Oorsmeer verwijderen: Waarom is het belangrijk?

Apr, 14, 2019

Wat is oorsmeer

Veel mensen zien oorsmeer als een vies, vettig goedje dat symbool staat voor een slechte hygiëne. Velen peuteren dan ook dagelijks met een wattenstaafje in het oor om de oorsmeerprop zelf te verwijderen. Maar wist u dat oorsmeer een belangrijke functie heeft? En dat het peuteren met een wattenstaafje eigenlijk helemaal niet zo'n goed idee is? Lees hier meer over de functie van oorsmeer én waarom het toch belangrijk is uw oren schoon te houden.

De functie van oorsmeer

Veel mensen houden er slechte gewoonten op na wanneer het om de oren gaat. En zeker over oorsmeer bestaan de nodige misverstanden. Zo wordt oorsmeer gezien als iets vies dat zo snel mogelijk het oor uit moet. Sommige mensen zijn er zelfs zoveel mee bezig dat ze regelmatig in hun oren zitten te peuteren, soms zelfs met een pen of paperclip.

Maar oorsmeer heeft een belangrijke functie, juist bij het schoonhouden van het oor. Daarnaast beschermt het het oor tegen vocht én uitdroging en heeft het een functie in de strijd tegen bacteriën. In het wilde weg peuteren is dus zeker geen goed idee! Sterker nog: door het gebruik van onder meer wattenstaafjes wordt het oorsmeer vaak dieper teruggeduwd in het oor, met als gevolg een oorsmeerprop. Een ontsteking ligt dan op de loer.

Oorzaken van een oorsmeerprop

Soms kan er een oorsmeerprop in uw oor ontstaan. Dit kan gebeuren als oorsmeer niet langer op natuurlijke wijze uit de gehoorgang wordt verwijderd. Bijvoorbeeld wanneer:

 • de productie van cerumen (oorsmeer) bovengemiddeld hoog is;
 • de natuurlijke afvoering van oorsmeer naar buiten verstoord is; door bijvoorbeeld het veelvuldig dragen van gehoorbescherming of een hoortoestel;
 • u te vaak wattenstaafjes gebruikt.

Wattenstaafjes duwen het oorsmeer naar de onderkant van het oor. Dit veroorzaakt een grotere productie van cerumen. Aanbevolen wordt om ongeveer om de 10 dagen een wattenstaafje te gebruiken en alleen de ingang van de gehoorgang te reinigen.

Regelmatig gebruik van oordoppen op hoorapparaten kan de productie van oorsmeer bevorderen. Een stoffige omgeving kan zorgen voor toename van oorsmeer. 

Signalen van een oorprop

De vorming van een oorprop is niet altijd duidelijk. Er zijn wel tekenen die u kunnen helpen deze situatie te herkennen:

 • Een relatief grote vermindering van het gehoor.
 • Het gevoel alsof uw oren ‘verstopt’ zitten, vaak nadrukkelijker na een bad of douche.
 • Irritatie of zelfs pijn in de gehoorgang.
 • Een gevoel van duizeligheid.
 • Gezoem en gefluit (tinnitus) in het oor.

Deze signalen kunnen hetzelfde zijn als die van andere aandoeningen van het oor. Het wordt daarom aangeraden om een arts te raadplegen. In de meeste gevallen is de oorprop niet ernstig. Als het niet goed wordt behandeld kan het een ontsteking van de gehoorgang veroorzaken.

Wat te doen bij een oorprop

Heeft u dusdanig last van uw oren, bezoek dan uw huisarts. De arts zal uw gehoorgang onderzoeken om te kijken of het inderdaad een oorprop is. In dit geval zal hij uw gehoorgang reinigen. Dit kan hij doen door de oorprop zacht proberen te maken met lauwwarm water en natriumbicarbonaat. Een andere mogelijkheid is door de gehoorgang te irrigeren met lauwwarm water. Mochten deze methoden niet werken, kan hij proberen de prop te verwijderen met behulp van een ‘curette’ (instrument met afgerond uiteinde).

Tips bij het verwijderen van oorsmeer

Erg belangrijk dus, dat oorsmeer. Toch is het wel nuttig om een teveel aan oorsmeer te voorkomen. Teveel oorsmeer kan immers leiden tot onder meer duizeligheid, jeuk of gehoorverlies. Oudere mensen hebben vaker last van overtollig oorsmeer.

Methodes voor het verwijderen van een oorsmeerprop

Er zijn verschillende manieren om een oorsmeerprop te verwijderen.

Oorsmeer verwijderen met een wattenstaafje

Deze methode is absoluut niet aan te raden. Gebruik een wattenstaafje eventueel alleen om de randen schoon te maken of zichtbaar oorsmeer te verwijderen. Wanneer u met een wattenstaafje in uw oor peutert, duwt u het grootste deel van het oorsmeer juist verder naar binnen.

Oorsmeer verwijderen met een oorsmeeroplosser

Ook oorsmeeroplossers zijn populair. Deze maken het oorsmeer dunner, zodat het van de huid losweekt. Let erop dat verschillende oplossers conserveringsmiddelen bevatten die allergische reacties kunnen veroorzaken. Veel artsen raden het gebruik van oplossers daarom af. Een veiligere optie is bijvoorbeeld de Audiol oorspray.

Waterstofperoxide

Waterstofperoxide is een van de meest gebruikte methodes om oren schoon te maken. Het verzacht het oorsmeer, waardoor het sneller loskomt en het eenvoudiger te verwijderen is. Belangrijk om te weten: waterstofperoxide kan uw oor ook irriteren. Wanneer u het vaak per dag gebruikt, kan deze vloeistof zorgen voor een rode en geïrriteerde huid. Hierdoor zal de productie van oorsmeer weer groter worden. Oorsmeer zorgt namelijk voor bescherming van de huid. Gebruik waterstofperoxide dus nooit meer dan een keer per dag en nooit langer dan twee of drie dagen na elkaar. 

Oren laten uitspuiten

We adviseren niet om zelf uw oren uit te spuiten. Dit kunt u beter door uw huisarts laten doen. De dokter spuit lauwwarm water in de gehoorgang, waardoor grote proppen losweken. Zo kan hij de prop verwijderen met een haakje, maar soms komt het ook vanzelf naar buiten. Deze methode is erg effectief en meestal pijnloos. Soms kunt u duizelig worden na het uitspuiten van de oren. Dit gaat meestal binnen korte tijd weer over. 

Oorsmeer verwijderen met een kaars

Oorsmeer verwijderen met een kaars wordt niet aangeraden. Bij deze therapie gaat de persoon op de zij liggen, waarna de oorkaars in het oor geplaatst en aangestoken wordt. Men beweert dat de kaars een negatieve druk in het oor creëert, waardoor het oorsmeer zacht wordt en uit het oor wordt getrokken. Het is een alternatieve geneeswijze en kan ernstig letsel veroorzaken. Ook als het gebruikt wordt volgens de aanwijzingen. Heeft u het idee dat u last heeft van veel oorsmeer? Neem dan contact op met uw huisarts.

Oorsmeer en een hoortoestel

Wanneer u een hoortoestel draagt, en dus het oorstukje regelmatig aanbrengt, gebruikt of verwijdert, zet u de talg-en oorsmeerklieren aan tot het meer produceren van oorsmeer. Daarbij loopt u een grotere kans dat u het oorsmeer via het oorstukje dieper in uw oor duwt. U zult daarom extra aandacht moeten besteden aan uw oorhygiëne. Een piepend geluid kan duiden op een oorsmeerprop. 

Hoe een oorprop voorkomen?

Sommige mensen zijn meer vatbaar dan anderen voor oorsmeer. In dit geval wordt aanbevolen om:

 • geen wattenstaafjes te gebruiken;
 • elke week de ingang van het oor te reinigen met een licht vochtige doek;
 • een stroom lauw water in het oor te laten stromen tijdens het douche, tenzij uw trommelvlies geperforeerd is.
 • gehoorbescherming te dragen in stoffige of natte omgevingen.

De earscratcher van Beter Horen

De earscratcher voor het verwijderen van een oorsmeerprop

De earscratcher helpt het oor op zo veilig mogelijke manier schoon te houden. Dit hulpmiddel is gemaakt van roestvrij, chirurgisch staal.

Bekijk earscratcher
Meld je aan voor onze nieuwsbrief Aanmelden
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel