Geluid en horen

Wat is geluid precies?

Wat is geluid precies?

Geluid bestaat uit trillingen in de lucht. Deze trillingen zijn niet zichtbaar, maar wel hoorbaar. Ons gehoororgaan neemt dit namelijk waar doordat het trommelvlies gaat trillen. De hersenen interpreteren het als een bepaald geluid. Elke dag verrichten oren dus bijzonder werk. Ontdek hoe geluid precies werkt. 

Frequentie, geluidssterkte en decibel

Geluid is een opeenvolging van onzichtbare trillingen die zich verplaatsen in golven: zogenoemde geluidsgolven. Grofweg onderscheiden we geluiden op het gebied van toonhoogte en volume. De toonhoogte of frequentie van geluid meten we in Hertz (Hz). Volume of geluidssterkte drukken we uit in decibel (dB).

Hoorbare frequentie

Ons oor kan enkel geluidstrillingen waarnemen met een frequentie tussen 20 Hz en 20.000 Hz. Dit houdt in dat de luchtdruk tussen 20 en 20.000 keer per seconde verandert. De hoorbare frequentie heeft dus een flink bereik, maar daarbinnen is ons gehoor niet overal even gevoelig. We horen het beste tussen 100 en 5.000 Hz. Dat ligt precies binnen ons spraakgebied.

Hoe hoger de frequentie, hoe hoger het geluid klinkt. Een basgitaar heeft dus een lage frequentie, een dwarsfluit een hoge. Het bereik in de hoge tonen neemt overigens af naarmate we ouder worden door natuurlijke slijtage van het gehoor. Dit kan ervoor zorgen dat we anderen minder goed verstaan of omgevingsgeluiden missen. Het is daarom belangrijk om geregeld uw gehoor te laten checken.

Geluidssterkte

Amplitude verwijst naar de sterkte van een geluidsgolf. Het menselijk oor ervaart dit als de geluidssterkte. We kennen veel verschillende soorten volumes. Van het horen van je eigen adem tot het langsrazen van een opgevoerde brommer. Juist omdat het bereik van ons menselijk gehoor zo divers is, gebruiken we decibelmeters om helderheid te scheppen.

Decibel

Geluid kan zacht of hard zijn. Of ergens daartussenin. Met een decibel (dB) wordt de geluidssterkte aangegeven. De decibel is vernoemd naar Alexander Graham Bell, de uitvinder van de telefoon. Hoe harder het geluid, hoe hoger het aantal dB. Geluiden vanaf 80 decibel kunnen al schadelijk zijn. Daarom ervaren we deze hoeveelheid decibel vaak als overlast. Harde geluiden vanaf 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen, 140 decibel schuurt vaak tegen de pijngrens aan.

Een paar voorbeelden van verschillende geluidssterktes:

  • 0 dB: hoordrempel, dit is het zachtste geluid dat iemand kan horen
  • 40 dB: een stille huiskamer 
  • 60 dB: een rustig gesprek
  • 80 dB: langsrijdende vrachtwagens
  • 120 dB: sirenes van een ambulance

We leggen de staat van het gehoor vast in een audiogram

Horen van geluid

Een kort lesje biologie over de werking van het oor: trilhaartjes in het slakkenhuis gaan trillen als de oorschelp geluidstrillingen opvangt. De trilhaartjes geven dit door aan de gehoorzenuw. Deze zenuw zet trillingen om in signalen die de hersenen kunnen verwerken. Op deze manier kunnen we geluid horen. 

Op zoek naar de geluidsbron

We kunnen bepalen waar een geluid vandaan komt of waar de geluidsbron is. Geluid dat van rechts komt, is vanzelfsprekend net iets eerder bij het rechteroor. Hersenen herkennen het tijdsverschil en registreren daardoor razendsnel dat het geluid rechts is. Door de vorm van de oorschelp klinken geluiden van boven en onder anders. Zo klinkt een geluid dat een paar meter achter u is, veel doffer. Door al deze input bepalen de hersenen de geluidsbron. 

Wat is de snelheid van het geluid?

De snelheid waarmee geluidsgolven zich voortbewegen noemen we de geluidssnelheid. Dit hangt af van de vastheid, temperatuur en samenstellingen van de stoffen waarin dat gebeurt. Een paar feitjes:

  • Op de meeste plekken verplaatst geluid zich met 343 meter per seconde door de lucht
  • Hoe warmer de lucht, hoe sneller geluid zich voortbeweegt
  • In de meeste vloeistoffen en vaste stoffen is de geluidssnelheid hoger

Zo werkt elektrisch geluid

U heeft het vast in huis: een speaker of een box waar geluid uit kan komen. Of een radio, televisie of computer. De luidspreker van deze apparaten zet elektrische impulsen van een audiosysteem om in geluidsgolven. Dit werkt via een magneet die heen en weer beweegt op basis van de verschillende elektrische signalen. Dit zorgt vervolgens voor bewegingen in de lucht die onze oren opvangen als muziek of gesproken tekst.  

Oren beschermen tegen geluid

Waarschijnlijk komt u wel eens in aanraking met geluiden die harder zijn dan 80 dB. Misschien wel vaker dan u denkt. Op het werk, tijdens het klussen of door harde muziek. Beschadigd gehoor wordt helaas niet meer beter. Daarom is goede gehoorbescherming onmisbaar. Met onze op maat gemaakte oordoppen bent u verzekerd van optimale bescherming van uw gehoor. Door het speciale maatwerk sluiten de oordoppen uw oren volledig af en krijgt u altijd de beste oordopjes tegen geluid. Zo kunt u blijven genieten van de geluiden die u graag wilt horen. Ontdek onze gehoorbescherming op maat.

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel