Wat is een gescheurd trommelvlies?

Jun, 17, 2019

Heeft u last van stevige en acute oorpijn, plotseling gedeeltelijk gehoorverlies? Of heeft u een loopoor, waarbij soms ook wat bloed meekomt? Dan bestaat de kans dat uw trommelvlies gescheurd is.

Wanneer u een gescheurd trommelvlies heeft, heeft u een scheurtje of gaatje in het vlies tussen de gehoorgang en het middenoor. Door het scheurtje kunnen er bijvoorbeeld vloeistoffen of bacteriën in uw middenoor komen.

Wanneer het trommelvlies scheurt, kan dit een paar uur pijnlijk zijn. Daarna is de kans groot dat u niets meer zult merken. Het scheurtje zal na enkele weken ook vanzelf weer genezen.

Oorzaken van een gescheurd trommelvlies

  • Een middenoorontsteking zorgt voor meer druk op het binnenoor. Het trommelvlies kan dan bol gaan staan en uiteindelijk scheuren. Hierdoor ontstaat ook een loopoor. Het ontstekingsvocht kan nu namelijk naar buiten.
  • Door een harde knal kan het trommelvlies ook scheuren. Denk bijvoorbeeld aan knallend vuurwerk dichtbij het oor.
  • Drukveranderingen zorgen soms ook voor een scheurtje. Zo kan het gebeuren tijdens het duiken. Een enkele keer gebeurt het ook in het vliegtuig. Mensen met een verkoudheid lopen een groter risico.
  • Een klap op het oor kan het trommelvlies doen scheuren.
  • Voorwerpen die te diep in het oor worden gestoken (bijvoorbeeld een wattenstaafje) kunnen het trommelvlies kapotmaken.

Behandeling van een gescheurd trommelvlies

Door een voorwerp

Wanneer u een gescheurd trommelvlies oploopt door het te diep insteken van een voorwerp (bijvoorbeeld een wattenstaafje), dan komt u via de huisarts terecht bij de kno-arts. Er is dan een grotere kans op infectie én het kan zijn u de gehoorsbeentjes beschadigd heeft.

Door drukverandering

Er is een grote kans dat het trommelvlies binnen enkele weken weer volledig geneest. Toch is het raadzaam bij de huisarts langs te gaan. Grotere scheuren in het trommelvlies herstellen namelijk minder vaak vanzelf. Een kleine operatie door een kno-arts behoort dan tot de mogelijkheden.

Door middenoorontsteking

U kunt nog enkele dagen last houden van vocht uit uw oor. U kunt het best pas de huisarts bezoeken wanneer het oor droog is. Dit zou ongeveer een week moeten duren. Duurt het (veel) langer? Ga dan alsnog naar uw huisarts. 

Onze nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van de laatste (hoor)nieuwtjes?

Meld u aan voor de nieuwsbrief
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel