Hoe werkt een gehoorapparaat?

Sep, 22, 2022

Een gehoorapparaat, is een klein apparaat dat mensen met gehoorverlies helpt om beter te horen. Het bestaat uit drie delen: een microfoon, een versterker en een luidspreker. De onderdelen zorgen samen voor een verbeterde luisterervaring.

Wat is een hoortoestel?

Een hoortoestel is een klein elektronisch apparaat waarmee slechthorenden geluid beter kunnen waarnemen. Het apparaat wordt achter of in het oor bevestigd en versterkt de geluiden om u heen. Ook helpt het u om contact te maken met anderen en deel te nemen aan dagelijkse activiteiten. Heeft u een gehoorverlies van 35 decibel? Dan is het verstandig om een hoortoestel aan te schaffen.

Hoe werkt een gehoorapparaat?

De werking van een hoortoestel is afhankelijk van een aantal basisonderdelen: de microfoon, de versterker en de luidspreker. Al deze onderdelen samen zorgen ervoor dat geluiden worden versterkt. Hoe dat precies werkt? De microfoon vangt het geluid op, de versterker versterkt het geluid en de luidspreker geeft het geluid door. Geluiden die u eerst moeilijk tot niet kon verstaan, zijn zo weer te horen. 

Microfoon

‘De reis van een geluid’ begint bij de microfoon. Deze pikt geluid uit de omgeving op.  De microfoon zet deze geluiden om in een elektrisch signaal waarna een chip in het hoortoestel dit omzet naar een digitaal signaal. 

Versterker

Is het geluid omgezet in een digitaal signaal? Dan gaat het door naar de geluidsprocessor . De geluidsprocessor kan hard en zacht geluid van elkaar onderscheiden en kan het verschil tussen spraak en lawaai herkennen. Daardoor wordt geluid zo goed mogelijk in balans gebracht. Is het een zachte geluidstrilling, dan wordt deze versterkt door de versterker in het hoortoestel. Is het een harde geluidstrilling, dan wordt deze onderdrukt

Luidspreker

Het digitale signaal wordt analoog gemaakt via een chip. Daarna komt het signaal bij de luidspreker. Deze brengt geluid over naar de gehoorgang. In het binnenoor wordt het geluid vervolgens omgezet naar elektrische impulsen. Uiteindelijk vangen de hersenen deze impulsen op en verwerken ze. Dat is het moment waarop u het geluid daadwerkelijk hoort.

Hoortoestellen op maat

Ieders gehoor is anders. Onze deskundige audiciens zorgen daarom altijd voor een maatwerk hoortoestel. Zo weten we zeker dat het past bij uw gehoor én uw levensstijl. Bij Beter Horen beschikken we over een breed assortiment aan hoortoestellen. Als u samen met uw audicien een keuze heeft gemaakt, wordt het hoortoestel vervolgens volledig aangepast op uwwensen en behoeften. Maak eenvoudig een afspraak bij uw dichtstbijzijnde Beter Horen winkel en ervaar het zelf!

Heeft u last van gehoorverlies? Boek een afspraak

Gehoorapparaat of cochleair implantaat

Naast het dragen van een gehoorapparaat, is een cochleaire implantatie ook een manier voor slechthorenden om het gehoor te verbeteren. Dit implantaat wordt operatief ingebracht en neemt de functie van de trilhaartjes in het slakkenhuis over. Zo wordt de gehoorzenuw direct elektrisch gestimuleerd. Om in aanmerking te komen voor een cochleair implantaat moet u doof of zeer slechthorend zijn. Het waarnemen van geluiden is na de operatie namelijk compleet anders. Er hoort zelfs een langdurig oefen- en revalidatieproces bij om opnieuw te leren luisteren. Lees meer over een cochleair implantaat.

Hoortoestellen aanpassen

In de loop der tijd kan de werking van een hoortoestel verminderen. Ook is het belangrijk om uw gehoor regelmatig te laten controleren. Bij Beter Horen kunt u altijd terecht voor het onderhouden en afstellen van uw hoortoestellen. Ook houden we tijdens vervolgafspraken altijd de ontwikkelingen van uw gehoor in de gaten. Zo zorgen we er altijd voor dat u zo goed mogelijk kunt horen.

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief Aanmelden
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel