Anacusie

Eenzijdige doofheid

Oorzaken en mogelijke oplossingen

Laten we eens kijken naar de oorzaken en oplossingen voor anacusis of het totale gehoorverlies aan één oor.

Anacusie, ook wel bekend als eenzijdige doofheid of single sided deafness (SSD), verwijst naar het volledige gehoorverlies aan één oor. Eenzijdige doofheid kan aanwezig zijn vanaf de geboorte of gedurende het leven worden opgedaan door een traumatische gebeurtenis of de aanwezigheid van een akoestisch neuroom (goedaardige tumor in de hersenzenuw). Mensen met eenzijdige doofheid ervaren vaak problemen met het horen van een stem in een lawaaiige omgeving en kunnen de omgevingsakoestiek minder goed waarnemen. Ook is het voor hen lastig om de richting van het geluid te bepalen en kunnen zij geen geluiden aan de dove kant horen. In deze vormen is medische therapie de eerste behandeling. Als dat niet werkt kan de revalidatie met behulp van gehoorapparaten, beengeleidingssysteem of een cochleair implantaat een oplossing bieden.

Heeft u last van gehoorverlies? Boek een gratis hoortest

Behandeling: hulp bij doofheid

Het goede nieuws: er zijn manieren om de doofheid te overwinnen. De optimaal aangepaste hoortoestellen van Beter Horen helpen in het dagelijks leven, bijvoorbeeld door het ruimtelijke gehoor te herstellen. Hoe eerder een gehoorbeschadiging wordt ontdekt of behandeld, hoe meer u kunt doen. Soms kunt u zelfs doofheid voorkomen. U moet uw gehoor bijvoorbeeld in een vroeg stadium laten testen als u vermoedt dat uw gehoor beschadigd is. Dat geldt ook als u gehoorverlies bij uw kind vermoedt. Omdat het gehoor op jonge leeftijd wordt geschaad, kan dit de ontwikkeling van het gevoel voor taal verstoren. Een gevolg dat kan worden voorkomen door een tijdige diagnose en behandeling. 

Een andere manier om de doofheid te behandelen, is een operatie. In de regel wordt een binnenoorprothese (het zogenaamde cochleaire implantaat) in het oor ingebracht. Een dergelijk implantaat verbetert ook het ruimtelijk gehoor en vermindert oorgeluiden die kunnen optreden bij een anacusie. Net als bij de algemene behandeling geldt: hoe eerder u actief wordt, hoe beter. Bij kinderen is het bijvoorbeeld raadzaam om het implantaat op tijd te gebruiken door de taalvaardigheden te oefenen. Dat is tussen het tweede en vierde levensjaar. Met een goed gehoorvermogen kan het kind zich uitstekend oriënteren op zijn 'taalrolmodellen' en zijn spraak optimaal ontwikkelen. Informeer bij uw arts naar de juiste methode.

Als de operatie in een later stadium van het leven wordt uitgevoerd, is het plaatsen van een cochleair implantaat vaak een waardig alternatief. Onder bepaalde omstandigheden kan het implantaat zelfs worden gecombineerd met een hoortoestel voor de beste resultaten.

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel