FAQs

Vragen over afspraken

Hoe kan ik een afspraak wijzigen of annuleren?

Komt uw afspraak niet goed uit? 

  • Neem telefonisch contact op met uw Beter Horen winkel
  • Bel gratis naar 0800 0200 159 op werkdagen tussen 8:00 - 18:00, zaterdag tussen 10:00 - 16:00.
  • U kunt ook ons contactformulier invullen.

Moet ik altijd een afspraak maken?

Zeker in deze tijd werken wij bij voorkeur op afspraak. Bovendien kunnen we u beter van dienst zijn als we de tijd voor u kunnen inplannen. Voor klein onderhoud of een snelle aankoop mag u gerust even binnenlopen. 

Wanneer en hoelaat heb ik mijn afspraak?

Als uw gegevens bij ons bekend zijn, ontvangt u een afspraakbevestiging en herinnering per e-mail en/of sms. Met uw Mijn Beter Horen account heeft u één handig overzicht van al uw afspraken en informatie over de dichtstbijzijnde winkel.

Kan ik een afspraak maken voor een audicien aan huis?

Bij Beter Horen bieden wij de service audicien aan huis aan. Deze service is voor mensen die (tijdelijk) slecht ter been zijn. Laat uw gegevens achter of bel naar 0800 0200 159 voor het maken van een afspraak.

Hoe kan ik contact opnemen met de winkel?

U kunt onze winkels telefonisch bereiken tijdens openingstijden. Telefoonnummer en openingstijden van de winkel zijn te vinden op de winkelpagina. 

Kan ik een afspraak maken voor mijn kind onder de 18 jaar?

Denkt u dat uw kind gehoorverlies heeft? Voor een hoortest voor uw kind, dient u zich eerst te wenden tot uw huisarts. Deze verwijst u door naar het audiologisch centrum. Met een recept van het audiologisch centrum kunt u bij Beter Horen terecht.

Voor gehoorbescherming op maat voor kinderen kunt u eenvoudig een afspraak maken in de winkel.

Vragen over betalingen

Hoe kan ik een betalingsregeling aanvragen?

Voor vragen over betalingsregelingen kunt u contact opnemen met Infomedics via de Infomedics website of via 036 - 20 31 900.

Ik heb een vraag over mijn factuur

Lees alle informatie over betalingen en declaraties.

Voor vragen over uw factuur kunt u een e-mail sturen naar infomedics@beterhoren.nl. Vermeld hierbij uw naam, emailadres, telefoonnummer en factuurnummer.

Wanneer kan ik mijn factuur verwachten?

Wij werken samen met Infomedics voor het sturen en incasseren van facturen. U ontvangt een factuur van Infomedics via e-mail of post. Heeft u na 5 werkdagen nog geen factuur ontvangen? Bekijk uw ongewenste e-mail inbox of neem anders contact op met NL-verkoop@amplifon.com. Vermeld hierbij uw naam, e-mailadres en telefoonnummer.

Wanneer kan ik mijn terugbetaling verwachten?

Bij een terugbetaling dient u rekening te houden met 10 werkdagen, voordat u het geld teruggestort krijgt op uw rekening. Heeft u na 10 werkdagen nog geen betaling terugontvangen? Stuur een e-mail naar nl-verkoop@amplifon.com. Vermeld hierbij uw naam, emailadres, telefoonnummer en factuurnummer.

Vragen over de app

Waarom werkt de Amplifon app niet meer op mijn smartphone?

Er kunnen hiervoor meerdere oorzaken zijn: 

  • Software-updates van uw smartphone of de Amplifon app
  • De software van uw smartphone is verouderd
  • Technische bugs

Update uw smartphone regelmatig en raadpleeg de handleiding in de app.

Hoe koppel ik mijn hoortoestellen aan mijn telefoon?

Apple (MFi):

  1. Activeer Bluetooth via 'Instellingen' 'Toegankelijkheid' > 'Hoortoestellen'
  2. Zet uw hoortoestellen in de koppelmodus en selecteer ze op uw iPhone
  3. Gebruik de Amplifon App voor extra functies

Android:

  1. Activeer Bluetooth via de instellingen
  2. Zet uw hoortoestellen in de koppelmodus
  3. Volg de instructies in de Amplifon App om te koppelen

 

Vragen over gehoorbescherming

Hoeveel kosten op maat gemaakte oordoppen?

Je kunt oordoppen op maat bij ons aanschaffen vanaf €139,95. De prijs is afhankelijk van het type gehoorbescherming en het soort filter.

Wat is de levertijd van op maat gemaakte oordoppen?

De levertijden van oordoppen op maat zijn ongeveer 10 werkdagen, vraag uw audicien naar een exacte levertijd. 

Vragen over Slechthorendheid

Is er verschil tussen hardhorend en slechthorend?

De letterlijke betekenis van beide woorden is hetzelfde: enigszins doof. Hardhorend heeft ook een figuurlijke betekenis: iemand die wel kan horen maar het niet wil. Soms denken mensen dat hardhorend betekent dat iemand geluiden harder hoort. Dat klopt niet. Om verwarring te voorkomen, gebruiken wij liever het woord slechthorend.

Is er info over slechthorendheid bij kinderen?

Een goed gehoor is belangrijk voor een goede spraak- en taalontwikkeling. Een Audiologisch Centrum begeleidt slechthorende kinderen.  Oudervereniging FOSS helpt ouders van slechthorende kinderen. U kunt met uw kind altijd de online hoortest doen.

Ga ik naar een audicien of kno-arts?

Merkt u dat u wat minder goed hoort dan voorheen? Vaak kunt u rechtstreeks terecht bij onze audiciens. Dit hangt onder meer af van uw leeftijd en uw zorgverzekeraar. Lees de uitleg op de pagina kno-arts of audicien.

Vragen over gehoorverlies

Hoeveel gehoorverlies is normaal?

Goed horende mensen horen geluiden vanaf 1 decibel. Wanneer is er sprake van gehoorverlies? Normaal gehoor: 0-20 decibel, licht gehoorverlies: 20-40 decibel (moeite met het horen van achtergrondgeluiden), matig gehoorverlies: 40-60 decibel (de stem van uw gesprekspartner niet meer perfect kunnen horen) en ernstig gehoorverlies: 60-90 decibel (u hoort slechts nog enkele klanken van woorden).

Een paar voorbeelden van verschillende geluidssterktes: 

  • 0 dB: hoordrempel, dit is het zachtste geluid dat iemand kan horen
  • 20 dB: ruisen van boomblaadjes
  • 40 dB: een stille huiskamer
  • 60 dB: een rustig gesprek
  • 80 dB: langsrijdende vrachtwagens
  • 120 dB: sirenes van een ambulance

Wat is een slecht gehoor?

Een slecht gehoor is wanneer u pas geluiden kunt waarnemen vanaf 30 decibel. U bent dan slechthorend. Een decibel (dB) is een maateenheid die aangeeft hoe hard een geluid is. 40 dB is ongeveer de geluidssterkte van een stille huiskamer. 

Een aantal tekenen dat uw gehoor achteruit is gegaan:

  • U kunt geluiden minder goed lokaliseren;
  • U hoort toonhoogte minder goed;
  • U verstaat andere mensen minder goed in rumoerige situaties;
  • U zet steeds vaker het volume van de radio of tv wat harder;
  • U heeft last van oorsuizen. 

Is het mogelijk om uw gehoor te verbeteren?

U kunt uw gehoor verbeteren door het trainen van uw cognitieve vaardigheden zoals puzzelen of lezen. Daarnaast kunt u uw gehoor verbeteren met het dragen van een hoorapparaat. Een fitter brein betekent ,namelijk fittere oren. De oren vangen het geluid op, maar de hersenen begrijpen wat er gezegd wordt.

Kan iemand genezen van doofheid?

Gehoorschade is niet te genezen. Er bestaan wel oplossingen voor zeer slechthorenden of (eenzijdig) dove mensen om meer geluiden te kunnen waarnemen. Een van deze oplossingen is een Bot verankerd hoortoestel (BAHA) die geluidstrillingen via beengeleiding overbrengt naar het binnenoor. Een cochleair implantaat geeft stroomstootjes aan de gehoorzenuw. Een andere oplossing is een cros-hoortoestel, die via een draadloos systeem geluiden doorgeeft aan het goede oor.

Welke vitamines zijn goed voor de oren?

  • Omega 3-vetzuren, kalium, zink, foliumzuur en magnesium zijn vitamines en mineralen die de gezondheid van gehoor en de gehoorkwaliteit verbeteren.
  • Inname van voldoende antioxidanten (verzamelnaam van onder andere vitamines C, E, seleen en bioactieve stoffen) gaan gehoorverlies door lawaai tegen.

Met een voedingspatroon van fruit, groenten, noten, mager vlees, vis, magere zuivelproducten en een minimale hoeveelheid zout, suiker en vet kunt u het risico op gehoorverlies met minstens 30% verminderen.

Vragen over Tinnitus

Soms hoor ik een piep in mijn oor. Hoe komt dit?

Het waarnemen van geluid zonder dat er een externe bron aan te wijzen is, noemt men Tinnitus of oorsuizen. U hoort dan geluiden die er niet zijn. Zo'n geluid kan in alle mogelijke vormen voorkomen: ruisen, geluid als van de zee, fluiten, suizen, muzikale geluiden, hoog of laag, continu of afwisselend, hard of zacht of zoals bij u als piep. Oorsuizen kan veel verschillende oorzaken hebben. Soms is het te verhelpen, soms niet. U kunt hier meer lezen over Tinnitus.

Wat is Tinnitus of oorsuizen?

