Gehoorverlies bij kinderen

5 manieren om tijdens de eerste levensmaanden te herkennen of er iets mis is.

Horen is de eerste van de vijf zintuigen die zich in de foetus ontwikkelt: met name de stem van de moeder wordt synoniem voor rust en veiligheid, zelfs voor de geboorte. Echter, erfelijke oorzaken of problemen tijdens de zwangerschap en bevalling kunnen leiden tot gehoorverlies of doofheid bij kinderen. Onder deze omstandigheden is ingrijpen snel en nauwgezet van essentieel belang.

Gehoorproblemen kunnen van kind tot kind variëren. Gehoorverlies kan gevolgen hebben voor de ontwikkeling van een baby of kind. Als kinderen tijdens de groeifase geen akoestische stimuli ontvangen, hebben ze geen reden om zinnen te herhalen of geluiden na te bootsen. Dit heeft een negatieve invloed op de taalverwerving, het opbouwen van vocabulaire en de uitspraak. Ook komen cognitieve vaardigheden, zoals rekenkunde, tekort als er geen impulsen van buiten komen. Dit kan van invloed zijn op de schoolprestaties en daarmee op toekomstige carrière.

Hoe herkent u gehoorverlies bij kinderen

Ouders, grootouders en medisch personeel zijn de belangrijkste personen die actief betrokken zijn bij de ontwikkeling van kinderen. Zij zijn degene die onverwacht gedrag of onverwachte reacties van de kleintjes voor de verschillende geluiden, die een kinderlijke doofheid zouden kunnen benadrukken, kunnen zien en onder de aandacht kunnen brengen. 

Het is daarom belangrijk om te controleren wat er gebeurt in deze vijf veel voorkomende situaties:

  1. Reageert het kind in de eerste vier maanden van het leven op geluiden afkomstig van welke geluidsbron dan ook, en kan hij het zelfs vinden? (Draait bijvoorbeeld lichtjes het gezicht, slaat de wimpers, etc.)
  2. Probeert de baby in de eerste vier maanden van het leven op de een of andere manier te antwoorden op de stem van de moeder?
  3. Is het kind in geval van harde of plotselinge geluiden bang of verbaasd?
  4. Heeft het kind moeite met het uitspreken van de eerste woordjes rond de zesde levensmaand? Is het mogelijk om ze op een duidelijke en begrijpelijke manier uit te spreken?
  5. Lijkt het kind rond de zesde maand van het leven de meest bekende geluiden te onderscheiden, zelfs als ze afkomstig zijn van verre geluidsbronnen en probeert het ze te imiteren?

Wat kunt u doen?

Reageert het kind in bovenstaande gevallen niet zoals gedacht, dan is het verstandig om een ​​specialist te raadplegen. Een specialist helpt bij de tijdige diagnose van doofheid of andere gehoorstoornissen en geeft, indien nodig, een gerichte en op maat gemaakte oplossing.

Kom eens langs voor een eerste advies Maak een afspraak!
jongeren gehoorapparaat
jongeren gehoorapparaat
Anouk draagt sinds haar vijfde een gehoorapparaat en groeide er mee op
Anouk Pluijm Studente

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel