Oorpijn door kiespijn - verband tussen tanden en oren

Feb, 20, 2024

Verband tussen kiespijn en oorpijn

U kent het vast wel: u ervaart in het vliegtuig oorpijn en krijgt als advies om kauwgom te kauwen. Of u heeft last van kiespijn die doortrekt naar het oor. Dat is niet voor niets. Uw oren en gebit staan nauw met elkaar in verband. Hoe dat zit? Dat leest u hier. 

Hoe onze tanden en onze oren met elkaar verbonden zijn

Onze tanden en oren zijn nauw met elkaar verbonden. Ze zitten niet ver van elkaar vandaan en zijn allebei gelinkt aan onze kaak. Ook hebben het oor en het gebit enkele gemeenschappelijke zenuwen en gewrichten. Zo kunnen problemen in het ene gebied invloed hebben op het andere. Denk bijvoorbeeld aan kiespijn die doortrekt naar het oor en eindigt in oorpijn.

Oorproblemen kunnen veroorzaakt worden door ons gebit

Onze tanden kunnen dus zorgen voor verschillende soorten oorproblemen. Afhankelijk van uw gebit en uw klachten. We leggen ze hieronder uitgebreid aan u uit.

Oorpijn

Uw gebit kan op verschillende manieren zorgen voor oorpijn. Bijvoorbeeld bij het doorkomen van tandjes of als we kauwen. Ook kan een zwelling in het tandvlees zorgen voor oorpijn. De zwelling of plaatselijke pijn in het gebit resulteren vaak in een ontsteking. Die ontsteking kan uitstralen naar de kaak (het maxillaire niveau), totdat het het oor bereikt. Hierdoor ontstaat oorpijn in combinatie met kiespijn. Ook kan een kies ontstoken zijn en doorstralen naar de oren. Zo kunt u tegelijkertijd kiespijn en oorpijn ervaren. 

Druk in oren

Iedereen ervaart weleens druk in de oren. Neem het voorbeeld van het vliegtuig. Het kauwen van kauwgom of de valsalva manoeuvre kan helpen. Maar ook het gebit kan zorgen voor druk in de oren. Het oor is namelijk gevoelig voor de bloedstroom in de mondholte. Bij een ontsteking in de mond of problemen met de verstandskiezen die doorkomen, is oordruk één van de meest voorkomende symptomen.

 

Tinnitus

Tinnitus is een vorm van gehoorschade, waarbij u geluiden hoort die er niet zijn. Ook wel bekend als de constante ‘piep in uw oren’. Tinnitus kan verschillende oorzaken hebben. Langdurige blootstelling aan harde geluiden is de bekendste. Maar ook tandenknarsen of hard kauwen houden verband met tinnitus. Dit heeft alles te maken met het kaakgewricht (het temporomandibulair gewricht) dat wordt beïnvloed door kaakbewegingen. Dit gewricht verbindt het kaakbot met de cervicale wervelkolom bij het oor.

 

 

Gehoorverlies

Het kaakgewricht heeft dus best wat invloed op uw gehoor. Zo kunnen bijvoorbeeld tandbehandelingen, het doorkomen van tandjes en tandenknarsen ook voor een ontsteking in dat kaakgewricht zorgen. Een chronische ontsteking in het kaakgewricht kan op zijn tijd weer leiden tot gehoorverlies.

De invloed van tanden op het gehoor

We weten nu dat onze oren en tanden nauw verbonden zijn. Hieronder vertellen we over een aantal behandelingen en ongemakken die invloed hebben op ons gehoor. 

Tandheelkundige behandelingen

Elke behandeling aan uw gebit heeft invloed op het gehoorsysteem. Van het trekken van verstandskiezen tot het reinigen van de tanden. Wordt u tijdens zo’n behandeling met een bacterie besmet? Dan kan deze in de bloedstroom terechtkomen en bij de haarcellen in het binnenoor belanden. Beschadiging van de haarcellen door de bacterie kan leiden tot problemen met het gehoor.

Niet passende boven - en onderkaak

Normaal gesproken passen de bovenste en onderste tandenrij goed op elkaar. Maar soms zijn de kaken wat vervormd. De tanden sluiten dan niet goed op elkaar aan. Dit wordt ook wel een slechte uitlijning van tanden genoemd. Dit heeft ook negatieve gevolgen voor de structuren in het oor. Het kan leiden tot hoofdpijn, oorpijn en tinnitus. 

Tandenknarsen en kaakklemmen

Het op elkaar klemmen en knarsen (bruxisme) is een veelvoorkomend verschijnsel. Knarsetanden gebeurt vooral ‘s nachts. Kaakklemmen gebeurt zowel ‘s nachts als overdag. De druk van de kaken beïnvloedt het kaakgewricht, dat zich dicht bij de uitwendige gehoorgang bevindt. Dit leidt tot pijn. Het is dan het beste om de kaak zoveel mogelijk rust te geven. U kunt bijvoorbeeld kauwgom kauwen en hard voedsel - zoals noten - vermijden. Ook zijn er speciale bitjes tegen tandenknarsen.

Ruimte tussen tanden

Ruimte tussen tanden kan ervoor zorgen dat de kaken niet goed op elkaar passen. Zoals hierboven beschreven heeft dat negatieve gevolgen voor het oor.

Slecht passende kunstgebitten

Een slecht passend kunstgebit is heel vervelend. U kunt tandpijn ervaren of last krijgen van geïrriteerd tandvlees. Dit kan leiden tot wondjes en het heeft invloed op de stand van uw kaken. Op zijn beurt kan dat - zoals u hierboven kon lezen - gevolgen hebben voor uw oren en gehoor.

Doorkomende tanden

De meeste baby’s krijgen hun eerste tandjes wanneer ze een maand of zes zijn. Dit kan pijnlijk zijn voor uw kind. Soms leidt het tot gezwollen tandvlees en ontstekingen, wat uiteindelijk uitstraalt naar de oren. Over het algemeen hebben kinderen sowieso meer aanleg voor het krijgen van oorpijn. Dat komt door slechte mond- en neushygiëne.

Bij jonge kinderen is de de buis van Eustachius (de verbinding tussen de middenoorholte en de keel-neusholte) nog onvolledig ontwikkeld. Zij zijn veel vatbaarder voor een middenoorontsteking dan volwassenen.

Wat te doen bij oorpijn door kiespijn?

Heeft u oorpijn door kiespijn? En blijven gehoorverlies, tinnitus of andere gehoor-gerelateerde klachten aanhouden? Dan kunt u een afspraak maken bij Beter Horen voor een hoortest.

Boek een gratis hoortest Maak een afspraak
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel