Hoe werkt het gehoor?

Het belang van een goed gehoor

Ons gehoor is een van de belangrijkste zintuigen. We gebruiken het in onze communiciatie, om van muziek te genieten, maar ook om belangrijke waarschuwingen te kunnen waarnemen. Het gehoor ontwikkelt zich ruim voor onze geboorte! Dit zintuig is ons eerste contact met de buitenwereld. Leer hoe het auditieve systeem werkt, hoe het de geluiden om ons heen transformeert in informatie en hoe het brein ze weet te interpreteren.

De werking van het oor

Het gehoororgaan bestaat uit drie verschillende delen: het uitwendige oor, het middenoor en het binnenoor.

Horen begint met geluid. Een trilling in de lucht. Geluid is een reeks golven die zich voortplant door de lucht. Een beetje zoals een cirkel van golven die in het water verschijnen na het gooien van een steen. Deze golven worden opgepikt door de oorschelp en door het oorkanaal naar het timpaan geleid, waardoor ze worden omgezet in zenuwsignalen en ze door ons brein kunnen worden geïnterpreteerd. Het auditieve systeem bestaat uit verschillende complementaire elementen met duidelijk omschreven rollen.

Het buitenoor pikt geluiden op

Het buitenoor bestaat uit drie delen: oorschelp, gehoorgang en trommelvlies. De functie van het buitenoor is het opvangen van geluid. Dit geluid wordt via de oorschelp en de gehoorgang naar het middenoor geleid. De oorschelp maakt direct onderscheid tussen geluiden die van achteren komen en geluiden die van voren komen. In het trommelvlies worden de geluiden omgezet in trillingen.

Het middenoor versterkt de geluiden

Bij het trommelvlies begint het middenoor. Verder bestaat het middenoor uit de gehoorbeentjes. De trillingen die zojuist zijn doorgegeven aan het trommelvlies worden vanuit het middenoor doorgegeven aan het binnenoor. De belangrijkste functie van het middenoor is het versterken van het geluid.

Ook de buis van Eustachius bevindt zich rondom het middenoor. Het is de verbinding tussen middenoor en keelholte. De buis zorgt voor luchttoevoer naar het middenoor, zodat de druk aan beide kanten van het trommelvlies gelijk blijft.  De buis van Eustachius kan verstopt raken door bijvoorbeeld een verhoogde slijmproductie. Dit heeft vaak ook gevolgen voor uw gehoor. Een minder gehoor of oorsuizen bijvoorbeeld.

Het binnenoor zendt naar de hersenen

In het binnenoor zit het zogeheten slakkenhuis. Dit slakkenhuis zit vol met trilhaartjes. Als er geluiden via het buitenoor en middenoor doorgegeven worden, komen de trilhaartjes in beweging. Deze trilhaartjes zijn zeer belangrijk. Ze zijn verbonden met de gehoorzenuw die signalen doorgeeeft aan de hersenen. Trilhaartjes kunnen - onder meer door harde geluiden - onherstelbaar beschadigd raken. Daarnaast slijten de haartjes met de jaren. Hier is helaas niet veel aan te doen.

Wist u dat ook het evenwichtsorgaan in het binnenoor zit? Mensen met een slecht gehoor vallen daarom vaker. Ook daarom is een goed gehoor van groot belang.

Het oor is een juweel

Het oor is een prachtig onderdeel van het lichaam. Het is daarom belangrijk er goed voor te zorgen. Aarzel daarom niet uw gehoor regelmatig te laten testen. Als gehoorverlies wordt vastgesteld, laten wij u graag weer genieten van alle geluiden. 

Benieuwd naar de fitheid van uw gehoor? Doe een vrijblijvende hoortest

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel