Oorzaken tinnitus en oorsuizen

Als u veranderingen in uw gehoor begint op te merken, is Beter Horen er voor u.

Wat kan de oorzaak zijn van oorsuizen?

Wat zijn de oorzaken van tinnitus? Kan stress, vermoeidheid, hoge bloeddruk of verkoudheid tinnitus veroorzaken? En kan tinnitus vanzelf weer over gaan? Op deze pagina gaan wij dieper in op de oorzaken van deze aandoening.

1. Tinnitus na harde geluiden

Het zal jongeren wellicht pijnlijk bekend voorkomen: de gelukkig meestal tijdelijke suis in de oren na een avondje uit. Regelmatige of te lange  blootstelling aan harde geluiden vormt vaak  de oorzaak van tinnitus. Dit kan muziek zijn, maar ook op de werkplek kunt u worden blootgesteld aan harde geluiden. Steeds meer jongeren onder de 30 jaar krijgen te maken met tinnitus. Veelal onnodig, want goede  gehoorbescherming kan dit voorkomen. Bij Beter Horen kunt u oordoppen op maat laten maken. Onze audiciens helpen u graag!

2. Oorsuizen door stress

Stress is een bekende veroorzaker van tinnitus, maar kan bestaande tinnitus ook verergeren. Tijdelijk oorsuizen door stress is mogelijk en het is dan ook absoluut aan te raden om  ontspanningsoefeningen te proberen. Denk bijvoorbeeld aan ademhalingsoefeningen of yoga. Er zijn  speciale therapieën bekend die hierop gericht zijn. Stress zorgt ervoor dat het oorsuizen nog meer opvalt: de focus ligt erop, en hierdoor wordt het erger. Over het algemeen wordt het aan tinnituspatiënten aangeraden stress zoveel mogelijk te vermijden.

3. Oorsuizen na verkoudheid

Bij een verkoudheid kan ook tijdelijk oorsuizen ontstaan. Dat komt doordat het slijmvlies bij een verkoudheid ontstoken kan raken en kan opzwellen. Bij een niet goed functionerende buis van Eustachius is er  sneller onderdruk in het middenoor. Is er te lang sprake van onderdruk? Dan kan er uiteindelijk  vocht gaan ophopen in dat middenoor, met eventueel  oorsuizen als gevolg. Dit gaat na een verkoudheid meestal  vanzelf weer over.

4. Kan oorsmeer oorsuizen veroorzaken?

Tinnitus kan ook  tijdelijk optreden doordat er een teveel aan oorsmeer in het oor zit. In dit geval is de oplossing gelukkig heel eenvoudig:  de oren schoonmaken. Dit gebeurt het beste zonder wattenstaafje, want daarmee wordt het oorsmeer eigenlijk alleen maar dieper in het oor geduwd waardoor het problemen juist verergerd. Beter is het, om een reinigende spray te gebruiken zoals Odinell spray of een speciaal hulpmiddeltje zoals de  Earscratcher. Uw huisarts of assistent(e) kan een hardnekkige prop uitspuiten of als daar aanleiding voor is u naar een KNO-arts verwijzen.

5. Oorsuizen door vermoeidheid

Vermoeidheid kan tinnitus verergeren, net zoals stress. Iemand met tinnitus klachten heeft vaak baat bij ontspanning. Het probleem is natuurlijk dat het lastig kan zijn om in slaap te komen met een piep in het oor. Eigenlijk gaat hier dezelfde vlieger op als bij oorsuizen door stress:  ontspanningsoefeningen zijn erg belangrijk. Mochten deze niet helpen dan is een bezoek aan de huisarts of audioloog een volgende stap. 

6. Oorsuizen door hoge bloeddruk

Een vernauwing in het bloedvat kan zorgen dat stromend bloed dichtbij het oor een ruizend of kloppend geluid produceert. Het is dan zaak uw  bloeddruk omlaag te brengen, eventueel in overleg met een arts.

Gehoor is een kostbaar goed. Het kennen en beschermen door een gezonde levensstijl en het uitvoeren van periodieke controles is de voorkeurshouding om gehoorverlies te voorkomen. Boek een gratis gehoorcheck. Met meer dan 200 winkels en servicepunten verspreid over heel Nederland is Beter Horen nooit ver weg

Koppel in een Beter Horen winkel

Waarom kiezen voor Beter Horen?

Door Beter Horen als uw audicien te kiezen, kiest u ervoor om verzorgd te worden door gekwalificeerde en ervaren audiologen die u kunnen helpen de manier waarop u naar de wereld om u heen luistert, te veranderen.

Oorzaken van suizende oren

Tinnitus (of oorsuizen) kan meerdere oorzaken hebben. In de meeste gevallen is geluid de boosdoener. Geluid in discotheken, op festivals, op het werk of tijdens het luisteren naar muziek via oordopjes. Vooral jongeren onder de dertig jaar lopen regelmatig gehoorschade op door te harde muziek.

Maar er zijn meer oorzaken. Sterker nog: er zijn ongeveer 400 mogelijke  oorzaken bekend voor tinnitus. Bijvoorbeeld een oorinfectie, bij acute of chronische middenoorontsteking of de ziekte van Ménière. Daarbij kan het een symptoon zijn van andere ziekten of is het een bijwerking van medicijnen. Ook emotionele factoren kunnen een rol spelen. Zo kan stress tinnitus veroorzaken of verergeren.

Welke medicijnen kunnen oorsuizen veroorzaken?

Gebruik van bepaalde antidepressiva, antibiotica (vooral erythromycine en aminoglycosiden), pijnstillers (NSAID’s), chemotherapie, anti-malaria medicatie, hoge dosering aspirine en medicijnen om vocht af te drijven kunnen de kans op tinnitus verhogen. Deze bijwerkingen zijn op de bijsluiters vermeld.

Oorsuizen en corona

COVID-19 kan bestaande tinnitus erger maken. Stress door coronavirus heeft ook negatieve invloed op tinnitus patiënten. Lees meer over  tinnitus en het coronavirus.

Oorsuizen erger na vaccinatie?

Of oorsuizen erger wordt na vaccinatie is  niet duidelijk. Wel ontving bijwerkingencentrum Lareb in 2021 zo’n 600 meldingen van oorsuizen na vaccinatie. Daarvan waren er ongeveer 40 na het toedienen van het Janssen vaccin. Dit vaccin wordt niet meer gebruikt. Aanhoudende stress door corona kan nog wel de oorzaak zijn van tinnitus. 

Oorzaken van ruis in hoofd

Tinnitus is een probleem dat vaak in de hersenen ontstaat, in de zogenaamde auditieve cortex. Dit is een gebied in de hersenen dat er voor zorgt dat geluid kan worden waargenomen. In deze auditieve cortex gaan zenuwcellen die geen geluidsignalen meer ontvangen, ter compensatie met elkaar communiceren. Ze vormen een netwerk en vuren als het ware signaaltjes op elkaar af. Dit veroorzaakt de tinnitustoon.

In gesprek over tinnitus? Maak belafspraak
Vrienden maken muziek samen

Bescherm uw oren

Eén van de meest voorkomende oorzaken van tinnitus is lawaai. Wees zuinig op uw oren. U kunt gemakkelijk uw oren beschermen tegen blootstelling aan harde geluiden met oordoppen. Wij bieden oordoppen op maat aan, ook voor kinderen. Daarmee worden uw oren volledig afgesloten tegen harde geluiden maar kunt u nog altijd wel genieten van de geluiden die u graag wilt horen. Geïnteresseerd?

Depressie en oorsuizen

De combinatie tussen depressie en tinnitus komt helaas veel voor. Ongeveer 10 tot 40 procent van de mensen met tinnitus heeft last van een depressie. En 48 tot 60 procent van die mensen ergert zich er zó aan dat het een klinische depressie veroorzaakt. Een klinische depressie bij tinnitus wordt vaak behandeld met antidepressiva. Vele antidepressiva kunnen op hun beurt weer tinnitus als bijwerking hebben. 

Behandeling van tinnitus

De behandeling van tinnitus is erg complex. Helaas is er niet een 'magische verdwijn methode' om het oorsuizen weg te nemen. Dit komt door de verschillende vormen én oorzaken van tinnitus. Gelukkig is er de laatste jaren meer en meer aandacht besteed aan de aandoening, ook bij Beter Horen. We hebben verschillende methoden om de strijd met tinnitus aan te gaan.

Wat kan tinnitus erger maken?

Over het algemeen blijft tinnitus constant, maar in sommige gevallen kan het (tijdelijk) erger worden door externe omstandigheden. We noemen de meest voorkomende:

  • Stress: stress is een mogelijke oorzaak van tinnitus en kan het ook erger maken. Ontspanningsoefeningen kunnen eventueel helpen.
  • Weersinvloeden: dit heeft mogelijk te maken met een veranderende druk op de oren. Ook zijn we bij mooi weer vaker buiten.  Omgevingsgeluiden kunnen de tinnitus maskeren.
  • Roken: roken tast onder andere de bloedvaten in het lichaam aan. Hierdoor vermindert ook de doorbloeding van het slakkenhuis in het oor. Stoppen met roken kan op de lange termijn de klachten doen verminderen.
  • Eten en drinken: sommige mensen geven aan dat hun tinnitus erger wordt door het drinken van koffie, chocomel, thee of alcohol. Door alcohol zetten onze aderen uit, waardoor meer bloed naar de oren stroomt en oorsuizen kan optreden. Ook het eten van pittig voedsel wordt genoemd.

Oorsuizen (of tinnitus) kent vele vormen en oorzaken. De impact op het leven van hen die continu een piep (of ander geluid) in hun oren hebben, is behoorlijk. Beter Horen biedt daarom diverse behandelingen om oorsuizen op een passende manier aan te pakken. 

Meld u aan voor onze nieuwsbrief Aanmelden
Vrouw doet hoortoestel in

Wij zijn hier om te helpen.

We nemen de tijd om uw gehoorgezondheid en de impact ervan op uw leven te begrijpen.

Bekijk onze gerelateerde inhoud

Leer meer over hoe uw gehoor werkt, dankzij de inhoud van onze experts. Je kunt ook een kijkje nemen op onze blog, met ons laatste nieuws.

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel