Seizoengebonden hoorproblemen

Hooikoorts en pollenallergie

Is het weer die tijd van het jaar? Van tijd tot tijd kunnen sommigen van ons worden beïnvloed door steeds veranderend weer, vooral in de lente en de zomer.

Kan hooikoorts mijn gehoor beïnvloeden?

Ja, hooikoorts kan uw gehoor beïnvloeden. Vooral in de zomermaanden hebben veel mensen last van hooikoorts of een pollenallergie. De oorzaak ligt bij het stuifmeelniveau van grassen, planten en bomen dat in deze periode erg hoog ligt. Ons lichaam behandelt stuifmeel als een schadelijke stof. Om het te verdedigen maakt het lichaam een chemische stof aan: histamine. Als histamine vrijkomt, kan de buis van Eustachius (een buis die de oren en neus met de achterkant van de keel verbindt) ontstoken raken. Dit kan een onbalans geven. 

Er zijn veel mensen die last hebben van hooikoorts. Veel voorkomende symptomen van hooikoorts zijn niezen en een verstopte neus. Dit resulteert in een overmatige slijmophoping in het middenoor, waardoor de kleine botten minder goed kunnen trillen en u minder goed hoort. Daarom kan een tijdelijk gehoorverlies optreden als gevolg van hooikoorts. U kunt ook extra druk op de oren voelen door de slijmophoping. 

Gehoorverlies

Een verminderd gehoor door hooikoorts  is kortdurend en verdwijnt meestal vanzelf als de hooikoorts of de allergie voor pollen verdwijnt. Heeft u langduriger last van gehoorverlies? Maak dan een afspraak in één van onze winkels.

Maak een afspraak
beter horen klanten

Wat zijn de symptomen?

Een tijdelijk gehoorverlies veroorzaakt door pollenallergieën komt meestal voor bij kinderen. Kinderen zijn vatbaarder voor oorinfecties omdat ze een kortere buis van Eustachius hebben. Het slijm kan zich makkelijker ophopen. U moet op de volgende symptomen letten, vooral als u of uw kind lijdt aan hooikoorts of andere allergieën:

 • Oorpijn
 • Jeukende oren
 • Zwelling van het oor
 • Geblokkeerde oren
 • Een verlies op korte termijn
 • Duizeligheid
 • Onevenwichtig gevoel

Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als de symptomen terugkeren nadat de allergische reacties voorbij zijn.

Hoe kan het worden behandeld?

Er zijn enkele huismiddeltjes die kunnen helpen de symptomen van hooikoorts of een allergie voor pollen te verlichten. Seizoensgebonden problemen komen en gaan, elk gehoorverlies veroorzaakt door hooikoorts of een allergie voor stuifmeel verdwijnt na een tijdje vanzelf. Als u echter denkt dat u worstelt met de symptomen, zijn hier enkele nuttige behandelingen om te proberen:

 • Was het oor voorzichtig met een warme doek en droog het grondig af. 
 • Adem stoom of menthol in om de buis van Eustachius te openen zodat vloeistof uit het middenoor kan wegvloeien.
 • Verminder de druk in uw oren door te geeuwen, kauwgum te kauwen of uw neus vast te houden en zacht te blazen tot uw oren "ploppen". 
 • Gebruik van antihistaminica of andere vrij verkrijgbare tabletten voor allergieën.

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel