Loopoor: Otitis Media met Effusie

Lijmoor

Loopoor of OME: Otitis Media met Effusie

Een loopoor (lijmoor), of ook wel OME (Otitis Media met Effusie) genoemd, is een met vocht gevuld middenoor. Het vocht komt verder uit het middenoor door een gaatje in het trommelvlies. Vooral kinderen lopen kans op een lijmoor. Bij deze soort ooraandoening is er geen sprake van een ontsteking in het middenoor, maar van een ophoping van vocht achter het trommelvlies.

Lijmoor - vocht achter het trommelvlies

De naam lijmoor (loopoor) is afgeleid van het vocht dat in de oren blijft zitten. Dit vocht achter het trommelvlies wordt na verloop van tijd namelijk dik en wat lijmachtig. De stroperige samenstelling maakt het dus een 'glue ear'. De medische term is Otitis Media met Effusie. Vooral kinderen tussen de twee en zes jaar krijgen deze aandoening en vaak aan beide oren tegelijk. Maar ook volwassenen kunnen een loopoor krijgen.

Een lijmoor geeft meestal een wat drukkend gevoel, maar geen pijnlijke klachten. Alleen wanneer het vocht gaat ontsteken, treedt er een pijnlijk gevoel op. Wanneer kinderen of baby's last hebben van een loopoor kunnen ze minder goed horen. Kinderen die regelmatig lijmoren hebben, kunnen last krijgen van taal- en spraakstoornissen. Een lijmoor geneest over het algemeen helemaal en ook de hoorbeperking is tijdelijk..

Genezing van een lijmoor

Wat te doen bij een loopoor?

In principe kan ieder kind met een lijmoor te maken krijgen. Kinderen wiens ouders roken lopen echter wel een grotere kans. Ook kinderen met astma vormen een risicogroep. Binnen drie tot zes maanden zou het oor weer helemaal hersteld moeten zijn.

Hoe lang duurt een loopoor?

Na een week is het oor meestal weer droog. Binnen drie tot zes maanden zou het oor weer helemaal hersteld moeten zijn. Duurt het loopoor langer, dan is het echter raadzaam een arts te bezoeken. Een enkele keer is een behandeling nodig, bijvoorbeeld vanwege een (dreigende) leerachterstand. Door het plaatsen van een trommelvliesbuisje komt er weer lucht in het oor. In zeldzame gevallen verwijdert de arts de neusamandel.

Het is altijd raadzaam om uw oren en die van uw kinderen regelmatig te laten checken. Hiervoor bent u natuurlijk van harte welkom bij Beter Horen.

Is een loopoor besmettelijk?

Iedereen kan een loopoor krijgen, maar kinderen hebben een grotere kans een lijmoor op te lopen. Een belangrijke risicofactor is er echter wel: roken. Kinderen met rokende ouders hebben een grotere kans op een loopoor. Het vocht uit een loopoor is besmettelijk, maar dit betekent niet dat andere kinderen ook direct een loopoor krijgen. Wel kunnen andere kinderen er verkouden van worden.

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel