
Wat zijn de oorzaken van tinnitus? Kan stress, vermoeidheid, hoge bloeddruk of verkoudheid tinnitus veroorzaken? En kan tinnitus vanzelf weer over gaan? Op deze pagina gaan wij dieper in op de oorzaken van deze aandoening.
Tinnitus (of oorsuizen) kan meerdere oorzaken hebben. In de meeste gevallen is geluid de boosdoener. Geluid in discotheken, op festivals, op het werk of tijdens het luisteren naar muziek via oordopjes. Vooral jongeren onder de dertig jaar lopen regelmatig gehoorschade op door te harde muziek.
Maar er zijn meer oorzaken. Sterker nog: er zijn ongeveer 400 mogelijke oorzaken bekend voor tinnitus. Bijvoorbeeld een oorinfectie, bij acute of chronische middenoorontsteking of de ziekte van Ménière. Daarbij kan het een symptoon zijn van andere ziekten of is het een bijwerking van medicijnen. Ook emotionele factoren kunnen een rol spelen. Zo kan stress tinnitus veroorzaken of verergeren.
Tinnitus is een probleem dat vaak in de hersenen ontstaat, in de zogenaamde auditieve cortex. Dit is een gebied in de hersenen dat er voor zorgt dat geluid kan worden waargenomen. In deze auditieve cortex gaan zenuwcellen die geen geluidsignalen meer ontvangen, ter compensatie met elkaar communiceren. Ze vormen een netwerk en vuren als het ware signaaltjes op elkaar af. Dit veroorzaakt de tinnitustoon.
Het zal jongeren wellicht pijnlijk bekend voorkomen: de gelukkig meestal tijdelijke suis in de oren na een avondje uit. Regelmatige of te lange blootstelling aan harde geluiden vormt vaak de oorzaak van tinnitus. Dit kan muziek zijn, maar ook op de werkplek kunt u worden blootgesteld aan harde geluiden. Steeds meer jongeren onder de 30 jaar krijgen te maken met tinnitus. Veelal onnodig, want goede gehoorbescherming kan dit voorkomen.
Andere bekende oorzaken van oorsuizen vindt u hieronder:
Stress is een bekende veroorzaker van tinnitus, maar kan bestaande tinnitus ook verergeren. Tijdelijk oorsuizen door stress is mogelijk en het is dan ook absoluut aan te raden om ontspanningsoefeningen te proberen. Denk bijvoorbeeld aan ademhalingsoefeningen of yoga. Er zijn speciale therapieën bekend die hierop gericht zijn. Stress zorgt ervoor dat het oorsuizen nog meer opvalt: de focus ligt erop, en hierdoor wordt het erger. Over het algemeen wordt het aan tinnituspatiënten aangeraden stress zoveel mogelijk te vermijden.
Het is mogelijk om door een verkoudheid last van tinnitus te krijgen. Dit is vaak in combinatie met een ‘verstopt’ gevoel, en komt door een verlaagde druk in het binnenoor door vochtopstapeling. Deze vorm van oorsuizen verdwijnt vanzelf, als de verkoudheid over is.
Tinnitus kan ook tijdelijk optreden doordat er een teveel aan oorsmeer in het oor zit. In dit geval is de oplossing gelukkig heel eenvoudig: de oren schoonmaken. Dit gebeurt het beste zonder wattenstaafje, want daarmee wordt het oorsmeer eigenlijk alleen maar dieper in het oor geduwd waardoor het problemen juist verergerd. Beter is het, om een reinigende spray te gebruiken zoals Audiospray of een speciaal hulpmiddeltje zoals de Earscratcher. Uw huisarts of assistent(e) kan een hardnekkige prop uitspuiten of als daar aanleiding voor is u naar een KNO-arts verwijzen.
Vermoeidheid kan tinnitus verergeren, net zoals stress. Iemand met tinnitus klachten heeft vaak baat bij ontspanning. Het probleem is natuurlijk dat het lastig kan zijn om in slaap te komen met een piep in het oor. Eigenlijk gaat hier dezelfde vlieger op als bij oorsuizen door stress: ontspanningsoefeningen zijn erg belangrijk. Mochten deze niet helpen dan is een bezoek aan de huisarts of audioloog een volgende stap.
Een vernauwing in het bloedvat kan zorgen dat stromend bloed dichtbij het oor een ruizend of kloppend geluid produceert. Het is dan zaak uw bloeddruk omlaag te brengen, eventueel in overleg met een arts.
Bij een verkoudheid kan ook tijdelijk oorsuizen ontstaan. Dat komt doordat het slijmvlies bij een verkoudheid ontstoken kan raken en kan opzwellen. Bij een niet goed functionerende buis van Eustachius is er sneller onderdruk in het middenoor. Is er te lang sprake van onderdruk? Dan kan er uiteindelijk vocht gaan ophopen in dat middenoor, met eventueel oorsuizen als gevolg. Dit gaat na een verkoudheid meestal vanzelf weer over.
Gebruik van bepaalde antidepressiva, antibiotica (vooral erythromycine en aminoglycosiden), pijnstillers (NSAID’s), chemotherapie, anti-malaria medicatie, hoge dosering aspirine en medicijnen om vocht af te drijven kunnen de kans op tinnitus verhogen. Deze bijwerkingen zijn op de bijsluiters vermeld.
De combinatie tussen depressie en tinnitus komt helaas veel voor. Ongeveer 10 tot 40 procent van de mensen met tinnitus heeft last van een depressie. En 48 tot 60 procent van die mensen ergert zich er zó aan dat het een klinische depressie veroorzaakt. Een klinische depressie bij tinnitus wordt vaak behandeld met antidepressiva. Vele antidepressiva kunnen op hun beurt weer tinnitus als bijwerking hebben.
Over het algemeen blijft tinnitus constant, maar in sommige gevallen kan het (tijdelijk) erger worden door externe omstandigheden. We noemen de meest voorkomende:
COVID-19 kan bestaande tinnitus erger maken. Stress door coronavirus heeft ook negatieve invloed op tinnitus patiënten. Lees meer over tinnitus en het coronavirus.
Of oorsuizen erger wordt na vaccinatie is niet duidelijk. Wel ontving bijwerkingencentrum Lareb in 2021 zo’n 600 meldingen van oorsuizen na vaccinatie. Daarvan waren er ongeveer 40 na het toedienen van het Janssen vaccin. Dit vaccin wordt niet meer gebruikt. Aanhoudende stress door corona kan nog wel de oorzaak zijn van tinnitus.
De behandeling van tinnitus is erg complex. Helaas is er niet een 'magische verdwijn methode' om het oorsuizen weg te nemen. Dit komt door de verschillende vormen én oorzaken van tinnitus. Gelukkig is er de laatste jaren meer en meer aandacht besteed aan de aandoening, ook bij Beter Horen. We hebben verschillende methoden om de strijd met tinnitus aan te gaan.