Herken gehoorverlies

Beter Horen begint met begrip

‘Mag de televisie wat harder? Was dat nou de deurbel? Wat mompelt iedereen toch!’ Herkenbaar bij uzelf of bij uw partner, buurman of ouders? Dit kan wijzen op gehoorverlies. Vervelend, maar er zijn oplossingen. Lees hier alles over gehoorverlies en ontdek hoe u het herkent, voorkomt en oplost. 

Geleidingsverlies

Bij geleidingsverlies -ook wel conductief gehoorverlies genoemd- wordt geluid niet meer goed naar het binnenoor geleid. Bijvoorbeeld door een propje oorsmeer in de gehoorgang, een gaatje in het trommelvlies, vocht achter het trommelvlies na een oorontsteking of een probleem met de gehoorbeentjes. De oplossing hiervoor is een behandeling. Denk aan het schoonmaken van het oor, het plaatsen van een buisje, of een operatie. Een audicien kan geleidingsverlies vaststellen.

Perceptief gehoorverlies

Perceptief gehoorverlies duidt op een probleem in het binnenoor, de gehoorzenuw of de hersenen. U neemt geluid niet goed waar omdat de haarcellen in het slakkenhuis niet goed werken. Hierdoor vallen vaak eerst de hoge tonen weg. Deze vorm van gehoorverlies is soms aangeboren, maar kan ook ontstaan door blootstelling aan lawaai, medicijngebruik of ouderdomsslijtage. Vaak is de schade permanent. Een goede oplossing hiervoor is een hoortoestel. 

Gemengd gehoorverlies

Bij gemengd gehoorverlies is zowel het binnenoor als het buiten- of middenoor beschadigd. Hierdoor ontstaat licht tot zeer ernstig gehoorverlies. Mensen met deze variant hebben vaak moeite met volume én verstaanbaarheid van woorden. Gemengd gehoorverlies kan bijvoorbeeld ontstaan door aangeboren afwijkingen, ziektes of hoofdletsel. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar. Van chirurgie en medicijnen tot hoortoestellen en een implantaat.

Familie in gesprek met ontbijt

Vormen van gehoorverlies

Bij gehoorverlies bestaat een onderscheid tussen geluid dat niet goed binnenkomt (geleidingsverlies) en geluid dat u niet goed waarneemt (perceptief verlies). Dit zijn twee verschillende vormen met verschillende oorzaken en oplossingen.

Vind een winkel in uw buurt

Typen van gehoorverlies

Naast verschillende vormen van gehoorverlies, zijn er ook verschillende typen. Welk deel van het gehoorsysteem beschadigd is, bepaalt het type gehoorverlies. Dit kan zijn in het buitenoor, middenoor of binnenoor.

Gehoorverlies buitenoor

Problemen met het buitenoor komen meestal door verstoppingen door oorsmeer en infecties van de gehoorgang. Deze problemen zijn vaak heel makkelijk op te lossen door uw huisarts. Kom wel snel in actie om gehoorschade te voorkomen.

Gehoorverlies middenoor

Ontsteking, vloeistof achter het trommelvlies en perforatie van het trommelvlies kunnen de werking van het middenoor verstoren. Meestal is dit op te lossen met medicatie of een ingreep. Ontstaat er blijvend gehoorverlies? Dit is vaak te compenseren met een hoortoestel.

Gehoorverlies binnenoor

Gehoorverlies ontstaat meestal door problemen met het binnenoor. Door het natuurlijke verouderingsproces, harde geluiden, geneesmiddelen of schedelbreuken raken de fijne haarcellen beschadigd. Hierdoor worden er minder signalen doorgegeven. Een hoortoestel is vaak een effectieve oplossing voor dit type gehoorverlies.

Symptomen gehoorverlies

Koppel met gehoorverlies kijkt TV

De eerste signalen van gehoorverlies zijn niet altijd even duidelijk. Herken de symptomen op tijd.

Ontdek de symptonen
mensen met gehoorverlies  in restaurant

Zo werkt het gehoor

Van de trilhaartjes tot de buis van Eustachius. Weet u (nog) hoe het gehoororgaan in elkaar zit en werkt?

Lees hoe het gehoor werkt
vader met gehoorverlies en zoon

Oorzaken van gehoorverlies

Lawaai, ouderdom, een aandoening... Kent u alle oorzaken van gehoorverlies?

Oorzaken van gehoorverlies
een koppel leest over het voorkomen van gehoorschade

Gehoorschade voorkomen

Voorkom blijvende gehoorschade, bijvoorbeeld met effectieve bescherming.  En als u weet hoe schade kan ontstaan, is het makkelijker om de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen. 

Voorkom gehoorschade
een kind met gehoorverlies bij kno

Gehoorverlies bij kinderen

Gehoorverlies bij kinderen kan grote gevolgen hebben voor hun ontwikkeling. Herken het daarom op tijd. Bent u benieuwd naar de oorzaken, symptomen en gevolgen van gehoorverlies bij kinderen?

Gehoorverlies bij kinderen
Vrouw doet hoortoestel in

Welke gehoorapparaten bij gehoorverlies?

Gehoorverlies wordt gecompenseerd met een hoortoestel. Welk hoortoestel kunt u het beste gebruiken voor elke vorm van gehoorverlies?

Hoortoestellen gehoorverlies
Maak een afspraak in een van onze winkels

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel