Machine learning, AI en hoortoestellen

Nov, 17, 2023

Wat is AI en machine learning?

AI is de afkorting van ‘Artificial Intelligence’ - ook wel kunstmatige intelligentie genoemd. Dit is het creëren van menselijke kenmerken bij computers of machines. Vandaag de dag onmisbaar in ons leven. Denk maar eens aan virtuele assistenten, videogames en ‘slimme’ apparatuur. Door middel van AI kunnen deze machines of computers menselijke eigenschappen nabootsen. Denk aan redeneren, creatief denken en plannen. Machine learning of machinaal leren is onderdeel van kunstmatige intelligentie en is het vermogen van machines of computers om te leren. 

Hoe wordt kunstmatige intelligentie in hoortoestellen gebruikt?

De technologie achter hoortoestellen blijft zich continu ontwikkelen en verbeteren. Zo waren de eerste hoortoestellen slechts geluidsversterkers, maar kunnen ze tegenwoordig veel meer dan dat. Fabrikanten staan steeds meer open voor AI en machinaal leren. Het biedt de mogelijkheid voor veel meer functies of voor onzichtbare geluidsversterking. 

Een machinaal lerend gehoorapparaat kan een op maat gemaakte luisterervaring bieden die precies aansluit bij uw behoeften. Zo’n zelflerend hoortoestel stelt opties voor. Dit betekent dat op basis van uw invoer en voorkeuren het toestel voorspelt wat u graag wil horen. Zo leert een hoortoestel met machine learning in welke situatie het een bepaalde instelling automatisch moet aanzetten. Erg handig, want de snelheid waarmee een zelflerend gehoorapparaat dit voorspelt is niet handmatig na te bootsen.

Dankzij de toepassing van kunstmatige intelligentie in hoortoestellen kunt u uw gehoorapparaat aan uw smartphone koppelen. Dit maakt het mogelijk om geluid te versterken, ruis te onderdrukken en daarmee uw hoorervaring te verbeteren. Zo kunt u in bepaalde situaties makkelijk en snel het geluid aanpassen. Dat is handig bij telefoongesprekken, maar ook als u bijvoorbeeld muziek luistert via uw telefoon. Bovendien kan het hoortoestel, door middel van machinaal leren, vergelijkbare geluidsomstandigheden in verschillende omgevingen nabootsen. 

Ook kunt u sommige hoortoestellen koppelen aan een virtuele assistent, zoals Google Home. Deze assistent kan opdrachten uitvoeren, zoals een timer aanzetten en elke vraag die u stelt beantwoorden. 

Hoortoestel met AI vrijblijvend proberen? Maak een afspraak

Kenmerken en voordelen van AI-hoortoestellen

Er zijn talloze voordelen van het gebruik van hoortoestellen die over kunstmatige intelligentie beschikken. Een van de belangrijkste voordelen is dat u duidelijker hoort in een rumoerige omgeving. Dit komt doordat AI bepaalde geluiden selectief versterkt of vermindert. Een ander voordeel is het instellen van uw gehoorapparaat via uw smartphone. 

Gehoorapparaten met AI

Kunstmatige intelligentie maakt hoortoestellen steeds geavanceerder. Hoortoestellen met AI zijn nauwkeurig, efficiënt en krachtig en maken spraak duidelijker. Er zijn verschillende hoortoestellen die geluid en stemmen kunnen herkennen met behulp van AI. 

De ampli-energy R PO

ampli-energy R PO
De ampli-energy R PO maakt in het bijzonder gebruik van AI voor deep neural networking. Dat is een technologie die de werking van uw hersenen imiteert en geluiden tot in detail herkent. Hierdoor verstaat u spraak beter en hoeft u zich minder in te spannen.

De ampli-energy I OM

ampli-energy I OM
Het ampli-energy I OM hoortoestel heeft een modern design en draagt u als een oordopje in uw oor. Bovendien is deze goed bestand tegen stof en water. De ampli-energy I OM maakt gebruik van AI om spraakverstaan in lawaai nóg verder te verbeteren dan voorheen kon. Hierdoor kunt u eenvoudig deelnemen aan alle gesprekken in elke situatie.

De ampli-energy R-OM-S

ampli-energy R OM-S
De ampli-energy R-OM-S is klein van formaat en via Bluetooth te verbinden met uw telefoon. Dit hoortoestel maakt gebruik van AI om tot wel 150% beter spraakverstaan te bieden aan de drager. Zo verstaat u niet alleen uw gesprekspartner. U hoort ook alle achtergrondgeluiden. Zo geniet u van optimaal geluid overal om u heen.

De Amplifon hoortoestellen

De ampli-energy R PO, R-OM S en I OM maken deel uit van de Amplifon hoortoestellen. Dit zijn hoortoestellen met de nieuwste hoortechnologie. Zo kunt u genieten van nóg natuurlijker geluid, muziek streamen, beter spraak verstaan en meer. 

Ontdek meer
Ampifon hoortoestel

Wat is een virtuele assistent?

Een virtuele assistent is een apparaat dat stemcommando’s begrijpt en op basis daarvan acties uitvoert. Denk hierbij aan het afspelen van muziek of een timer aanzetten tijdens het koken. Het zijn luisterapparaten die reageren als u een commando of begroeting geeft. Siri, Alexa en Google Home zijn voorbeelden van virtuele assistenten. 

Gehoorapparaten en virtuele assistent

De meeste moderne gehoorapparaten kunt u via Bluetooth koppelen aan uw telefoon en daarmee ook met een virtuele assistent. Het is wel afhankelijk van het merk en model. Niet alle telefoons kunnen koppelen met Bluetooth-hoortoestellen. Bent u benieuwd of u uw telefoon kunt koppelen met uw hoortoestel? Vraag het uw audicien. 

Hoortoestellen en Siri

Siri is een door Apple ontwikkelde stemgestuurde virtuele assistent. Het is beschikbaar op de meeste Apple-apparaten zoals een iPhone of iPad. Siri werd bijna tien jaar geleden gelanceerd en sindsdien is de intelligentie enorm gegroeid. Ook zijn alle mogelijkheden toegenomen. Daarvoor hoeft u alleen uw hoortoestel te koppelen aan een Apple-apparaat. Een hoortoestel die gebruik kan maken van Siri is de ampli-energy R L. Zo kunt u makkelijk met Siri communiceren via uw gehoorapparaat.

Hoortoestellen en Alexa

Alexa is de stemgestuurde virtuele assistent ontwikkeld door Amazon. Het is mogelijk om uw hoortoestel te koppelen aan Alexa. U koppelt via Bluetooth uw gehoorapparaat met een Amazon luidspreker of ander apparaat. Ook heeft Amazon sinds kort een functie waarmee u uw televisie kunt aansluiten op uw hoortoestel, genaamd Fire TV. Zo gaat het geluid rechtstreeks naar uw hoortoestel wanneer u tv kijkt. 

Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel