FAQs

Het oor

Vragen met betrekking tot het oor

Slecht gehoor en krakende oren na oorontsteking?

Na de ontsteking zou uw gehoor zich moeten herstellen. Heel vervelend dat dit bij u niet zo is. Het kraken kan wijzen op vocht achter het oor. Laat uw oren controleren door uw huisarts. Waarschijnlijk zal deze u doorverwijzen naar een KNO-arts. Met speciale apparatuur kan deze snel zien wat er precies aan de hand is.

Waar kan ik mijn oren laten uitspuiten?

Dit kunt u niet bij een Beter Horen filiaal laten doen. Uw huisarts of KNO-arts spuit uw oren uit.

Hoe houd ik het beste mijn oren schoon?

Maak uw gehoorgang niet schoon met een wattenstaafje. Hiermee duwt u het vuil juist terug. Veeg alleen het vuil weg aan het begin van de gehoorgang. Of gebruik een earscratcher. Ook zijn er sprays en druppels waarmee u uw oren veilig reinigt. Bekijk al onze onderhoudsproducten.

Hoeveel decibel is schadelijk voor je oren?

Tot 80 decibel (dB) is geluid nog veilig. Dat is het niveau van een föhn in de hoogste stand of kinderen op een speelplaats. Schadelijk wordt het vanaf 100 dB, een kettingzaag bijvoorbeeld. Daar ligt ook de pijngrens. Acute schade kan al ontstaan door één geluidsexplosie harder dan 140 dB, bijvoorbeeld een vliegtuig bij de start. Maar niet alleen het aantal decibels telt. Ook langdurige of herhaalde blootstelling kan tot gehoorverlies leiden. Voor de grens van 80 dB geldt dan ook een maximum van 8 uur per dag.

Wordt mijn hoortoestel vergoed?

U krijgt een vergoeding als u aan een oor minimaal 35 decibel gehoorverlies heeft. De zorgverzekeraar vraagt meestal ook om een medisch voorschrift. Tip: maak een afspraak met een audicien voor een gratis gehoortest. Dan weet u precies hoeveel decibel gehoorverlies u hebt. 

Afspraak maken 

Lees ook over vergoedingen van hoortoestellen.

Mijn oma kan de telefoon niet meer horen. Wat nu?

Een beeldtelefoon kan uitkomst bieden voor mensen die de gewone telefoon niet meer kunnen verstaan. U heeft dan wel beiden een beeldtelefoon nodig.En u moet natuurlijk allebei gebarentaal onder de knie hebben. Afhankelijk van de mate van het gehoorverlies van uw oma, zou u ook kunnen denken aan telefoons die het geluid versterken.

U kunt ons assortiment telefoons hier bekijken.

Hier vindt u informatie over vergoedingen.

Ik ben doof aan één oor. Kunnen jullie helpen?

Voor eenzijdige doofheid bestaan wel degelijk hulpmiddelen. U kunt bijvoorbeeld denken aan een CROS-hoortoestel. Dit hoortoestel brengt het geluid van het dove oor over naar het goedhorende oor. De resultaten zijn wisselend. Een andere mogelijkheid is een BAHA (Bone-Anchored Hearing Aid). Dit is een hulpmiddel dat in het bot verankerd zit en via beengeleiding het geluid omleidt naar de horende zijde. Een CROS-hoortoestel en een BAHA doen dus ongeveer hetzelfde; de een via een draad of door de lucht en de ander via het bot. Meer hierover leest u op deze website over eenzijdige doofheid.

Welke soorten gehoorapparaat bestaan er?

Naast de verschillen aan de buitenzijde van een hoortoestel (zoals soort, kleur en merk), zijn er verschillen binnenin een toestel. De belangrijkste verschillen zijn het aantal banden, de verschillende programma’s, de richtinggevoeligheid van het microfoonsysteem en de digitale nabewerking. Een aantal verschillende soorten zijn bijvoorbeeld IHO hoortoestellen, AHO hoortoestellen en CROS-hoortoestellen.

Bestaat er een telefoon voor slechthorenden?

Er bestaan veel aangepaste telefoontoestellen voor slechthorenden. In onze vestigingen kunt u veel toestellen bekijken. Of bekijk een deel van ons telefoonassortiment online.

Vragen over Beter Horen

Kan ik een hoortoestel verzekeren bij Beter Horen?

Jazeker, met de vervangingsverzekering van Beter Horen is uw hoortoestel 5 jaar lang verzekerd tegen verlies, diefstal of schade. U kunt deze verzekering afsluiten bij de aanschaf van uf hoortoestel(len).

Wat is een StAr-audicien precies?

Een StAr-geregistreerde audicien voldoet aan de kwalificaties van de Stichting Audicienregister. Een StAr-geregistreerde audicien is dus een gediplomeerde audicien met de juiste papieren. De audiciens van Beter Horen zijn StAr-geregistreerd. Dit kunt u herkennen aan het StAr-logo.

Vragen over Tinnitus

Soms hoor ik een piep in mijn oor, hoe komt dit?

Het waarnemen van geluid zonder dat er een externe bron aan te wijzen is, noemt men tinnitus of oorsuizen. U hoort dan geluiden die er niet zijn. Zo`n geluid kan in alle mogelijke vormen voorkomen: ruisen, geluid als van de zee, fluiten, suizen, muzikale geluiden, hoog of laag, continu of afwisselend, hard of zacht of zoals bij u als piep. Oorsuizen kan veel verschillende oorzaken hebben. Soms is het te verhelpen, soms niet. U kunt hier meer lezen over tinnitus. Uiteraard kunt u vrijblijvend een

Slechthorendheid

Wat is een voorlichtingsgesprek bij beter horen?

In een gratis voorlichtingsgesprek geeft de audicien u antwoord op al uw vragen. Dit kan zijn over hoortoestellen en/of over hulpmiddelen en accessoires. Of over vergoedingen en het hoorprotocol. Het gesprek is gratis en vrijblijvend en duurt ongeveer 30 minuten.

Is er info over slechthorendheid bij kinderen?

Een goed gehoor is belangrijk voor een goede spraak/taalontwikkeling. Voor kinderen is er de online gehoortest. Een Audiologisch Centrum begeleidt slechthorende kinderen. Oudervereniging FOSS helpt ouders van slechthorende kinderen.

Is er verschil tussen hardhorend en slechthorend?

De letterlijke betekenis van beide woorden is hetzelfde: enigszins doof. Hardhorend heeft ook een figuurlijke betekenis: iemand die wel kan horen maar het niet wil. Soms denken mensen dat hardhorend betekent dat iemand geluiden harder hoort. Dat klopt niet. Wij spreken liever van slechthorend om verwarring te voorkomen.

Vragen over hoortoestellen

Hoe kan ik mijn gehoorapparaat schoonmaken?

Allereerst kunt u natuurlijk terecht bij uw eigen audicien. Maar bent u van huis en krijgt u een probleem met uw hoortoestel? U kunt dan gerust bij een andere Beter Horen-winkel in Nederland binnenlopen. Onder het genot van een kopje koffie helpen onze medewerkers u graag verder. Bijvoorbeeld voor het schoonmaken van het toestel of het verhelpen van een storing.

Bestaan er ook onzichtbare hoortoestellen?

Ja zeker. Bij Beter Horen hebben we verschillende hooroplossingen die nagenoeg onzichtbaar zijn. Zo is Lex een hoortoestel voor mensen met licht tot matig gehoorverlies. Lex is een nagenoeg onzichtbaar in-het-oor hoortoestel. Het draagt zeer comfortabel en zit vol met de modernste technologie.

Wat kost een gehoorapparaat bij Beter Horen?

Gehoorappraten zijn er in vele soorten en maten en het belangrijkste is dat uw gehoorverlies en wensen bepalen welke toestellen voor u geschikt zijn. Er is echter altijd de keuze tussen een vergoed toestel door de zorgverzekeraar of een toestel uit het vrije keuze assortiment. Mede doordat iedereen een anders verzekerd is kunnen de prijsverschillen erg groot zijn: van €0,- tot enkele duizenden euro's voor een niet vergoed toestel. Bij Beter Horen maakt u uiteindelijk zelf de keuze voor het hoortoestel dat past bij uw budget.

Is een gehoorappraat aftrekbaar van de belasting?

Een hoortoestel dat niet vergoed wordt door uw zorgverzekeraar kan mogelijk als aftrekpost worden gebruikt bij uw inkomstenbelasting. Dit is echter afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Informeer hiervoor altijd bij de belastingdienst of uw belastingadviseur.

Wat is het best geteste hoortoestel?

Het beste hoortoestel zal van persoon tot persoon verschillen. Er zijn veel factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van een hoorapparaat, waaronder de mate van uw gehoorverlies, uw levensstijl en budget. We raden aan om met uw audicien te praten over de beste optie voor u.

Batterijen gehoorapparaat: hoelang gaan ze mee?

De levensduur van de batterij hangt af van het batterijformaat en de actieve functies die gedurende de dag gebruikt worden, zoals draadloos streamen en hoe vaak sommige functies moeten worden ingeschakeld en uitgeschakeld op basis van uw omgeving.
Maak voor meer info een afspraak in onze winkels. Zoek winkel

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel