BAHA en Cochleaire Implantaten

Gehoorimplantaten

Een cochleair implantaat is een chirurgisch geïmplanteerd hoortoestel dat geluid kan bieden aan iemand met ernstig gehoorverlies. De technologie stimuleert de gehoorzenuw en helpt de hersenen in de loop van de tijd dit geluid te kunnen interpreteren. Een botverankerd hoortoestel brengt geluid over via de vibraties in het bot. 

BAHA: het botverankerde hoortoestel

Een groot deel van het geluid dat we horen, komt binnen via de lucht. Dit noemen we luchtgeleiding. Daarnaast horen we ook door vibraties in het bot, oftewel beengeleiding. Een botverankerd hoortoestel of BAHA (Bone Anchored Hearing Aid) is een hoortoestel dat geluidstrillingen via beengeleiding overbrengt naar het binnenoor. Dit is een goede oplossing voor mensen met grote geleidingsverliezen die niet met een regulier hoortoestel kunnen worden geholpen. Ook mensen die als gevolg van chronische ontstekingen van de gehoorgang niet in staat zijn een regulier hoortoestel te dragen kunnen met een BAHA worden geholpen.

Wat is een BAHA?

Een botverankerd hoortoestel zoals de BAHA bestaat uit een implantaat, koppelstuk en een geluidsprocessor. Het implantaat groeit vast in het schedelbot achter het oor. Het koppelstuk wordt omgeven door de huid en de geluidsprocessor wordt op dit koppelstuk bevestigd. De KNO-arts verricht deze operatieve ingreep

CI: Cochleair Implantaat

Een cochleair implantaat of CI is een elektronisch toestel dat doven en zeer ernstig slechthorenden in staat stelt om weer geluiden waar te nemen. Een CI zet geluid om in kleine stroomstootjes en brengt deze direct over op de gehoorzenuw die deze informatie doorgeeft in de hersenen. De chirurg van het CI-team binnen de afdeling KNO verricht deze operatieve ingreep.
Ontdek meer in onze winkels

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel