Suikerziekte en gehoorverlies

Dec, 20, 2023

Verband tussen diabetes en gehoorverlies

Onderzoek toont een verband aan tussen diabetes (suikerziekte) en gehoorverlies.* Bij suikerziekte worden bloedvaten dikker en stugger en beschadigen ze eerder. Dit geldt ook voor de kleine bloedvaten in de oren. Hierdoor raken de kleine trilhaartjes in het binnenoor beschadigd. Gehoorproblemen die verband houden met diabetes noemen we ook wel diabetische cochleopathie. Het komt bij zowel jongere als oudere suikerziektepatiënten voor. Symptomen van gehoorverlies kunnen zijn: 

  • Zachte of harde gesprekken steeds moeilijker horen
  • Groepsgesprekken opeens niet kunnen verstaan
  • Moeite met telefoneren

Heeft u diabetes en vermoedt u gehoorschade? Dan raden we u aan dit met uw arts te bespreken. 

Wat is suikerziekte?

Suikerziekte is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer op peil kan houden. Het lichaam maakt te weinig of geen insuline meer aan. Hierdoor heeft u te veel of juist te weinig suiker in uw bloed. Dat kan voor een aantal complicaties zorgen. Vaak krijgt u problemen met de grote bloedvaten (hart, brein en benen) en de kleine bloedvaten (ogen, nieren en zenuwen). Er zijn meerdere soorten diabetes, maar diabetes type 1 en diabetes type 2 komen het vaakst voor. Over deze verschillende soorten suikerziekte leest u hieronder meer.

Diabetes type 1

Bij diabetes type 1 valt uw afweersysteem niet alleen ziektes in uw lichaam aan, maar ook de cellen die insuline aanmaken. Insuline regelt uw bloedsuiker en zonder deze stof kunt u niet leven. Met diabetes type 1 moet u dus vaak zelf insuline spuiten of een insulinepomp dragen. Hoe het ontstaat, is nog niet duidelijk. Wereldwijd lopen er grote onderzoeken naar het ontstaan van diabetes. Een bekende vorm van diabetes type 1 is LADA. Dit staat voor latent auto-immune diabetes. 

Diabetes type 2

Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes. Het staat ook wel bekend als ouderdomsdiabetes of ouderdomssuikerziekte. Het lichaam reageert met diabetes type 2 niet meer goed op insuline of maakt te weinig insuline aan. Er blijft dan te veel suiker in het bloed zitten. Een aantal oorzaken gelinkt aan diabetes type 2 zijn overgewicht en te weinig beweging.

Kan diabetes gehoorverlies veroorzaken?

Met suikerziekte heeft u meer kans op gehoorverlies. Zo’n 2,15 keer meer dan niet-diabetespatiënten.** Dit komt doordat de wanden van de bloedvaten dikker worden, waardoor er minder bloedtoevoer is. Hierdoor beschadigen de kleine haartjes in de gehoorgang die geluidstrillingen opvangen. Ook bij harde geluiden is de opgelopen gehoorschade vaak groter bij diabetespatiënten. En het gehoor is minder goed in staat om zich te herstellen. Zo kan een verminderd gehoor leiden tot gehoorverlies. 

Type 1 diabetes en gehoorverlies

Het moeilijker horen van harde of juist hele zachte geluiden komt voor bij diabetes. Zowel bij type 2 als bij type 1. Uit onderzoek bleek dat de kans op gehoorverlies bij mensen met diabetes type 1 hetzelfde was als bij mensen met diabetes type 2. In beide gevallen ligt de geluidsdrempel hoger. De geluidsdrempel is het minimale niveau dat nodig is om een geluid te waarnemen in een specifieke omgeving. 

Type 2 diabetes en gehoorverlies

Uit onderzoek blijkt dat mensen met diabetes type 2 een grotere kans hebben op gehoorverlies dan mensen zonder suikerziekte. Op alle frequenties scoorde deze groep met diabetespatiënten minder goed, behalve bij 6000 tot 8000 Hz.

Kan diabetes oorsuizen veroorzaken?

Diabetes kan mogelijk oorsuizen veroorzaken. Zoals u hierboven kon lezen, kan suikerziekte leiden tot beschadigde trilhaartjes. De haartjes kunnen dan minder goed signalen overdragen naar de hersenen. Soms proberen de hersenen dit te compenseren. Daarnaast kan diabetes zorgen voor een hoge bloeddruk. Dit beide kan leiden tot het horen van geluiden die er niet zijn. Inclusief oorsuizen of tinnitus.  

Hoortoestel aanpassen bij diabetes

Het is belangrijk dat uw hoortoestellen goed zijn aangepast op uw mate van gehoorverlies en de juiste pasvorm hebben. Zeker wanneer u diabetes heeft. Huidproblemen zijn een veelvoorkomend symptoom van suikerziekte. Om het dragen van uw hoortoestel zo comfortabel mogelijk te maken, raden we aan om dunne slangetjes en siliconen domes te gebruiken. Ook kunnen niet-allergene oorstukjes een oplossing bieden. Lees hier meer over het dragen van een hoortoestel bij suikerziekte.

Denkt u gehoorverlies te hebben? Maak een afspraak

*https://crs.amplifon.com/content/dam/crssite/other-documents/it/publications/2014-Diabetes-and-Hearing-CRS-Consensus-Paper.pdf
**Horikawa et al’s meta-analysis, 2013 

 

Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel