Vergoeding van hoortoestellen

Altijd de keuze voor een vergoed toestel

Het maakt niet uit waar u verzekerd bent, bij Beter Horen kunt u altijd terecht voor een vergoed hoortoestel. Uw zorgverzekeraar vergoedt in dit geval het grootste gedeelte van uw gehoorapparaat. U dient daarbij wel rekening te houden met eventuele extra kosten, zoals uw eigen risico en de wettelijke eigen bijdrage. Wanneer u aanvullend verzekerd bent, kan het zijn dat uw hoortoestel volledig wordt vergoed.

Het hoorprotocol

Voor welk hoortoestel kunt u een vergoeding krijgen? Dit is allemaal vastgelegd in het hoorprotocol. Alle audiciens in Nederland moeten volgens dit protocol van zorgverzekeraars - een soort stappenplan - werken. Het idee hierachter is dat u verzekerd bent van een toestel waarmee u goed kunt functioneren. Wanneer u lichte gehoorproblemen heeft, krijgt u dus ook een vergoeding voor een eenvoudiger toestel.

Hoortoestellen worden ingedeeld in 5 categorieën. Wanneer u een beter toestel wilt met de nieuwste technologie, bent u natuurlijk altijd vrij over te stappen naar een niet-vergoed toestel uit het topsegment

Categorie hoortoestellen

Het hoorprotocol maakt onderscheid tussen vijf categorieën, van eenvoudig tot complex. Heeft u aan één oor een verlies van ten minste 35 decibel? Dan komt u in aanmerking voor vergoeding van uw hoortoestel. We noemen dit de vergoedingsdrempel. Maar welk hoortoestel krijgt u nu vergoed? Onder meer de diagnose van uw audicien bepaalt in welke categorie uw gehoorverlies valt. En voor welk hoortoestel u recht heeft op vergoeding. Elke categorie biedt keuze uit hoortoestellen van diverse merken en typen met bijpassende capaciteiten voor uw gehoorverlies. Bij Beter Horen zijn dat altijd toestellen van A-merken. Het zijn tenslotte wel uw oren. Die verdienen de allerbeste zorg.

Vergoeding

Als u kiest voor een hoortoestel uit één van de vijf categorieën, dan komt u in aanmerking voor een vergoeding van uw zorgverzekeraar. Hoe hoog deze vergoeding precies is, hangt onder andere af van uw aanvullende verzekering, maar deze is altijd minimaal 75% van het hoortoestel als uw zorgverzekeraar een contract heeft met ons. De uiteindelijke kosten voor u hangen af van uw (resterende) eigen risico.

Wanneer u kiest voor een toestel uit het topsegment heeft u soms ook recht op een vergoeding van uw zorgverzekeraar. Sommige zorgverzekaars staan bijbetaling toe voor een toestel uit het topsegment. Vraag uw audicien naar de mogelijkheden.

 

Eigen risico en eigen bijdrage

Gebruikt u zorg uit de basisverzekering? Dan geldt hier een wettelijk eigen risico. Het minimaal eigen risico voor 2021 is vastgesteld op €385,-.

De eigen bijdrage is het gedeelte van de rekening dat u altijd zelf moet betalen. Een hoortoestel wordt vanuit de basisverzekering voor 75% vergoed. De overige 25% is uw eigen bijdrage. U kunt een aanvullende verzekering afsluiten om ook deze kosten vergoed te krijgen. Bent u verzekerd bij Zilveren Kruis, Zilveren Kruis ZieZo, De Friesland, FBTO, Interpolis, en ProLife? Dan betaalt u geen eigen risico. 

Bijzondere zorgvraag

Vijf categorieen hoortoestellen dus, waarbij onder meer de uitslag van uw hoortest bepaalt voor welk toestel u een vergoeding krijgt. Maar wat nu als een toestel uit de 'aanbevolen' categorie toch niet het gewenste resultaat geeft?

Volgens de wet heeft u recht op vergoeding van een hoorhulpmiddel waarmee u goed kunt functioneren. Wanneer dit om bijzondere of medische redenen niet zo is, kan een audicien een zogeheten bijzondere zorgvraag doen bij uw zorgverzekeraar. U kunt dan in aanmerking komen voor bijvoorbeeld een toestel uit een hogere categorie of een andere hooroplossing. Soms kan de audicien de bijzondere zorgvraag zelf doen, soms is eerst een second opinion nodig van het audiologisch centrum. Bij het indienen van de zorgvraag meldt de audicien onder meer welke toestellen u heeft geprobeerd en waarom deze toestellen u niet voldoende hielpen.

Geen eigen risico bij Zilveren Kruis en De Friesland verzekeringen

Bent u verzekerd bij Zilveren Kruis of De Friesland verzekeringen? Dan betaalt u bij ons géén eigen risico. We vertellen u graag meer tijdens uw afspraak.

Vervanging hoortoestellen

Door intensief gebruik gaat een hoortoestel gemiddeld ongeveer 5 jaar mee. De meeste zorgverzekeraars vergoeden daarna geen reparaties meer. Ze vergoeden wél een nieuw hoortoestel, als uw huidige niet meer de versterking biedt die u nodig heeft. Als klant van Beter Horen krijgt u tegen die tijd een uitnodiging om samen met uw audicien de volgende stap te bespreken. Wilt u graag éérder een ander hoortoestel? Dan zijn er bij Beter Horen ook mogelijkheden. U kunt dan kiezen uit de nieuwste hoortoestellen. Daar geldt geen vergoeding voor, maar u kunt wel een deel van de kosten van het gehoorapparaat aftrekken van de inkomstenbelasting.

Maatwerk

Beter Horen staat voor maatwerk, voor een hooroplossing die het allerbeste voor u is. Dáárvoor gaat u naar Beter Horen. Waar de audicien met uiterste precisie uw gehoorverlies meet, en vragen stelt over situaties waarin u hoorproblemen ondervindt. Zo brengen we alles in kaart om u te adviseren over de juiste hooroplossing. Maar dan zijn we er nog niet. Uw audicien besteedt veel zorg om uw hoortoestel helemaal af te stemmen op uw behoefte en perfect te laten functioneren. Van de eerste test tot en met de laatste onderhoudsbeurt. Bij ons is dat allemaal bij de prijs inbegrepen.

Altijd vrijblijvend proberen

Wij bespreken graag uw hoorwensen in een persoonlijk gesprek. Aan de hand daarvan kunnen we u de beste oplossing bieden. Maar natuurlijk wilt u ook zelf 100% tevreden zijn over deze oplossing. Daarom mag u ieder toestel altijd gratis én vrijblijvend proberen.

Maak een afspraak

Heeft u nog meer vragen over vergoedingen of wilt u gewoon eens testen hoe uw gehoor ervoor staat? Maak dan gerust een afspraak. We helpen u graag verder!

Maak een afspraak

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel