De oorzaken van jeuk in het oor

Dec, 15, 2022

De oorzaken van jeuk in het oor

Wist u dat één op de drie mensen regelmatig jeuk in het oor heeft? Wanneer u er last van heeft, kunt u vast beamen dat dit erg vervelend kan zijn. Bovendien kunnen er verschillende redenen voor zijn. Wat zijn deze redenen en wat kunt u eraan doen?

Jeukende oren. Hoe komt dat?

Er zijn verschillende oorzaken voor jeukende oren. We zetten ze voor u op een rij!

Jeuk in oren door zwemmen of douchen

Wanneer u zwemt of een douche neemt, blijft er regelmatig water achter in uw oren. Dit is niet gevaarlijk, maar kan een jeukend gevoel geven. Met onze speciale zwemdoppen voorkomt u pijnlijke of jeukende oren tijdens of na het zwemmen.

Na het douchen of zwemmen kunt u het beste het water uit uw gehoorgang laten lopen. Dit doet u door uw hoofd scheef te houden en te schudden. Vermijd bovendien overmatig gebruik van shampoo en zeep.

Bekijk hier onze speciale zwemdoppen Shop online

Jeuk in oor door gehoorapparaten

Heeft u last van jeuk wanneer u uw hoortoestel(len) draagt? Het is dan mogelijk dat uw huid niet goed reageert op het apparaat. Het kan zijn dat u allergisch bent of dat uw huid gewoon erg gevoelig is. Bezoek bij twijfel altijd uw arts. Ook een niet zo goed passend oorstukje of hoortoestel kan jeuk in het oor veroorzaken. Hiervoor kunt u natuurlijk terecht bij één van onze audiciens.

Het is altijd belangrijk uw oren en uw hoortoestellen droog te houden. Droog uw oren altijd goed na het douchen of zwemmen. Wij adviseren een droogdoos om het hoortoestel dagelijks te drogen om vochtproblemen te vermijden. 

Jeuk in oor door gevoelige huid

De huid rond en in de oren is erg gevoelig. Wanneer u een droge huid heeft, kan er een jeukend gevoel ontstaan. Onze oorspray kan verlichting bieden.

Jeuk in oor door hooikoorts

Door hooikoorts kan de Buis van Eustasius ontstoken raken of  kan er slijm ohopen in het middenoor. Dit kan zorgen voor jeukende oren. Wist u dat hooikoorts ook uw gehoor kan beïnvloeden? Lees hier meer ovontstokener de invloed van hooikoorts op uw gehoor

Jeuk in oor door oorsmeer

Oorsmeer kan droog en hard worden. Dat leidt vaak tot jeukende oren. Oorsmeer kunt u veilig verwijderen met een earscratcher. Wist u dat oorsmeer een erg belangrijke functie heeft in het oor? We raden daarom aan om niet in uw oren te peuteren. U leest hier meer over de functie van oorsmeer en het veilig verwijderen van oorsmeer.

Jeuk in oor door buitenoorontsteking

Een buitenoorontsteking (gehoorgangontsteking) wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie van de uitwendige gehoorgang. Heeft u last van schilfers en jeuk in het oor? Dan kan dat wijzen op een buitenoorontsteking. Dit is meestal te wijten aan de witte of geelachtige, dikke vloeistof uit het oor

Eczeem in oor

Helaas komt eczeem in of aan het begin van de gehoorgang vaak voor. Het zorgt voor jeuk en een schilferige huid. Krabben geeft misschien opluchting, maar dit kunt u beter niet doen. Zo kunnen bacteriën namelijk makkelijk in de gehoorgang komen. Krabben kan dan leiden tot een gehoorgangontsteking (otitis externa). Vermoedt u dat u last heeft van eczeem in het oor? Raadpleeg dan uw huisarts.

Droge oren

Misschien heeft u wel eens last van droge oren. Uw externe gehoorgang en oorlel zijn dan wat schilferig. Dit kan erg jeuken. U kunt last hebben van droge oren door uw omgeving. Bijvoorbeeld als de temperatuur te warm of te koud is of de lucht te droog. Dat is natuurlijk heel vervelend. Maar wist u dat u vaak iets kunt u doen tegen hele droge oren? Wissel eens van shampoo of zeep en douche niet te heet. Vermijd bovendien het peuteren in uw oren. 

Droge oren zijn vaak goed te behandelen met zalven, crèmes en lotions. Mocht de jeuk u te ernstig worden, probeer dan een koel kompres tegen uw oor te houden. Als u vermoedt dat uw oren chronisch droog zijn, neem dan contact op met uw huisarts.

Wat te doen tegen jeuk in uw oor?

Misschien een wat vreemd klinkende tip, maar iets minder 'schoonmaken' kan helpen! Peuteren in de oren (vooral met pennen en paperclips etc.) kan wondjes in de oren veroorzaken. Oorsmeer beschermt het oor tegen dit soort wondjes en dus is het raadzaam hier verstandig mee om te gaan. Lees hier meer over het veilig verwijderen van oorsmeer.

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Een goede verzorging van uw oren is essentieel. Voorkom water in uw oren met onze speciale zwemdoppen. U vindt deze in onze winkels. Ook kunt u bij ons op maat gemaakte oordoppen bestellen. Daarnaast is goede verzorging belangrijk. Houd oorsmeer in de gaten en verzorg de huid in en rond uw oor regelmatig. In de webshop kunt u vele onderhoudsartikelen vinden.

Bekijk al onze verzorgingsproducten Shop online

Huismiddel tegen jeuk in oor

Daarnaast zijn er ook enkele huismiddeltjes tegen jeuk in het oor. Zo kunt u het oor vet houden door af en toe een druppeltje olie of beetje vaseline in de oren te smeren. Heeft u langdurig last van jeuk in het oor, dan raden we aan om uw huisarts te bezoeken.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief Aanmelden
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel