Middenoorontsteking

Otitis media

Middenoorontsteking: oorzaken en symptomen

Het middenoor raakt vaak ontstoken bij een verkoudheid vanuit de neus-keelholte. Ook bacteriën of schimmels kunnen een ontsteking veroorzaken. En wist je dat het regelmatig gebruik van koptelefoons en oordopjes zelfs de boosdoener kan zijn? De belangrijkste symptomen van een ontsteking zijn oorpijn, een rode huid bij de gehoorgang en soms een verminderde hoorfunctie.

Hoewel otitis media (middenoorontsteking) op elke leeftijd kan voorkomen, is het voornamelijk een kinderziekte.. Zo'n  80% van de kinderen heeft tenminste één episode van acute otitis media voordat de schoolleeftijd is bereikt.

De middenoorontsteking is dan ook de meest voorkomende oorontsteking. De ontsteking kan zowel acuut als chronisch optreden en gaat eigenlijk altijd vanzelf weer over. De ontsteking wordt doorgaans verzoorzaakt doordat ontstekingsvocht met bacteriën in het middenoor terechtkomt.

De acute middenooronsteking is de meest voorkomende variant. Deze begint vaak als gewone verkoudheid. Doordat de buis van Eustachius echter verstopt raakt, vult je middenoor met ontstekingsvocht. Dit veroorzaakt de bekende pijn in het oor.

Een acute ooronsteking duurt ongeveer 2 of 3 dagen. Jongere kinderen houden er soms tot een week last van. Zelfs jonge baby's kunnen een middenooronsteking oplopen. Wanneer de ontsteking lange tijd blijft aanhouden wordt deze chronisch. In zeldzame gevallen kan een oorontsteking zelfs doofheid of een hersenvliesontsteking tot gevolg hebben. Ga bij aanhoudende oorpijn daarom altijd naar een dokter.

Oorpijn bij kinderen

Middenooronsteking gaat over het algemeen vanzelf weer over. In sommige gevallen is het echter raadzaam een arts te bezoeken.

  • Wanneer de oorpijn lange tijd duurt.
  • Bij kinderen onder de twee jaar. 
  • Wanneer de klachten regelmatig terugkomen.

Het is altijd raadzaam de oren van u en uw kinderen goed te laten checken. U ben hiervoor natuurlijk harte welkom bij Beter Horen.

Boek een gratis hoortest Maak een afspraak

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel