Oorsmeer verwijderen: Waarom is het belangrijk?

Apr, 14, 2021

Wat is oorsmeer?

Oorsmeer wordt geproduceerd door oorsmeerkliertjes en is een vermenging van talg, haartjes, keratine en huidschilfers en kan men terugvinden in de uitwendige gehoorgang. Veel mensen zien deze bruine stof als een vies, vettig goedje dat symbool staat voor een slechte hygiëne. Velen peuteren dan ook dagelijks met een wattenstaafje in het oor om de oorsmeerprop zelf te verwijderen. Maar wist u dat oorsmeer een belangrijke functie heeft? En dat het peuteren met een wattenstaafje eigenlijk helemaal niet zo'n goed idee is? Lees in dit artikel meer over de functie van oorsmeer én waarom het toch belangrijk is uw oren schoon te houden.

De functie van oorsmeer

Veel mensen houden er slechte gewoonten op na wanneer het om de oren gaat. En zeker over oorsmeer bestaan de nodige misverstanden. Zo wordt oorsmeer gezien als iets vies dat zo snel mogelijk het oor uit moet. Sommige mensen zijn er zelfs zoveel mee bezig dat ze regelmatig in hun oren zitten te peuteren, soms zelfs met een pen of paperclip.

Maar oorsmeer heeft een belangrijke functie, juist bij het schoonhouden van het oor. Daarnaast beschermt het het oor tegen vocht én uitdroging en heeft het een functie in de strijd tegen bacteriën. In het wilde weg peuteren is dus zeker geen goed idee! Sterker nog: door het gebruik van onder meer wattenstaafjes wordt het oorsmeer vaak dieper teruggeduwd in het oor, met als gevolg een oorsmeerprop.

 

Hoe ziet een oorprop eruit?

Een oorsmeerprop ziet eruit als een bruine prop die uw gehoorgang volledig of gedeeltelijk afsluit. 

Oorzaken van een oorsmeerprop

Soms kan er een oorsmeerprop in uw oor ontstaan. Dit kan gebeuren als oorsmeer niet langer op natuurlijke wijze uit de gehoorgang wordt verwijderd. Bijvoorbeeld wanneer:

  • de productie van cerumen (oorsmeer) bovengemiddeld hoog is;
  • de natuurlijke afvoering van oorsmeer naar buiten verstoord is; door bijvoorbeeld het veelvuldig dragen van gehoorbescherming of een hoortoestel;
  • u te vaak wattenstaafjes gebruikt.

Door het gebruik van wattenstaafjes kunt u het oorsmeer te diep de gehoorgang induwen.

Regelmatig gebruik van oordoppen op hoorapparaten kan de productie van oorsmeer bevorderen. Een stoffige omgeving kan het ontstaan van een oorsmeerprop versnellen. 

Wat zijn de symptomen van een oorprop?

Het ontstaan van een oorprop is niet altijd duidelijk. Er zijn wel tekenen die u kunnen helpen deze situatie te herkennen:

  • Een relatief grote vermindering van het gehoor.
  • Het gevoel alsof uw oren ‘verstopt’ zitten, vaak nadrukkelijker na een bad of douche. Uw eigen stem klinkt van binnen uit uw hoofd.
  • Irritatie of zelfs pijn in de gehoorgang.
  • Een gevoel van duizeligheid.
  • Gezoem en gefluit (tinnitus) in het oor.

Deze signalen kunnen hetzelfde zijn als die van andere aandoeningen van het oor. Het wordt daarom aangeraden om een arts te raadplegen. In de meeste gevallen is de oorprop niet ernstig. Als het niet goed wordt behandeld kan het een ontsteking van de gehoorgang veroorzaken.

Wat te doen bij een oorprop?

Heeft u dusdanig last van uw oren, bezoek dan uw huisarts. De arts zal uw gehoorgang onderzoeken om te kijken of het inderdaad een oorprop is. In dit geval zal hij uw gehoorgang reinigen. Dit kan hij doen door de gehoorhang te irrigeren (uitspuiten) met lauwwarm water. Mochten deze methoden niet werken, kan hij proberen de prop te verwijderen met behulp van een ‘curette’ (instrument met afgerond uiteinde). Druppel een aantal dagen van te voren met olie zodat de cerumenprop week wordt en deze makkelijker uitgehaald kan worden.  

Heeft u een gaatje (perforatie) in uw trommelvlies dan mag een oor niet uitgespoten worden. 

Tips bij het verwijderen van oorsmeer

Erg belangrijk dus, dat oorsmeer. Toch is het wel nuttig om een teveel aan oorsmeer  te voorkomen. Teveel oorsmeer met als gevolg een afgesloten gehoorgangkan immers leiden tot onder meer duizeligheid, jeuk of gehoorverlies

De earscratcher van Beter Horen

De earscratcher voor het verwijderen van een oorsmeerprop

De earscratcher helpt het oor op zo veilig mogelijke manier schoon te houden. Dit hulpmiddel is gemaakt van roestvrij, chirurgisch staal.

Bekijk earscratcher

Oorsmeer verwijderen met een wattenstaafje

Deze methode is absoluut niet aan te raden. Gebruik een wattenstaafje eventueel alleen om de randen schoon te maken of zichtbaar oorsmeer te verwijderen. Wanneer u met een wattenstaafje in uw oor peutert, duwt u het grootste deel van het oorsmeer juist verder naar binnen.

Huismiddeltjes om oorsmeerprop zelf te verwijderen.

Probeert u in plaats van een wattenstaafje, de onderstaande middeltjes eens:

  • Glycerine is een natuurlijk product dat kan helpen om oorsmeerprop zachter te maken en verder makkelijker te verwijderen.
  • Een zoutoplossing is een makkelijke manier om oorsmeer te verwijderen, net zoals glycerine maakt zoutoplossing de oorsmeerprop zachter.
  • Olie is een van de veiligste en meest effectieve middeltjes om je oren mee schoon te maken.

Oorsmeer verwijderen met een oorsmeeroplosser

Ook oorsmeeroplossers zijn populair. Deze maken het oorsmeer dunner, zodat het van de huid losweekt. Let erop dat verschillende oplossers conserveringsmiddelen bevatten die allergische reacties kunnen veroorzaken. Veel artsen raden het gebruik van oplossers daarom af. Een veiligere optie is bijvoorbeeld de earscratcher.

Oorspray van Beter Horen

Odinell oorspray kalmeert de huid en helpt oorsmeerresten te verwijderen.

Bekijk oorspray

Oorprop verwijderen met waterstofperoxide

Waterstofperoxide is een van de gebruikte methodes om oren schoon te maken. Het verzacht het oorsmeer, waardoor het sneller loskomt en het eenvoudiger te verwijderen is. Belangrijk om te weten: waterstofperoxide kan uw oor ook irriteren. Wanneer u het vaak per dag gebruikt, kan deze vloeistof zorgen voor een rode en geïrriteerde huid. Hierdoor zal de productie van oorsmeer weer groter worden. Oorsmeer zorgt namelijk voor bescherming van de huid. Gebruik waterstofperoxide dus nooit meer dan een keer per dag en nooit langer dan twee of drie dagen na elkaar. 

Oren laten uitspuiten

We adviseren niet om zelf uw oren uit te spuiten. Dit kunt u beter door uw huisarts laten doen. De dokter spuit lauwwarm water in de gehoorgang, waardoor grote proppen losweken. Zo kan hij de prop verwijderen met een haakje, maar soms komt het ook vanzelf naar buiten. Deze methode is erg effectief en meestal pijnloos. Soms kunt u duizelig worden na het uitspuiten van de oren. Dit gaat meestal binnen korte tijd weer over. Indien u een perforatie (gaatje in trommelvlies) heeft mag uw oor niet worden uitgespoten.

 

Oorsmeer verwijderen met een kaars

Oorsmeer verwijderen met een kaars wordt niet aangeraden. Bij deze therapie gaat de persoon op de zij liggen, waarna de oorkaars in het oor geplaatst en aangestoken wordt. Men beweert dat de kaars een negatieve druk in het oor creëert, waardoor het oorsmeer zacht wordt en uit het oor wordt getrokken. Het is een alternatieve geneeswijze en kan ernstig letsel veroorzaken. Ook als het gebruikt wordt volgens de aanwijzingen. Heeft u het idee dat u last heeft van veel oorsmeer? Neem dan contact op met uw huisarts.

Oorsmeer en een hoortoestel

Wanneer u een hoortoestel draagt, en dus het oorstukje dagelijks aanbrengt, gebruikt of verwijdert, zet u de talg-en oorsmeerklieren mogelijk aan tot het meer produceren van oorsmeer. Daarbij kan door een afgesloten gehoorgang oorsmeer zich eerder ophopen. U zult daarom extra aandacht moeten besteden aan uw oorhygiëne. Een piepend geluid van uw hoortoestel kan duiden op een oorsmeerprop. 

Hoe een oorprop voorkomen?

Sommige mensen zijn meer vatbaar dan anderen voor oorsmeer. In dit geval wordt aanbevolen om:

  • geen wattenstaafjes te gebruiken.
  • elke week de ingang van het oor te reinigen met een licht vochtige doek.
  • een stroom lauw water in het oor te laten stromen tijdens het douche, tenzij uw trommelvlies geperforeerd is.
  • gehoorbescherming te dragen in stoffige of natte omgevingen.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief Aanmelden
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel