Herken gehoorverlies

Beter Horen begint met begrip

‘Mag de televisie wat harder? Was dat nou de deurbel? Wat mompelt iedereen toch!’ Herkenbaar bij uzelf of bij uw partner, buurman of ouders? Dit kan wijzen op gehoorverlies. Vervelend, maar er zijn oplossingen. Lees hier alles over gehoorverlies en ontdek hoe u het herkent, voorkomt en oplost. 

Wat is gehoorverlies

Gehoorverlies, of slechthorendheid, is een aandoening waarbij het vermogen om geluid waar te nemen verminderd is. Het kan variëren van mild tot ernstig gehoorverlies en kan één of beide oren beïnvloeden. 

Symptomen gehoorverlies

De eerste signalen van gehoorverlies zijn niet altijd even duidelijk. Herken gehoorverlies symptomen op tijd.

  • Moeite met het volgen van gesprekken, vooral in gezelschap of drukke ruimtes.
  • Het gevoel dat mensen mompelen of niet duidelijk praten.
  • Het regelmatig vragen om herhaling.
  • De televisie of radio harder moeten zetten dan voorheen.
  • Het vermijden van sociale situaties vanwege communicatieproblemen.
Denkt u gehoorverlies te hebben? Maak een gratis afspraak

Soorten gehoorverlies

Gehoorverlies kan op verschillende manieren worden ingedeeld:

  • Geleidingsverlies (conductief gehoorverlies) - geluid dat niet goed binnenkomt
  • Perceptief gehoorverlies (sensorineuraal gehoorverlies) - geluid dat u niet goed waarneemt
  • Gemengd gehoorverlies - een combinatie van geleidingsverlies en perceptief gehoorverlies

Geleidingsverlies (conductief gehoorverlies)

Bij geleidingsverlies (conductief gehoorverlies) wordt geluid niet meer goed naar het binnenoor geleid. Bijvoorbeeld door een propje oorsmeer in de gehoorgang, een gaatje in het trommelvlies, vocht achter het trommelvlies na een oorontsteking of een probleem met de gehoorbeentjes. De oplossing hiervoor is een behandeling. Denk aan het schoonmaken van het oor, het plaatsen van een buisje, of een operatie. Een audicien kan geleidingsverlies vaststellen.

Perceptief gehoorverlies

Perceptief gehoorverlies (sensorineuraal gehoorverlies) duidt op een probleem in het binnenoor, de gehoorzenuw of de hersenen. U neemt geluid niet goed waar omdat de haarcellen in het slakkenhuis niet goed werken. Hierdoor vallen vaak eerst de hoge tonen weg. Deze vorm van gehoorverlies is soms aangeboren, maar kan ook ontstaan door blootstelling aan lawaai, medicijngebruik of ouderdomsslijtage. Vaak is de schade permanent. Een goede oplossing hiervoor is een hoortoestel. 

Gemengd gehoorverlies

Bij gemengd gehoorverlies is zowel het binnenoor als het buiten- of middenoor beschadigd. Hierdoor ontstaat licht tot zeer ernstig gehoorverlies. Mensen met deze variant hebben vaak moeite met volume én verstaanbaarheid van woorden. Gemengd gehoorverlies kan bijvoorbeeld ontstaan door aangeboren afwijkingen, ziektes of hoofdletsel. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar. Van chirurgie en medicijnen tot hoortoestellen en een implantaat.

Aandoeningen van het gehoor

Eenzijdig gehoorverlies

Eenzijdig gehoorverlies (unilateraal gehoorverlies) is een aandoening waarbij het gehoor in één oor aanzienlijk slechter is dan in het andere oor.  Dit kan variëren van mild tot ernstig gehoorverlies en kan verschillende oorzaken en gevolgen hebben.  Eenzijdige doofheid is een extreme vorm van eenzijdig gehoorverlies waarbij het aangedane oor volledig of bijna volledig doof is.

Asymmetrisch gehoorverlies

Asymmetrisch gehoorverlies (ongelijk) betekent dat je in het ene oor slechter hoort dan in het andere oor. Het verschil in gehoor kan groot of klein zijn en komt in verschillende vormen voor. Als je asymmetrisch gehoorverlies hebt, kun je moeite hebben met het lokaliseren van geluiden en gesprekken volgen, vooral in drukke omgevingen.

Plotsdoofheid

Plotseling gehoorverlies (plotsdoofheid) is een snel optredend gehoorverlies dat binnen enkele uren tot dagen ontstaat. Het treft meestal één oor en kan variëren van mild gehoorverlies tot volledige doofheid.

Gehoorverlies door ouderdom

Presbyacusis of ouderdomsslechthorendheid is de verslechtering van de  gehoorfunctie door ouderdom

Lage tonen gehoorverlies

Lage tonen gehoorverlies (basaal gehoorverlies) is een type gehoorverlies waarbij het moeilijk is om lage frequenties te horen. Dit betekent dat geluiden zoals diepe stemmen, basgeluiden in muziek, en omgevingsgeluiden zoals het gerommel van verkeer of het geluid van machines minder goed hoorbaar zijn.

Oorontsteking en gehoorverlies

Oorontstekingen kunnen leiden tot gehoorverlies, zowel tijdelijk als soms blijvend, afhankelijk van de aard en ernst van de infectie. Er zijn verschillende soorten oorontstekingen die invloed kunnen hebben op het gehoor zoals een buitenoorontsteking of een middenoorontsteking.

Tinnitus

Tinnitus is een vorm van gehoorschade. Mensen met deze aandoening horen geluiden zonder dat ze er zijn. Deze geluiden lopen sterk uiteen, maar de bekende 'piep in het oor' is een bekende. Er zijn ook mensen die een fluit, zoemend geluid of een suis horen. 

Ziekte van Ménière

De ziekte van Ménière is een aandoening van het binnenoor die invloed heeft op het evenwichtsorgaan en het gehoor. Het wordt gekenmerkt door aanvallen van duizeligheid (vertigo), oorsuizen (tinnitus), gehoorverlies en een gevoel van druk in het oor.

Oorzaken van gehoorverlies

Lawaai, ouderdom, een aandoening... Kent u alle oorzaken van gehoorverlies?

Oorzaken van gehoorverlies
vader met gehoorverlies en zoon

Gehoorschade voorkomen

Voorkom blijvende gehoorschade, bijvoorbeeld met effectieve bescherming. En als u weet hoe schade kan ontstaan, is het makkelijker om de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen. 

Voorkom gehoorschade
een koppel leest over het voorkomen van gehoorschade
In drie minuten weten hoe uw gehoor ervoor staat? Doe de online hoortest

Bij hoeveel gehoorverlies een gehoorapparaat?

Vanaf 35dB gehoorverlies heeft u een één of twee gehoorapparaten nodig. Soms kan een gehoorapparaat ook nodig zijn bij minder gehoorverlies bijvoorbeeld als u voor de klas staat of veel moet vergaderen.

Hoortoestellen gehoorverlies
Vrouw doet hoortoestel in

Gehoorverlies bij kinderen

Gehoorverlies bij kinderen kan grote gevolgen hebben voor hun ontwikkeling. Herken het daarom op tijd. Bent u benieuwd naar de oorzaken, symptomen en gevolgen van gehoorverlies bij kinderen?

Gehoorverlies bij kinderen
een kind met gehoorverlies bij kno
Maak een afspraak in een van onze winkels

Vragen over gehoorverlies

Hoeveel gehoorverlies is normaal?

Goed horende mensen horen geluiden vanaf 1 decibel. Wanneer is er sprake van gehoorverlies? Normaal gehoor: 0-20 decibel, licht gehoorverlies: 20-40 decibel (moeite met het horen van achtergrondgeluiden), matig gehoorverlies: 40-60 decibel (de stem van uw gesprekspartner niet meer perfect kunnen horen) en ernstig gehoorverlies: 60-90 decibel (u hoort slechts nog enkele klanken van woorden).

Een paar voorbeelden van verschillende geluidssterktes: 

  • 0 dB: hoordrempel, dit is het zachtste geluid dat iemand kan horen
  • 20 dB: ruisen van boomblaadjes
  • 40 dB: een stille huiskamer
  • 60 dB: een rustig gesprek
  • 80 dB: langsrijdende vrachtwagens
  • 120 dB: sirenes van een ambulance

Wat is een slecht gehoor?

Een slecht gehoor is wanneer u pas geluiden kunt waarnemen vanaf 30 decibel. U bent dan slechthorend. Een decibel (dB) is een maateenheid die aangeeft hoe hard een geluid is. 40 dB is ongeveer de geluidssterkte van een stille huiskamer. 

Een aantal tekenen dat uw gehoor achteruit is gegaan:

  • U kunt geluiden minder goed lokaliseren;
  • U hoort toonhoogte minder goed;
  • U verstaat andere mensen minder goed in rumoerige situaties;
  • U zet steeds vaker het volume van de radio of tv wat harder;
  • U heeft last van oorsuizen. 

Is het mogelijk om uw gehoor te verbeteren?

U kunt uw gehoor verbeteren door het trainen van uw cognitieve vaardigheden zoals puzzelen of lezen. Daarnaast kunt u uw gehoor verbeteren met het dragen van een hoorapparaat. Een fitter brein betekent ,namelijk fittere oren. De oren vangen het geluid op, maar de hersenen begrijpen wat er gezegd wordt.

Kan iemand genezen van doofheid?

Gehoorschade is niet te genezen. Er bestaan wel oplossingen voor zeer slechthorenden of (eenzijdig) dove mensen om meer geluiden te kunnen waarnemen. Een van deze oplossingen is een Bot verankerd hoortoestel (BAHA) die geluidstrillingen via beengeleiding overbrengt naar het binnenoor. Een cochleair implantaat geeft stroomstootjes aan de gehoorzenuw. Een andere oplossing is een cros-hoortoestel, die via een draadloos systeem geluiden doorgeeft aan het goede oor.

Welke vitamines zijn goed voor de oren?

  • Omega 3-vetzuren, kalium, zink, foliumzuur en magnesium zijn vitamines en mineralen die de gezondheid van gehoor en de gehoorkwaliteit verbeteren.
  • Inname van voldoende antioxidanten (verzamelnaam van onder andere vitamines C, E, seleen en bioactieve stoffen) gaan gehoorverlies door lawaai tegen.

Met een voedingspatroon van fruit, groenten, noten, mager vlees, vis, magere zuivelproducten en een minimale hoeveelheid zout, suiker en vet kunt u het risico op gehoorverlies met minstens 30% verminderen.

Vragen over Slechthorendheid

Is er verschil tussen hardhorend en slechthorend?

De letterlijke betekenis van beide woorden is hetzelfde: enigszins doof. Hardhorend heeft ook een figuurlijke betekenis: iemand die wel kan horen maar het niet wil. Soms denken mensen dat hardhorend betekent dat iemand geluiden harder hoort. Dat klopt niet. Om verwarring te voorkomen, gebruiken wij liever het woord slechthorend.

Is er info over slechthorendheid bij kinderen?

Een goed gehoor is belangrijk voor een goede spraak- en taalontwikkeling. Een Audiologisch Centrum begeleidt slechthorende kinderen.  Oudervereniging FOSS helpt ouders van slechthorende kinderen. U kunt met uw kind altijd de online hoortest doen.

Ga ik naar een audicien of kno-arts?

Merkt u dat u wat minder goed hoort dan voorheen? Vaak kunt u rechtstreeks terecht bij onze audiciens. Dit hangt onder meer af van uw leeftijd en uw zorgverzekeraar. Lees de uitleg op de pagina kno-arts of audicien

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel