Oorsmeer verwijderen: Waarom is het belangrijk?

10 augustus 2023

De functie van oorsmeer

Veel mensen houden er slechte gewoonten op na wanneer het om de oren gaat. En zeker over oorsmeer bestaan de nodige misverstanden. Zo wordt oorsmeer gezien als iets vies dat zo snel mogelijk het oor uit moet. Sommige mensen zijn er zelfs zoveel mee bezig dat ze regelmatig in hun oren zitten te peuteren, soms zelfs met een pen of paperclip.

Maar oorsmeer heeft een belangrijke functie, juist bij het schoonhouden van het oor. Daarnaast beschermt oorsmeer het oor tegen vocht én uitdroging en heeft het een functie in de strijd tegen bacteriën. In het wilde weg peuteren is dus zeker geen goed idee. 

Wat is oorsmeer?

Oorsmeer (oorwas, cerumen) wordt  geproduceerd door oorsmeerkliertjes. Het is een vermenging van talg, haartjes, keratine en huidschilfers en kan men terugvinden in de uitwendige gehoorgang. Veel mensen zien deze bruine stof als een vies, vettig goedje dat symbool staat voor een slechte hygiëne. Velen peuteren dan ook dagelijks met een wattenstaafje in het oor om de oorsmeerprop zelf te verwijderen. Maar wist u dat oorsmeer een belangrijke functie heeft? En dat het peuteren met een wattenstaafje eigenlijk helemaal niet zo'n goed idee is? Lees in dit artikel meer over de functie van oorsmeer én waarom het toch belangrijk is uw oren schoon te houden.

Wat is een oorsmeerprop?

Een oorprop (cerumenprop) is een ophoping van oorsmeer in de gehoorgang. Deze ophoping kan leiden tot een blokkade. Een gevolg hiervan kan zijn dat u minder hoort.

Hoe ziet een oorprop eruit?

Een oorsmeerprop ziet eruit als een bruine prop die uw gehoorgang volledig of gedeeltelijk afsluit. 

Wat zijn de symptomen van een oorprop?

Het ontstaan van een oorprop is niet altijd duidelijk. Er zijn wel tekenen die u kunnen helpen deze situatie te herkennen:

Deze signalen kunnen hetzelfde zijn als die van andere ooraandoeningen. Het wordt daarom aangeraden om een huisarts te raadplegen. In de meeste gevallen is de oorprop niet ernstig. Als het niet goed wordt behandeld kan het een ontsteking van de gehoorgang veroorzaken.

Hoe een oorprop voorkomen?

Sommige mensen zijn meer vatbaar dan anderen voor oorsmeer. In dit geval wordt aanbevolen om:

  • Geen wattenstaafjes te gebruiken.
  • Elke week de ingang van het oor te reinigen met een licht vochtige doek.
  • Een stroom lauw water in het oor te laten stromen tijdens het douche, tenzij uw trommelvlies geperforeerd is.

Oorzaken van een oorsmeerprop

Soms kan er een oorsmeerprop in uw oor ontstaan. Dit kan gebeuren als oorsmeer niet langer op een natuurlijke wijze uit de gehoorgang wordt verwijderd. Bijvoorbeeld wanneer:

  • De productie van cerumen (oorsmeer) bovengemiddeld hoog is
  • De natuurlijke afvoering van oorsmeer naar buiten verstoord is door bijvoorbeeld het veelvuldig dragen van gehoorbescherming of een hoortoestel
  • U te vaak wattenstaafjes gebruikt. Door het gebruik van wattenstaafjes kunt u het oorsmeer te diep de gehoorgang induwen

Regelmatig gebruik van oordoppen of gehoorapparaten kan de productie van oorsmeer bevorderen. Een stoffige omgeving kan het ontstaan van een oorsmeerprop versnellen.

Wat te doen bij een oorprop?

Heeft u dusdanig last van uw oren, bezoek dan uw huisarts. De arts zal uw gehoorgang onderzoeken om te kijken of het inderdaad een oorprop is. In dit geval zal hij uw gehoorgang reinigen. Dit kan hij doen door de gehoorhang te irrigeren (uitspuiten) met lauwwarm water. Mochten deze methoden niet werken, kan hij proberen de prop te verwijderen met behulp van een ‘curette’ (instrument met afgerond uiteinde). Druppel een aantal dagen van tevoren met olie zodat de cerumenprop week wordt en deze makkelijker uitgehaald kan worden.  

Heeft u een gaatje (perforatie) in uw trommelvlies dan mag een oor niet uitgespoten worden. 

Vrouw doet een hoortest

Oorsmeer en gehoorverlies

Een oorsmeerprop kan uw gehoor beïnvloeden. Door het gebruik van onder meer wattenstaafjes wordt het oorsmeer vaak dieper teruggeduwd in het oor. Dit kan het oorsmeer hard maken en de oorprop vergroten. Dit kan leiden tot gehoorverlies. Daarom is het verstandig een hoortest te doen. Binnen 30 minuten weet u meer over de gezondheid van uw gehoor.

Tips bij het verwijderen van oorsmeer

Erg belangrijk dus, dat oorsmeer. Toch is het wel nuttig om een teveel aan oorsmeer te voorkomen.  Teveel oorsmeer met als gevolg een afgesloten gehoorgang kan immers leiden tot onder meer  duizeligheidjeuk of  gehoorverlies

1. Gebruik de earscratcher van Beter Horen

Beter Horen earscratcher
De earscratcher helpt het oor op zo veilig mogelijke manier schoon te houden. Dit hulpmiddel is gemaakt van roestvrij, chirurgisch staal.

2. Oorsmeer verwijderen met een oorsmeeroplosser

Beter Horen Odinell oorspray
Ook oorsmeeroplossers zijn populair.  Deze maken het oorsmeer dunner, zodat het van de huid losweekt. De Odinell oorspray kalmeert de huid en helpt oorsmeerresten te verwijderen. Let erop dat andere oplossers conserveringsmiddelen kunnen bevatten die  allergische reacties kunnen veroorzaken. Veel artsen raden het gebruik van oplossers daarom af. Een  veiligere optie is bijvoorbeeld de earscratcher.

3. Oren laten uitspuiten

We adviseren niet om zelf uw oren uit te spuiten. Dit kunt u beter door uw huisarts laten doen.  De dokter spuit lauwwarm water in de gehoorgang, waardoor grote proppen losweken. Zo kan hij de prop verwijderen met een haakje, maar soms komt het ook vanzelf naar buiten. Deze methode is erg effectief en meestal pijnloos.  Soms kunt u duizelig worden na het uitspuiten van de oren. Dit gaat meestal binnen korte tijd weer over. Indien u een perforatie (gaatje in trommelvlies) heeft mag uw oor niet worden uitgespoten.

4. Oorprop verwijderen met waterstofperoxide

Waterstofperoxide is een van de gebruikte methodes om oren schoon te maken. Het  verzacht het oorsmeer, waardoor het sneller loskomt en het  eenvoudiger te verwijderen is. Belangrijk om te weten:  waterstofperoxide kan uw oor ook irriteren. Wanneer u het vaak per dag gebruikt, kan deze vloeistof zorgen voor een rode en geïrriteerde huid. Hierdoor zal de productie van oorsmeer weer groter worden. Oorsmeer zorgt namelijk voor bescherming van de huid. Gebruik waterstofperoxide dus  nooit meer dan een keer per dag en nooit langer dan twee of drie dagen na elkaar. 

5. Huismiddeltjes om oorsmeerprop zelf te verwijderen

  • Glycerine is een natuurlijk product dat kan helpen om oorsmeerprop zachter te maken en verder makkelijker te verwijderen.
  • Een zoutoplossing is een makkelijke manier om oorsmeer te verwijderen, net zoals glycerine maakt zoutoplossing de oorsmeerprop zachter.
  • Olie is een van de veiligste en meest effectieve middeltjes om je oren mee schoon te maken.
Schone oren en nog steeds een verminderd gehoor? Doe een gratis hoortest

Oorsmeer verwijderen met een wattenstaafje

Deze methode is absoluut niet aan te raden. Gebruik een wattenstaafje eventueel alleen om de randen schoon te maken of zichtbaar oorsmeer te verwijderen. Wanneer u met een wattenstaafje in uw oor peutert, duwt u het grootste deel van het oorsmeer juist verder naar binnen.

Oorsmeer verwijderen met een kaars

Oorsmeer verwijderen met een oorkaars wordt niet aangeraden. Bij deze therapie gaat de persoon op de zij liggen, waarna de oorkaars in het oor geplaatst en aangestoken wordt. Men beweert dat de kaars een negatieve druk in het oor creëert, waardoor het oorsmeer zacht wordt en uit het oor wordt getrokken. Het is een alternatieve geneeswijze en kan ernstig letsel veroorzaken. Ook als het gebruikt wordt volgens de aanwijzingen.

Oorsmeer en een hoortoestel

Wanneer u een hoortoestel draagt, en dus het oorstukje dagelijks aanbrengt, gebruikt of verwijdert, zet u de talg-en oorsmeerklieren mogelijk aan tot het meer produceren van oorsmeer. Daarbij kan door een afgesloten gehoorgang oorsmeer zich eerder ophopen. U zult daarom extra aandacht moeten besteden aan uw oorhygiëne. Een piepend geluid van uw hoortoestel kan duiden op een oorsmeerprop.

Voorbereiden voor een afspraak

Het is belangrijk dat uw oren schoon zijn, wanneer u een afspraak heeft voor een hoortest of gehoorbescherming op maat. Zo kan uw audicien u zo goed mogelijk helpen. 

Vind een winkel in uw buurt
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel