Een gescheurd trommelvlies

Aug, 27, 2023

Wat is een gescheurd trommelvlies?

Bij een gescheurd trommelvlies heeft u een scheurtje of gaatje in het vlies tussen de gehoorgang en het middenoor. Een gescheurd trommelvlies staat ook wel bekend als een geperforeerd trommelvlies. Door de beschadiging kunnen er vloeistoffen of bacteriën in uw middenoor komen. U kunt dan acute oorpijn voelen. Maar ook plotseling (gedeeltelijk) gehoorverlies krijgen. Of u heeft kans op een loopoor waarbij soms bloed meekomt.

Als uw trommelvlies scheurt, kan dit een paar uur pijnlijk zijn. Meestal merkt u daarna niets meer. Na enkele maanden kan het scheurtje zich vanzelf weer genezen.

Denkt u gehoorverlies te hebben? Maak een afspraak

Oorzaken van een gescheurd trommelvlies

Een gescheurd trommelvlies kan meerdere oorzaken hebben:

  • Door een middenoorontsteking. Er komt meer druk op uw binnenoor. Het trommelvlies kan dan te bol gaan staan.
  • Door een harde knal. Denk bijvoorbeeld aan knallend vuurwerk dichtbij het oor.
  • Een klap op het oor.
  • Drukveranderingen. Zo kan het gebeuren tijdens het duiken. Een enkele keer gebeurt het ook in het vliegtuig. Mensen met een verkoudheid lopen een groter risico.
  • Voorwerpen die te diep in het oor worden gestoken (bijvoorbeeld een wattenstaafje). Lees hier hoe u oorsmeer veilig kunt verwijderen.

Symptomen van een gescheurd trommelvlies

Hoe weet u of uw trommelvlies gescheurd is?

De symptomen van een geperforeerd trommelvlies komen overeen met andere ooraandoeningen. Hierdoor is het lastig om te merken dat uw trommelvlies gescheurd is. De voornaamste symptomen van een gaatje in uw trommelvlies zijn oorpijn en gehoorverlies.

Boek een gratis hoortest om te ontdekken of u gehoorverlies heeft en/of een gescheurd trommelvlies. Uw audicien kan door middel van een otoscoop (loep met een lampje) in uw oor kijken en dit vaststellen. Indien nodig krijgt u een doorverwijzing naar een kno-arts.

Hoe snel geneest een gescheurd trommelvlies?

Een gescheurd trommelvlies dat plots is ontstaan herstelt vaak weer vanzelf binnen 2 tot 3 maanden. Bij hevige oorpijn kan de huisarts u pijnstillers voorschrijven. 

Behandeling van een gescheurd trommelvlies

In sommige gevallen kan een gescheurd trommelvlies vanzelf genezen. Toch raden wij u aan om in alle gevallen een afspraak te maken bij de huisarts. Deze kan u bijvoorbeeld oordruppels voorschrijven. En verwijst u zo nodig door naar een kno-arts om u verder te helpen.

Hoe voorkomt u een gescheurd trommelvlies?

Een gescheurd trommelvlies kunt u met een paar tips zoveel mogelijk voorkomen:

  • Houd uw oren goed droog. Zo voorkomt u een infectie. Kijk dus uit met water.
  • Gebruik oordoppen, kauw kauwgom of klaar uw oren wanneer u in de bergen rijdt of in het vliegtuig zit. Dit neemt de druk op uw oren weg.
  • Kijk uit met voorwerpen die u in uw oor steekt. We raden het af om uw oren schoon te maken met een wattenstaafje.
  • Draag gehoorbescherming bij harde knallen of luide muziek. 

Gehoorbescherming op maat

Voorkom een gescheurd trommelvlies door een harde knal of luide muziek. Draag op maat gemaakte gehoorbescherming. Deze oordoppen sluiten uw oren volledig af voor optimaal draagcomfort en bescherming. 

Maak een afspraak
Gehoorbescherming op maat

Kunt u vliegen met een gescheurd trommelvlies?

U kunt gewoon vliegen met een gescheurd trommelvlies. Over het algemeen kan dit geen kwaad. Doordat uw trommelvlies gescheurd is, kan er geen druk opbouwen achter het trommelvlies. Hierdoor kunt u minder of geen last ervaren van drukverschillen. Bijvoorbeeld tijdens het stijgen en dalen.

Kunt u sporten met een gescheurd trommelvlies?

U kunt sporten met een gescheurd trommelvlies. Maar wees voorzichtig met sporten waarbij water het oor in kan komen. Water in het middenoor geeft een verhoogde kans op oorontstekingen. Let dus op tijdens het zwemmen en tijdens andere watersporten dat er geen water het oor in komt. Wilt u onbezorgd genieten van het water? Laat dan zwem oordoppen op maat maken. Deze sluiten uw gehoorgang volledig af, zodat er geen water in uw oor kan komen.

Wat mag u niet doen met een gescheurd trommelvlies?

Snuit uw neus niet te hard en pers niet te hard. Zo voorkomt u dat er teveel druk op uw oor komt. Laat uw oren niet uitspuiten. Bovendien is het verstandig om uw oren zoveel mogelijk droog te houden.

Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel