Werkt uw hoortoestel niet zoals het zou moeten? Hoort u minder of ineens niets meer met uw hoortoestellen? Piept uw gehoorapparaat? Dan kan het zijn dat het gehoorapparaat kapot of verstopt is. Vaak kunt u het zelf het probleem makkelijk oplossen. Lukt dit niet? Maak dan een afspraak bij uw audicien.
Het kan zijn dat er minder of geen geluid meer door uw hoortoestel komt. Misschien komt het omgevingsgeluid niet meer goed door in uw gehoorapparaat of er komt een vervelend geluid uit uw hoortoestel, zoals een fluitend of krakend signaal. Hieronder geven we een paar voorbeelden van wat u ertegen kunt doen.
Kijken of het hoortoestel aanstaat is waarschijnlijk het eerste wat u doet. Het is handig om dit voor de zekerheid nogmaals goed te checken.
Als uw hoortoestel aanstaat is het tijd om de batterijen te testen. Afhankelijk van uw gebruik, gaan normaal gesproken de batterijen zeker een aantal dagen mee. Met een batterijtester weet u snel of de batterij nog vol is of bijna aan vervanging toe is. U kunt het gehoorapparaat ook met een nieuwe batterij testen. Zorg er in beide gevallen voor dat het batterijklepje goed gesloten is, u het juiste type batterij gebruikt en deze op de juiste manier geplaatst is in uw hoortoestel.
Het kan voorkomen dat het oorstukje van uw hoortoestel verstopt raakt. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld vocht, stof of oorsmeer. Probeer het oorstukje goed schoon te maken. Bekijk onze instructievideo en lees meer over het schoonmaken van uw hoortoestel. Het is ook mogelijk dat uw oorstukje niet goed aansluit op uw gehoorgang. Bekijk onze instructievideos over het inbrengen van uw hoortoestel op de juiste manier.
Temperatuurwisselingen en huidzuur hebben invloed op de flexibiliteit van het slangetje van uw hoortoestel. Hierdoor kan het zijn dat u na verloop van tijd het slangetje moet vervangen. Bekijk onze instructievideos hoe u eenvoudig het slangetje van uw hoortoestel kunt vervangen.
Het is nodig om dagelijks uw hoortoestel drogen. Er kan namelijk vocht in uw hoortoestel zitten door bijvoorbeeld neerslag of transpiratie. De beste manier om uw hoortoestel te drogen is met een droogdoos.
Het kan zijn dat er een oorprop in uw gehoorgang zit. Dit kan ervoor zorgen dat het hoortoestel een piepend geluid geeft. U kunt oorsmeer op een veilige manier verwijderen of uw gehoorgang laten uitspuiten door uw huisarts.
Er kan een technisch defect zijn. Denk hierbij aan problemen met de microfoon, luidspreker of versterker. Of de instellingen van het hoortoestel zijn niet meer goed ingesteld. We raden het af om uw hoortoestel zelf uit elkaar te halen. Het vergt namelijk speciaal gereedschap en kennis om dit veilig te doen. Het gehoorapparaat beschadigd raken. We helpen u graag verder in een van onze Beter Horen winkels.
Het is belangrijk dat u uw hoortoestel goed laat afstellen. Daarmee voorkomt u geluidsproblemen met uw gehoorapparaat. De audicien stelt uw gehoorapparaat in op basis van uw hoorwensen en leefsituatie. Het is niet alleen belangrijk om uw hoortoestel goed te onderhouden en te reinigen. Ook vervolgafspraken met uw audicien kunnen u helpen problemen te voorkomen. Zij houden de ontwikkeling van uw gehoor en hoortoestel nauwlettend in de gaten. Waar nodig passen zij de instellingen aan.
De meeste zorgverzekeraars vergoeden de jaarlijkse ‘APK-servicebeurt’ van uw hoortoestel.* Is er sprake van een reparatie? Dan variëren de kosten, afhankelijk van de schade en het type gehoorapparaat. Wanneer uw hoortoestel buiten de garantie van 5 jaar valt, bent u zelf verantwoordelijk voor de reparatiekosten. Daarbij bedoelen we dus niet de onderhoudskosten. Binnen de hoorzorg zijn er verschillende financieringsmogelijkheden. Kom langs bij een Beter Horen winkel bij u in de buurt voor meer informatie.
Regelmatig onderhoud is belangrijk om hoortoestelproblemen of een defect te voorkomen. Het is de basis voor een goed gehoor. Toch kan het voorkomen dat uw hoortoestel na een aantal jaar aan vervanging toe is. Een signaal waaraan u dit kunt herkennen is wanneer het hoortoestel geen geluid meer produceert of u hoort een gedempt of vervormd geluid, bijvoorbeeld als het in contact komt met water. In dit soort gevallen is het handig om uw toestel te laten nakijken. Het is dan goed om te checken wat voor u een nieuwe hooroplossing kan zijn.
Beter Horen is exclusieve aanbieder van de Amplifon hoortoestellen. Deze hoortoestellen beschikken over de nieuwste innovaties en technologie op het gebied van gehoorapparaten. U kunt ze altijd vrijblijvend uitproberen.
* Let op! Bent u verzekerd bij ASR of Ditzo? Voor hoortoestellen die zijn aangeschaft na 1 januari 2023 gelden andere voorwaarden. Lees meer over de nazorg & service voorwaarden .