Hooikoorts of pollenallergie en gehoor

Hooikoorts en pollenallergie

Is het weer die tijd van het jaar? Van tijd tot tijd kunnen sommigen van ons worden beïnvloed door steeds veranderend weer, vooral in de lente en de zomer.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van grassen, planten of bomen. Hooikoorts is ook wel bekend als pollenallergie. ‘Pollen’ is een andere benaming voor stuifmeel. Klachten ontstaan als u deze pollen in uw ogen, neus, mond, keel of luchtpijp krijgt. De slijmvliezen worden dikker en gaan meer slijm aanmaken.

Hooikoorts kalender

Het weer heeft invloed op de hoeveelheid pollen die door de lucht zweven. Via hooikoortskalenders en pollenradars kunt u makkelijk zien wanneer welke pollen vaak voorkomen. De kans op pollen is bij warm en winderig weer het grootst. De piek daarin ligt in mei en juni

Heb ik hooikoorts? Wat zijn de klachten bij hooikoorts?

  • Niezen
  • Verstopte neus
  • Traanogen
  • Benauwdheid 
  • Vermoeidheid

Het zijn allemaal symptomen van hooikoorts. De klachten ontstaan als u deze pollen in uw ogen, neus, mond, keel of luchtpijp krijgt. De slijmvliezen worden dikker en gaan meer slijm aanmaken. Hooikoorts heeft bovendien invloed op uw gehoor. Daarover later meer.

Wijzen uw symptomen op hooikoorts, maar twijfelt u? Neem dan contact op met uw arts. Hij kan u uitsluitsel geven of het inderdaad om een pollenallergie gaat.

Kan hooikoorts mijn gehoor beïnvloeden?

Ja, hooikoorts kan uw gehoor beïnvloeden. Is het lichaam allergisch voor stuifmeel? Dan behandelt het het stuifmeel als schadelijke stof. De stof histamine komt dan vrij. Histamine versterkt de afweerreactie van het lichaam. Daardoor kan de buis van Eustachius (een buis die de oren en neus met de achterkant van de keel verbindt) ontstoken raken. Dit kan leiden tot druk op uw oren. Deze buis van Eustachius kan ook verstopt raken door een ophoping van slijm.

Niezen en de ophoping van slijm zorgt tevens voor ophoping van slijm in het middenoor. Dit kan ervoor zorgen dat geluidsgolven de botjes in het middenoor minder goed kunnen laten trillen. Met gehoorverlies als gevolg. U kunt last krijgen van jeukende oren, oorpijn of druk op de oren door slijmophoping.

Wat zijn de symptomen van tijdelijk gehoorverlies veroorzaakt door hooikoorts?

Een tijdelijk gehoorverlies door pollenallergieën komt meestal voor bij kinderen. Kinderen zijn vatbaarder voor oorinfecties omdat ze een kortere buis van Eustachius hebben. Het slijm kan makkelijker ophopen. Let op de volgende symptomen, vooral als u of uw kind last heeft van hooikoorts of andere allergieën:

Het is belangrijk om uw dokter te raadplegen als de symptomen terugkeren nadat de allergische reactie voorbij is.

Hoe komt u af van hooikoorts?

Elk gehoorverlies veroorzaakt door hooikoorts, verdwijnt meestal na een tijdje vanzelf. Maar het kan natuurlijk zijn dat u veel last heeft van de symptomen. We hebben hier een paar nuttige behandelingen om te proberen:

  • Was het oor voorzichtig met een warme doek en droog het grondig af.
  • Adem stoom of menthol in om de buis van Eustachius te openen. Zo kan vloeistof uit het middenoor wegvloeien.
  • Verminder de druk in uw oren door te geeuwen, kauwgum te kauwen of uw neus vast te houden. Daarna kunt u zacht blazen tot uw oren ‘ploppen’.
  • Gebruik antihistaminica of andere vrij verkrijgbare medicijnen voor hooikoorts (neusspray bijvoorbeeld).

Hooikoorts of corona?

Krijgt u voor het eerst last van symptomen die passen bij hooikoorts? We kunnen ons voorstellen dat u op dat moment twijfelt of het gaat om hooikoorts of een andere aandoening. Corona bijvoorbeeld. Sommige symptomen van hooikoorts en corona komen namelijk met elkaar overeen. Bij corona moet u denken aan keelpijn, hoesten, vermoeidheid, spierpijn, ademhalingsproblemen en koorts. Veel mensen krijgen bij corona ook last van de oren en het gehoor. Bij hooikoorts is het niezen, een loopneus, kriebelhoest en branderige ogen kenmerkend. Twijfelt u, neem dan contact op met uw huisarts. 

 

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel