Herken gehoorverlies

Beter Horen begint met begrip

Mag de televisie wat harder? Wat mompelt iedereen toch! Was dat nou de deurbel? Ik hoorde je niet binnenkomen... Komt u dit bekend voor? Dan kan dat wijzen op een gehoorprobleem. Bij uzelf of misschien bij een van uw ouders, uw partner, een vriend, vriendin of buurman.

Vormen van gehoorverlies

Bij gehoorverlies maken we onderscheid tussen geluid dat niet goed binnenkomt en geluid dat niet goed wordt waargenomen. Ofwel geleidingsverlies en perceptief verlies. Twee verschillende vormen met andere oorzaken en oplossingen.

Geleidingsverlies

Bij geleidingsverlies wordt geluid niet meer goed naar het binnenoor geleid. Dit kan onder meer komen door een propje oorsmeer in de gehoorgang, een gaatje in het trommelvlies, vocht achter het trommelvlies na een oorontsteking of een probleem met de gehoorbeentjes. Hier kan via een ingreep iets aan worden gedaan. Bijvoorbeeld door het schoonmaken van het oor, het plaatsen van een buisje of soms middels een operatie. Een audicien kan geleidingsverlies vaststellen.

Perceptief verlies

Perceptief gehoorverlies duidt op een probleem in het binnenoor, de gehoorzenuw of de hersenen. Geluid wordt niet goed waargenomen. De haarcellen in het slakkenhuis werken niet goed, waardoor in de meeste gevallen eerst de hoge tonen wegvallen. Deze vorm van gehoorverlies is soms aangeboren, maar kan ook ontstaan door blootstelling aan lawaai, medicijngebruik of ouderdomsslijtage. Vaak is de schade permanent. Een hoortoestel kan in dit geval uitkomst bieden.

Gemengd gehoorverlies

Bij gemengd gehoorverlies is zowel het binnenoor als het buiten- of middenoor beschadigd. Dit kan leiden tot licht tot zeer ernstig gehoorverlies. Mensen met deze variant kunnen moeite hebben met volume én verstaanbaarheid van woorden. Gemengd gehoorverlies kan bijvoorbeeld ontstaan door aangeboren afwijkingen, ziektes of hoofdletsel. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar, van chirurgie en medicijnen tot hoortoestellen en een implantaat.

Heeft u moeite met horen? Maak een afspraak

Type gehoorverlies

Welk deel van het gehoorsysteem is beschadigd? Dat bepaalt het type gehoorverlies. Dit kan zijn in het buitenoor, middenoor of binnenoor.

Gehoorverlies buitenoor

Typische problemen met het buitenoor hebben onder meer te maken met verstoppingen door oorsmeer en infecties van de gehoorgang. Deze problemen kunnen meestal zeer eenvoudig opgelost worden. Het is wel belangrijk om snel op te treden om gehoorbeschadiging te vermijden. Ga dus even langs bij uw huisarts wanneer u bijvoorbeeld last heeft van veel oorsmeer

Gehoorverlies middenoor

Ontsteking, vloeistof achter het trommelvlies en perforatie van het trommelvlies zijn voorbeelden van problemen die de werking van het middenoor verstoren. De meeste problemen van het buiten- en middenoor kunnen efficiënt aangepakt worden met medicatie of een ingreep. Blijkt dit niet mogelijk, dan kunnen we het blijvende gehoorverlies meestal compenseren met een hoortoestel.

Gehoorverlies binnenoor

De meeste gevallen van gehoorverlies hebben betrekking op het binnenoor. Oorzaak is vaak het natuurlijke verouderingsproces, maar ook harde geluiden, geneesmiddelen of schedelbreuken kunnen het gehoor aantasten. Deze factoren beschadigen de fijne haarcellen, waardoor er minder signalen kunnen worden doorgegeven. Een hoortoestel is vaak een effectieve oplossing voor dit type gehoorverlies.

Symptomen gehoorverlies

een vrouw met gehoorverlies

Welke symptomen wijzen op gehoorverlies? De eerste signalen zijn niet altijd even duidelijk. Maar wat als iemand steeds vaker een gesprek niet kan volgen of de telefoon niet hoort? Zodra u dit merkt, is de kans groot dat het gehoor achteruit gaat.

Ontdek de symptonen
mensen met gehoorverlies  in restaurant
Hoe werkt het gehoor?

Ons gehoor is één van de belangrijkste zintuigen. We hebben het nodig om met elkaar te praten. Om te genieten van muziek. En om waarschuwingen goed te horen. Maar hoe werkt het precies?

Lees meer over het gehoor
vader met gehoorverlies en zoon
Oorzaken van gehoorverlies

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van gehoorverlies? Beter horen begint met duidelijkheid.

Oorzaken van gehoorverlies
een koppel leest over het voorkomen van gehoorschade
Gehoorschade voorkomen

Blijvende gehoorschade voorkomen begint met effectieve bescherming. En als u weet hoe schade kan ontstaan, is het makkelijker om de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen. 

Voorkom gehoorschade
een kind met gehoorverlies bij kno
Gehoorverlies kinderen

Ontdek de mogelijke oorzaken, symptonen en gevolgen van gehoorverlies bij kinderen en leer meer over de mogelijke oplossingen van Beter Horen.

Gehoorverlies bij kinderen
Maak een afspraak in een van onze winkels

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel