Hoortoestelaanpassing bij diabetes-gerelateerd gehoorverlies

Dec, 20, 2023

Wat is diabetes?

Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. Diabetes kan ook invloed hebben op uw gehoorGehoorverlies zelf komt twee keer zo vaak voor bij mensen met diabetes als bij mensen zonder diabetes.* Dat komt doordat de bloedvaten naar het oor dikker worden bij mensen met suikerziekte. Als gevolg daarvan vermindert de bloedtoevoer. Daardoor raken de kleine haartjes die geluidstrillingen opvangen beschadigd. 

Denkt u gehoorverlies te hebben? Maak een afspraak

Aanpassen van hoortoestellen bij diabetespatiënten

Uw gehoor verandert met de jaren en kan verslechteren door diabetes. Het regelmatig opnieuw aanpassen en afstellen van uw hoortoestel is dus heel belangrijk. Onze audiciens helpen u hier graag bij. Denk hierbij aan:

  • De oorstukjes. U kunt een hoge gevoeligheid hebben voor plastic oorstukjes als gevolg van beschadiging in de gehoorgang. Andere oorstukjes, gemaakt van een zachter materiaal kunnen hierin oplossing bieden. 
  • Het volume. U kunt bijvoorbeeld hele luide tonen niet goed verdragen. Het verlagen van de geluidsversterking kan hierin het dragen van uw hoortoestellen comfortabeler maken. 

Huidproblemen bij diabetes en oorstukjes

Diabetes kan zorgen voor huidproblemen. Wanneer er te veel suiker uw lichaam verlaat via urine, kan het uitdroging veroorzaken. Dit brengt jeuk en een droge huid met zich mee. Het kan zijn dat dit ook uw oren treft. Huidaandoeningen als granuloma annulare kunnen bijvoorbeeld naar uw oor verspreiden, met name in de oorschelp. Deze huidaandoeningen verdwijnen vaak vanzelf, maar in combinatie met een hoortoestel of oorstukje kan de aandoening echter voor extra problemen zorgen. Huidziektes komen bij ongeveer 64% tot 95,4% van de diabetespatiënten voor.**

Bij het aanmeten van een hoortoestel is het daarom van belang om in de onderdelen van een hoortoestel rekening te houden met deze huidproblemen Het materiaal van het oorstukje en de druk van het huidcontact met de behuizing van het hoortoestel spelen daarbij een grote rol. Open siliconen oordopjes, niet-allergene oorstukjes of een slankere achter-het-oorbehuizing kunnen een oplossing zijn. 

Compressiesysteem in hoortoestellen

Bij mensen met suikerziekte is de gehoordrempel voor hoge frequenties hoger.*** Dat betekent dat u blootstelling aan lawaai minder goed kunt verdragen. En de gevolgen daarvan zijn ook groter. Daarom is het belangrijk om bij het instellen van een hoortoestel rekening te houden met de compressie-instellingen.

Een compressieregelaar stelt het binnenkomend geluid af op de maximaal ingestelde waarde van geluid. Dat is het geluid dat u kunt verdragen. Als het binnenkomend geluid een hogere frequentie heeft dan de maximaal ingestelde waarde, zet de compressieregelaar het geluid om in een lagere frequentie. Bij diabetespatiënten kan een compressiesysteem dus verdere schade aan het slakkenhuis voorkomen.  

Vestibulaire stoornissen

Diabetes kan zorgen voor meer duizeligheid (vertigo). Dit speelt op wanneer uw bloedsuikerspiegel te laag of te hoog is en kan zorgen voor evenwichtsproblemen. We spreken pas van deze vestibulaire stoornissen wanneer de samenwerking tussen uw hersenen of zenuwstelsel en het evenwichtsorgaan niet goed verloopt. Hoewel er meer onderzoek nodig is om te bewijzen hoe dit samenhangt met diabetes, is er zeker wel een verband tussen evenwichtsproblemen en gehoorverlies. Een kno-arts kan dit bij u beter onderzoeken.

Bij het uitzoeken en aanpassen van uw hoortoestel, houden onze audiciens rekening met uw situatie. Het dragen van een goed ingesteld hoortoestel draagt namelijk bij aan het gevoel voor richting. Dit helpt ook het evenwichtsgevoel.****

Uw hoortoestel aanpassen? Maak een afspraak

*Horikawa et al’s meta-analysis, 2013
**https://crs.amplifon.com/content/dam/crssite/other-documents/it/publications/2014-Diabetes-and-Hearing-CRS-Consensus-Paper.pdf
***Pessin, A.B.B., Martins, R.H.G., et al. Auditory evaluation in patients with type 1 diabetes. Ann Otol Rhinol Laryngol. 2008; 117 (5): 366-370 
****https://www.doof.nl/algemeen/hoortoestellen-verbeteren-evenwichtsgevoel-29093/

Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel