Otitis Media met Effusie

Lijmoor

Lijmoor of OME: Otitis Media met Effusie

Een lijmoor, of ook wel OME (Otitis Media met Effusive) genoemd, is een met vocht gevuld middenoor. Vooral kinderen lopen kans op een lijmoor.

De naam lijmoren is afgeleid van het vocht dat in de oren blijft zitten. Dit vocht wordt na verloop van tijd namelijk dik en wat lijmachtig. De stroperige samenstelling maakt het dus een 'glue ear'. De medische term is Otitis Media met Effusie. Vooral kinderen tussen de twee en zes jaar krijgen deze aandoening en vaak aan beide oren tegelijk. Ook volwassenen kunnen het echter krijgen.

Lijmoren geven meestal een wat drukkend gevoel, maar geven geen pijnlijke klachten. Alleen wanneer het vocht gaat ontsteken, treedt er een pijnlijk gevoel op. Wanneer kinderen last hebben van lijmoren kunnen ze minder goed horen. Kinderen die regelmatig lijmoren hebben, kunnen last krijgen van taal- en spraakstoornissen. Een lijmoor geneest over het algemeen helemaal en ook de hoorbeperking is tijdelijk.

Genezing van een lijmoor

In principe kan ieder kind met een lijmoor te maken krijgen. Kinderen wiens ouders roken lopen echter wel een grotere kans. Ook kinderen met astma vormen een risicogroep. Binnen drie tot zes maanden zou het oor weer helemaal hersteld moeten zijn. Een enkele keer is een behandeling nodig, bijvoorbeeld vanwege een (dreigende) leerachterstand. Door het plaatsen van een trommelvliesbuisje komt er weer lucht in het oor. In zeldzame gevallen verwijdert de arts de neusamandel.

Het is altijd raadzaam om uw oren en die van uw kinderen regelmatig te laten checken. Hiervoor bent u natuurlijk van harte welkom bij Beter Horen.

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel