Reizen met gehoorverlies

Op reis met een hoortoestel

Gaat u op reis en draagt u een hoortoestel? Lees dan onze tips zodat u ook op vakantie kunt genieten van uw gehoor.

Tips voor vertrek

 1. Vergeet uw reinigingsproducten en batterijen niet mee te nemen. In onze webshop kunt u vrijwel alles bestellen om onbezorgd op reis te gaan. Het is verstandig om extra producten mee te nemen.
 2. Laad uw oplaadbare hoortoestellen op en vergeet uw oplader niet. Check ook of u een reisstekker nodig hebt in uw vakantieland. Zo kunt u uw hoortoestel tijdens uw vakantie opladen.
 3. Controleer uw hoortoestellen voor vertek. U kunt eenvoudig zelf uw hoortoestellen onderhouden en schoonmaken met makkelijke instructievideos. Bij twijfel kunt u uw audicien bezoeken.
 4. Informeer anderen over uw gehoorverlies. Zo kunnen mensen correct handelen indien er een noodgeval is. Informeer zowel uw medereizigers als medewerkers van uw verblijf.
 5. Bescherm uw hoortoestel van zand en zeewater. Mocht uw hoortoestel toch nat raken, dan is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te drogen. U kunt verschillende droogmiddelen hiervoor gebruiken.
 6. Maak gebruik van de Beter Horen vervangingsverzekering. Hiermee bent u tot vijf jaar lang verzekerd bij verlies, diefstal of onherstelbare schade. Indien uw vakantie binnen Nederland plaatsvindt kunt u snel bij een winkel in de buurt een nieuw gehoorapparaat ontvangen.
Bestel onderhoudsproducten Naar de webshop

Tips voor reizen met de auto

Tijdens het reizen met de auto is het belangrijk om uw hoortoestel te dragen. Zo kan de communicatie bij tankstations en tolposten goed verlopen. Zorg er ook voor dat uw medepassagiers weten dat u gehoorverlies heeft.

Let er ook goed op dat uw hoortoestel niet voor langere tijd wordt blootgesteld aan zonlicht. Hierdoor kan het gehoorapparaat oververhit raken.

U kunt met sommige hoortoestellen een Bluetooth verbinding maken met uw telefoon. Indien u uw telefoon gebruikt als navigatie kunt u hiermee uw zonder problemen de GPS-instructies volgen en telefoonoproepen beantwoorden.

Vliegen met een gehoorapparaat

Op de luchthaven

U kunt uw gehoorapparaten inlaten wanneer u door de veiligheidscontrole moet. Metaaldetectoren zijn niet schadelijk voor uw hoortoestel en hebben geen invloed op de instellingen, batterijen of oplader van uw gehoorapparaat. Het is altijd goed om de beveiligingsmedewerkers te informeren zodat de controle vlot verloopt. 

In het vliegtuig

Aarzel niet om met het vliegtuigpersoneel te praten over uw gehoorverlies. Een stoel aan het gangpad verbetert de communicatie. Houd er rekening mee dat mensen met gehoorverlies niet bij de nooduitgang mogen zitten. Overleg met het vliegtuigpersoneel als u deze stoel toch toegewezen krijgt.

Tijdens het vliegen

Hoortoestellen met draadloze verbinding dienen op vliegtuig modus gezet worden. Hierdoor worden de draadloze functies van uw hoortoestel uitgezet. 

Tijdens het opstijgen en het landen kunt u uw gehoorapparaat uitdoen zodat uw geen last heeft van de toename aan geluid van de vliegtuigmotoren. Veranderingen in luchtdruk hebben geen invloed op uw hoortoestel.

Vliegen met oordoppen

Tijdens het opstijgen en dalen van het vliegtuig verandert de luchtdruk in de cabine. Hierdoor ontstaat er spanning op het trommelvlies wat een pijnlijk gevoel kan geven. Hier kunt u vaak zelf iets aan doen. Dit zijn onze tips:

 • Gebruik speciale vliegtuig oordoppen die de luchtdrukverandering vertragen.
 • Eet of drink iets tijdens of na het opstijgen of landen.
 • Probeer te slikken met dichtgeknepen neus.
 • Probeer te gapen wanneer u de druk op uw oren voelt toenemen.
 • Probeer uw oren te klaren. Blaas rustig door uw neus uit met dichtgeknepen neus.

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel