Buisjes in de oren

Jul, 06, 2023

Wat is een trommelvliesbuisje

Een trommelvliesbuisje verlaagt de druk in het middenoor, die ontstaat door een niet goed werkende buis van Eustachius. Het plaatsen van buisjes in de oren is een van de meest voorkomende chirurgische ingrepen in Nederland. De ingreep komt vaak voor bij kinderen en verlicht oorpijn. Trommelvliesbuisjes zijn niet zo groot. De afmeting kan variëren, maar meestal zijn ze zo’n 2 millimeter groot.  

Wat is de buis van Eustachius?

Het middenoor wordt verbonden met het buitenoor (oorschelp en gehoorgang). De buis van Eustachius zorgt ervoor dat de druk in het middenoor gelijk is aan de druk van de omgeving.  

Gevolgen van onderdruk in het middenoor

Ontstaat er door onderdruk veel vocht in het middenoor, dan kan dit leiden tot een lijmoor of loopoor. Hierbij treedt een stroperige en lijmachtige samenstelling van het vocht op in het oor. Soms kan de ophoping van vocht een gaatje in het trommelvlies veroorzaken. Het vocht treedt dan naar buiten. In sommige gevallen raakt het vocht ontstoken, wat vaak resulteert in een middenoorontsteking. 

Wanneer zijn trommelvliesbuisjes nodig?

Bij sommige mensen werkt de buis van Eustachius niet naar behoren. Daardoor staat een onderdruk in het middenoor. Trommelvliesbuisjes kunnen in dat geval een goede oplossing zijn. Ze zorgen voor een open verbinding tussen het middenoor en de gehoorgang. Het buisje functioneert op die manier een beetje als alternatieve buis van Eustachius.  

Buisjes in de oren bij kinderen

Ook kinderen hebben vaak baat bij trommelvliesbuisjes. Dat komt doordat zij gemiddeld vaker last hebben van een loopoor of lijmoor. Ze kunnen ook een mogelijkheid zijn als uw kind vaak last heeft van middenoorontsteking. Ook baby’s en peuters komen al in aanmerking voor buisjes in de oren. De ingreep vindt onder lichte narcose plaats. Na de ingreep hoort uw baby of peuter meestal beter. Ook heeft hij of zij vaak minder of geen last meer van een loopoor. Kinderen kunnen na het plaatsen van de buisjes een oorontsteking krijgen. Dit gaat meestal vanzelf over. Uw kind mag met buisjes gewoon douchen, zwemmen en haren wassen. 

Een neusballon als alternatief voor buisjes in de oren

Een alternatief voor buisjes in de oren voor kinderen is een zogenaamde ‘neusballon’. Bij een neusballon blaast de patiënt in een ballon via de neus om zo de druk in de oren te verlagen. Er is dus geen medicatie nodig en soms kan dit het operatief plaatsen van trommelvliesbuisjes voorkomen. 

Buisjes in de oren bij volwassenen

Ook bij volwassenen kunnen trommelvliesbuisjes uitkomst bieden. De ingreep en het verdere verloop verschilt weinig van de ingreep bij kinderen. Voorafgaand aan de ingreep wordt u plaatselijk verdoofd. Na de plaatsing kunt u meestal nog dezelfde dag naar huis. De eerste dagen zit het buisje nog wat los. Na een week groeit het trommelvlies weer terug en zit het buisje vast. Daarna kan het tot enkele jaren blijven zitten. Uiteindelijk valt het buisje er vanzelf een keer uit en groeit het gaatje automatisch dicht. 

Plaatsen van buisjes in de oren

Een kno-arts plaatst de trommelvliesbuisjes operatief in de oren. Dit klinkt echter heftiger dan het is. De kno-arts maakt een klein sneetje in het trommelvlies, waarin de arts het buisje plaatst. Het buisje is niet zo groot; ongeveer 2 millimeter. De grootte van trommelvliesbuisjes kan variëren. Door de operatie kan uw oor weer normaal functioneren. 

Hoelang blijven trommelvliesbuisjes zitten?

Meestal stoot het trommelvlies de buisjes vanzelf weer uit. Dit gebeurt na enkele maanden tot soms wel enige jaren. Het trommelvlies groeit dan vanzelf dicht. Trommelvliesbuisjes hoeven bijna nooit te worden verwijderd te worden. Bij de meeste mensen hoeven trommelvliesbuisjes maar één keer te worden geplaatst. Soms komen de klachten terug en plaatst de arts de buisjes opnieuw.   

Wat zijn de nadelen van buisjes in de oren

Nadelen van trommelvliesbuisjes zijn dat u ook met buisjes nog steeds last kunt krijgen van een middenoorontsteking. En die ontsteking kan wat heviger zijn dan zonder buisjes. Ook kunnen de trommelvliesbuisjes al sneller dan gemiddeld uit het oor komen. Als ze er binnen een jaar uitkomen, moeten ze waarschijnlijk worden vervangen. Als het buisje er uiteindelijk niet vanzelf uitvalt, moet deze chirurgisch worden verwijderd.  

Zwemmen met buisjes in de oren

Nadat u of uw kind buisjes in de oren heeft gekregen, is het verstandig om de oren twee weken droog te houden. U kunt de oren tijdens het douchen en haren wassen eventueel afdekken met een propje vette watten. Daarna kunt u gewoon weer douchen, zwemmen en haren wassen. Kinderen kunnen dan ook weer deelnemen aan de zwemles. Zwemmen onder water wordt ten zeerste afgeraden tenzij u of uw kind zwemdopjes draagt. Bij Beter Horen kunt u terecht voor deze zwemoordoppen. 

Gehoorbescherming op maat Maak een afspraak
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel