‘Mag de televisie wat harder? Was dat nou de deurbel? Wat mompelt iedereen toch!’ Herkenbaar bij uzelf of bij uw partner, buurman of ouders? Dit kan wijzen op gehoorverlies. Vervelend, maar er zijn oplossingen. Lees hier alles over gehoorverlies en ontdek hoe u het herkent, voorkomt en oplost.
Bij geleidingsverlies -ook wel conductief gehoorverlies genoemd- wordt geluid niet meer goed naar het binnenoor geleid. Bijvoorbeeld door een propje oorsmeer in de gehoorgang, een gaatje in het trommelvlies, vocht achter het trommelvlies na een oorontsteking of een probleem met de gehoorbeentjes. De oplossing hiervoor is een behandeling. Denk aan het schoonmaken van het oor, het plaatsen van een buisje, of een operatie. Een audicien kan geleidingsverlies vaststellen.
Perceptief gehoorverlies duidt op een probleem in het binnenoor, de gehoorzenuw of de hersenen. U neemt geluid niet goed waar omdat de haarcellen in het slakkenhuis niet goed werken. Hierdoor vallen vaak eerst de hoge tonen weg. Deze vorm van gehoorverlies is soms aangeboren, maar kan ook ontstaan door blootstelling aan lawaai, medicijngebruik of ouderdomsslijtage. Vaak is de schade permanent. Een goede oplossing hiervoor is een hoortoestel.
Bij gemengd gehoorverlies is zowel het binnenoor als het buiten- of middenoor beschadigd. Hierdoor ontstaat licht tot zeer ernstig gehoorverlies. Mensen met deze variant hebben vaak moeite met volume én verstaanbaarheid van woorden. Gemengd gehoorverlies kan bijvoorbeeld ontstaan door aangeboren afwijkingen, ziektes of hoofdletsel. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar. Van chirurgie en medicijnen tot hoortoestellen en een implantaat.
Naast verschillende vormen van gehoorverlies, zijn er ook verschillende typen. Welk deel van het gehoorsysteem beschadigd is, bepaalt het type gehoorverlies. Dit kan zijn in het buitenoor, middenoor of binnenoor.
Problemen met het buitenoor komen meestal door verstoppingen door oorsmeer en infecties van de gehoorgang. Deze problemen zijn vaak heel makkelijk op te lossen door uw huisarts. Kom wel snel in actie om gehoorschade te voorkomen.
Ontsteking, vloeistof achter het trommelvlies en perforatie van het trommelvlies kunnen de werking van het middenoor verstoren. Meestal is dit op te lossen met medicatie of een ingreep. Ontstaat er blijvend gehoorverlies? Dit is vaak te compenseren met een hoortoestel.
Gehoorverlies ontstaat meestal door problemen met het binnenoor. Door het natuurlijke verouderingsproces, harde geluiden, geneesmiddelen of schedelbreuken raken de fijne haarcellen beschadigd. Hierdoor worden er minder signalen doorgegeven. Een hoortoestel is vaak een effectieve oplossing voor dit type gehoorverlies.
De eerste signalen van gehoorverlies zijn niet altijd even duidelijk. Herken de symptomen op tijd.
Van de trilhaartjes tot de buis van Eustachius. Weet u (nog) hoe het gehoororgaan in elkaar zit en werkt?
Lawaai, ouderdom, een aandoening... Kent u alle oorzaken van gehoorverlies?
Voorkom blijvende gehoorschade, bijvoorbeeld met effectieve bescherming. En als u weet hoe schade kan ontstaan, is het makkelijker om de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen.
Gehoorverlies bij kinderen kan grote gevolgen hebben voor hun ontwikkeling. Herken het daarom op tijd. Bent u benieuwd naar de oorzaken, symptomen en gevolgen van gehoorverlies bij kinderen?
Gehoorverlies wordt gecompenseerd met een hoortoestel. Welk hoortoestel kunt u het beste gebruiken voor elke vorm van gehoorverlies?