Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. Diabetes kan ook invloed hebben op uw gehoor. Gehoorverlies zelf komt twee keer zo vaak voor bij mensen met diabetes als bij mensen zonder diabetes.* Dat komt doordat de bloedvaten naar het oor dikker worden bij mensen met suikerziekte. Als gevolg daarvan vermindert de bloedtoevoer. Daardoor raken de kleine haartjes die geluidstrillingen opvangen beschadigd.
Uw gehoor verandert met de jaren en kan verslechteren door diabetes. Het regelmatig opnieuw aanpassen en afstellen van uw hoortoestel is dus heel belangrijk. Onze audiciens helpen u hier graag bij. Denk hierbij aan:
Diabetes kan zorgen voor huidproblemen. Wanneer er te veel suiker uw lichaam verlaat via urine, kan het uitdroging veroorzaken. Dit brengt jeuk en een droge huid met zich mee. Het kan zijn dat dit ook uw oren treft. Huidaandoeningen als granuloma annulare kunnen bijvoorbeeld naar uw oor verspreiden, met name in de oorschelp. Deze huidaandoeningen verdwijnen vaak vanzelf, maar in combinatie met een hoortoestel of oorstukje kan de aandoening echter voor extra problemen zorgen. Huidziektes komen bij ongeveer 64% tot 95,4% van de diabetespatiënten voor.**
Bij het aanmeten van een hoortoestel is het daarom van belang om in de onderdelen van een hoortoestel rekening te houden met deze huidproblemen Het materiaal van het oorstukje en de druk van het huidcontact met de behuizing van het hoortoestel spelen daarbij een grote rol. Open siliconen oordopjes, niet-allergene oorstukjes of een slankere achter-het-oorbehuizing kunnen een oplossing zijn.
Bij mensen met suikerziekte is de gehoordrempel voor hoge frequenties hoger.*** Dat betekent dat u blootstelling aan lawaai minder goed kunt verdragen. En de gevolgen daarvan zijn ook groter. Daarom is het belangrijk om bij het instellen van een hoortoestel rekening te houden met de compressie-instellingen.
Een compressieregelaar stelt het binnenkomend geluid af op de maximaal ingestelde waarde van geluid. Dat is het geluid dat u kunt verdragen. Als het binnenkomend geluid een hogere frequentie heeft dan de maximaal ingestelde waarde, zet de compressieregelaar het geluid om in een lagere frequentie. Bij diabetespatiënten kan een compressiesysteem dus verdere schade aan het slakkenhuis voorkomen.
Diabetes kan zorgen voor meer duizeligheid (vertigo). Dit speelt op wanneer uw bloedsuikerspiegel te laag of te hoog is en kan zorgen voor evenwichtsproblemen. We spreken pas van deze vestibulaire stoornissen wanneer de samenwerking tussen uw hersenen of zenuwstelsel en het evenwichtsorgaan niet goed verloopt. Hoewel er meer onderzoek nodig is om te bewijzen hoe dit samenhangt met diabetes, is er zeker wel een verband tussen evenwichtsproblemen en gehoorverlies. Een kno-arts kan dit bij u beter onderzoeken.
Bij het uitzoeken en aanpassen van uw hoortoestel, houden onze audiciens rekening met uw situatie. Het dragen van een goed ingesteld hoortoestel draagt namelijk bij aan het gevoel voor richting. Dit helpt ook het evenwichtsgevoel.****
*Horikawa et al’s meta-analysis, 2013
**https://crs.amplifon.com/content/dam/crssite/other-documents/it/publications/2014-Diabetes-and-Hearing-CRS-Consensus-Paper.pdf
***Pessin, A.B.B., Martins, R.H.G., et al. Auditory evaluation in patients with type 1 diabetes. Ann Otol Rhinol Laryngol. 2008; 117 (5): 366-370
****https://www.doof.nl/algemeen/hoortoestellen-verbeteren-evenwichtsgevoel-29093/