Hoe werkt het gehoor?

Het belang van een goed gehoor

Ons gehoor is een van de belangrijkste zintuigen. We gebruiken het in onze communiciatie, om van muziek te genieten, maar ook om belangrijke waarschuwingen te kunnen waarnemen.

1. Trilling in de lucht

Het gehoororgaan bestaat uit drie verschillende delen: het uitwendige oor, het middenoor en het binnenoor. Horen begint met geluid. Een trilling in de lucht. Die trilling wordt opgevangen door de oorschelp en gaat vanaf daar de gehoorgang in. De oorschelp en de gehoorgang versterken het geluid richting het middenoor.

2. Versterking van het geluid

In het middenoor stuiten de trillingen op het trommelvlies. Achter het trommelvlies zitten de gehoorbeentjes. Drie kleine botjes - hamer, aambeeld en stijgbeugel - die door de trillingen bewegen. De gehoorbeentjes versterken geluid en leiden dit naar het slakkenhuis in het binnenoor.

3. Signaal naar de hersenen

Het slakkenhuis bevat vloeistof en veel kleine haartjes, de haarcellen. Zodra de gehoorbeentjes bewegen, trilt de vloeistof mee. Deze trillingen worden opgevangen door de haarcellen en omgezet in een signaal. De gehoorzenuw geeft dit signaal door aan de hersenen. Geluid wordt zo gehoor.

Twee vormen van gehoorverlies

Bij gehoorverlies maken we onderscheid tussen geluid dat niet goed binnenkomt en geluid dat niet goed wordt waargenomen. Ofwel geleidingsverlies en perceptief verlies. Twee verschillende vormen met andere oorzaken en oplossingen:

  • Geleidingsverlies
    Het geluid wordt niet meer goed naar het binnenoor geleid. Oorzaken kunnen zijn: propje oorsmeer in de gehoorgang, gaatje in het trommelvlies, vocht achter het trommelvlies na een oorontsteking of een probleem met de gehoorbeentjes. Hier kan via een ingreep iets aan worden gedaan: schoonmaken, buisjes plaatsen, opereren.
  • Perceptief verlies
    Bij een probleem in het binnenoor, de gehoorzenuw of de hersenen gaat het mis met de waarneming van geluid. De haarcellen in het slakkenhuis werken niet goed, waardoor in de meeste gevallen eerst de hoge tonen wegvallen. Deze vorm van gehoorverlies is soms aangeboren, maar kan ook ontstaan door blootstelling aan lawaai, medicijngebruik of ouderdomsslijtage. Vaak is de schade permanent. Dan kan een hoortoestel uitkomst bieden.

Type gehoorverlies

Welk deel van het gehoorsysteem is beschadigd? Dat bepaalt het type gehoorverlies. Dit kan zijn in het buitenoor, middenoor of binnenoor van het gehoor:

Gehoorverlies buitenoor

Typische problemen met het buitenoor hebben onder meer te maken met verstoppingen door oorsmeer en infecties van de gehoorgang. Deze problemen kunnen meestal zeer eenvoudig opgelost worden. Het is wel belangrijk om snel op te treden om gehoorbeschadiging te vermijden. Ga dus even langs bij uw huisarts.

Gehoorverlies middenoor

Ontsteking, vloeistof achter het trommelvlies en perforatie van het trommelvlies zijn voorbeelden van problemen die de werking van het middenoor verstoren. De meeste problemen van het buiten- en middenoor kunnen efficiënt aangepakt worden met medicatie of een ingreep. Blijkt dit niet mogelijk, dan kunnen we het blijvende gehoorverlies meestal compenseren met een hoortoestel.

Gehoorverlies binnenoor

De meeste gevallen van gehoorverlies hebben betrekking op het binnenoor. Oorzaak is vaak het natuurlijke verouderingsproces, maar ook harde geluiden, geneesmiddelen of schedelbreuken kunnen het gehoor aantasten. Deze factoren beschadigen de fijne haarcellen, waardoor er minder signalen kunnen worden doorgegeven. Een hoortoestel is vaak een effectieve oplossing voor dit type gehoorverlies.

Hoe werkt het gehoor?

Leer hoe het gehoor werkt en hoe de hersenen geluiden omzetten in informatie, van het buitenoor tot het binnenoor.

Lees meer
mensen in restaurant
Kom eens langs voor een eerste advies Maak een afspraak!

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel