Lage tonen gehoorverlies

Wat zijn de gehoorproblemen in de lage frequenties?

Gehoorverlies in de lage frequenties

Misschien merkt u zo af en toe dat het lastig is om lage geluiden waar te nemen. U kunt iets niet horen, terwijl iemand naast u dat wel kan. Dit heeft allemaal te maken met geluid en de gehoordrempel. Geluid bestaat uit trillingen in de lucht die hoorbaar zijn. De laagste geluidsdruk die u kunt horen is uw gehoordrempel en die is bij iedereen anders. Wanneer u moeite heeft met het horen van lage trillingen, noemen we dat laagfrequent gehoorverlies.

Boek een gratis hoortest Maak een afspraak

Oorzaken van het lage tonen gehoorverlies

Gehoorverlies in lage frequenties kan veroorzaakt worden door conductief of perceptief gehoorverlies. Bij conductief gehoorverlies heeft u een beschadiging of misvorming van de oorschelp of gehoorgang, trommelvlies of gehoorbeentjes. Bij perceptief gehoorverlies is er schade aan de haarcellen in het slakkenhuis of gehoorzenuw. De oorzaak kan een aangeboren ziekte of syndroom zijn. Andere mogelijke oorzaken van laagfrequent gehoorverlies kunnen plotseling gehoorverlies en de ziekte van Menière zijn. Bij gehoorverlies in lage frequenties kunt u lage geluiden moeilijk waarnemen. Denk aan donder in de verte, sommige mannenstemmen of noten van een contrabas. Bij hoogfrequent gehoorverlies hoort u juist de hoge tonen minder goed, zoals fluitende vogels en vrouwenstemmen.

Hoe herkent u lage tonen gehoorverlies?

Als u last heeft van laagfrequent gehoorverlies kunt u de meeste geluiden in uw omgeving voldoende horen. Dat maakt het lastig om deze stoornis te constateren. U kunt uw gehoor bijvoorbeeld laten testen door middel van toonaudiometrie of spraakaudiometrie om te kijken of u lijdt aan laagfrequent gehoorverlies. Hieronder leest u enkele symptomen waar u laagfrequent gehoorverlies aan kunt herkennen:

  • Moeite met het volgen van gesprekken: het vergt u meer inspanning om gesprekken te volgen. Vooral als u in een groep bent met veel achtergrondgeluid.
  • Onduidelijke telefoongesprekken: u kunt moeite hebben met het onderscheiden van woorden. Vooral als er sprake is van achtergrondgeluid en lichte lijnstoringen.
  • Moeite met het horen geluiden met een lage frequentie: u kunt diepere geluiden moeilijker herkennen. Mannelijke stemmen zijn vaak wat zwaarder en hebben een lage frequentie. Als u moeite heeft met het verstaan van mannelijke stemmen, kan dit een teken zijn van laagfrequent gehoorverlies.
  • Tinnitus: u kunt last krijgen van een fluitend of ruisend geluid in uw oren. U hoort telkens een lange piep. Dit duidt op tinnitus en kan gepaard gaan met laagfrequent gehoorverlies.

Lage tonen hoortest

Denkt u last te hebben van gehoorverlies? Met onze gratis online hoorcheck kunt u snel en eenvoudig testen hoe uw gehoor ervoor staat. U kunt ook gemakkelijk een afspraak voor een hoortest maken in een winkel bij u in de buurt. 

In 5 minuten uw gehoor testen? Doe de online hoortest

Lage tonen gehoorverlies behandeling

Het is belangrijk om de oorzaak van uw laagfrequent gehoorverlies te achterhalen, om dit zo goed mogelijk te kunnen behandelen. Er is een andere aanpak nodig voor conductief gehoorverlies als voor perceptief gehoorverlies. Conductief gehoorverlies is vaak te genezen met medicatie of een operatie. U kunt van conductief gehoorverlies volledig herstellen. Plotsdoofheid bij een perceptief gehoorverlies vereist een acute behandeling op basis van medicatie. Het is dan ook aan te raden om deze vorm van gehoorverlies te voorkomen. Op lange termijn is de meeste effectieve oplossing een hoortoestel dat past bij uw wensen. Maak een afspraak of kom langs bij een Beter Horen winkel bij u in de buurt.

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel