Gehoorverlies bij kinderen

5 manieren om tijdens de eerste levensmaanden te herkennen of er iets mis is.

Horen is de eerste van de vijf zintuigen die zich in de foetus ontwikkelt: met name de stem van de moeder wordt synoniem voor rust en veiligheid. Echter, erfelijke oorzaken of problemen tijdens de zwangerschap en bevalling kunnen leiden tot gehoorverlies of doofheid bij kinderen. Soms wordt dit gelijk na de geboorte duidelijk en soms komt men pas later tot de ontdekking dat een kind slechthorend is. Onder deze omstandigheden is ingrijpen snel en nauwgezet van essentieel belang.

Kinderen met gehoorverlies

Als ouder hoop je altijd dat je kind volledig gezond geboren wordt en dit ook zijn hele leven blijft. Helaas is dit niet altijd het geval. Gehoorproblemen kunnen van kind tot kind variëren. In bepaalde gevallen is het een erfelijke aandoening, maar gehoorverlies kan ook pas later ontstaan. Bijvoorbeeld door een virusinfectie. Of als gevolg van vele oorontstekingen, die helaas een blijvende schade hebben achtergelaten. Gehoorverlies kan gevolgen hebben voor de ontwikkeling van een baby of kind. Als kinderen tijdens de groeifase geen akoestische stimuli ontvangen, hebben ze geen reden om zinnen te herhalen of geluiden na te bootsen. Dit heeft een negatieve invloed op de taalverwerving, het opbouwen van vocabulaire en de uitspraak. Ook komen cognitieve vaardigheden, zoals rekenkunde, tekort als er geen impulsen van buiten komen. Dit kan van invloed zijn op de schoolprestaties en daarmee op toekomstige carrière. Gelukkig kan ook een baby of kind een gehoorapparaatje dragen om beter te kunnen horen.

Hoe herkent u gehoorverlies bij kinderen

Ouders, grootouders en medisch personeel zijn de belangrijkste personen die actief betrokken zijn bij de ontwikkeling van kinderen. Zij zijn degene die onverwacht gedrag of onverwachte reacties van de kleintjes voor de verschillende geluiden, die een kinderlijke doofheid zouden kunnen benadrukken, kunnen zien en onder de aandacht kunnen brengen. 

Het is daarom belangrijk om te controleren wat er gebeurt in deze vijf veel voorkomende situaties:

  1. Reageert het kind in de eerste vier maanden van het leven op geluiden afkomstig van welke geluidsbron dan ook, en kan hij het zelfs vinden? (Draait bijvoorbeeld lichtjes het gezicht, slaat de wimpers, etc.)
  2. Probeert de baby in de eerste vier maanden van het leven op de een of andere manier te antwoorden op de stem van de moeder?
  3. Is het kind in geval van harde of plotselinge geluiden bang of verbaasd?
  4. Heeft het kind moeite met het uitspreken van de eerste woordjes rond de zesde levensmaand? Is het mogelijk om ze op een duidelijke en begrijpelijke manier uit te spreken?
  5. Lijkt het kind rond de zesde maand van het leven de meest bekende geluiden te onderscheiden, zelfs als ze afkomstig zijn van verre geluidsbronnen en probeert het ze te imiteren?

Wat kunt u doen?

Reageert het kind in bovenstaande gevallen niet zoals gedacht, dan is het verstandig om een ​​specialist te raadplegen. Een specialist helpt bij de tijdige diagnose van doofheid of andere gehoorstoornissen en geeft, indien nodig, een gerichte en op maat gemaakte oplossing.

Kom eens langs voor een eerste advies Maak een afspraak!

Ervaringen van onze audiciens met kinderen

Hoortoestelletjes voor baby

Een baby is meteen vanaf de geboorte sterk gericht op spreken en taal. De eerste jaren gaat de taalontwikkeling dan ook razendsnel. Daarom krijgt iedere pasgeboren baby al een gehoorscreening.

"Dit jaar heb ik mijn jongste klant ooit gehad en zij was amper 3 maanden oud. Ze lag stilletjes in de Maxi-Cosi en toen de hoortoestelletjes eenmaal waren aangemeten gingen haar oogjes open".

"Door de nieuwe geluidservaring keek ze zeer verbaasd om zich heen en reageerde ze op haar broer die haar een dikke knuffel gaf. Er kwam een traan uit moeders ooghoek die geëmotioneerd raakte door de reactie van haar baby, een mooi moment dat je als audicien dan mag delen met een familie."

Slechthorend kind in de klas

Toch komt het ook nog regelmatig voor dat gehoorverlies bij een kind op de basisschool pas tot uiting komt. Dat de oorzaak van het niet zo goed meekomen, of het niet zo goed kunnen concentreren in de klas, veroorzaakt wordt door slechthorendheid.

"Onlangs kwam een moeder, op advies van de huisarts, om het gehoor van haar 5-jarige dochter te laten testen. Dit bleek tijdens de screening aan één oor onvoldoende te zijn. Via de huisarts en KNO-arts kwam ze via het audiologisch centrum weer bij ons terug. Tijdens haar eerste bezoek zat het meisje alleen op de stoel. Deze jongedame was niet van plan ook maar iets tegen mij te vertellen. Ik heb haar moeder het boekje mee gegeven “Leo krijgt een hoortoestel.

Toen ze een week later terug kwam zei ze, nog voordat ze op de stoel zat, “ik wil een roze”. Chapeau voor de moeder en de juf. Ze doet het toestel niet meer uit en ze heeft geen moment nodig gehad om er aan te wennen."

Erfelijke slechthorendheid

"Soms is slechthorendheid erfelijk. Zowel oma, moeder als dochter hebben gehoorverlies, zijn alle drie hoortoestel dragend en klant bij ons. Niets was voor dit 4-jarige meisje vreemd en ze onderging alles alsof het de normaalste zaak van de wereld was.

De bediening was voor haar een fluitje van een cent, zo ook het in- en uitdoen van de toestellen.

Ze had een leuk kleurtje uitgezocht en huppelde met de hoortoestellen, alsof het al jaren bij haar hoorde, de winkel uit. Mooi om te zien hoe snel kinderen iets kunnen accepteren en zich hierop aanpassen."

jongeren gehoorapparaat
jongeren gehoorapparaat
Anouk draagt sinds haar vijfde een gehoorapparaat en groeide er mee op
Anouk Pluijm Studente

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel