Otitis of middenoorontsteking

Otitis: hoe te herkennen en behandelen

Vooral bij kinderen kan oorontsteking (otitis) ontstaan ​​door verkoudheid of keelinfecties. Laten we eens kijken wat het is en hoe je moet handelen wanneer je een oorontsteking vermoed.

Otitis is een oorinfectie die een virale of bacteriële oorsprong kent en een chronisch of acuut beloop kan hebben. Het komt vaak na of gelijktijdig met een verkoudheid of een keelontsteking voor.

Kinderen: het meest getroffen

Kinderen worden het meest getroffen door een middenoorontsteking, vooral in de periode voordat zij naar school gaan. De redenen liggen vooral bij de bouw van het lichaam. Bij jonge kinderen is de buis van Eustachius, het kanaal dat de neusholten met het oor verbindt, smaller, korter en in een horizontale positie. Virussen en bacteriën kunnen hierdoor makkelijker het binnenoor binnendringen. Bacteriën en virussen bevorderen vervolgens de productie van pus dat de holte vult en op het trommelvlies drukt, wat hevige pijn veroorzaakt. Om te zien of uw kind daadwerkelijk otitis heeft, zal de huis- of kinderarts deze diagnose moeten stellen. 

De oplossing

Als de kinderarts otitis heeft vastgesteld, zal de arts een geschikte therapie voorstellen. Dit varieert vaak afhankelijk van de leeftijd van het kind. Als het kind minder dan een jaar oud is, wordt waarschijnlijk onmiddellijk antibiotica voorgeschreven. Bij oudere kinderen wordt vaak een paar dagen gewacht om te beoordelen hoe het zich ontwikkelt. Alleen als de gezondheidstoestand van het kind niet is verbeterd, zal antibiotica worden voorgeschreven.

Eenvoudige en natuurlijke oplossingen

Een eenvoudige manier om otitis zelf te behandelen, is de neus reinigen met neusdruppels of een neusspray. Daarnaast kunt u het kind op een hoog kussen laten slapen om minder druk uit te oefenen op het trommelvlies.

vrouwen in tuin
Chronische oorontsteking

Leer de oorzaken, symptonen en mogelijke oplossingen kennen van chronische oorontsteking, ook wel chronische otitis.

Lees meer
vrouw draagt hoortoestel
Middenoorontsteking

Een middenoorontsteking kan erg pijnlijk zijn. Lees meer over de behandeling.

Lees meer
vader en zoon luisteren naar muziek
Buitenoorontsteking

Een buitenoorontsteking of otitis externa is ook wel bekend als zwemmersoor. Een vrij onschuldige aandoening die wel behandeld moet worden.

Lees meer
aan de zee
De bof en het gehoor

De bof is een virusziekte en staat ook wel bekend als dikoor. Lees meer over de invloed van bof op het oor en gehoor.

Lees meer
vader en zoon
Lijmoor

Bij een lijmoor is het middenoor gevuld met vocht. Deze soort middenoorontsteking komt vooral voor bij kinderen.

Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel