakt tinnitus het leven ondraaglijk.

De soorten tinnitus

Mensen met tinnitus horen meestal continu een geluid dat er feitelijk niet is. Sommigen ervaren zelfs pijn. Velen worden overgevoelig voor de geluiden om hen heen. Voor anderen ‘normale’ geluiden kunnen enorm irriterend zijn. Mensen die te maken krijgen met tinnitus moeten soms hun hele levensstijl aanpassen om deze irritatie te voorkomen.

We kennen twee categorieën: subjectieve en objectieve tinnitus:

  • Subjectieve tinnitus is de meest voorkomende vorm. U hoort geluiden in uw hoofd of rond de oren die alleen u kunt horen. Brommen bijvoorbeeld, of piepen, zoemen, fluiten, ruisen of rinkelen. Tinnitus komt dan ook uit het Latijn, waar ‘tinnire’ letterlijk rinkelen betekent.

  • Bij objectieve tinnitus hoort u een geluid, dat een ander soms ook kan horen. Dit geluid ontstaat vaak bij samentrekkingen van de kleine spieren in het middenoor of anatomische afwijkingen van de bloedvaten.

Het geroezemoes in het oor na een concert

Oorsuizen komt veel voor bij jongeren na een avond stappen. Op poppodia, festivals en in discotheken wordt vaak gedraaid op een volume dat na tien minuten al acute gehoorschade kan veroorzaken. Ruim 15% van de jongeren tussen 16 en 30 jaar lijdt hierdoor al aan een vorm van permanente gehoorbeschadiging. Door de juiste gehoorbescherming te gebruiken, kun je gehoorschade en de kans op oorsuizen aanzienlijk verkleinen. 

Hoe om te gaan met tinnitus

Voor een aantal vormen van tinnitus zijn er inmiddels behandelingen. Met een hoortoestel of tinnitusmaskeerder kan de irritante toon wat onderdrukt worden of de aandacht ervan worden afgeleid. En met onze Tinnitus Therapie helpen wij inmiddels veel van de aangemelde klanten gedeeltelijk of helemaal van hun klachten af.  

Tinnitus, wat is het en wat kun je er aan doen?

Beter Horen heeft gespecialiseerde audiciens in dienst die u kunnen adviseren welke aanpak het beste past bij uw tinnitus. Wij hebben voor sommige gevallen een unieke tinnitus behandeling die in veel gevallen een aanzienlijke verlichting van de tinnitus klachten oplevert. Bekijk hieronder de video.

Meer weten over de therapie? Lees meer
man leest een boek

Oorsuizen klachten

Heb je de laatste piep in je oor, het geluid van een saai geluid in je oren?

man met tablet

Oorzaken tinnitus

Harde muziek kan een oorzaak zijn voor het krijgen van tinnitus en verkoudheid.

Maak een afspraak voor onze Tinnitus therapie Maak een afspraak!

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel