
Een barbecue op een zonnige zondag in juni, de verjaardag van uw zoon, de koop van een nieuw huis of een gezellig weekend weg met de hele familie. Mooie momenten beleven we graag samen. Met de mensen die ons nauw aan het hart liggen én vaak onder het genot van een alcoholisch drankje. Toch kan alcohol een negatieve invloed op uw gehoor hebben.
Ons gehoor is afhankelijk van de hersenen. En alcohol beïnvloedt de werking van dit belangrijke orgaan. Daarom heeft alcohol logischerwijs ook invloed op ons gehoor. In uw oren vindt u een enorme hoeveelheid kleine trilhaartjes. Die minuscule haartjes herkennen signalen én geven dit door aan de hoorzenuw, die het weer doorgeeft aan de hersenen. Uit onderzoek blijkt dat overmatig alcoholgebruik (dus niet bij een gematigd drinkpatroon) mogelijk de belangrijke oorhaartjes beschadigt. Pas als u gedurende een lange tijd veel alcohol drinkt, heeft dit dus mogelijk effect op uw gehoororgaan. U kunt bijvoorbeeld last krijgen van oorsuizen of gehoorverlies.
Wanneer overmatig alcoholgebruik de trilhaartjes beschadigt, betreft dit meestal vooral de trilhaartjes die lage frequentietonen opvangen. Denk hierbij aan achtergrondgeluiden in een drukke bar. Heel soms dunnen de kleine haartjes uit door overmatig alcoholgebruik. In dat geval is die schade wel permanent. Het gevolg is dat het gehoor geleidelijk achteruitgaat.
Langdurig veel alcohol drinken kan ook effect hebben op de werking van onze auditieve cortex. Dit deel van onze hersenen verwerkt de geluidssignalen om ons heen. Kunnen de hersenen het geluid niet goed verwerken,dan kan dat de hoorkwaliteit beperken. Zelfs als het oor nog prima functioneert! Sommige onderzoekers denken dat het auditieve reactievermogen van zware drinkers trager werkt dan dat van gematigde drinkers. En dat kan natuurlijk invloed hebben hebben op het gedrag. Denk hierbij aan (te) laat handelen in bepaalde situaties.
Het drinken van alcohol gebeurt vaak in een omgeving met veel lawaai. Een kroeg of discotheek met harde muziek bijvoorbeeld. Na dit soort avonden krijgen veel mensen te maken met oorsuizen of tinnitus. Bovendien kunnen onze hersenen minder goed risico’s inschatten na het nuttigen van alcohol. We gedragen ons iets zorgelozer en zijn ons minder bewust van het muziekvolume in onze omgeving. De oorzaak ligt dan echter bij de blootstelling aan harde geluiden en dus niet bij alcohol. Men verwart dit af en toe met elkaar.
Bij zware drinkers is alcohol wel vaak de oorzaak voor tinnitus (oorsuizen). Ze horen dan continu een geluid dat er eigenlijk niet is. Het kan zich voordoen als een piep of ‘suizend’ geluid. Het verband tussen alcohol en tinnitus is waarschijnlijk te verklaren. Alcohol zorgt er namelijk voor dat onze aderen uitzetten. Daardoor stroomt er meer bloed naar onze oren, met een duizelig gevoel of tinnitus als gevolg. Deze klachten zijn meestal tijdelijk. Heeft u al last van chronische tinnitus? Dan is het verstandig om zo min mogelijk tot geen alcohol meer te nuttigen. Alcohol kan de tinnitus in dat geval verergeren.
Ook bij alcohol geldt: te veel is nooit goed. De gehoorklachten door alcohol komen dan ook vaak door overmatige consumptie. Af en toe een glaasje kan dus geen kwaad, maar houd in de situaties waarin u alcohol drinkt wel rekening met het volgende:
● Wees u bewust van de risico’s als u alcohol nuttigt in een lawaaiige omgeving.
● Wissel alcohol af met fris en water.
● Kom niet te dicht bij speakers.
● Gebruik oordopjes waarmee u uw gehoor beschermt.
● Heeft u (aanhoudende) klachten? Neem dan contact op met uw hoorspecialist.