Otitis Externa: buitenoorontsteking

Ook wel zwemmersoor genoemd

Oorzaken van gehoorgangontsteking

Otitis externa wordt bijna altijd veroorzaakt door een bacteriële infectie van de huid van de uitwendige gehoorgang of mycose. Een rode, schilferachtige huid op het oor kan wijzen op buitenoorontsteking ook wel gehoorgangontsteking genoemd.

 

Andere oorzaken van externe otitis

Er zijn verschillende oorzaken die uw kans op bacteriële infecties vergroten:

Tijdens het zwemmen wordt het vochtgehalte in de uitwendige gehoorgang verhoogd. De zuurtegraad van de gehoorgang vermindert, waardoor de kans op een gehoorgangontsteking groter is dan normaal. 

Oorpeuteren, overmatige haargroei en de oren schoonmaken met wattenstaafjes verstoren de beschermingslaag in het gehoorhang, hierdoor wordt de kans op otitis externa eveneens vergroot. 

Ook is het belangrijk om rekening te houden met bepaalde cosmetica en langdurig gebruik van oordopjes om huidirritaties te voorkomen. Huidirritaties kunnen uiteindelijk leiden tot een gehoorgangonsteking. 

De symptomen van een buitenoorontsteking

Het eerste symptoom van een buitenoorontsteking is pijn. Deze wordt heviger tijdens het kauwen. Ook kan de pijn uitstralen naar de oorschelp, de kaak of, meer in het algemeen, naar de gehele helft van het gezicht. 

Naast de bovengenoemde pijn aan het oor kun je een buitenoorontsteking herkennen aan één of meerdere van de volgende symptomen :

  • Een rode uitslag op het oor. De huid kan wat schilferachtig zijn.
  • Een witte of  geelachtige, dikke vloeistof uit het oor. 
  • Gedeeltelijke doofheid aan het geïnfecteerde oor.

Neem bij twijfel altijd contact op met uw huisarts.

Behandeling van actue gehoorgangontsteking

Bij een acute gehoorgangontsteking (otitis externa) is er vaak sprake van jeuk en pijn. De huid kan rood en gezwollen zijn en uw gehoor kan tijdelijk verminderen. Om een bacteriële infectie te verhelpen, is het van belang dat uw oor goed schoon blijft. Vaak is het niet genoeg om zelf oordruppels aan te brengen.

Door middel van een oormicroscoop zuigt de kno-arts met een speciaal ‘stofzuigertje’ het oor schoon. Na het schoonmaken wordt er een gaasstrookje met zure oordruppels, ontstekingsremmers of antibiotica diep in de gehoorgang geplaatst. Dit wordt meerdere keren per week verschoond. Vaak bent u na maximaal twee weken klachtenvrij. 

Preventie en adviezen

Een gehoorgangonsteking kunt u door vaak gemakkelijk voorkomen. Door rekening te houden met de onderstaande adviezen:

  • haal zichtbaar oorsmeer weg met een speciale earscratcher;
  • peuter nooit met vinger of voorwerpen in de oren;
  • draag tijdens het zwemmen een badmuts of speciale gehoorbescherming;
  • laat het water na het zwemmen uit de oren lopen door uw hoofd te kantelen; 
  • vermijdt producten die uw oren irriteren (bijvoorbeeld cosmetica);
  • droog uw oren na het zwemmen of baden;

Schakel bij veelvoorkomende gehoorgangontsteking altijd professioneel hulp (kno-arts) in. Heeft u een gehoorapparaat en vaker last van een ontsteking? Ga dan bij uw audicien na of uw oorstukje goed past.

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel