Naar de kno-arts of naar de audicien?

De eerste stap bij gehoorverlies

Enkele voorbeelden van problemen met het oor: een vervelende ruis of een piepgeluid in uw oren, regelmatig jeuk in uw oren of het missen van geluiden. Bij symptomen van gehoorverlies is het belangrijk dat u zo snel mogelijk in actie komt. Kijk hieronder wie uw eerste aanspreekpunt is: de kno-arts, het audiologisch centrum of één van onze Beter Horen audiciens.

Wat is uw situatie?

Bent u verzekerd bij Zilveren Kruis, VGZ, Menzis of ASR? Dan mag u vanaf 18 jaar rechtstreeks naar de audicien. U hoeft hiervoor niet naar de kno-arts te gaan. Andere zorgverzekeraars volgen de onderstaande normen. 

Draagt u al een hoortoestel?

Als u een hoortoestel draagt, kunt u altijd direct terecht bij Beter Horen.

  • Bent u toe aan nieuwe hoortoestellen? Maak eenvoudig een afspraak online en kies de optie 'Ik wil nieuwe hoortoestellen'.
  • Wilt u de instellingen van uw hoortoestellen aanpassen of luisterhulpmiddelen proberen? Dien een terugbelverzoek in of bel naar 088 006 3909.
  • Heeft uw hoortoestel onderhoud nodig? Bekijk dan eerst onze instructievideo's. Op een eenvoudige manier ziet u hoe u zelf uw batterijen of filters verwisselt, hoe u uw hoortoestel schoonmaakt en andere onderhoudstips.

Wat is uw leeftijd?

  • Ik ben 68 jaar of ouder
    U mag direct een afspraak maken voor een hoortest bij een Beter Horen winkel in de buurt.

  • Ik ben tussen de 18 en 68 jaar
    U mag direct een afspraak maken voor een hoortest bij een Beter Horen winkel in de buurt. Blijkt het dat u gehoorverlies heeft, dan zal de audicien u doorverwijzen naar een kno-arts. Samen met de kno-arts wordt er gekeken naar een geschikte oplossing. De kno-arts kan u ook verder doorverwijzen naar het audiologisch centrum. Dit kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld bij ernstige slechthorendheid, lage spraakdiscriminatie, ernstige oorsuizen en meer. Wanneer u een recept heeft ontvangen voor hoortoestellen, kunt u een afspraak maken bij uw audicien. U kunt dan kiezen voor de optie 'Ik wil nieuwe hoortoestellen'.

  • Kinderen onder de 18 jaar
    Voor kinderen onder de 18 jaar neemt u contact op met de huisarts. Deze verwijst uw kind standaard door naar een audiologisch centrum. Het audiologisch centrum zal de verdere stappen bepalen. Wanneer u een recept ontvangt voor hoortoestellen van het audiologisch centrum kunt u een afspraak maken bij uw audicien. U kunt dan kiezen voor de optie 'Ik wil nieuwe hoortoestellen'.
Mag u direct naar de audicien? Maak een afspraak

De kno-arts (otorinolaryngoloog)

De kno-arts is een medisch specialist op het gebied van otorinolaryngologie. De arts houdt zich bezig met het behandelen van aandoeningen aan de keel, neus en oren. Wanneer het om het oor gaat, kan de kno-arts verschillende behandelingen doen. Bijvoorbeeld het behandelen van aandoeningen aan de gehoorgang of het trommelvlies. 

Onze hoorspecialisten werken nauw samen met kno-artsen. Zo wordt u zo goed mogelijk geholpen. Door u te verwijzen naar de kno-arts kunnen we medische oorzaken bepalen.

Weet u niet zeker waar u terecht kunt voor uw hoorwensen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder of verwijzen u door.

Wanneer moet u naar de kno-arts?

Soms komt het voor dat onze audiciens u doorverwijzen naar de kno-arts. Dat is afhankelijk van de resultaten van uw hoortest. De kno-arts kan vaststellen wat de oorzaak van uw klachten is. 

Bij de onderstaande symptomen raden we aan een kno-arts te raadplegen:

  • Een ooraandoening. Bijvoorbeeld een infectie of een probleem met uw evenwicht. 
  • Neusproblemen zoals allergieën, sinusitis of gezwellen.
  • Keelproblemen zoals tonsillitis, slikproblemen en stemproblemen
  • Slaapstoornissen zoals snurken of obstructieve slaapapneu. 
  • Infecties of tumoren van het hoofd of de nek.

Wat doet een audioloog?

Een audioloog is gespecialiseerd in het gehoor en evenwicht (audiologie). Deze oorspecialist ondersteunt als het ware de kno-arts in zijn diagnose. De audioloog is bezig met revalidatie en hulp bij gehoorproblemen. Gehoorproblemen hebben invloed op de spraak en taal. Daarom geeft de audioloog ook hoortrainingen om beter te leren horen. Bijvoorbeeld onder ruis iets kunnen verstaan, telefoneren of luisteren naar muziek. Vooral kinderen met gehoorproblemen worden naar een audioloog gestuurd. Omdat de faciliteiten voor gehooronderzoek bij kinderen vaak ontbreken bij een kno-arts.

Wat is het verschil tussen een audioloog en een audicien?

Audiciens zijn voornamelijk bezig met hoortoestellen. Maar ook voor op maat gemaakte gehoorbescherming kunt u bij ze terecht. U kunt bij een audicien terecht voor advies over een geschikte hooroplossing. Audiologen zijn onder andere, bezig met maatschappelijk werk en revalidatie. Audiologen kunnen net als een audicien, hoortoestellen aanpassen.

StAr-gecertificeerde audiciens

Al onze audiciens zijn StAr-gecertificeerde, deskundige hoorspecialisten. StAr-gecertificeerde audiciens zijn net als kno-artsen bekwaam om te bepalen of u geholpen bent met een hoortoestel. Heeft de audicien twijfels? Dan kan de audicien u alsnog doorverwijzen. Beter Horen werkt uitvoerig samen met kno-artsen en audiologische centra. Zo krijgt u altijd de beste oplossing die past bij uw situatie.

Denkt u gehoorverlies te hebben? Maak een gratis afspraak

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel