Oorzaken tinnitus

De oorzaken van tinnitus

Op deze pagina geven wij onder andere antwoord op de vraag of oorsuizen door stress veroorzaakt kan worden en of een behandeling noodzakelijk is of dat wij inschatten dat na enige tijd de tinnitus verdwenen is.

Tinnitus (of oorsuizen) kan meerdere oorzaken hebben. Het oorsuizen kan bovendien geleidelijk ontstaan maar ook plotseling komen opzetten.

Tinnitus is een probleem dat in de hersenen ontstaat, in de zogenaamde auditieve cortex. Dit is een gebied in de hersenen dat er voor zorgt dat geluid kan worden waargenomen. In deze auditieve cortex gaan zenuwcellen die geen geluidsignalen meer kunnen ontvangen, ter compensatie met elkaar communiceren. Ze vormen een netwerk en vuren als het ware signaaltjes op elkaar af. Dit veroorzaakt de tinnitustoon.

Hoe komt het nu dat die zenuwcellen geen geluidsignalen meer kunnen ontvangen? Hiervoor zijn zo’n 400 verschillende mogelijke oorzaken bekend. Zoals blootstelling aan harde geluiden, bijwerking van medicijngebruik, verwonding aan oor of hoofd, oorinfectie en stress. Deze laatste twee oorzaken komen vaak voor in combinatie met andere factoren. Het oor zelf is lang niet altijd de oorzaak van tinnitus. Hier zijn de belangrijkste oorzaken op een rijtje.

Oorsuizen na harde geluiden

Regelmatige of te lange blootstelling aan harde geluiden vormt vaak de oorzaak van tinnitus. Dit kan bijvoorbeeld komen door te luisteren naar te harde muziek maar ook door harde geluiden op het werk. Steeds meer jongeren onder de 30 jaar last krijgen zo van tinnitus.  Goede gehoorbescherming kan dit voorkomen.

Oorsuizen door stress

Stress is een bekende veroorzaker van tinnitus, maar kan bestaande tinnitus ook verergeren. Tijdelijk oorsuizen door stress is mogelijk en het is dan ook absoluut aan te raden om ontspanningsoefeningen te proberen. Denk bijvoorbeeld aan ademhalingsoefeningen of yoga. Er zijn speciale therapieën bekend die hierop gericht zijn. Stress zorgt ervoor dat het oorsuizen nog meer opvalt: de focus ligt erop, en hierdoor wordt het erger. Over het algemeen wordt het aan tinnituspatiënten aangeraden stress zoveel mogelijk te vermijden.

 

Oorsuizen na verkoudheid

Het is mogelijk om door een verkoudheid last van tinnitus te krijgen. Dit is vaak in combinatie met een ‘verstopt’ gevoel, en komt door een verlaagde druk in het binnenoor door vochtopstapeling. Deze vorm van oorsuizen verdwijnt vanzelf, als de verkoudheid over is. 

Oorsuizen door oorsmeer

Tinnitus kan ook tijdelijk optreden doordat er een teveel aan oorsmeer in het oor zit. In dit geval is de oplossing gelukkig heel eenvoudig: de oren schoonmaken. Dit gebeurt het beste zonder wattenstaafje, want daarmee wordt het oorsmeer eigenlijk alleen maar dieper in het oor geduwd waardoor het problemen juist verergerd. Beter is het, om een reinigende spray te gebruiken zoals Audispray of een speciaal hulpmiddeltje zoals de Earscratcher.

Oorsuizen door vermoeidheid

Vermoeidheid kan tinnitus verergeren, net zoals stress. Iemand met tinnitus klachten heeft vaak baat bij ontspanning. Het probleem is natuurlijk dat het lastig kan zijn om in slaap te komen met een piep in het oor. Eigenlijk gaat hier dezelfde vlieger op als bij oorsuizen door stress: ontspanningsoefeningen zijn erg belangrijk. Mochten deze niet helpen dan is een bezoek aan de huisarts of audioloog een volgende stap    

Tot slot: behandeling van tinnitus

Helaas is er niet één magische tinnitus verdwijn methode die het oorsuizen kan wegnemen. Dit komt omdat er verschillende vormen zijn en de oorzaken ook erg verschillend zijn. Gelukkig is er de laatste jaren meer aandacht voor deze aandoening. En zijn er voor een aantal vormen van tinnitus inmiddels wel behandelingen. Een tinnitusmaskeerder onderdrukt bijvoorbeeld de irritante toon. En met onze Tinnitus Therapie helpen wij inmiddels veel van de aangemelde klanten gedeeltelijk of helemaal van hun klachten af.

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel