‘Mag de televisie wat harder? Was dat nou de deurbel? Wat mompelt iedereen toch!’ Herkenbaar bij uzelf of bij uw partner, buurman of ouders? Dit kan wijzen op gehoorverlies. Vervelend, maar er zijn oplossingen. Lees hier alles over gehoorverlies en ontdek hoe u het herkent, voorkomt en oplost.
Gehoorverlies, of slechthorendheid, is een aandoening waarbij het vermogen om geluid waar te nemen verminderd is. Het kan variëren van mild tot ernstig gehoorverlies en kan één of beide oren beïnvloeden.
De eerste signalen van gehoorverlies zijn niet altijd even duidelijk. Herken gehoorverlies symptomen op tijd.
Gehoorverlies kan op verschillende manieren worden ingedeeld:
Bij geleidingsverlies (conductief gehoorverlies) wordt geluid niet meer goed naar het binnenoor geleid. Bijvoorbeeld door een propje oorsmeer in de gehoorgang, een gaatje in het trommelvlies, vocht achter het trommelvlies na een oorontsteking of een probleem met de gehoorbeentjes. De oplossing hiervoor is een behandeling. Denk aan het schoonmaken van het oor, het plaatsen van een buisje, of een operatie. Een audicien kan geleidingsverlies vaststellen.
Perceptief gehoorverlies (sensorineuraal gehoorverlies) duidt op een probleem in het binnenoor, de gehoorzenuw of de hersenen. U neemt geluid niet goed waar omdat de haarcellen in het slakkenhuis niet goed werken. Hierdoor vallen vaak eerst de hoge tonen weg. Deze vorm van gehoorverlies is soms aangeboren, maar kan ook ontstaan door blootstelling aan lawaai, medicijngebruik of ouderdomsslijtage. Vaak is de schade permanent. Een goede oplossing hiervoor is een hoortoestel.
Bij gemengd gehoorverlies is zowel het binnenoor als het buiten- of middenoor beschadigd. Hierdoor ontstaat licht tot zeer ernstig gehoorverlies. Mensen met deze variant hebben vaak moeite met volume én verstaanbaarheid van woorden. Gemengd gehoorverlies kan bijvoorbeeld ontstaan door aangeboren afwijkingen, ziektes of hoofdletsel. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar. Van chirurgie en medicijnen tot hoortoestellen en een implantaat.
Aandoeningen van het gehoor
Lawaai, ouderdom, een aandoening... Kent u alle oorzaken van gehoorverlies?
Voorkom blijvende gehoorschade, bijvoorbeeld met effectieve bescherming. En als u weet hoe schade kan ontstaan, is het makkelijker om de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen.
Vanaf 35dB gehoorverlies heeft u een één of twee gehoorapparaten nodig. Soms kan een gehoorapparaat ook nodig zijn bij minder gehoorverlies bijvoorbeeld als u voor de klas staat of veel moet vergaderen.
Gehoorverlies bij kinderen kan grote gevolgen hebben voor hun ontwikkeling. Herken het daarom op tijd. Bent u benieuwd naar de oorzaken, symptomen en gevolgen van gehoorverlies bij kinderen?
Vragen over gehoorverlies
Goed horende mensen horen geluiden vanaf 1 decibel. Wanneer is er sprake van gehoorverlies? Normaal gehoor: 0-20 decibel, licht gehoorverlies: 20-40 decibel (moeite met het horen van achtergrondgeluiden), matig gehoorverlies: 40-60 decibel (de stem van uw gesprekspartner niet meer perfect kunnen horen) en ernstig gehoorverlies: 60-90 decibel (u hoort slechts nog enkele klanken van woorden).
Een paar voorbeelden van verschillende geluidssterktes:
Een slecht gehoor is wanneer u pas geluiden kunt waarnemen vanaf 30 decibel. U bent dan slechthorend. Een decibel (dB) is een maateenheid die aangeeft hoe hard een geluid is. 40 dB is ongeveer de geluidssterkte van een stille huiskamer.
Een aantal tekenen dat uw gehoor achteruit is gegaan:
Met een voedingspatroon van fruit, groenten, noten, mager vlees, vis, magere zuivelproducten en een minimale hoeveelheid zout, suiker en vet kunt u het risico op gehoorverlies met minstens 30% verminderen.
Vragen over Slechthorendheid