Tinnitus is een vorm van gehoorschade. Mensen met Tinnitus horen geluiden zonder dat er een geluidsbron aanwezig is. De bekende 'piep in het oor' of  'oorsuizen' zijn veelgehoorde klachten.

Vaak is lawaai de boosdoener. Maar ook een te hoge bloeddruk of een infectieziekte kan Tinnitus veroorzaken.

Lees meer informatie over Tinnitus op onze website.

 

Wat horen mensen met tinnitus?

Mensen met tinnitus horen continu een geluid in hun oren, zonder dat er een geluidsbron voor aan te wijzen is. Het is een fantoomgeluid. Het geluid zit niet in uw oren, het zit in uw brein, maar gaat niet meer weg. De bekendste vorm van tinnitus is het hebben van een piep in het oor, maar de geluiden kunnen sterk uiteenlopen. 

Wat is het verschil tussen tinnitus en oorsuizen?

Oorsuizen zijn een andere benaming voor tinnitus. Wel is er onderscheid te maken tussen tijdelijke tinnitus, waarbij de piep na een bepaalde tijd weer verdwijnt, en permanente tinnitus. Lees hierover meer bij de vraag 'kunnen oorsuizen vanzelf verdwijnen?'.  

Wat niet te eten bij oorsuizen?

Vermijd, wanneer u last heeft van oorsuizen, alcohol, chocolademelk, koffie, thee en pittig eten. Alcohol zet onze aderen uit waardoor er meer bloed naar de oren stroomt met als gevolg oorsuizen.

Kunnen oorsuizen vanzelf verdwijnen?

Ja, het is mogelijk dat er tijdelijk tinnitus optreedt. Tijdelijke tinnitus kan verschillende oorzaken hebben zoals verkoudheid, stress, harde geluiden en oorsmeer. Het komt regelmatig voor dat tinnitus ontstaat door blootstelling aan harde geluiden. Dit gaat dan meestal vanzelf weer over of met een behandeling. Zie dit wel als een serieuze waarschuwing.

Kan ik werken met tinnitus?

U kunt werken met tinnitus. Tinnitus (en gehoorverlies) kan wel een negatieve invloed hebben op de mogelijkheid tot werken. Tinnitus kan concentratieproblemen, vermoeidheid of depressie met zich meebrengen. Aan de andere kant kan werken bij mensen met tinnitus juist voor afleiding en sociale contacten zorgen. 

Een hoortoestel of tinnitusmaskeerder kan verlichting bieden en helpen om te gaan met oorsuizen.

Is tinnitus een beroepsziekte?

Tinnitus kan worden gemeld als beroepsziekte als de tinnitus last ernstig genoeg is en de blootstelling in het werk voldoet aan de criteria volgens de registratierichtlijn B002 (Tinnitus door beroepsmatige blootstelling aan lawaai of ototoxische stoffen).

Vragen over de ziekte van Ménière

Kan ik werken met de ziekte van Ménière?

U kunt werken met de ziekte van Ménière, maar de ziekte betekent in de meeste gevallen wel dat er aanpassingen moeten worden gedaan in de levensstijl. Hier bestaan geen richtlijnen voor. Het heeft betrekking op de ernst en frequentie van de aanvallen en de persoon zelf. Neem hiervoor contact op met een bedrijfsarts of arbodienst.   

Wat verergert de ziekte van Ménière?

Cafeïne, zout en alcohol verergeren mogelijk de klachten van de ziekte van Ménière. Deze kunt u dus beter zoveel mogelijk vermijden. Ook stress kan de ziekte van Ménière negatief beïnvloeden. Zorg dus voor ritme in het leven en zo min mogelijk spanning.  

Hoe kom ik aan de ziekte van Ménière?

De exacte oorzaak van hoe de ziekte van Ménière ontstaat in niet bekend. De ziekte van Ménière ligt in het binnenoor, ofwel het slakkenhuis. Dat bevat de vloeistof ‘endolymfe’. Het evenwichtsorgaan is een deel van het slakkenhuis en ook gevuld met endolymfe. Bij de ziekte van Ménière zit er te veel endolymfe in het slakkenhuis en het evenwichtsorgaan. De druk is daardoor te hoog. Dit veroorzaakt de symptomen van Ménière. Soms kan de druk zo hoog worden, dat er een scheur ontstaat in het beschermende vlies. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor zeer hevige aanvallen.   

Hoe begint ziekte van Ménière?

Bij de ziekte van Ménière treden, vooral in het beginstadium, plotseling aanvallen op van draaiduizeligheid met valneiging. Meestal gaan deze aanvallen gepaard met misselijkheid, braken, bleek zien en koud zweet. Bij de ziekte van Ménière kunt u ook last krijgen van oorsuizen, gehoorverlies en het gevoel van druk in het oor.

Kan je genezen van de ziekte van Ménière?

Ja, u kunt genezen van de ziekte van Ménière. Vaak worden de klachten van van de ziekte van Ménière in de loop van de tijd een stuk minder en in de meeste gevallen verdwijnt de ziekte na verloop van tijd zelfs helemaal.  

Welke medicijnen bij de ziekte van Ménière?

Voor hele ernstige vormen van de ziekte van Ménière is antibiotica beschikbaar. Het oorsuizen verdwijnen hierdoor niet, maar de duizeligheid wel. Wanneer de ziekte van Ménière in een oor zit kan het evenwichtsorgaan worden doorgesneden om de ziekte te verhelpen.

  • Duizeligheid is te verhelpen met bepaalde medicatie.
  • Oorsuizen zijn te verlichten met hoortoestel(len).

Het is het beste om bij de ziekte langs de KNO-arts te gaan.

Vragen over hoortoestellen

Welke soorten gehoorapparaten bestaan er?

Gehoorapparaten kunnen verschillen in vorm en grootte. Zo zijn er gehoorapparaten die achter het oor (AHO-hoortoestellen) worden geplaatst of met de luidspreker in het oor (LIHO-hoortoestellen). Bij Beter Horen hebben we ook haast onzichtbare hoortoestellen die geheel in het oor gaan (IHO-hoortoestellen). Daarnaast verschillen hoortoestellen in technologie. Zo zijn sommige modellen oplaadbaar of zijn goed in het onderdrukken van windruis. Bij Beter Horen gaan we daarom graag met u in gesprek over uw persoonlijke situatie en wensen. Juist omdat er zoveel hoorapparaten zijn, vinden we graag precies het hoortoestel dat bij u past. In kleur, vorm, maat en afstelling. 

Wat is het best geteste hoortoestel?

Het beste hoortoestel zal van persoon tot persoon verschillen. De mate van uw gehoorverlies, uw levensstijl en budget bepalen onder andere wat voor u het beste gehoorapparaat is. Bespreek met de audicien wat de beste optie is. Maak een afspraak voor een kennismaking.

Bestaan er ook onzichtbare hoortoestellen?

Bij Beter Horen hebben we verschillende kleine en onzichtbare hoortoestellen die u met het blote oog amper ziet. Deze kleine gehoorapparaten zitten vol met de modernste technologie. U levert dus niet in op de kwaliteit. Informeer bij uw Beter Horen audicien naar de mogelijkheden.

Wat is een cochlear implantaat?

Een cochlear implantaat (CI) is een apparaat voor doven en zeer slechthorenden die te weinig horen met een hoortoestel. Het is een onderhuids implantaat met een uitwendig gedeelte. Lees hier meer over het  cochlear implantaat.

Wordt mijn hoortoestel vergoed?

U heeft recht op een vergoeding als u aan één oor minimaal 35 decibel gehoorverlies heeft en de afgelopen vijf jaar nog geen vergoeding hebt ontvangen. De zorgverzekeraar vraagt meestal ook om een medisch voorschrift. Tip: maak een afspraak voor een gratis hoortest. Dan weet u precies hoeveel decibel gehoorverlies u heeft. Lees ook meer over  vergoedingen van hoortoestellen.

Is een gehoorappraat aftrekbaar van de belasting?

Als u een keuze maakt voor een hoortoestel uit een andere categorie dan u volgens het Hoorprotocol nodig hebt, betaalt u dit hoorapparaat (gedeeltelijk) zelf. In sommige gevallen is het mogelijk om de kosten van een hoortoestel die niet worden vergoed door de zorgverzekeraar af te trekken in uw belastingaangifte.

Hier hangen echter wel voorwaarden aan vast. Hoeveel u kunt aftrekken van uw belastingaangifte, hangt onder andere af van uw inkomen. Informeer altijd bij de belastingdienst of uw belastingadviseur. Lees meer over belastingaftrek van uw hoortoestellen op onze website of op de website van de belastingdienst.

 

Kan ik mijn hoortoestel ook verzekeren?

Ja, met een vervangingsverzekering van Beter Horen is uw hoortoestel 5 jaar lang verzekerd tegen verlies, diefstal of schade. Sluit deze verzekering af bij de aanschaf van uw hoortoestel(len). Lees hier alles over het verzekeren van uw hoortoestel bij Beter Horen.

Hoe maak ik mijn gehoorapparaat schoon?

Bekijk de instructievideo en lees onze tips hoe u eenvoudig uw gehoorapparaat schoon kunt maken.

Batterijen gehoorapparaat: hoelang gaan ze mee?

De levensduur van de batterij hangt af van het formaat van de batterij en van de functies die u gebruikt, zoals draadloos streamen. Ook ligt het eraan hoe vaak sommige functies moeten worden ingeschakeld en uitgeschakeld op basis van uw omgeving. Bij ‘normaal’ gebruik vervangt u de batterijen ongeveer eens in de vijf dagen.

Wat kosten batterijen voor een hoortoestel?

Batterijen voor hoortoestellen bestelt u gemakkelijk online in de Beter Horen webshop of in de winkel. De volgende typen hoortoestelbatterijen zijn te koop: type 10, type 312, type 13 en type 675 per 6 of 60 stuks.

De levensduur van een batterij hangt af van verschillende factoren; het type batterij, maar natuurlijk ook van het vermogen van uw hoortoestel, type hoortoestel en hoe lang u het toestel per dag draagt.

Wat zijn de beste merken hoortoestellen?

Beter Horen maakt gebruik van uitsluitend A-merk fabrikanten in de internationale hoorzorg voor haar Amplifon portfolio.

Het belangrijkste is dat de hoortoestel(len) goed zijn afgestemd op uw oor en gehoor. Er is dus niet één beste hoortoestel. De meest geschikte hoortoestel(len) voor u zijn afhankelijk van uw wensen en de functies die u zoekt. Wij helpen u graag in de zoektocht naar een (nieuw) hoortoestel.

Maak een afspraak bij een Beter Horen winkel bij u in de buurt.

Welke hoortoestellen worden vergoed?

Voor welke hoortoestel(len) u een vergoeding krijgt, is vastgelegd in het hoorprotocol. Alle audiciens in Nederland moeten volgens dit hoorprotocol werken. Het hoorprotocol zorgt ervoor dat u verzekerd bent voor een hoortoestel waarmee u goed kunt functioneren. U krijgt hiervan 75% vergoed door uw zorgverzekeraar, de andere 25% is een wettelijke eigen bijdrage. Wanneer u ook aanvullend verzekerd bent kan uw vergoeding oplopen tot 100%.

Er zitten hoortoestellen in allerlei vormen, soorten en maten in de verzekerde hoorzorg. De audicien zal de wensen van onze klanten meenemen om samen tot de best passende keuze bij het gehoorverlies te komen.  

Waar kan ik het beste een hoortoestel kopen?

De mate van uw gehoorverlies en uw hoorwensen bepalen welk type hoortoestel(len) het beste bij u past. Hier kunnen de audiciens bij Beter Horen u mee helpen. Een hoortoestel dient volledig afgestemd te worden op uw persoonlijke wensen en voorkeuren omdat het gehoor bij iedereen anders is. Hierdoor is het bij Beter Horen niet mogelijk om online een hoortoestel te kopen. Maak een afspraak bij een Beter Horen winkel bij u in de buurt.

Wat kost een hoortoestel zonder vergoeding?

De kosten voor een hoortoestel verschillen per persoon en zijn afhankelijk van de kenmerken van uw gehoorverlies. Volgens de wet heeft u recht op (gedeeltelijke) vergoeding van een hoortoestel waarmee u goed kunt functioneren. Wanneer u liever een meer geavanceerd hoortoestel wilt met de nieuwste technologie en het meest zuivere geluid dan komt u terecht bij onze hoortoestellen uit het topsegment. Bij een aantal zorgverzekeraars behoudt u dan de toegewezen vergoeding en betaalt u het verschil zelf bij. Ook bestaan er interessante belastingvoordelen

Hoe vaak krijg ik een hoortoestel vergoed?

Een hoortoestel gaat gemiddeld 5 jaar mee. Meestal worden hierna geen reparaties meer vergoed. Wel een nieuw hoortoestel indien uw huidige toestel niet meer de versterking biedt die u nodig heeft. Samen met uw audicien bespreekt u dan de volgende stap.

Heb ik altijd twee hoortoestellen nodig?

Nee, u heeft niet altijd twee hoortoestellen nodig. Bij gehoorverlies in beide oren is het advies altijd om twee hoortoestellen te dragen. Bij gehoorverlies in één oor is het mogelijk om te kiezen voor één hoortoestel. Over het algemeen hoort u in moeilijke situaties wel beter wanneer u hoortoestellen heeft in beide oren.  

Wat is de levensduur van een hoortoestel?

Hoortoestel(len) gaan gemiddeld drie tot zeven jaar mee. Let wel op: de levensduur van een hoortoestel is sterk afhankelijk van hoe u het apparaat behandelt. Zo is het heel belangrijk om de hoortoestel(len) regelmatig een onderhoudsbeurt te geven. Beter Horen denkt graag met u mee. Zo is er de mogelijkheid om uw hoortoestel(len) te verzekeren tegen verlies, diefstal of onherstelbare schade.  

Wat kost het verzekeren van gehoorapparaten?

De kosten van het verzekeren van een gehoorapparaat hangt af van het door u gekochte toestel. Dat bedrag moet u één keer betalen en dan bent u verzekerd voor één schadegeval in vijf jaar. Afhankelijk van de ouderdom van uw hoortoestellen en het type verzekering van uw keuze hoeft u zelf niets bij te betalen. Mocht er iets gebeuren zoals het verliezen van het hoortoestel dan geeft u dit op bij de verzekering. Daarna kunt u als u weer verzekerd wilt zijn opnieuw een verzekering afsluiten en dus opnieuw het bedrag betalen.    

Wat voor categorie hoortoestel(len) heb ik nodig?

Hoortoestellen zijn ingedeeld in vijf categorieën. Van categorie 1; voor eenvoudige gehoorproblemen tot categorie 5; voor complexe gehoorproblemen. Het bepalen welke categorie hoortoestel(len) u nodig heeft, zal worden gedaan aan de hand van een vragenlijst en de verbeterdoelen. De hoortest bepaalt het volumeniveau van het toestel.  

Wilt u weten in welke categorie uw gehoorproblemen vallen? Maak een afspraak bij een Beter Horen winkel bij u in de buurt.  

Welk hoortoestel heeft het beste geluid?

Onze Amplifon hoortoestellen hebben het meest zuivere en natuurgetrouwe geluid in iedere situatie. Dit zuivere geluid komt doordat de hoortoestellen over de nieuwste technologische functies beschikken als spraakherkenning, ruisonderdrukking, luisterspoel, variable programming, onderdrukking van impulsgeluiden en een directioneel microfoonsysteem. Bij Beter Horen laten we u hier graag vrijblijvend mee kennismaken.

Waarom is een hoortoestel zo duur?

De kosten van hoortoestel(len) hangen af van een aantal factoren; het type gehoorapparaat, de mate van gehoorverlies en uw zorgverzekering. U betaalt zelf uw wettelijke eigen bijdrage; dit is 25% van de kosten van het hoortoestel én uw (eventueel resterende) eigen risico. Wilt u graag een hoortoestel uit een hogere categorie dan het aanbevolen hoortoestel? Dan kunt u bij een aantal zorgverzekeraars het verschil bijbetalen, met behoud van de vergoeding. Ook bestaan er interessante belastingvoordelen. 

Welke hoortoestellen vallen onder categorie 5?

Categorie 5 hoortoestellen zijn meer geavanceerde hooroplossingen voor een complexer gehoorverlies.

Beter Horen biedt een uitgebreid portfolio hoortoestellen aan in deze categorie. Samen met uw audicien kan worden gekeken welk type hoortoestel voor u de beste oplossing biedt. Zo zijn er hoortoestellen die volledig onzichtbaar zijn (in het oor hoortoestellen), hoortoestellen met een luidspreker in het oor of een hoortoestel voor achter het oor voor bijvoorbeeld zwaardere gehoorverliezen.

Weten welk hoortoestel het beste bij u past? Maak een afspraak

Wat te doen bij verlies hoortoestel?

Bij verlies en diefstal moet u eerst aangifte doen bij de politie, al dan niet digitaal. Verlies kan ook worden gemeld bij de gemeente. Uw audicien heeft een proces-verbaal nodig om de schade te claimen. Verder heeft u er geen omkijken meer naar; uw audicien regelt dit voor u. Daarna kunt u een nieuw hoortoestel uitzoeken. Let wel op dat u uw hoortoestel(len) hiervoor moet verzekeren.

Hoelang wennen aan hoortoestel?

Het duurt minimaal 30 dagen om aan hoortoestel(len) te wennen, maar het wennen aan hoortoestellen is voor iedereen anders. Dit omdat de hersenen soms al voor lange tijd niet zoveel klanken hebben hoeven te verwerken. Dat geldt ook als u een nieuw hoortoestel gaat dragen.

Tips om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen:

  • Gun uzelf de tijd.
  • Verschillende luistersituaties.
  • Probeer het eerst uit op rustige plekken.

Hoe doet u een gehoorapparaat in?

Hoe het hoortoestel geplaatst wordt ligt aan het soort hoortoestel wat u heeft. Een IHO-hoortoestel wordt in het oor geplaatst, terwijl een AHO-hoortoestel achter het oor wordt geplaatst. Op ons YouTube kanaal hebben wij voor elk type hoortoestel handige instructie video's die precies laten zien hoe elk type hoortoestel wordt geplaatst. 

Hoe lang mag u een hoortoestel uitproberen?

U kunt een hoortoestel altijd gratis uitproberen. U kunt dan kijken of het hoortoestel bij u past, de verschillen in het dagelijks leven ervaren, eventuele aanpassingen aan het hoortoestel laten maken en vragen stellen over het hoortoestel.

Om een hoortoestel uit te proberen kunt u een afspraak maken op onze website. Na de proefperiode vindt altijd een evaluatiegesprek plaats waarin alle bevindingen worden besproken.

Is één gehoorapparaat voldoende?

Bij gehoorverlies in één oor is het mogelijk om te kiezen voor één hoortoestel. Over het algemeen hoort u in moeilijke situaties wel beter wanneer u hoortoestellen heeft in beide oren.

Wat zijn de 5 categorieën van hoortoestellen?

Bij hoortoestellen wordt er onderscheid gemaakt tussen 5 categorieën. Van categorie 1; eenvoudig gehoorverlies en gehoorproblemen tot categorie 5; complex gehoorverlies en gehoorproblemen. 

  • Categorie 1: Voor eenvoudige gehoorproblemen
  • Categorie 2: Voor matige gehoorproblemen
  • Categorie 3: Voor gemiddelde gehoorproblemen
  • Categorie 4: Voor zware gehoorproblemen
  • Categorie 5: Voor complexe gehoorproblemen

Hoe bestel ik onderhoudsproducten voor mijn hoortoestel?

U kunt uw onderhoudsproducten online in de webshop bestellen of in de winkel kopen. Vanaf €30 wordt uw online bestelling gratis verzonden.

Wat moet ik doen wanneer mijn hoortoestel defect is?

Als uw hoortoestel defect is, dan kunt u direct terecht bij elke Beter Horen winkel, ongeacht of dit uw vaste locatie is. U laat uw hoortoestel achter ter reparatie. Meestal kunt u uw hoortoestellen aan het einde van de dag weer gerepareerd ophalen. Soms is het nodig dat uw hoortoestel ter reparatie opgestuurd dient te worden. In dat geval proberen wij u een geschikt leentoestel te bieden.

Vragen over de hoortest

Wat gebeurt er allemaal bij een hoortest?

Tijdens een vrijblijvende hoortest in onze winkel gaat u eerst in gesprek met een vakkundig audicien. Deze zal u vragen naar uw gehoor, uw persoonlijke situatie en uw hoorwensen. Uw gehoorgang en trommelvlies worden gecontroleerd én u doet de bekende ‘piepjestest’. Na afloop krijgt u een overzicht met uw uitslag en kunt u eventuele vervolgstappen bespreken. 

Hoelang duurt een hoortest?

Een hoortest in één van onze winkels duurt 30 minuten. Tijdens de hoortest krijgt u deskundig en persoonlijk advies van één van onze audiciens. Wilt u uw gehoor vrijblijvend laten testen? Bel dan gerust 0800 0200 159 of maak online een afspraak.

Wat kost een hoortest?

U kunt bij Beter Horen altijd gratis uw gehoor laten testen. Wilt u alvast een eerste indicatie? Dan kunt u direct onze online hoortest eens proberen. Binnen vijf minuten heeft u een idee van uw hoorfitheid. 

Wanneer kom ik in aanmerking voor een hoortoestel?

U komt in aanmerking voor een hoortoestel als uw aan één oor minstens 35 decibel gehoorverlies heeft. De audicien kan dit inzichtelijk maken voor u. Wilt u weten of u gehoorverlies heeft? Maak dan een vrijblijvende afspraak voor een professionele hoortest. 

Vragen over Beter Horen

Kan ik een hoortoestel verzekeren bij Beter Horen?

Ja, met een vervangingsverzekering van Beter Horen is uw hoortoestel 5 jaar lang verzekerd tegen verlies, diefstal of schade. Sluit deze verzekering af bij de aanschaf van uw hoortoestel(len). Lees meer op de pagina Hoortoestel verzekering en vergoeding.

Wat is een StAr-audicien precies?

Een StAr-audicien is geregistreerd bij de Stichting Audicienregister. Het is een gediplomeerde audicien die voldoet aan de kwalificaties van de Stichting Audicienregister. Alle audiciens van Beter Horen zijn StAr-geregistreerd. Dit herkent u aan het StAr-logo.

Wat is een voorlichtingsgesprek bij Beter Horen?

Tijdens een voorlichtingsgesprek geeft de audicien antwoord op al uw vragen over uw gehoor. De audicien geeft u advies over hoortoestellen, gehoorbescherming of accessoires. Daarnaast kan de audicien u meer vertellen over vergoedingen en het hoorprotocol. Een voorlichtingsgesprek duurt ongeveer 30 minuten en is geheel vrijblijvend en gratis.

Heeft u ook vragen over één van bovenstaande zaken? Neem contact met ons op.

Hoe kan ik een klacht indienen?

Helaas kan het onverhoopt gebeuren dat u ontevreden bent over onze dienstverlening en een klacht of suggestie met ons wilt delen.

Beter Horen beschouwt klachten als een kans om de kwaliteit van onze service te verbeteren. Wij vinden het dan ook belangrijk dat u uw klacht kenbaar kunt maken.

In eerste instantie kunt u altijd terecht bij uw audicien of de collega's in de winkel. Zij kunnen met u kijken of zij uw onvrede weg kunnen nemen. Bent u alsnog niet tevreden dan verwijzen wij u naar onze klachtenprocedure

Mijn Beter Horen winkel sluit, wat betekent dit?

Wanneer een vestiging (tijdelijk) sluit wordt u hierover zo snel mogelijk door ons geïnformeerd. 

U kunt voor onze vertrouwde services nog steeds terecht bij één van onze andere omliggende vestigingen. Wij vragen u hiervoor een afspraak te maken bij de betreffende Beter Horen winkel. Dit kan via onze website of het telefoonnummer 0800-0200159. 

Bestaande afspraken worden in overleg met u verplaatst. 

Wij begrijpen dat het vervelend is dat de voor u vertrouwde en dichtstbijzijnde Beter Horen winkel gaat sluiten. De beslissing om een winkel te sluiten wordt dan ook altijd zorgvuldig genomen. Ook trachten wij ernaar de spreiding en dekking van ons netwerk zo groot mogelijk te houden. Mocht de vestiging weer opengaan, dan krijgt u hierover bericht.  

Een overzicht van onze winkels vindt u op onze website

Hoe kan ik een overlijden doorgeven?

Onze welgemeende condoleances. U kunt het overlijden van uw dierbare doorgeven aan de Beter Horen winkel waar hij/zij klant was. Of een e-mail met NAW gegevens sturen naar klantenservice@beterhoren.nl.

Vragen over het oor

Waar kan ik mijn oren laten uitspuiten?

Uw huisarts of KNO-arts spuit uw oren uit. Dit kunt u niet bij een Beter Horen filiaal laten doen.

Spoel of spuit uw oren niet zelf uit. U loopt dan het risico om uw oren te beschadigen omdat u niet zelf in uw oren kunt kijken. 

Hoe houd ik het beste mijn oren schoon?

Gebruik geen wattenstaafje om uw gehoorgang schoon te maken. Hiermee duwt u het vuil juist terug in uw oor. Veeg alleen het vuil weg aan het begin van de gehoorgang of gebruik een earscratcher.

Ook zijn er sprays en druppels om uw oren veilig mee te reinigen. Bekijk hier al onze onderhoudsproducten.

Lees op ons blog ook meer over het verwijderen van oorsmeer.

Hoeveel decibel is schadelijk voor mijn oren?

Tot 80 decibel (dB) is geluid nog veilig. Dat is het niveau van een stofzuiger of wekker. Vanaf 100 dB is geluid schadelijk, bijvoorbeeld het geluid van een kettingzaag. Daar ligt ook de pijngrens. Bij geluid harder dan 140 dB is de kans groot op acute schade, bijvoorbeeld door exploderend vuurwerk waar u vlakbij staat. Maar niet alleen het aantal decibels telt. Ook langdurige of herhaalde blootstelling leidt tot gehoorverlies. Voor de grens van 80 dB geldt dan ook een maximum van 8 uur per dag.

Benieuwd of u gehoorschade heeft opgelopen? Doe dan nu de gratis online hoortest of maak een afspraak voor een professionele gehoortest.

Ik ben doof aan één oor. Kunnen jullie helpen?

Voor eenzijdige doofheid bestaan verschillende hulpmiddelen. Bijvoorbeeld een CROS-hoortoestel. Dit hoortoestel brengt het geluid via een draad of door de lucht van het dove oor over naar het goedhorende oor. De resultaten zijn wisselend. Een andere mogelijkheid is een BAHA (Bone-Anchored Hearing Aid). Dit hulpmiddel zit in het bot verankerd en leidt het geluid via beengeleiding om naar de horende zijde. Lees meer over deze hoortoestellen op de pagina  eenzijdige doofheid.

Bestaat er een telefoon voor slechthorenden?

Er bestaan veel aangepaste telefoontoestellen voor slechthorenden. Bekijk de toestellen in een Beter Horen winkel of bekijk een deel van ons  telefoonassortiment online.

Mijn oma kan de telefoon niet meer horen. Wat nu?

Beter Horen verkoopt speciale  telefoons voor slechthorenden en senioren. Deze telefoons versterken het geluid. Er bestaan ook beeldtelefoons. U moet dan wel beiden een beeldtelefoon hebben en gebarentaal begrijpen.

Wat te doen bij een oorontsteking?

Een oorontsteking is vervelend, maar meestal niet ernstig. Drink veel water en neem pijnstillers tegen de pijn. Krijgt u moeite met horen? Bel dan de huisarts.

Hoelang duurt een oorontsteking?

Dit hangt af van het type ontsteking. Een uitwendige oorontsteking is meestal binnen drie weken genezen. Een middenoorontsteking duurt meestal twee tot drie dagen.

Is oorontsteking besmettelijk?

Een middenoorontsteking is meestal een gevolg van een verkoudheid. De ontsteking zelf is niet besmettelijk. Maar de etter die soms uit het oor komt is wel besmettelijk. Houd uw handen dus goed schoon!

Slecht gehoor en krakende oren na oorontsteking?

Na een oorontsteking zou uw gehoor zich moeten herstellen. Heel vervelend als dit bij u niet zo is. Het kraken kan wijzen op vocht achter het oor. Laat uw oren controleren door uw huisarts. Deze wijst u waarschijnlijk door naar een kno-arts. Met speciale apparatuur ziet de kno-arts snel wat er precies aan de hand is.
Vind uw dichtstbijzijnde winkel Maak een afspraak

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel