Batterijen voor ieder hoortoestel

Gehoorapparaat batterijen

Uw hoortoestellen hebben speciale batterijen nodig. In geen enkel geval mogen andere batterijen, zoals horloge- of andere knoopcelbatterijen, worden gebruikt. Deze hebben meestal een te hoge spanning en kunnen uw hoorapparaat beschadigen.

Soorten batterijen

Batterijen voor uw hoortoestel zijn er in verschillende soorten en maten. Knoopcelbatterijen zijn het meest gangbaar in hoortoestellen. Er zijn 4 verschillende soorten batterijen, eenvoudig te herkennen aan de kleuren geel, oranje, bruin en blauw. Het verschil zit in de afmetingen en de prestaties. Zijn de batterijen op en weet u niet welke u nodig heeft? Geen zorgen. Onze audicien kan u altijd vertellen welke batterij u nodig heeft.

Hoe lang gaan ze mee?

Het is moeilijk om daar een antwoord op te geven. Soms een paar dagen, soms een week. Het hangt af van het type batterij, maar natuurlijk ook van het vermogen van uw hoortoestel. Met een hoortoestel dat bijvoorbeeld batterij 312 gebruikt, mag u een levensduur van zo’n 4 tot 10 dagen verwachten. Uw audicien vertelt u graag meer over de hoorbatterijen voor uw type hoortoestel.

Welke maat batterij?

De maat van een hoorbatterij herkent u altijd aan een nummer en een kleur:

 • Nummer 10 batterij is geel
 • Nummer 13 batterij is oranje
 • Nummer 312 batterij is bruin
 • Nummer 675 batterij is blauw

Op welke batterij werkt uw gehoorapparaat?

Er zijn batterijen in vele soorten en maten.

 • In-het-oor (IHO) hoortoestellen gebruiken hoofdzakelijk batterij type 10.
 • Achter-het-oor (AHO) hoortoestellen gebruiken vooral batterij type 13 en 675
 • Luidspreker-in-het-oor (LIHO/RIC) hoortoestellen gebruiken batterij type 312.

Voor alle soorten hoorbatterijen bent u bij Beter Horen aan het juiste adres. Beter Horen biedt alleen kwikvrije zink-lucht hoortoestelbatterijen. Deze batterijen voldoen aan alle nieuwste technische normen.

Hoe vaak moet u de batterijen van een hoortoestel vervangen?

Wanneer u uw hoortoestel 15 uur per dag draagt:

 • Nummer 10 batterij (geel) gaat tussen de 3 tot 5 dagen mee.
 • Nummer 312 batterij (bruin) gaat tussen de 4 en 10 dagen mee.
 • Nummer 13 batterij (oranje) gaat tussen de 6 en 12 dagen mee.
 • Nummer 675 batterij (blauw) gaat tussen 10 en 16 dagen mee.

Hoelang een hoortoestelbatterij precies meegaat, hangt af van uw type hoortoestel en hoe vaak u uw gehoorapparaat gebruikt.

Moet ik hoortoestelbatterijen recyclen?

Hoortoestelbatterijen moeten regelmatig vervangen worden. We snappen dat dit een uitdaging kan zijn. Ze zijn klein en makkelijk kwijt te raken. Dat maakt het verleidelijk om ze in de vuilnisbak te gooien. Maar de batterijen zijn schadelijk voor het milieu. We raden daarom ten zeerste aan om deze te recyclen. Door ze in te leveren bij inleverpunten voor batterijen bijvoorbeeld. Of kom langs in een van onze winkels en gooi ze in de speciale inzamelbakken.

Wanneer u de hoortoestelbatterijen moet vervangen? Dat hangt af van een aantal factoren. Denk aan de grootte van de batterij, het vermogen van het hoortoestel en of u draadloze functies gebruikt. Voor de verschillende maten houden we de volgende levensduur aan:

 • Maat 10: 3-5 dagen
 • Maat 312: 4-10 dagen
 • Maat 13: 6-12 dagen
 • Maat 675: 10-16 dagen

 

Gooi oude batterijen niet weg

De batterijen van uw hoortoestel noemen we zink-luchtbatterijen en zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Ze gebruiken lucht als energiebron en bestaan, zoals de naam al verklapt, uit zink. Daarom mag u deze batterijen nooit bij het huisvuil gooien. Dit is erg schadelijk voor het milieu. Wees dan ook voorzichtig met het weggooien voor hoortoestelbatterijen.

Waar kan ik lege hoortoestel batterijen inleveren?

Ga eens na: per jaar gebruikt de gemiddelde hoortoesteldrager al gauw rond de 140 batterijtjes. Die mogen natuurlijk niet in de prullenbak of grijze container, maar moeten apart worden ingezameld. Om dat iets gemakkelijker te maken, werkt Beter Horen samen met Stibat. Deze non-profit organisatie heeft in alle vestigingen van Beter Horen inzamelbakken geplaatst, zodat u uw lege hoorbatterijen gewoon in kunt leveren bij de balie als u nieuwe komt halen. Wel zo makkelijk!

Zo vervangt u de batterij van uw hoortoestel

Krijgt u een melding dat uw batterij van uw gehoorapparaat leeg is? Zo kunt u de batterij zelf vervangen:

 • Open de batterijlade van het toestel.
 • Verwijder de lege batterij.
 • Haal een nieuwe batterij uit de verpakking.
 • Verwijder de sticker op de nieuwe batterij en wacht twee minuten om de batterij te activeren.
 • Plaats de nieuwe batterij in de batterijlade. Let op dat het + -teken op de batterij overeenkomst met het + -teken op de lade.
 • Sluit de batterijlade.

Vervangen batterij - in het oor hoortoestel

Draagt u uw hoortoestel in het oor? In deze instructie vindt u stap voor stap uitgelegd hoe u de batterij van uw gehoorapparaat kunt vervangen.

Vervangen batterij - in het oor hoortoestel

Vervangen batterij - luidspreker in het oor hoortoestel

Draagt u uw hoortoestel achter het oor met de luidspreker in het oor? In deze instructie vindt u stap voor stap uitgelegd hoe u de batterij van uw gehoorapparaat kunt vervangen.

Vervangen batterij - luidspreker in het oor hoortoestel

Hoortoestel batterijen kopen

Wilt u graag nieuwe batterijen bestellen voor u hoortoestel? Dat kan eenvoudig in de winkel.

Beter Horen batterijen

Batterijtester

Zijn uw batterijen leeg? Dan test u eenvoudig met onze batterijentester. Daarmee ziet u in één keer of uw hoorbatterijen aan vervanging toe zijn. 

Man draagt een hoortoestel

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel