Otitis Externa: buitenoorontsteking

Ook wel zwemmersoor genoemd

Wat is gehoorgangontsteking?

Misschien heeft u er zelf al eens last van gehad: een gehoorgangontsteking. Het is namelijk één van de meest gestelde diagnoses door een kno-arts. Maar wat is een gehoorgangontsteking precies? Simpel gezegd is het een ontsteking van de huid van de gehoorgang. Een andere benaming hiervoor is zwemmersoor of otitis externa. De oorzaken, symptomen en wat u ertegen kunt doen leest u hier.

 

Er bestaan verschillende vormen van oorontsteking Lees meer

Oorzaken van gehoorgangontsteking

Otitis externa wordt bijna altijd veroorzaakt door een bacteriële infectie van de huid van de uitwendige gehoorgang of mycose. Een rode, schilferachtige huid op het oor kan wijzen op buitenoorontsteking ook wel gehoorgangontsteking genoemd.

 

Andere oorzaken van externe otitis

Er zijn verschillende oorzaken die uw kans op bacteriële infecties vergroten:

 • Tijdens het zwemmen wordt het vochtgehalte in de uitwendige gehoorgang verhoogd. De zuurtegraad van de gehoorgang vermindert, waardoor de kans op een gehoorgangontsteking groter is dan normaal. 
 • Oorpeuteren, overmatige haargroei en de oren schoonmaken met wattenstaafjes verstoren de beschermingslaag in het gehoorhang, hierdoor wordt de kans op otitis externa eveneens vergroot. 
 • Bepaalde cosmetica en langdurig gebruik van oordopjes kunnen huidirritaties veroorzaken. Uiteindelijk kan dit leiden tot een gehoorgangonsteking. 

Buitenoorontsteking symptomen

Het eerste symptoom van een buitenoorontsteking is pijn. De pijn kan uitstralen naar de oorschelp, de kaak of, meer in het algemeen, naar de gehele helft van het gezicht en wordt heviger tijdens het kauwen.

Naast de bovengenoemde pijn aan het oor kun je een buitenoorontsteking herkennen aan één of meerdere van de volgende symptomen :

 • Een rode uitslag op het oor. De huid kan wat schilferachtig zijn.
 • Een witte of geelachtige, dikke vloeistof uit het oor. Als er alleen sprake is van een wondje in het oor kan deze vloeistof ook gelig dun zijn (wondvocht).
 • Gedeeltelijke doofheid aan het geïnfecteerde oor.
 • Korstjes in het oor
 • Droge schilfers in het oor
 • Een jeukend gevoel in de gehoorgang.
 • Gezwollen en/of zere keelklieren

Neem bij twijfel altijd contact op met uw huisarts.

Oorschelp ontsteking

Wanneer u een gehoorgangontsteking (otitis externa) niet of niet voldoende laat behandelen, kan dit leiden tot een oorschelp ontsteking. De oorschelp is een gevoelig deel van het oor en heel vatbaar voor infecties en huidziekten. Een oorschelp ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën. Deze ontsteking wordt ook wel perichondritis genoemd. 

Hoe lang duurt een gehoorgangontsteking?

Als het op de juiste manier wordt behandeld, is een buitenoorontsteking binnen één à twee weken genezen. Soms is er sprake van een chronische gehoorgangontsteking, waarvan eczeem de oorzaak is. Dit is over het algemeen goed te behandelen met corticosteroïdhoudende oordruppels.

Wat helpt tegen gehoorgangontsteking?

Een gehoorgangontsteking kunt u beter niet zelf behandelen. Maak de oren dus niet schoon en peuter er ook niet in. Oorsmeer beschermt de kwetsbare huid in het oor namelijk. Wat wel te doen bij een (beginnende) gehoorgangontsteking? Vermijd contact met water, gebruik oordopjes of watjes met vaseline in het oor als u gaat zwemmen. Gebruik ook geen producten waarvan u merkt dat ze uw oren irriteren. Laat de gehoorgangontsteking behandelen door uw arts.

 

Behandeling van acute gehoorgangontsteking

Bij een acute gehoorgangontsteking (otitis externa) is er vaak sprake van jeuk en pijn. De huid kan rood en gezwollen zijn en uw gehoor kan tijdelijk verminderen. Om een bacteriële infectie te verhelpen, is het van belang dat uw oor goed schoon blijft. Vaak is het niet genoeg om zelf oordruppels aan te brengen. Bezoek altijd uw huisarts als u last heeft van jeuk, pijn of wondjes in het oor. Mogelijk verwijst hij u door naar de kno-arts. 

De kno-arts zal uw oor reinigen. Door middel van een oormicroscoop zuigt de kno-arts met een speciaal ‘stofzuigertje’ het oor schoon. Na het schoonmaken wordt er een gaasstrookje met zure oordruppels, ontstekingsremmers of antibiotica diep in de gehoorgang geplaatst. Dit wordt meerdere keren per week verschoond. Vaak bent u na maximaal twee weken klachtenvrij. 

Gehoorgangontsteking voorkomen

Een gehoorgangontsteking kunt u meestal makkelijk voorkomen. Hoe? Houd rekening met de onderstaande adviezen:

 • Haal zichtbaar oorsmeer weg met een speciale earscratcher of gebruik onze tips voor het schoonmaken van de oren
 • Het goed schoonhouden van oorstukjes en oordopjes. Hiervoor kunt u de cleaning wipes gebruiken.
 • Peuter nooit in de oren met een vinger of voorwerp.
 • Bescherm de oren tijdens het zwemmen. Draag tijdens het zwemmen een badmuts of speciale gehoorbescherming. En droog uw oren goed na het zwemmen of baden.
 • Vermijd producten die uw oren kunnen irriteren, zoals cosmetica.

Schakel bij veelvoorkomende gehoorgangontsteking altijd professioneel hulp (kno-arts) in. Heeft u een gehoorapparaat en vaker last van een ontsteking? Ga dan bij uw audicien na of uw oorstukje goed past.

earscratcher

Houdt de oren schoon

Bestel de earscratcher online of lees de tips voor het schoonmaken van de oren.

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel