Otitis of acute oorontsteking

Oorontsteking: symptomen en behandeling

Vooral bij kinderen kan acute oorontsteking (otitis) ontstaan ​​door verkoudheid of keelinfecties. Laten we eens kijken wat otitis is en hoe je moet handelen wanneer je een oorontsteking vermoed. Otitis acuta is een oorinfectie die een virale of bacteriële oorsprong kent en een chronisch of acuut beloop kan hebben. Het komt vaak na of gelijktijdig met een verkoudheid of een keelontsteking voor.

Oorontsteking bij volwassenen

Voor volwassenen betekent een oorontsteking vaak een ontsteking van de gehoorgang. Deze geneest meestal vanzelf binnen één tot drie weken.

Heeft u last van:

  • Vocht uit de gehoorgang?
  • Jeuk in de gehoorgang of een branderig gevoel?
  • Een verminderd gehoor?
  • Een rode, gezwollen huid in de gehoorgang?

Dan kan het zijn dat u een oorontsteking heeft. Met pijnstillers kunt u de pijn verzachten. Vliegen kan extra pijnlijk zijn door de veranderende luchtdruk. Heeft u twijfels? Ga dan even langs bij uw huisarts.

Oorontsteking bij een kind of baby

Kinderen: het meest getroffen

Kinderen worden het meest getroffen door een middenoorontsteking, vooral in de periode voordat zij naar school gaan. De redenen liggen vooral bij de bouw van het lichaam. Bij jonge kinderen is de buis van Eustachius, het kanaal dat de neusholten met het oor verbindt, smaller, korter en in een horizontale positie. Virussen en bacteriën kunnen hierdoor makkelijker het binnenoor binnendringen. Bacteriën en virussen bevorderen vervolgens de productie van pus dat de holte vult en op het trommelvlies drukt, wat hevige pijn veroorzaakt. Om te zien of uw kind daadwerkelijk otitis heeft, zal de huis- of kinderarts deze diagnose moeten stellen. 

Oorontsteking kind - behandeling

Als de kinderarts otitis / oorontsteking heeft vastgesteld, zal de arts een geschikte therapie voorstellen. Dit varieert vaak afhankelijk van de leeftijd van het kind. Als het kind minder dan een jaar oud is, wordt waarschijnlijk onmiddellijk antibiotica voorgeschreven. Bij oudere kinderen wordt vaak een paar dagen gewacht om te beoordelen hoe het zich ontwikkelt. Alleen als de gezondheidstoestand van het kind niet is verbeterd, zal antibiotica worden voorgeschreven.

Eenvoudige en natuurlijke oplossingen

Een eenvoudige manier om otitis zelf te behandelen, is de neus reinigen met neusdruppels of een neusspray. Daarnaast kunt u het kind op een hoog kussen laten slapen om minder druk uit te oefenen op het trommelvlies.

Is oorontsteking besmettelijk?

Een middenoorontsteking gaat vaak gepaard met een verkoudheid. Verkoudheid wordt overgedragen via de lucht, door contact met vochtdruppels uit de neus of keel. Het ontstekingsvocht dat uit het oor komt - ook wel etter genoemd - is besmettelijk. Het is daarom belangrijk regelmatig de handen te wassen.

Chronische oorontsteking

vrouwen in tuin

Leer de oorzaken, symptomen en mogelijke oplossingen kennen van chronische oorontsteking, ook wel chronische otitis genoemd.

Meer over chronische otitis

Middenoorontsteking - Otitis media

vrouw draagt hoortoestel

Een middenoorontsteking kan erg pijnlijk zijn. Lees meer over de Otitis media symptomen en behandeling.

Meer over middenoorontsteking

Buitenoorontsteking - Otitis externa

vader en zoon luisteren naar muziek

Een buitenoorontsteking of otitis externa is ook wel bekend als zwemmersoor. Een vrij onschuldige aandoening die wel behandeld moet worden.

Meer over buitenoorontsteking

De bof en het gehoor

slaapkamer

De bof is een virusziekte en staat ook wel bekend als dikoor. Lees meer over de invloed van bof op het oor en gehoor.

Meer over de bof en het gehoor

Lijmoor of loopoor - vocht achter het trommelvlies

vader en zoon

Bij een lijmoor is het middenoor gevuld met vocht. Bij deze soort ooraandoening is er geen sprake van een oorontsteking in het middenoor, maar van een ophoping van vocht achter het trommelvlies.

Lees meer over een lijmoor

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel