
Ons gehoor is een van de belangrijkste zintuigen. We gebruiken het om te communiceren. Maar ook om te genieten van muziek en om belangrijke waarschuwingen waar te nemen. Ontdek hoe het oor en uw gehoor werken.
Horen begint met geluid. Geluid is een reeks golven in de lucht. Vergelijk het met een cirkel van golven die in het water verschijnt na het gooien van een steen. De oorschelp vangt deze golven op en leidt de golven door het oorkanaal naar het timpaan. Het timpaan zet de golven om in zenuwsignalen. Het brein interpreteert deze signalen en zo hoort u geluid
Het gehoororgaan bestaat uit drie verschillende delen:
Elk onderdeel vervult een eigen rol binnen het gehoorsysteem.
Het buitenoor bestaat uit de oorschelp, de gehoorgang en het trommelvlies. Het buitenoor vangt geluiden op. Via de oorschelp en de gehoorgang gaat het geluid naar het middenoor. De oorschelp maakt direct onderscheid tussen geluiden die van achteren komen en geluiden die van voren komen. Vervolgens worden de geluiden in het trommelvlies omgezet in trillingen. Bij het trommelvlies begint het middenoor.
Het middenoor bestaat uit het trommelvlies en gehoorbeentjes. De belangrijkste functie van het middenoor is het versterken van het geluid. De trillingen worden via het middenoor doorgegeven aan het binnenoor.
Rondom het middenoor bevindt zich de buis van Eustachius. Dit is de verbinding tussen het middenoor en de keelholte. De buis zorgt voor luchttoevoer naar het middenoor. Zo blijft de druk aan beide kanten van het trommelvlies gelijk. De buis van Eustachius kan verstopt raken door bijvoorbeeld een verhoogde slijmproductie. Dit zorgt vaak voor minder gehoor of oorsuizen. Dit merkt u bijvoorbeeld bij een flinke verkoudheid.
In het binnenoor zit het slakkenhuis. Het slakkenhuis zit vol met trilhaartjes. Deze zijn verbonden met de gehoorzenuw die signalen doorgeeft aan de hersenen. Geluidstrillingen brengen deze trilhaartjes in beweging. En zo gaat er een signaal naar uw brein. De trilhaartjes kunnen – onder meer door harde geluiden – onherstelbaar beschadigd raken. Daarnaast slijten de haartjes met de jaren. Daar is helaas niet veel aan te doen.
In het binnenoor zit ook het evenwichtsorgaan. Mensen met een slecht gehoor vallen daarom vaker. Ook daarom is een goed gehoor van groot belang. Lees hier meer over in de blog ‘Hoortoestellen goed voor balans 65-plussers met gehoorverlies’.
Het oor is een prachtig en essentieel onderdeel van het lichaam. Zorg er daarom goed voor. Laat uw gehoor regelmatig testen. Blijkt uit de test dat u gehoorverlies heeft? Dan helpen we u graag met een oplossing op maat. Zo geniet u weer van alle geluiden en van het leven. Net zoals onze klanten.