Wat is acute oorontsteking?

Wat zijn de oorzaken van oorontsteking?

Omdat er verschillende vormen van oorontsteking bestaan, kunnen we ook verschillende oorzaken per type aanwijzen. Vooral bij kinderen kan acute oorontsteking ontstaan ​​door verkoudheid of keelinfecties. Laten we kijken wat otitis is en hoe je moet handelen wanneer je een oorontsteking vermoed. Otitis acuta is een virale of bacteriële oorinfectie die een chronisch of acuut beloop kan hebben. Het komt vaak na of gelijktijdig met een verkoudheid of een keelontsteking vooor.

Symptomen van oorontsteking

Otitis is een gehoorgang ontsteking. Dat betekent dat het middenoor ontstoken raakt en volloopt met vocht. Het begint vaak met een verkoudheid en kan zorgen voor erge oorpijn. En er zijn meer symptomen die wijzen op een gehoorgang oorontsteking:  

 • Koorts
 • Een ziek gevoel, zoals misselijkheid en buikpijn
 • Een verminderd gehoor
 • Oorsuizen

Otitis komt over het algemeen voor bij kinderen tussen de 6 maanden en 3 jaar oud. Bij een baby of peuter kan een oorontsteking zorgen misselijkheid, braken, koorts of vocht uit het oor. Ook kan het zijn dat uw kind last heeft van een vol of drukkend gevoel in het oor.

Oorontsteking bij volwassenen

Heeft u last van:

 • Vocht uit de gehoorgang?
 • Jeuk in de gehoorgang of een branderig gevoel?
 • Een verminderd gehoor?
 • Een rode, gezwollen huid in de gehoorgang?

Dan kan het zijn dat u een oorontsteking heeft. Met pijnstillers kunt u de pijn verzachten. Vliegen kan extra pijnlijk zijn door de veranderende luchtdruk. Heeft u twijfels? Ga dan even langs bij uw huisarts.

Hoe lang duurt een oorontsteking?

Voor volwassenen betekent een oorontsteking vaak een ontsteking van de gehoorgang. Deze geneest meestal vanzelf binnen één tot drie weken.

Wat te doen bij oorontsteking?

Een medische diagnose is de taak van de keel-neus-oorarts (KNO-arts). Als uw audicien symptomen van oorontsteking herkent, zal die u dan ook doorverwijzen naar een arts voor verdere diagnose. Deze gehoorspecialist zal uw oorschelp, gehoorgang en trommelvlies onderzoeken. Op basis van dit onderzoek zal u al een eerste diagnose ontvangen. Vervolgens zal de KNO-arts bepalen of en welke geneesmiddelen nodig zijn. 

Oorontsteking bij een kind of baby

Kinderen: het meest getroffen

Kinderen worden het meest getroffen door een middenoorontsteking, vooral in de periode voordat zij naar school gaan. De redenen liggen vooral bij de bouw van het lichaam. Bij jonge kinderen is de buis van Eustachius, het kanaal dat de neusholten met het oor verbindt, smaller, korter en in een horizontale positie. Virussen en bacteriën kunnen hierdoor makkelijker het binnenoor binnendringen. Bacteriën en virussen bevorderen vervolgens de productie van pus dat de holte vult en op het trommelvlies drukt, wat hevige pijn veroorzaakt. Om te zien of uw kind daadwerkelijk otitis heeft, zal de huis- of kinderarts deze diagnose moeten stellen. 

Oorontsteking kind - behandeling

Als de kinderarts otitis / oorontsteking heeft vastgesteld, zal de arts een geschikte therapie voorstellen. Dit varieert vaak afhankelijk van de leeftijd van het kind. Als het kind minder dan een jaar oud is, wordt waarschijnlijk onmiddellijk antibiotica voorgeschreven. Bij oudere kinderen wordt vaak een paar dagen gewacht om te beoordelen hoe het zich ontwikkelt. Alleen als de gezondheidstoestand van het kind niet is verbeterd, zal antibiotica worden voorgeschreven.

Eenvoudige en natuurlijke oplossingen

Een eenvoudige manier om otitis zelf te behandelen, is de neus reinigen met neusdruppels of een neusspray. Daarnaast kunt u het kind op een hoog kussen laten slapen om minder druk uit te oefenen op het trommelvlies.

Is oorontsteking besmettelijk?

Een gehoorgang ontsteking gaat vaak gepaard met een verkoudheid. Verkoudheid wordt overgedragen via de lucht, door contact met vochtdruppels uit de neus of keel. Het ontstekingsvocht dat uit het oor komt - ook wel etter genoemd - is besmettelijk. Het is daarom belangrijk regelmatig de handen te wassen.

Hoe kan ik oorontsteking voorkomen?

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om de kans op oorontsteking te verminderen:

 

 • Zorg dat de kamers in uw huis niet te heet of te vochtig worden.
 • Droog goed uw oren na een douche of bad en bescherm ze in de winter als u naar buiten gaat.
 • Gooi gebruikte papieren zakdoekjes direct weg en was uw handen na hoesten of niezen.
 • Blijf niet te lang in contact met zieke mensen, otitis is besmettelijk.
 • Verzorg een verkoudheid of ontsteking van de luchtwegen goed.

Heeft u het gevoel dat u minder goed hoort? Vermoedt u dat de gehoorschade veroorzaakt wordt door een vorm van oorontsteking of vanwege een andere reden? Maak gerust online een afspraak voor een gratis hoortest.

Kom langs voor een gratis hoortest Maak een afspraak

Chronische oorontsteking

vrouwen in tuin

Leer de oorzaken, symptomen en mogelijke oplossingen kennen van chronische oorontsteking, ook wel chronische otitis genoemd.

Meer over chronische otitis

Middenoorontsteking - Otitis media

vrouw draagt hoortoestel

Een middenoorontsteking kan erg pijnlijk zijn. Lees meer over de Otitis media symptomen en behandeling.

Meer over middenoorontsteking

Buitenoorontsteking - Otitis externa

vader en zoon luisteren naar muziek

Een buitenoorontsteking of otitis externa is ook wel bekend als zwemmersoor. Een vrij onschuldige aandoening die wel behandeld moet worden.

Meer over buitenoorontsteking

De bof en het gehoor

slaapkamer

De bof is een virusziekte en staat ook wel bekend als dikoor. Lees meer over de invloed van bof op het oor en gehoor.

Meer over de bof en het gehoor

Lijmoor of loopoor - vocht achter het trommelvlies

vader en zoon

Bij een lijmoor is het middenoor gevuld met vocht. Bij deze soort ooraandoening is er geen sprake van een oorontsteking in het middenoor, maar van een ophoping van vocht achter het trommelvlies.

Lees meer over een lijmoor

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel