Gehoorschade voorkomen

alles over gehoorbescherming

Gehoorschade voorkomen

Blijvende gehoorschade voorkomen begint met effectieve bescherming. En als u weet hoe schade kan ontstaan, is het makkelijker om de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen. We zetten de feiten voor u op een rij.

Nu 25% korting op gehoorbescherming op maat Lees meer

Waarvoor is gehoorbescherming nodig?

Van muzikanten tot motorrijders, van badmeesters tot bouwvakkers: iedereen kan bij Beter Horen terecht voor bescherming. En niet alleen voor hobby of werk. Ook om rustig te slapen, comfortabel te vliegen en veilig te zwemmen.  

Hoe klinkt geluid met gehoorbescherming?

Veel mensen denken dat je met gehoorbescherming niets meer hoort. Toch is dat niet waar. Het gaat er om dat storend en schadelijk geluid wordt gedempt. Zo kunt u extra van muziek genieten. Wél de wekker horen maar niet uw snurkende partner. Of met collega's praten zonder machinelawaai.

Kunnen jongeren zonder gehoorbescherming

Zeker niet. Recent onderzoek van het AMC wijst uit dat ongeveer 25% van de jongeren tussen 12 en 25 jaar gehoorschade heeft. Gelukkig dringt het besef steeds meer door dat gehoorbescherming heel slim en allesbehalve suf is.

Wat doet lawaai in je oor?

In het binnenoor zijn het de trilhaartjes die geluid opvangen en een signaal naar de hersenen sturen. Bij te harde trillingen gaan deze haartjes plat liggen. Ze kunnen dan nooit meer rechtop staan en zijn in feite defect. En doordat de trilhaartjes zo minuscuul klein zijn, is herstel onmogelijk. Deze vorm van gehoorschade is dus onomkeerbaar.

Wanneer wordt lawaai schadelijk?

Tot 80 decibel (dB) is geluid nog veilig. Dat is het niveau van een föhn in de hoogste stand of kinderen op een speelplaats. Schadelijk wordt het vanaf 100 dB, een kettingzaag bijvoorbeeld. Daar ligt ook de pijngrens. Acute schade kan al ontstaan door één geluidsexplosie harder dan 140 dB, bijvoorbeeld een vliegtuig bij de start. Maar niet alleen het aantal decibels telt. Ook langdurige of herhaalde blootstelling kan tot gehoorverlies leiden. Voor de grens van 80 dB geldt dan ook een maximum van 8 uur per dag.

Maak een afspraak voor gehoorbescherming op maat Maak een afspraak

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel