Hoe lang gaat een gehoorapparaat mee?

Levensduur van hoortoestellen

Hoe lang een gehoorapparaat meegaat hangt af van verschillende factoren. Denk aan ontwikkeling in technologie van gehoorapparaten en hoe goed u de hoortoestellen onderhoudt. Gemiddeld gaan hoortoestellen minimaal 5 jaar tot 7 jaar mee. Ook kan uw gehoor of uw hoorwensen veranderen. 

Hoe worden hoortoestellen gemaakt?

Het maken van een hoortoestel is een complex proces. Er zijn verschillende fabrikanten die hoortoestellen produceren. De kenmerken en specificaties kunnen variëren, maar in de basis werkt elk hoortoestel hetzelfde. Gehoorapparaten bestaan in ieder geval uit de volgende onderdelen:

  • Een microfoon vangt geluiden en trillingen uit de omgeving op. Deze worden vervolgens omgezet in een elektrisch signaal. De versterker ontvangt daarna dit signaal.
  • Een versterker versterkt het elektrische signaal en stuurt deze naar de luidspreker.
  • Een luidspreker brengt het versterkte geluid over naar de gehoorgang en het binnenoor. Daar wordt het geluid omgezet naar elektrische impulsen. De hersenen vangen deze impulsen op en verwerken ze.

Hoe kan ik de levensduur van mijn gehoorapparaten verlengen?

U heeft zelf invloed op de levensduur van uw gehoorapparaat. Bijvoorbeeld door uw hoortoestel regelmatig schoon te maken. Dit kunt u gemakkelijk zelf onderhouden doormiddel van al onze onderhoudsproducten. U kunt altijd terecht bij Beter Horen om al schoonmaakproducten en droogproducten aan te schaffen. Hierdoor kunt u optimaal blijven genieten van uw gehoorapparaten. 

Op de Beter Horen website kunt u onder meer instructiefilmpjes vinden over hoe u uw gehoorapparaat goed kunt onderhouden. Hoe maak ik mijn hoortoestel schoon? En hoe vervang ik een batterij of filter?

De onderdelen van een gehoorapparaat zijn gevoelig voor hitte, vocht en vuil. Het is belangrijk om het gehoorapparaat daar zo min mogelijk aan bloot te stellen. Zo gaat het langer mee.

Het is ook goed om rekening te houden met een aantal andere zaken:

  • Gebruik geen hardnekkige schoonmaakmiddelen of alcohol. 
  • Houd uw gehoorapparaat droog. Bij contact met water, maak het zo snel mogelijk droog. Wij adviseren uw hoortoestel iedere nacht te drogen middels een droogdoos.
  • Gebruik geen scherpe voorwerpen om de kleine gehoorapparaat onderdelen schoon te maken.
  • Reinig regelmatig uw oren en verwijder oorsmeer.
  • Vermijd contact met vloeistoffen zoals zonnebrandcrème of haarspray.
  • Doe uw gehoorapparaat uit tijdens een CT-scan of MRI-scan.
Tips voor dagelijks onderhoud hoortoestel Lees meer

Wanneer moet ik mijn gehoorapparaat vervangen?

Gewoonlijk merkt u het zelf wanneer u uw gehoorapparaat (of onderdelen) moet vervangen. Of wanneer uw hoortoestel het niet meer goed doet. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer uw gehoorapparaat:

  • volumeschommelingen heeft;
  • een sissend of piepend geluid maakt;
  • geen geluid meer produceert;
  • geluid dempt of vervormt;
  • verstaan met huidige gehoorapparaat is nog steeds lastig.

De gemiddelde levensduur van een hoortoestel is 5 jaar. Laat hierom uw hoortoestel regelmatig nakijken door uw audicien. Een gehoorapparaat beschikt over een specifieke techniek, waardoor uzelf niet alle eventuele storingen kan oplossen. Hiervoor kunt u een afspraak maken in een Beter Horen winkel. 

Daarnaast zijn uw oren continu actief, waardoor uw gehoor in de loop van de tijd kan veranderen. We raden u aan om een hoortest te doen bij aantoonbaar (meer) hoorverlies, zo weet u of uw huidige hooroplossing nog steeds bij u past. Het is dus mogelijk dat u binnen 5 jaar een nieuw hoortoestel moet aanschaffen.

Een vervangingsverzekering voor uw hoortoestel kan in bepaalde gevallen uitkomst bieden. Denk hierbij aan verlies of diefstal van het gehoorapparaat.

Hoe vaak moet ik mijn hoortoestellen laten nakijken?

U doet er ook goed aan om uw hoortoestellen regelmatig te laten nakijken. Deze periodieke controle is bij Beter Horen doorgaans de eerste 5 jaar inbegrepen. Het is hierbij belangrijk uw zorgverzekering in acht te nemen. Regelmatig onderhoud en de juiste nazorg vinden we namelijk erg belangrijk. Het komt zelden voor dat uw hoortoestel een bijstelling nodig heeft. Wanneer u met gehoorapparaat nog niet optimaal hoort, dan onderzoeken wij de oorzaak. Daarnaast, kunt u gemakkelijk een aantal gehoorapparaatonderdelen vervangen, zoals slangetjes en filters.

Op basis van uw wensen kan uw audicien de instellingen van uw hoortoestel aanpassen. Door andere leefomstandigheden kan het voorkomen dat uw hoortoestel een aanpassing nodig heeft. Middels een afspraak voor bijstelling controleren en wijzigen wij uw instellingen naar persoonlijke hoorsituatie. Alle andere controleafspraken vallen onder onderhoud van het hoortoestel.

Boek een serviceafspraak Maak een afspraak

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel