Herken gehoorverlies

Beter Horen begint met begrip

‘Mag de televisie wat harder? Was dat nou de deurbel? Wat mompelt iedereen toch!’ Herkenbaar bij uzelf of bij uw partner, buurman of ouders? Dit kan wijzen op gehoorverlies. Vervelend, maar er zijn oplossingen. Lees hier alles over gehoorverlies en ontdek hoe u het herkent, voorkomt en oplost. 

Geleidingsverlies

Bij geleidingsverlies -ook wel conductief gehoorverlies genoemd- wordt geluid niet meer goed naar het binnenoor geleid. Bijvoorbeeld door een propje oorsmeer in de gehoorgang, een gaatje in het trommelvlies, vocht achter het trommelvlies na een oorontsteking of een probleem met de gehoorbeentjes. De oplossing hiervoor is een behandeling. Denk aan het schoonmaken van het oor, het plaatsen van een buisje, of een operatie. Een audicien kan geleidingsverlies vaststellen.

Perceptief gehoorverlies

Perceptief gehoorverlies duidt op een probleem in het binnenoor, de gehoorzenuw of de hersenen. U neemt geluid niet goed waar omdat de haarcellen in het slakkenhuis niet goed werken. Hierdoor vallen vaak eerst de hoge tonen weg. Deze vorm van gehoorverlies is soms aangeboren, maar kan ook ontstaan door blootstelling aan lawaai, medicijngebruik of ouderdomsslijtage. Vaak is de schade permanent. Een goede oplossing hiervoor is een hoortoestel. 

Gemengd gehoorverlies

Bij gemengd gehoorverlies is zowel het binnenoor als het buiten- of middenoor beschadigd. Hierdoor ontstaat licht tot zeer ernstig gehoorverlies. Mensen met deze variant hebben vaak moeite met volume én verstaanbaarheid van woorden. Gemengd gehoorverlies kan bijvoorbeeld ontstaan door aangeboren afwijkingen, ziektes of hoofdletsel. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar. Van chirurgie en medicijnen tot hoortoestellen en een implantaat.

Familie in gesprek met ontbijt

Vormen van gehoorverlies

Bij gehoorverlies bestaat een onderscheid tussen geluid dat niet goed binnenkomt (geleidingsverlies) en geluid dat u niet goed waarneemt (perceptief verlies). Dit zijn twee verschillende vormen met verschillende oorzaken en oplossingen.

Vind een winkel in uw buurt

Typen van gehoorverlies

Naast verschillende vormen van gehoorverlies, zijn er ook verschillende typen. Welk deel van het gehoorsysteem beschadigd is, bepaalt het type gehoorverlies. Dit kan zijn in het buitenoor, middenoor of binnenoor.

Gehoorverlies buitenoor

Problemen met het buitenoor komen meestal door verstoppingen door oorsmeer en infecties van de gehoorgang. Deze problemen zijn vaak heel makkelijk op te lossen door uw huisarts. Kom wel snel in actie om gehoorschade te voorkomen.

Gehoorverlies middenoor

Ontsteking, vloeistof achter het trommelvlies en perforatie van het trommelvlies kunnen de werking van het middenoor verstoren. Meestal is dit op te lossen met medicatie of een ingreep. Ontstaat er blijvend gehoorverlies? Dit is vaak te compenseren met een hoortoestel.

Gehoorverlies binnenoor

Gehoorverlies ontstaat meestal door problemen met het binnenoor. Door het natuurlijke verouderingsproces, harde geluiden, geneesmiddelen of schedelbreuken raken de fijne haarcellen beschadigd. Hierdoor worden er minder signalen doorgegeven. Een hoortoestel is vaak een effectieve oplossing voor dit type gehoorverlies.

Symptomen gehoorverlies

Koppel met gehoorverlies kijkt TV

De eerste signalen van gehoorverlies zijn niet altijd even duidelijk. Herken de symptomen op tijd.

Ontdek de symptonen
mensen met gehoorverlies in restaurant

Zo werkt het gehoor

Van de trilhaartjes tot de buis van Eustachius. Weet u (nog) hoe het gehoororgaan in elkaar zit en werkt?

Lees hoe het gehoor werkt
vader met gehoorverlies en zoon

Oorzaken van gehoorverlies

Lawaai, ouderdom, een aandoening... Kent u alle oorzaken van gehoorverlies?

Oorzaken van gehoorverlies
een koppel leest over het voorkomen van gehoorschade

Gehoorschade voorkomen

Voorkom blijvende gehoorschade, bijvoorbeeld met effectieve bescherming.  En als u weet hoe schade kan ontstaan, is het makkelijker om de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen. 

Voorkom gehoorschade
Vrouw doet hoortoestel in

Welke gehoorapparaten bij gehoorverlies?

Gehoorverlies wordt gecompenseerd met een hoortoestel. Welk hoortoestel kunt u het beste gebruiken voor elke vorm van gehoorverlies?

Hoortoestellen gehoorverlies
een kind met gehoorverlies bij kno

Gehoorverlies bij kinderen

Gehoorverlies bij kinderen kan grote gevolgen hebben voor hun ontwikkeling. Herken het daarom op tijd. Bent u benieuwd naar de oorzaken, symptomen en gevolgen van gehoorverlies bij kinderen?

Gehoorverlies bij kinderen
opa met kinderen

Gehoortest bij kinderen

Waaraan kan u merken dat uw kind slecht hoort? Hoe werkt een gehoortest bij kinderen en bij wie kunt u terecht? Beter Horen legt het u graag uit.

Gehoortest bij kinderen
Maak een afspraak in een van onze winkels

Vragen over gehoorverlies

Hoeveel gehoorverlies is normaal?

Goed horende mensen horen geluiden vanaf 1 decibel. Wanneer is er sprake van gehoorverlies? Normaal gehoor: 0-20 decibel, licht gehoorverlies: 20-40 decibel (moeite met het horen van achtergrondgeluiden), matig gehoorverlies: 40-60 decibel (de stem van uw gesprekspartner niet meer perfect kunnen horen) en ernstig gehoorverlies: 60-90 decibel (u hoort slechts nog enkele klanken van woorden).

Een paar voorbeelden van verschillende geluidssterktes: 

 • 0 dB: hoordrempel, dit is het zachtste geluid dat iemand kan horen
 • 20 dB: ruisen van boomblaadjes
 • 40 dB: een stille huiskamer
 • 60 dB: een rustig gesprek
 • 80 dB: langsrijdende vrachtwagens
 • 120 dB: sirenes van een ambulance

Wat is een slecht gehoor?

Een slecht gehoor is wanneer u pas geluiden kunt waarnemen vanaf 30 decibel. U bent dan slechthorend. Een decibel (dB) is een maateenheid die aangeeft hoe hard een geluid is. 40 dB is ongeveer de geluidssterkte van een stille huiskamer. 

Een aantal tekenen dat uw gehoor achteruit is gegaan:

 • U kunt geluiden minder goed lokaliseren;
 • U hoort toonhoogte minder goed;
 • U verstaat andere mensen minder goed in rumoerige situaties;
 • U zet steeds vaker het volume van de radio of tv wat harder;
 • U heeft last van oorsuizen. 

Is het mogelijk om uw gehoor te verbeteren?

U kunt uw gehoor verbeteren door het trainen van uw cognitieve vaardigheden zoals puzzelen of lezen. Daarnaast kunt u uw gehoor verbeteren met het dragen van een hoorapparaat. Een fitter brein betekent ,namelijk fittere oren. De oren vangen het geluid op, maar de hersenen begrijpen wat er gezegd wordt.

Kan iemand genezen van doofheid?

Gehoorschade is niet te genezen. Er bestaan wel oplossingen voor zeer slechthorenden of (eenzijdig) dove mensen om meer geluiden te kunnen waarnemen. Een van deze oplossingen is een Bot verankerd hoortoestel (BAHA) die geluidstrillingen via beengeleiding overbrengt naar het binnenoor. Een cochleair implantaat geeft stroomstootjes aan de gehoorzenuw. Een andere oplossing is een cros-hoortoestel, die via een draadloos systeem geluiden doorgeeft aan het goede oor.

Welke vitamines zijn goed voor de oren?

 • Omega 3-vetzuren, kalium, zink, foliumzuur en magnesium zijn vitamines en mineralen die de gezondheid van gehoor en de gehoorkwaliteit verbeteren.
 • Inname van voldoende antioxidanten (verzamelnaam van onder andere vitamines C, E, seleen en bioactieve stoffen) gaan gehoorverlies door lawaai tegen.

Met een voedingspatroon van fruit, groenten, noten, mager vlees, vis, magere zuivelproducten en een minimale hoeveelheid zout, suiker en vet kunt u het risico op gehoorverlies met minstens 30% verminderen.

Vragen over Slechthorendheid

Is er verschil tussen hardhorend en slechthorend?

De letterlijke betekenis van beide woorden is hetzelfde: enigszins doof. Hardhorend heeft ook een figuurlijke betekenis: iemand die wel kan horen maar het niet wil. Soms denken mensen dat hardhorend betekent dat iemand geluiden harder hoort. Dat klopt niet. Om verwarring te voorkomen, gebruiken wij liever het woord slechthorend.

Is er info over slechthorendheid bij kinderen?

Een goed gehoor is belangrijk voor een goede spraak- en taalontwikkeling. Een Audiologisch Centrum begeleidt slechthorende kinderen.  Oudervereniging FOSS helpt ouders van slechthorende kinderen. U kunt met uw kind altijd de online hoortest doen.

Ga ik naar een audicien of kno-arts?

Merkt u dat u wat minder goed hoort dan voorheen? Vaak kunt u rechtstreeks terecht bij onze audiciens. Dit hangt onder meer af van uw leeftijd en uw zorgverzekeraar. Lees de uitleg op de pagina kno-arts of audicien

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel