Bewustzijn over gehoorschade

Mar, 03, 2022

Bewustzijn over gehoorschade onder Nederlandse jongeren minimaal hoewel 12 procent kampt met gehoorschade

Utrecht, 3 maart 2022 - Voor het eerst sinds twee jaar gingen dit weekend de nachtclubs en bars weer volgens de reguliere openingstijden open. Nu Nederlandse jongeren zich weer massaal kunnen onderdompelen in het nachtleven, is echter óók de kans groter dat zij na een avondje stappen door harde muziek last krijgen van gehoorschade. Dat steeds meer tieners en jongvolwassenen gehoorschade oplopen, is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie een wereldwijd probleem. Jongeren zijn zich hiervan echter onvoldoende bewust. Zo blijkt uit een rondgang van Beter Horen dat bijna driekwart van de jongeren dit weekend tijdens een bezoek aan een nachtclub of kroeg geen gehoorbescherming droeg. Daarom roept zij op tot meer bewustwording over de impact van gehoorschade, nu het nachtleven van het slot is en het festivalseizoen voor de deur staat. Beter Horen zet deze oproep kracht bij in een radiocampagne die op World Hearing Day op Radio10 live gaat.

Wie na een concert of festival met een vervelend geluid in zijn oren in slaap valt, weet dat zijn oren te veel te verduren hebben gehad. Toch blijkt uit een rondgang die Beter Horen in het afgelopen weekend onder ruim 400 Nederlandse jongeren in de leeftijd van 16 tot 29 jaar heeft gedaan, dat lang niet iedereen zijn gehoor afdoende beschermt. Ruim een derde van de feestgangers heeft weliswaar overwogen oordopjes te dragen, maar slechts een kwart heeft dit ook daadwerkelijk gedaan. Dat is opmerkelijk, omdat ruim 7 op de 10 jongeren aangeven zich wel eens zorgen te maken over gehoorschade. Toch zegt 68 procent er geen spijt van te hebben dat ze geen gehoorbescherming hebben gedragen.

Leven met een permanente ruis in je oor

Deze resultaten geven weer dat het bewustzijn over de impact van gehoorschade vergroot moet worden. Voor Beter Horen is dit aanleiding om World Hearing Day aan te grijpen om zo veel mogelijk jongeren bewust te maken van de gevolgen van gehoorschade. Samen met het radioprogramma ‘Ekdom in de Morgen’ van Radio10 maakt de hoorspecialist de luisteraar hiervan bewust in een commercial die gepaard gaat met veel ‘ruis op de lijn’: een geluid zoals het klinkt voor iemand met permanente gehoorschade. “Gehoorschade heeft vaak onherroepelijke gevolgen en een enorme impact op de rest van je leven”, vertelt KNO-arts Bas Op de Coul van het KNO Medisch Centrum in Waardenburg. “Het is dan ook erg belangrijk dat we jongeren aan het denken zetten over het belang van gehoorbescherming. Zo is het goed om je gehoor regelmatig te laten testen, zodat je maatregelen kunt treffen als het nodig is. Ook kun je veel problemen voorkomen door gehoorbescherming te dragen. Niet alleen in een club of tijdens een festival, maar óók in situaties waarin je hier misschien niet direct denkt, zoals tijdens een vliegreis.”

‘Maand van het Gezonde Gehoor’

In het afgelopen jaar hebben ruim 7.000 Nederlanders - onder wie 1.372  jongeren - de online hoortest van Beter Horen gedaan. Op basis van de resultaten schat Beter Horen dat 12 procent van de jongeren tot 30 jaar een minder goed gehoor heeft. Deze conclusies zijn in lijn met eerdere onderzoeken, zoals van Veiligheid.nl (2021) waar bij 1 op de 8 jongeren gehoorverlies is gemeten. Ondanks deze alarmerende cijfers, is er nog onvoldoende bewustzijn onder jongeren over de impact van gehoorschade. Beter Horen roept daarom de maand maart uit tot ‘Maand van het Gezonde Gehoor’. “Gehoorschade leidt niet alleen tot veel ongemak, maar heeft óók directe gevolgen voor de kwaliteit van leven. Daarnaast kan het invloed hebben op de ontwikkeling van ziektebeelden. Zo is sprake van een sterk verband tussen gehoorschade en eenzaamheid, dementie, valaccidenten en burn-out”, zegt Bianca Verburg, Algemeen Directeur van Beter Horen. “Daarom roepen wij niet alleen jongeren, maar óók volwassenen op beter voor hun gehoor te zorgen. Bijvoorbeeld door hun gehoor regelmatig te testen en gehoorbescherming te dragen, want hier heb je namelijk je leven lang profijt van!”

De online hoortest van Beter Horen kan gedaan worden op https://www.beterhoren.nl/online-hoortest of in de Beter Horen-winkels.

Over Beter Horen

Beter Horen (sinds 1910) is marktleider én de hoorspecialist in Nederland. Beter Horen maakt deel uit van Amplifon S.p.A., de grootste retailer ter wereld  op het gebied van hoorzorg. Iedere dag streven de meer dan 17.000 medewerkers van Amplifon er wereldwijd naar om de unieke behoeften van elke klant te begrijpen en door exclusieve, innovatieve en zeer gepersonaliseerde producten en diensten te leveren.  De Amplifon Groep opereert via een netwerk van meer dan 9.000 verkooppunten in 26 landen en 5 continenten. Het internationaal hoofdkantoor staat in Milaan (Italië) en in Nederland in Utrecht. Meer informatie over Amplifon S.p.A. is beschikbaar op https://corporate.amplifon.com.

Voor meer informatie: media@beterhoren.nl

Einde persbericht

Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel