Otitis Externa: buitenoorontsteking

Ook wel zwemmersoor genoemd

Oorzaken van gehoorgangontsteking

Otitis externa wordt bijna altijd veroorzaakt door een bacteriële infectie van de huid van de uitwendige gehoorgang of mycose. Een rode, schilferachtige huid op het oor kan wijzen op buitenoorontsteking ook wel gehoorgangontsteking genoemd.

 

Andere oorzaken van externe otitis

Er zijn verschillende oorzaken die uw kans op bacteriële infecties vergroten:

Tijdens het zwemmen wordt het vochtgehalte in de uitwendige gehoorgang verhoogd. De zuurtegraad van de gehoorgang vermindert, waardoor de kans op een gehoorgangontsteking groter is dan normaal. 

Oorpeuteren, overmatige haargroei en de oren schoonmaken met wattenstaafjes verstoren de beschermingslaag in het gehoorhang, hierdoor wordt de kans op otitis externa eveneens vergroot. 

Ook is het belangrijk om rekening te houden met bepaalde cosmetica en langdurig gebruik van oordopjes om huidirritaties te voorkomen. Huidirritaties kunnen uiteindelijk leiden tot een gehoorgangonsteking. 

De symptomen van een buitenoorontsteking

Het eerste symptoom van een buitenoorontsteking is pijn. Deze wordt heviger tijdens het kauwen. Ook kan de pijn uitstralen naar de oorschelp, de kaak of, meer in het algemeen, naar de gehele helft van het gezicht

Naast de bovengenoemde pijn aan het oor kun je een buitenoorontsteking herkennen aan één of meerdere van de volgende symptomen :

  • Een rode uitslag op het oor. De huid kan wat schilferachtig zijn.
  • Een witte of  geelachtige, dikke vloeistof uit het oor
  • Gedeeltelijke doofheid aan het geïnfecteerde oor.

Neem bij twijfel altijd contact op met uw huisarts.

Hoe lang duurt een gehoorgangontsteking?

Een acute gehoorgangontsteking duurt meestal niet lang. Als het op de juiste manier wordt behandeld, is een buitenoorontsteking binnen één à twee weken genezen. Soms is er sprake van een chronische gehoorgangontsteking, waarvan eczeem de oorzaak is. Dit is over het algemeen goed te behandelen met corticosteroïdhoudende oordruppels.

Wat helpt tegen gehoorgangontsteking?

Een gehoorgangontsteking kunt u beter niet zelf behandelen. Maak de oren dus niet schoon en peuter er ook niet in. Oorsmeer beschermt de kwetsbare huid in het oor namelijk. Wat wel te doen bij een (beginnende) gehoorgangontsteking? Vermijd contact met water of gebruik oordopjes of watjes met vaseline in het oor als u gaat zwemmen. Gebruik ook geen producten waarvan u merkt dat ze uw oren irriteren.

Behandeling van acute gehoorgangontsteking

Bij een acute gehoorgangontsteking (otitis externa) is er vaak sprake van jeuk en pijn. De huid kan rood en gezwollen zijn en uw gehoor kan tijdelijk verminderen. Om een bacteriële infectie te verhelpen, is het van belang dat uw oor goed schoon blijft. Vaak is het niet genoeg om zelf oordruppels aan te brengen.

Door middel van een oormicroscoop zuigt de kno-arts met een speciaal ‘stofzuigertje’ het oor schoon. Na het schoonmaken wordt er een gaasstrookje met zure oordruppels, ontstekingsremmers of antibiotica diep in de gehoorgang geplaatst. Dit wordt meerdere keren per week verschoond. Vaak bent u na maximaal twee weken klachtenvrij

Heeft u last van jeuk in het oor of heeft u het idee dat uw wondjes in uw oor heeft? Ga hiermee dan naar uw huisarts.

Gehoorgangontsteking voorkomen

Een gehoorgangontsteking kunt u meestal makkelijk voorkomen. Dit door rekening te houden met de onderstaande adviezen:

  • Haal zichtbaar oorsmeer weg met een speciale earscratcher of gebruik onze tips voor het schoonmaken van de oren.
  • Het goed schoonhouden van oorstukjes en oordopjes. Hiervoor kunt u de cleaning wipes gebruiken.
  • Peuter nooit in de oren met een vinger of voorwerp.
  • Draag tijdens het zwemmen een badmuts of speciale gehoorbescherming. En droog uw oren goed na het zwemmen of baden.
  • Vermijd producten die uw oren kunnen irriteren, zoals cosmetica.

Schakel bij veelvoorkomende gehoorgangontsteking altijd professioneel hulp (kno-arts) in. Heeft u een gehoorapparaat en vaker last van een ontsteking? Ga dan bij uw audicien na of uw oorstukje goed past.

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel