FAQs

Vragen over Het oor

Waar kan ik mijn oren laten uitspuiten?

Uw huisarts of KNO-arts spuit uw oren uit. Dit kunt u niet bij een Beter Horen filiaal laten doen.

Spoel of spuit uw oren niet zelf uit. U loopt dan het risico om uw oren te beschadigen omdat u niet zelf in uw oren kunt kijken. 

Hoe houd ik het beste mijn oren schoon?

Gebruik geen wattenstaafje om uw gehoorgang schoon te maken. Hiermee duwt u het vuil juist terug in uw oor. Veeg alleen het vuil weg aan het begin van de gehoorgang. Of gebruik een earscratcher.

Ook zijn er sprays en druppels om uw oren veilig mee te reinigen. Bekijk hier al onze onderhoudsproducten.

Lees op ons blog ook meer over het verwijderen van oorsmeer.

Hoeveel decibel is schadelijk voor je oren?

Tot 80 decibel (dB) is geluid nog veilig. Dat is het niveau van een stofzuiger of wekker. Vanaf 100 dB is geluid schadelijk, bijvoorbeeld het geluid van een kettingzaag. Daar ligt ook de pijngrens. Bij geluid harder dan 140 dB is de kans groot op acute schade, bijvoorbeeld door exploderend vuurwerk waar u vlakbij staat. Maar niet alleen het aantal decibels telt. Ook langdurige of herhaalde blootstelling leidt tot gehoorverlies. Voor de grens van 80 dB geldt dan ook een maximum van 8 uur per dag.

Benieuwd of u gehoorschade heeft opgelopen? Doe dan nu de gratis online hoortest of maak een afspraak voor een professionele gehoortest.

Ik ben doof aan één oor. Kunnen jullie helpen?

Voor eenzijdige doofheid bestaan verschillende hulpmiddelen. Bijvoorbeeld een CROS-hoortoestel. Dit hoortoestel brengt het geluid via een draad of door de lucht van het dove oor over naar het goedhorende oor. De resultaten zijn wisselend. Een andere mogelijkheid is een BAHA (Bone-Anchored Hearing Aid). Dit hulpmiddel zit in het bot verankerd en leidt het geluid via beengeleiding om naar de horende zijde. Lees meer over deze hoortoestellen op de pagina eenzijdige doofheid.

Bestaat er een telefoon voor slechthorenden?

Er bestaan veel aangepaste telefoontoestellen voor slechthorenden. Bekijk de toestellen in een Beter Horen winkel. Of bekijk een deel van ons telefoonassortiment online.

Mijn oma kan de telefoon niet meer horen. Wat nu?

Beter Horen verkoopt speciale telefoons voor slechthorenden en senioren. Deze telefoons versterken het geluid. Er bestaan ook beeldtelefoons. U moet dan wel beiden een beeldtelefoon hebben en gebarentaal begrijpen

 

Wat te doen bij oorontsteking?

Een oorontsteking is vervelend, maar meestal niet ernstig. Drink veel water en neem pijnstillers tegen de pijn. Krijgt u moeite met horen? Bel dan de huisarts.

Hoelang duurt oorontsteking?

Dit hangt af van het type ontsteking. Een uitwendige oorontsteking is meestal binnen drie weken genezen. Een middenoorontsteking duurt meestal twee tot drie dagen.

Is oorontsteking besmettelijk?

Een middenoorontsteking is meestal een gevolg van een verkoudheid. De ontsteking zelf is niet besmettelijk. Maar de etter die soms uit het oor komt is wel besmettelijk. Houd uw handen dus goed schoon!

Slecht gehoor en krakende oren na oorontsteking?

Na een oorontsteking zou uw gehoor zich moeten herstellen. Heel vervelend als dit bij u niet zo is. Het kraken kan wijzen op vocht achter het oor. Laat uw oren controleren door uw huisarts. Deze wijst u waarschijnlijk door naar een kno-arts. Met speciale apparatuur ziet de kno-arts snel wat er precies aan de hand is. 

Vragen over Tinnitus

Soms hoor ik een piep in mijn oor, hoe komt dit?

Het waarnemen van geluid zonder dat er een externe bron aan te wijzen is, noemt men Tinnitus of oorsuizen. U hoort dan geluiden die er niet zijn. Zo`n geluid kan in alle mogelijke vormen voorkomen: ruisen, geluid als van de zee, fluiten, suizen, muzikale geluiden, hoog of laag, continu of afwisselend, hard of zacht of zoals bij u als piep. Oorsuizen kan veel verschillende oorzaken hebben. Soms is het te verhelpen, soms niet. U kunt hier meer lezen over Tinnitus.

Wat is Tinnitus of oorsuizen?

Tinnitus is een vorm van gehoorschade. Mensen met Tinnitus horen geluiden zonder dat er een geluidsbron aanwezig is. De bekende 'piep in het oor' of 'oorsuizen' zijn veelgehoorde klachten.

Vaak is lawaai de boosdoener. Maar ook een te hoge bloeddruk of een infectieziekte kan Tinnitus veroorzaken.

Lees meer informatie over Tinnitus op onze website.

 

Vragen over Slechthorendheid

Is er verschil tussen hardhorend en slechthorend?

De letterlijke betekenis van beide woorden is hetzelfde: enigszins doof. Hardhorend heeft ook een figuurlijke betekenis: iemand die wel kan horen maar het niet wil. Soms denken mensen dat hardhorend betekent dat iemand geluiden harder hoort. Dat klopt niet. Om verwarring te voorkomen, gebruiken wij liever het woord slechthorend.

Is er info over slechthorendheid bij kinderen?

Een goed gehoor is belangrijk voor een goede spraak- en taalontwikkeling. Een Audiologisch Centrum begeleidt slechthorende kinderen. Oudervereniging FOSS helpt ouders van slechthorende kinderen. U kunt met uw kind altijd de online hoortest doen.

Ga ik naar een audicien of kno-arts?

Merkt u dat u wat minder goed hoort dan voorheen? Vaak kunt u rechtstreeks terecht bij onze audiciens. Dit hangt onder meer af van uw leeftijd en uw zorgverzekeraar. Lees de uitleg op de pagina kno-arts of audicien.

Vragen over Beter Horen

Kan ik een hoortoestel verzekeren bij Beter Horen?

Ja, met een vervangingsverzekering van Beter Horen is uw hoortoestel 5 jaar lang verzekerd tegen verlies, diefstal of schade. Sluit deze verzekering af bij de aanschaf van uw hoortoestel(len). Lees meer op de pagina Hoortoestel verzekering en vergoeding.

Wat is een StAr-audicien precies?

Een StAr-audicien is geregistreerd bij de Stichting Audicienregister. Het is een gediplomeerde audicien die voldoet aan de kwalificaties van de Stichting Audicienregister. Alle audiciens van Beter Horen zijn StAr-geregistreerd. Dit herkent u aan het StAr-logo.

Wat is een voorlichtingsgesprek bij Beter Horen?

Tijdens een voorlichtingsgesprek geeft de audicien antwoord op al uw vragen over uw gehoor. De audicien geeft u advies over hoortoestellen, gehoorbescherming of accessoires. Daarnaast kan de audicien u meer vertellen over vergoedingen en het hoorprotocol. Een voorlichtingsgesprek duurt ongeveer 30 minuten en is geheel vrijblijvend en gratis.

Heeft u ook vragen over één van bovenstaande zaken? Neem contact met ons op.

Vragen over hoortoestellen

Welke soorten gehoorapparaten bestaan er?

Gehoorapparaten kunnen verschillen in vorm en grootte. Zo zijn er gehoorapparaten die achter het oor (AHO-hoortoestellen) worden geplaatst of met de luidspreker in het oor (LIHO-hoortoestellen). Bij Beter Horen hebben we ook haast onzichtbare hoortoestellen die geheel in het oor gaan (IHO-hoortoestellen). Daarnaast verschillen hoortoestellen in technologie. Zo zijn sommige modellen oplaadbaar of zijn goed in het onderdrukken van windruis. Bij Beter Horen gaan we daarom graag met u in gesprek over uw persoonlijke situatie en wensen. Juist omdat er zoveel hoorapparaten zijn, vinden we graag precies het hoortoestel dat bij u past. In kleur, vorm, maat en afstelling. 

Wat is het best geteste hoortoestel?

Het beste hoortoestel zal van persoon tot persoon verschillen. De mate van uw gehoorverlies, uw levensstijl en budget bepalen onder andere wat voor u het beste gehoorapparaat is. Bespreek met de audicien wat de beste optie is. Maak een afspraak voor een kennismaking.

Bestaan er ook onzichtbare hoortoestellen?

Bij Beter Horen hebben we verschillende kleine en onzichtbare hoortoestellen die u met het blote oog amper ziet. Deze kleine gehoorapparaten zitten vol met de modernste technologie. U levert dus niet in op de kwaliteit. Informeer bij uw Beter Horen audicien naar de mogelijkheden.

Wat is een cochlear implantaat?

Een cochlear implantaat (CI) is een apparaat voor doven en zeer slechthorenden die te weinig horen met een hoortoestel. Het is een onderhuids implantaat met een uitwendig gedeelte. Lees hier meer over het cochlear implantaat.

Wat kost een gehoorapparaat bij Beter Horen?

De prijzen van gehoorapparaten variëren. U heeft de keuze tussen hoortoestellen met vergoeding door de zorgverzekeraar en hoortoestellen uit het vrije keuze assortiment. Hoe hoog de vergoeding is, hangt af van uw zorgverzekering en uw gehoorsituatie. Bij Beter Horen maakt u uiteindelijk zelf de keuze voor het hoortoestel dat past bij uw gehoorverlies, uw wensen en uw budget. Lees meer op de pagina de kosten van een gehoorapparaat.

Wordt mijn hoortoestel vergoed?

U heeft recht op een vergoeding als u aan één oor minimaal 35 decibel gehoorverlies heeft en de afgelopen vijf jaar nog geen vergoeding hebt ontvangen. De zorgverzekeraar vraagt meestal ook om een medisch voorschrift. Tip: maak een afspraak voor een gratis hoortest. Dan weet u precies hoeveel decibel gehoorverlies u heeft. Lees ook over vergoedingen van hoortoestellen.

Is een gehoorappraat aftrekbaar van de belasting?

Een hoortoestel dat niet vergoed wordt door uw zorgverzekeraar kan mogelijk als aftrekpost worden gebruikt bij uw belastingaangifte inkomstenbelasting. Dit is echter afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Informeer hiervoor altijd bij de belastingdienst of uw belastingadviseur. Lees meer over belastingatrek van uw hoortoestellen.

 

Kan ik mijn hoortoestel ook verzekeren?

Ja, met een vervangingsverzekering van Beter Horen is uw hoortoestel 5 jaar lang verzekerd tegen verlies, diefstal of schade. Sluit deze verzekering af bij de aanschaf van uw hoortoestel(len). Lees hier alles over het verzekeren van uw hoortoestel bij Beter Horen.

Hoe maak ik mijn gehoorapparaat schoon?

Beter Horen heeft verschillende reinigingsproducten voor uw hoortoestel. Heeft u hulp nodig bij het schoonmaken van uw hoortoestel? Bekijk de verschillende instructiefilmpjes om uw hoortoestel in topconditie te houden. U kunt ook altijd terecht bij een Beter Horen audicien bij een winkel bij u in de buurt, bijvoorbeeld voor het schoonmaken van het hoortoestel of het verhelpen van een storing.

Batterijen gehoorapparaat: hoelang gaan ze mee?

De levensduur van de batterij hangt af van het formaat van de batterij en van de functies die u gebruikt, zoals draadloos streamen. Ook ligt het eraan hoe vaak sommige functies moeten worden ingeschakeld en uitgeschakeld op basis van uw omgeving. Bij ‘normaal’ gebruik vervangt u de batterijen ongeveer eens in de vijf dagen.

Waar bestel ik batterijen voor een gehoorapparaat?

U kunt in onze winkels terecht voor nieuwe batterijen voor uw hoortoestel. Ook online kunt u bij ons uw hoortoestel batterijen bestellen.

Vragen over afspraken

Hoe kan ik een afspraak wijzigen of annuleren?

Komt uw gemaakte afspraak toch niet goed uit? Dan kunt ons gratis telefonisch bereiken via 0800 0200 159 of via het contactformulier uw afspraak wijzigen of annuleren.

Moet ik altijd een afspraak maken?

Zeker in deze tijd werken wij bij voorkeur op afspraak. Bovendien kunnen we u beter van dienst zijn als we de tijd voor u kunnen inplannen. Voor klein onderhoud of een snelle aankoop mag u gerust even binnenlopen. 

Vragen over de hoortest

Wat gebeurt er allemaal bij een hoortest?

Tijdens een vrijblijvende hoortest in onze winkel gaat u eerst in gesprek met een vakkundig audicien. Deze zal u vragen naar uw gehoor, uw persoonlijke situatie en uw hoorwensen. Uw gehoorgang en trommelvlies worden gecontroleerd én u doet de bekende ‘piepjestest’. Na afloop krijgt u een overzicht met uw uitslag en kunt u eventuele vervolgstappen bespreken. 

Hoelang duurt een hoortest?

Een hoortest in één van onze winkels duurt 30 minuten. Tijdens de hoortest krijgt u deskundig en persoonlijk advies van één van onze audiciens. Wilt u uw gehoor vrijblijvend laten testen? Bel dan gerust 0800 0200 159 of maak online een afspraak.

Wat kost een hoortest?

U kunt bij Beter Horen altijd gratis uw gehoor laten testen. Wilt u alvast een eerste indicatie? Dan kunt u direct onze online hoortest eens proberen. Binnen vijf minuten heeft u een idee van uw hoorfitheid. 

Wanneer kom ik in aanmerking voor een hoortoestel?

U komt in aanmerking voor een hoortoestel als uw aan één oor minstens 35 decibel gehoorverlies heeft. De audicien kan dit inzichtelijk maken voor u. Wilt u weten of u gehoorverlies heeft? Maak dan een vrijblijvende afspraak voor een professionele hoortest. 
Maak voor meer info een afspraak in onze winkel Zoek winkel

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel