Heb ik een of twee hoortoestellen nodig?

14 februari 2024

Heb ik een of twee hoortoestellen nodig?

Of u één of twee hoortoestellen nodig heeft, is afhankelijk van het type gehoorverlies dat u heeft. Een hoortoestel kan verschil maken als u een gehoorverlies van 35 decibel of meer heeft. Het is voor uzelf lastig in te schatten wanneer u een hoorapparaat nodig heeft. Daarom is het handig om te beginnen met een hoortest. Met de resultaten van een hoortest kan de audicien zien of u baat hebt bij een of twee hoortoestellen.

Eén of twee hoortoestellen bij bilateraal gehoorverlies

Gehoorverlies aan beide oren noemen we bilateraal gehoorverlies (oftewel tweezijdig gehoorverlies). In de meeste gevallen treedt gehoorverlies aan beide oren geleidelijk op, maar het kan ook plotseling ontstaan. Bijvoorbeeld na blootstelling aan hard geluid of als gevolg van een oorinfectie. Blijkt uit een hoortest dat u bilateraal gehoorverlies heeft? Dan raden we u aan om twee hoortoestellen te dragen. Voor elk oor een. Eén hoortoestel is niet voldoende om natuurlijk geluid te kunnen horen. Met twee oren kunnen we waarnemen uit welke richting geluid precies komt. Ons linker- en rechteroor werken voortdurend met elkaar samen om geluid te lokaliseren. In het dagelijkse leven hebben we hier veel aan. In het verkeer horen we zo bijvoorbeeld een ambulance aankomen. Het dragen van één hoortoestel kan ervoor zorgen dat het ene oor veel harder hoort dan het andere oor. Hierdoor raakt de balans tussen onze beide oren verstoort. Wilt u weten of u een hoortoestel nodig heeft en hoeveel? In onze Beter Horen winkels helpen we u hier graag bij.

Voordelen van het dragen van twee hoortoestellen

Waarom u twee hoortoestellen zou dragen? Dat is simpel: één hoortoestel kan niet het werk van twee hoortoestellen verzetten. Bij tweezijdig gehoorverlies is het daarom belangrijk om twee hoortoestellen te dragen. Ook als de mate van gehoorverlies per oor verschilt. Het heeft een aantal voordelen om twee hoortoestellen te dragen:

  • Hoortoestellen ondersteunen het onderscheidend vermogen van het gehoor waardoor u informatie beter kunt verwerken. 
  • U ervaart een aangename en natuurlijke geluidsbeleving. Met twee hoortoestellen heeft u een betere lokalisatie van geluiden en hogere kwaliteit van geluid.
  • Beide oren blijven getraind. Wanneer u maar één gehoorapparaat draagt, kan het oor zonder hoortoestel het horen verleren. Zo verslechtert uw oorconditie.

Kan het dragen van twee hoortoestellen helpen bij tinnitus?

 

Het dragen van twee hoortoestellen biedt uitkomst bij tinnitus. Er is vaak een verband tussen gehoorverlies en tinnitus (oorsuizen). Heeft u tinnitus, dan ervaart u continu geluid in de vorm van een piep of ruis. Dit maakt het moeilijk om een gesprekspartner te volgen, tv te kijken of naar de radio te luisteren. Het gebruik van twee hoortoestellen, in elk oor één, kan dan uitkomst bieden. Ook hebben veel mensen met tinnitus een positieve ervaring met een tinnitusmaskeerder. Met geluid van buitenaf kan deze functie uw tinnitusgeluiden maskeren waardoor deze minder van betekenis kunnen zijn. Dragers van een hoortoestel tegen oorsuizen geven aan dat hun klachten op die manier verminderen. De focus ligt minder op tinnitus en juist meer op de omgevingsgeluiden.

Eenzijdig gehoorverlies: kan ik slechts één hoortoestel aanschaffen?

Bij een éénzijdig gehoorverlies is het dragen van een hoortoestel in uw slechthorende oor voldoende. Als u aan één kant slechter hoort, werken beide oren niet goed samen. U verstaat een ander dan minder goed en vindt het lastiger om geluiden om u heen te lokaliseren. Wellicht is het dragen van één hoortoestel voldoende. Bij tweezijdig gehoorverlies raden we u aan om juist wel twee hoortoestellen te dragen.

Benieuwd wat voor u de beste oplossing is? Maak een afspraak met uw audicien of kom langs in één van onze Beter Horen winkels.

Denkt u gehoorverlies te hebben? Boek een gratis hoortest
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel