De oorzaken van jeuk in het oor

10 augustus 2023

De oorzaken van jeuk in het oor

Een jeukend oor kan erg vervelend zijn. Bekijk hieronder de meest voorkomende oorzaken:

Jeuk in oor door zwemmen of douchen

Zwem oordoppen op maat

Wanneer u zwemt of een douche neemt, blijft er regelmatig water achter in uw oren. Dit is niet gevaarlijk, maar kan een jeukend gevoel geven. 

Na het douchen of zwemmen kunt u het beste het water uit uw gehoorgang laten lopen. Dit doet u door uw hoofd scheef te houden en te schudden. Vermijd bovendien overmatig gebruik van shampoo en zeep. Met onze zwem oordoppen voorkomt u pijnlijke of jeukende oren tijdens of na het zwemmen.

Jeuk in oor door gehoorapparaten

Heeft u last van jeuk wanneer u uw hoortoestel(len) draagt? 

 • Het kan zijn dat u allergisch bent voor het materiaal of dat uw huid gewoon erg gevoelig is. Bezoek bij twijfel altijd uw huisarts.
 • Een niet goed passend oorstukje of hoortoestel kan jeuk in het oor veroorzaken. Hiervoor kunt u een afspraak maken bij uw audicien.
 • Het is mogelijk dat uw oren en hoortoestellen vochtig zijn. Droog uw oren dan ook altijd goed na het douchen of zwemmen. Wij adviseren een droogdoos om het hoortoestel dagelijks te drogen.

Jeuk in oor door gevoelige huid

Odinell oorspray
De huid rondom en in de oren is erg gevoelig. Wanneer u een  droge huid heeft, kan er een jeukend gevoel ontstaan. Onze  oorspray kan verlichting bieden.

Jeuk in oor door hooikoorts

Door hooikoorts kan de buis van Eustachius ontstoken raken of kan er slijm ophopen in het middenoor. Dit kan zorgen voor jeukende oren.  Hooikoorts kan ook uw gehoor beïnvloeden

Jeuk in oor door oorsmeer

Earscratcher
Oorsmeer kan droog en hard worden. Dat leidt vaak tot jeukende oren. Oorsmeer kunt u veilig verwijderen met een  earscratcher. Wist u dat oorsmeer een erg belangrijke functie heeft in het oor? We raden daarom aan om niet in uw oren te peuteren. U leest hier meer over de functie van oorsmeer en het  veilig verwijderen van oorsmeer.

Jeuk in oor door buitenoorontsteking

Een  buitenoorontsteking (gehoorgangontsteking) wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie van de uitwendige gehoorgang. Heeft u last van
schilfers en jeuk in het oor? Dan kan dat wijzen op een buitenoorontsteking. Dit is meestal te wijten aan de witte of geelachtige, dikke vloeistof uit het oor.  Als er teveel vloeistof ophoopt, kunt u last krijgen van gehoorverlies.

Jeuk in oor door eczeem

Helaas komt eczeem in of aan het begin van de gehoorgang vaak voor. Het zorgt voor  jeuk en een schilferige huid. Krabben geeft misschien opluchting, maar dit kunt u beter niet doen. Zo kunnen bacteriën namelijk makkelijk in de gehoorgang komen.  Krabben kan dan leiden tot een gehoorgangontsteking (otitis externa). Vermoedt u dat u last heeft van eczeem in het oor? Raadpleeg dan uw huisarts.

Jeuk in oor door droge oren

Misschien heeft u wel eens last van droge oren. Uw externe gehoorgang en oorlel zijn dan wat schilferig. Dit kan erg jeuken. U kunt last hebben van droge oren door uw omgeving. Bijvoorbeeld als de temperatuur te warm of te koud is of de lucht te droog. Dat is natuurlijk heel vervelend. Maar wist u dat u vaak iets kunt u doen tegen hele droge oren? Wissel eens van shampoo of zeep en douche niet te heet. Vermijd bovendien het peuteren in uw oren. 

Droge oren zijn vaak goed te behandelen met zalven, crèmes en lotions. Mocht de jeuk u te ernstig worden, probeer dan een koel kompres tegen uw oor te houden. Als u vermoedt dat uw oren chronisch droog zijn, neem dan contact op met uw huisarts.

Jeuk in het oor behandelen

Er zijn meerdere behandelingen tegen jeuk in het oor:

 • Gebruik onze oorspray.
 • Laat uw oren uitspuiten of -zuigen door uw huisarts.
 • Verwijder overtollig oorsmeer met behulp van een earscratcher.
 • Houd de gehoorgang vet door af en toe wat olie hierin te druppelen.

Ervaart u jeuk in uw oor voor een langere tijd, dan raden wij aan om uw huisarts te raadplegen.

Jeuk in het oor voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Een goede verzorging van uw oren is daarom essentieel:

 • Voorkom water in uw oren met onze op maat gemaakte zwem oordoppen. Ook kunt u bij ons universele zwemoordoppen bestellen.
 • Houd oorsmeer in de gaten. Haal alleen zichtbaar oorsmeer buiten uw gehoorgang weg.
 • Verzorg de huid in en rond uw oor regelmatig.
 • Peuter niet in de oren met wattenstaafjes, pennen of paperclips. Dit kan namelijk wondjes in de oren veroorzaken.
Bestel verzorgingsproducten Naar de webshop
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel