Last van oorpijn tijdens het vliegen

Feb, 12, 2022

Vliegen met oorpijn of oorontsteking

De zomermaanden komen eraan. En dus stappen vele Nederlanders straks weer in het vliegtuig naar een mooie bestemming. Hoe beschermt u uw oren het best tijdens de vlucht? En kunt u met een gerust hart het vliegtuig in wanneer u een ooronsteking heeft? Beter Horen heeft voor u de beste tips tegen oorpijn tijdens het vliegen verzameld op deze pagina.

Oorpijn tijdens het vliegen

Tijdens het opstijgen en dalen van een vliegtuig verandert de luchtdruk in de cabine. Daardoor ontstaat er een verschil tussen de luchtdruk in en buiten het oor. Het gevolg is dat het trommelvlies naar binnen of buiten wordt geduwd. De buis van Eustachius regelt dat de luchtdruk voor en achter het trommelvlies weer gelijk wordt. De spanning op het trommelvlies kan voor een pijnlijk gevoel zorgen. U kunt er vaak zelf iets aan doen om dit gevoel te verlichten.

Onze tips

  • Gebruik speciale oordopjes die de luchtdrukverandering vertragen.
  • Eet of drink iets tijdens of na het opstijgen of landen.
  • Probeer te slikken met dichtgeknepen neus.
  • Probeer te gapen wanneer u de druk op uw oren voelt toenemen.

Oordopjes voor in het vliegtuig

Wilt u het zekere voor het onzekere nemen? Bij Beter Horen bestelt u simpel een set Pluggerz oordoppen, speciaal gemaakt voor vliegreizen. De oordoppen filteren hinderlijk geluid en verminderen de druk op uw oren. Dat reist een stuk prettiger!

Bestellen

Vliegen met ooraandoeningen

Maar wat nu als u een oorontsteking heeft? Mag u dan wel vliegen?

Er is een verschil tussen een middenooronsteking en een buitenoorontsteking. Veel kinderen lopen in de zomer een buitenoorontsteking op. Het vele zwemmen zorgt voor een hoge vochtigheidsgraad in de oren, waardoor deze minder zuur worden en ruimte bieden aan bacteriën. Het is daarom belangrijk na het zwemmen de oren goed uit te spoelen en droog te maken. Een externe oorontsteking is meestal geen reden om de vliegreis te annuleren. Ga bij een oorontsteking wel altijd even langs bij een arts voor een check.

Wanneer u of uw kind een middenooronsteking heeft, kan vliegen erg pijnlijk en soms ook schadelijk zijn.  Vooral kinderen zal ten strengste worden afgeraden te vliegen met een middenoorontsteking. Bezoek ook zeker een arts wanneer u denkt een middenooronsteking te signaleren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief Aanmelden
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel