Labyrinthitis of Neuritis Vestibularis

Wat is Neuritis Vestibularis?

Neuritis Vestibularis is een acute of chronische ontsteking van het evenwichtsorgaan (het labyrint) en de halfcirkelvormige kanalen. Het labyrint bestaande uit het gehoor en het evenwichtsorgaan combineert het vermogen om te kunnen horen en in evenwicht te blijven. Als dit labyrint is ontstoken, kan dit gevolgen hebben voor het evenwicht en gehoor. Dit noemen we Labyrinthitis. Laten we kijken naar de oorzaken, symptomen, diagnose en oplossingen.

De oorzaken van labyrinthitis

Er zijn verschillende typen Labyrinthitis en die hebben verschillende oorzaken:

  • Virale Labyrinthitis: virussen, zoals een griepvirus, zijn vaak de oorzaak van deze vorm.
  • Bacteriële Labyrinthitis: dit is het gevolg van bepaalde bacteriën zoals streptokokken, stafylokokken en E. coli.
  • Labyrinthitis bij breuk van het rotsbeen (onderdeel van het slaapbeen): het breken van het rotsbeen waar het labyrint aan vastzit kan ontsteking van het labyrint veroorzaken.

Neuritis vestibularis door stress

Ons evenwichtssysteem is sterk verbonden met het gevoelssysteem. Daardoor kunnen evenwichtsklachten of ontsteking van het evenwichtsorgaan vaker voorkomen in periodes van stress. Of bij personen die altijd hoge eisen stellen aan zichzelf. Maar de evenwichtsklachten kunnen er ook juist voor zorgen dat u minder goed in uw vel zit. Soms leidt dit tot een vicieuze cirkel. De evenwichtsklachten leiden tot psychische klachten. De psychische klachten leiden op hun beurt weer tot toename van de evenwichtsklachten.

Symptomen van labyrinthitis

Ongeacht het type heeft labyrinthitis over het algemeen dezelfde veel voorkomende symptomen:

Draaiduizeligheid: is het belangrijkste symptoom van Labyrinthitis en evenwichtsstoornissen. Het kan soms leiden tot het verlies van evenwicht en maakt bewegen bijna onmogelijk. Vaak gaat dit gevoel gepaard met misselijkheid en braken.

Tinnitus (oorsuizen): dit wordt meestal veroorzaakt door de abnormale druk van het binnenoor op de haarcellen.

Doofheid: dit kan slechts één oor of beide oren beïnvloeden. Daarnaast kunt u een deel van het gehoor verliezen, maar ook het gehele gehoor. Het kan zowel tijdelijk als permanent zijn.

Hoelang duurt Neuritis Vestibularis?

In de meeste gevallen gaat Neuritis Vestibularis na een week tot 10 dagen vanzelf weer over. De eerste dagen is het verstandig om bedrust te nemen. Eventueel in combinatie met rustgevende medicatie.

Nadat de ernstige symptomen zijn verdwenen, herstellen de meeste patiënten langzaam maar volledig in de volgende weken (ongeveer drie weken ). Sommige patiënten kunnen echter evenwichtsproblemen en duizeligheid krijgen, die enkele maanden kunnen aanhouden .

Ontstoken evenwichtsorgaan diagnose en oplossingen

Voor de diagnose van Labyrinthitis zijn er drie diagnostische tests die u kunt doen:

  • Een CT-scan of MRI: laat het zachte weefsel in het oor zien en kan nauwkeurig het labyrint evalueren.
  • Audiometrische test: laat het ​​mogelijke verlies van het gehoor zien.
  • Audiovestibularonderzoek: omvat een aantal tests om de reactie van het labyrint te beoordelen.

 

Neuritis Vestibularis behandeling

Er zijn geen medicijnen die de oorzaak van de klachten kunnen wegnemen. Wel kan een arts medicijnen voorschrijven om de symptomen tegen te gaan. Dit vermindert de duizeligheid, misselijkheid en het braken. Dit komt ten gunste van een snel herstel.

Neuritis Vestibularis oefeningen

Houden de evenwichtsproblemen en duizeligheid langer dan een paar weken aan? Dan kunt u balans-oefeningen proberen. Een soort revalidatieprogramma. U kunt de hersenen dan opnieuw trainen om zich aan te passen aan de balansveranderingen die u ervaart. Zo’n programma wordt doorgaans samen met een fysiotherapeut uitgevoerd. Hij/zij bekijkt en evalueert de delen van het lichaam die de balans beïnvloeden. Het gaat dan om de benen, ogen, oren en het lichaam als geheel. Op basis van de evaluatieresultaten krijgt u een oefenprogramma op maat. Daarbij voert u oefeningen uit waarbij u uw balans traint, zoals de volgende oefeningen:

  • Wanneer u staat, beweegt u uw gewicht van links naar rechts en andersom.
  • Richt uw ogen op een object terwijl u uw hoofd heen en weer draait.
  • Houd uw zicht stabiel terwijl u het hoofd snel van links naar rechts draait.
  • Richt uw ogen op een object in de verte. Langzaam loopt u naar het object toe, maar tussendoor werpt u kort een blik op de vloer.

Neuritis Vestibularis en autorijden

De klachten van een evenwichtsstoornis kunnen autorijden moeilijker maken. U kunt last hebben van duizeligheid, draaierigheid en misselijkheid. Meestal is het dan ook niet verstandig om de weg op te gaan. Toch is het afhankelijk van de mate van uw evenwichtsstoornis en de klachten. U kunt dit het beste met uw arts bespreken. Ook kunt u de Regeling eisen Geschiktheid 2000 van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bekijken. Daarin staat aan welke lichamelijke en geestelijke eisen u moet voldoen om een motorvoertuig te kunnen besturen. 

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel