Verschil tussen gehoorverlies en doofheid

19 december 2022

Doofheid en slechthorendheid

Doofheid en slechthorendheid… twee termen die op elkaar lijken. Maar wat is nu precies het verschil? Het zijn beide gehoorproblemen, maar te onderscheiden door de ernst ervan. U kunt last hebben van een volledige afwezigheid van het gehoor in één oor of in beide oren. Dat wordt gezien als doofheid. Maar is er sprake van verminderd gehoor in één van uw oren of beide oren? Dan zien we dat als gehoorverlies. 

Denkt u dat u gehoorverlies heeft? Boek een gratis hoortest

Gehoorverlies betekenis

Gehoorverlies is natuurlijk heel vervelend. Misschien merkt u zelf dat uw gehoor achteruitgaat. Maar het is ook mogelijk dat het u niet opvalt. Gehoorverlies is in te delen in verschillende categorieën. Met de term 'gehoorverlies' bedoelen we vaak de eerste twee vormen van gehoorverlies. Dit is licht gehoorverlies en matig gehoorverlies.

Licht gehoorverlies

Men spreekt van licht gehoorverlies als u een gehoorverlies van 20 tot 40 decibel heeft. U kunt moeite hebben met het horen van achtergrondgeluiden. 

Matig gehoorverlies

Bij matig gehoorverlies heeft u een verlies van 40 tot 60 decibel in uw gehoor. U kunt dan de stem van iemand met wie u praat niet perfect meer horen. 

Ernstig gehoorverlies

Ernstig gehoorverlies betekent een verlies in uw gehoor van 60 tot 90 decibel. Wanneer u hier last van heeft, hoort u nog slechts enkele klanken van woorden. Ook als uw gesprekspartner hard tegen u praat, hoort u alleen de klanken. 

Zeer ernstig gehoorverlies/doofheid

Heeft u last van zeer ernstig gehoorverlies? Dan kunt u alleen geluiden horen die sterker zijn dan 90 decibel. U kunt uw eigen stem niet meer horen. In dit geval spreken we ook wel van doofheid. 

Kan gehoorverlies erger worden?

Gehoorverlies kan erger worden. Het kan zelfs leiden tot doofheid. Voorkomen is daarom heel belangrijk. Als u last heeft van gehoorverlies is het belangrijk om regelmatig uw oren te laten checken. Bij licht gehoorverlies kunt u namelijk nog op tijd zijn. Hoe eerder u aan de bel trekt, hoe meer oplossingen er mogelijk zijn.

Hoe ontstaat doofheid? Doofheid betekenis en oorzaken

Alles boven de 90 decibel aan gehoorverlies wordt gemarkeerd als doof. Doofheid betekent dat u niet meer genoeg hoort om via geluid te communiceren. Ook hoortoestellen helpen dan niet meer. U zult op een andere manier moeten communiceren. Bijvoorbeeld via gebarentaal. Er zijn echter wel verschillende niveaus van doofheid. Vanaf 110 decibel gehoorverlies noemen we dat diepdoof. U kunt dan alleen lage tonen of trillingen waarnemen. Vanaf 120 decibel gehoorverlies bent u vibratiedoof. Ook trillingen zijn dan niet meer waar te nemen. Doofheid kan veel verschillende oorzaken hebben. Erfelijkheid, gehoorschade, medicijngebruik, een ziekte of syndroom, geleidingsproblemen of ouderdom bijvoorbeeld. Soms is de oorzaak ook niet te achterhalen. 

Doofheid door verkoudheid

Heeft u weleens gehad dat u minder kunt horen toen u verkouden was? Dat kan kloppen. Als u verkouden bent, kan de buis van Eustachius verstopt raken. Dit zorgt ervoor dat er vocht ontstaat in uw oor. Het trommelvlies kan door dit vocht niet zo goed bewegen. Een tijdelijke vermindering van het gehoor is dan het gevolg. Meestal gaat het om een gehoorverlies van 20 tot 40 decibel. U kunt dan geluiden als fluisteren niet goed meer horen. 

Doofheid na oorontsteking

Uw oren hebben tijdens een oorontsteking heel wat te verduren. Ook na de ontsteking kunt u last hebben van een minder goed gehoor. Dat is natuurlijk vervelend. De huid van uw gehoorgang wordt door een ontsteking altijd wat dikker. En daarnaast komt er ook nog eens vocht bij. Hierdoor komt geluid er maar moeilijk doorheen. Een gehoorverlies van 20 tot 40 decibel is dan het geval. Het is van belang om een oorontsteking goed te behandelen. Als u dit niet doet, kan het zelfs leiden tot totale doofheid. Bezoek dus daarom altijd uw huisarts als u een oorontsteking vermoedt. 

Plotselinge doofheid

Plotselinge doofheid door stress

Dat stress niet goed is voor ons lichaam en welzijn is natuurlijk geen verrassing. Maar stress kan ook invloed hebben op uw gehoor. U maakt teveel adrenaline aan bij langdurige of chronische stress. Hierdoor stijgt de bloeddruk, waardoor de bloedsomloop naar de oren vermindert. Het gevolg? De haarcellen beschadigen en er ontstaat gehoorverlies.

Plotselinge doofheid door corona

Corona speelt nu wat langer in de samenleving. Er is bekend dat mensen door COVID-19 last kunnen hebben van gehoorproblemen. Sommige mensen ervaren gehoorverlies, tinnitus of duizeligheid. U kunt ook last hebben van verkoudheid bij het coronavirus. Hierdoor kan de buis van Eustachius verstopt raken. Geluid komt er niet zo goed meer doorheen. Ook kunt u moeite hebben met het horen van gefluister. 

Doofheid symptomen

Er zijn veel symptomen die optreden bij gehoorverlies. Het praten met anderen gaat bijvoorbeeld wat moeizamer. Het kost u veel inspanning om gesprekken te volgen. Ook kunt u moeite hebben met uw dagelijkse activiteiten. U wilt het volume van de televisie harder dan andere personen in de kamer. Maar ook wanneer u alleen bent kunt u te maken hebben met enkele symptomen. Uw eigen stem klinkt misschien anders. Of u voelt druk of pijn in uw oren. Het is belangrijk om direct actie te ondernemen wanneer u iets merkt. 

Eenzijdige doofheid

Doofheid aan één oor noemen we eenzijdige doofheid. Dit wordt ook wel anacusie genoemd. U hoort veel minder of helemaal niets meer met dat oor. Het komt vooral voor bij volwassenen tussen de 30 en 60 jaar. In de eerste weken dat u hier last van heeft, is de kans ook het grootst dat u weer beter gaat horen. Heeft u dus het idee dat u minder goed hoort met één van uw oren? Bezoek dan uw huisarts of de dichtstbijzijnde Beter Horen winkel.

Tweezijdige doofheid

Ervaart u gehoorverlies aan beide oren? Dan wordt er gesproken over tweezijdige doofheid. Ook wel binauraal verlies genoemd. Dit kan bij beide oren gelijk zijn, maar er kan ook een verschil in gehoorverlies tussen de oren zitten.

Doofheid of gehoorverlies bij kinderen?

1 op de 1000 mensen wordt doof geboren. En ook 1 op de 1000 mensen wordt doof op kinderleeftijd. Er zijn een aantal manieren om gehoorverlies bij uw kind te herkennen. U kunt het bijvoorbeeld al zien aan het gedrag. Kijk eens of uw kind reageert op u of op de televisie. Als u het gevoel heeft dat u kind slecht hoort, doe dan een hoorcheck. Hoe eerder we het herkennen, hoe beter de mogelijkheden zijn voor een oplossing. Een hoortoestel kan het leven van uw kind verbeteren.

Denkt u dat u last heeft van gehoorverlies?

Kom langs voor een gratis hoortest bij een Beter Horen winkel bij u in de buurt. Onze audiciens helpen u daar graag verder.

 

Boek een gratis hoortest
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel