Hoortoestel onderdelen

Oct, 03, 2022

Waarvan zijn hoortoestellen gemaakt? Ontdek alles over verschillende hoortoestel onderdelen, zoals microfoons, luidsprekers, filters, oorstukjes & schildjes.

Overzicht modellen hoortoestellen

Tegenwoordig zijn er veel verschillende hoortoestellen op de markt. Dit betekent dat we altijd over een passend hoortoestel voor u beschikken. Er zijn in-het-oor-toestellen (IHO of in het Engels: ITE), luidspreker-in-het-oor-hoortoestellen (LIHO of in het Engels: RITE) en achter-het-oor-hoortoestellen (AHO of in het Engels: BTE). Al deze hoortoestellen beschikken grotendeels over dezelfde onderdelen. Toch zijn er ook onderdelen die alleen voor bepaalde typen hoortoestellen worden gebruikt. Dit heeft te maken met de manier waarop ze zijn gebouwd.

IHO hoortoestel
1 IHO hoortoestel
LIHO hoortoestel
2 LIHO hoortoestel
AHO hoortoestel
3 AHO hoortoestel
Benieuwd of u een gehoorapparaat nodig heeft? Boek een gratis hoortest

Algemene hoortoestelonderdelen

We zetten op een rijtje welke onderdelen in elk hoortoestel worden gebruikt. 

Behuizing

Alle onderdelen van een gehoorapparaat bevinden zich in de behuizing; een soort kastje of omhulsel. Bij LIHO- en AHO-hoortoestellen bevindt de behuizing zich achter het oor. Bij IHO-hoortoestellen bevindt de behuizing zich in het oor. De behuizing van hoortoestellen is dus meestal niet zichtbaar wanneer u het hoortoestel draagt. Bij de meeste hoortoestellen is de behuizing waterbestendig. Binnenin bevinden zich allerlei kleinere onderdelen.

Microfoon

De microfoon is een van de belangrijkste onderdelen van een hoortoestel en verzamelt geluiden. Zo kunt u genieten van helder geluid. De microfoon van een hoortoestel is via de processor en de versterker verbonden met de luidspreker die het geluid in het oor overbrengt.

De nieuwste hoortoestellen beschikken over twee microfoons en kunnen daardoor de richting van het geluid herkennen en bepalen. De richting van het geluid noemt men directionaliteit Er zijn verschillende soorten directionele standen van het geluid mogelijk in een hoortoestel:

● Alle geluiden rondom zijn hoorbaar (omnidirectioneel);

● Alle geluiden vanuit één richting (directioneel);

● Afhankelijk van de situatie kiest tet hoortoestel tussen omnidirectioneel of directioneel (adaptief directioneel)

Bevindt u zich in een rustige omgeving? Dan past het eerste type directionaliteit waarschijnlijk het best bij u. Bijvoorbeeld als u veel thuis bent en luistert naar radio of tv. Het geeft u toegang tot alle geluiden ongeacht waar het geluid vandaan komt.

Het tweede type directionaliteit is voor het versterken van de geluiden die van voren komen.

In geval van de adaptieve directionaliteit kan het hoortoestel de twee eerdere microfoons (directioneel en omnidirectioneel) automatisch beheren. Adaptieve directionaliteit werkt in combinatie met de ruisonderdrukking van uw hoortoestel. Zo kan het hoortoestel inzoomen op belangrijke geluiden in een kamer, spraakgeluiden benadrukken en bepaalde geluiden verhogen boven achtergrondgeluiden.

Processor

Geluiden die worden opgevangen door de microfoon worden door de processor (die uit verschillende onderdelen bestaat) omgezet in elektrisch signalen. De processor filtert achtergrondgeluid weg, bepaalt richtinggevoeligheid, herkent spraak en zet het geluid door naar de versterker. De processor is dus eigenlijk een soort tussenstation in het hoortoestel.

Versterker

De versterker van een hoortoestel versterkt het geluid die vanuit de processor binnenkomt. Dit gebeurt in de behuizing van het gehoorapparaat. De versterker verwerkt het geluid en geeft deze door aan de luidspreker.

Luidspreker

Dankzij de samenwerking tussen de microfoon, processor en versterker komt het geluid via de luidspreker in uw hoortoestel. Zo kunt u genieten van een geweldige hoorervaring.

Afhankelijk van het type hoortoestel bevind de luidspreker zich ín uw oor of achter het oor.

Heeft u een LIHO-hoortoestel (luidspreker in het oor), dan zit de luidspreker in uw gehoorgang. Het kan voorkomen dat de luidspreker naar verloop van tijd slechter geluid overbrengt bijvoorbeeld door vuil, vocht, oorsmeer of slijtage. Uw audicien zal de luidspreker van uw hoortoestel dan ook af en toe moet vervangen.

Bij IHO-hoortoestellen (in het oor) zitten alle onderdelen van het hoortoestel in het oor, en dus ook de luidspreker.

Bij AHO-hoortoestellen (achter het oor) zit de luidspreker in de behuizing achter het oor. Het hoortoestel is met een slangetje verbonden aan het oorstukje of dome die het geluid overbrengt naar de gehoorgang.

Batterijen

Hoortoestellen hebben speciale batterijen nodig. In geen enkel geval mogen andere batterijen, zoals horloge- of andere batterijen, worden gebruikt. Deze kunnen uw hoortoestel namelijk beschadigen. Batterijen voor hoortoestellen zijn er in vele soorten en maten. Hoe lang de batterijen van uw hoortoestel meegaan hangt af van uw hoortoestel, maar ook van het gebruik van uw hoorapparaat.

Onze audiciens vertellen u graag meer over de batterijen voor uw type hoortoestel. U kunt uw oude batterijen achterlaten in de speciale inzamelbakken in onze Beter Horen winkels.

Daarnaast bestaan er oplaadbare hoortoestellen. Hiervan hoeft u de batterij dus niet te vervangen. U laadt uw op maat gemaakte hoortoestel ‘s nachts op, waarna u de volgende dag weer van alle mooie geluiden geniet.

Andere onderdelen

Hierboven beschreven we de onderdelen waarover elk hoortoestel beschikt. Nu gaan we verder met onderdelen die u niet in elk hoortoestel terugvindt.

Oorstukje

Soms sluit een hoortoestel niet helemaal goed aan op het oor. Bij achter het oor-hoortoestellen en luidspreker in het oor-hoortoestellen is het daarom mogelijk om oorstukjes toe te voegen. Zo’n oorstukje wordt speciaal op maat gemaakt. Het helpt het geluid van het hoortoestel op de juiste manier over te dragen aan het trommelvlies. Vooral mensen met zwaarder gehoorverlies hebben baat bij oorstukjes.

 

Het een op maat gemaakt oorstukje gaat jarenlang mee. Voor de optimale werking van uw hoortoestel is het van belang om het oorstukje regelmatig schoon te maken. Voor vragen over het oorstukje kunt u terecht bij een Beter Horen winkel.

Hoortoestelfilter

Het hoortoestelfilter is onderdeel van een LIHO- en IHO-hoortoestel. Het filter wordt toegevoegd aan het hoorapparaat, om het te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals oorsmeer, stof en vuil. Het gebruik van een filter voorkomt dat dit vuil zich ophoopt en het hele hoortoestel beschadigt. We raden aan om het filter gemiddeld om de 8 weken te vervangen. U kunt uw hoortoestelfilter eenvoudig zelf vervangen. Vrijwel alle AHO-hoortoestellen beschikken al over een filter.

Hoortoestel dome

Bij LIHO-hoortoestellen kunt u een voorgevormde dome op de luidspreker of het slangetje van het hoortoestel plaatsen. Het zorgt ervoor dat het toestel beter in het oor past en daardoor beter blijft zitten. Deze zogeheten domes worden van zacht rubber gemaakt. Daardoor vormen ze zich naar de vorm van uw oor. Hoortoestel domes worden ook wel tipjes, tips of parapluutjes genoemd. We raden u aan om de dome minstens elke 8 weken te vervangen.

Slangetje

Sommige AHO-hoortoestellen beschikken over een dun slangetje. Daarmee wordt het oorstukje aangesloten op het hoortoestel. We raden aan om ongeveer elke 3 maaden het slangetje te vervangen. Als u dit slangetje niet vervangt, kan de overdracht van geluid in gevaar komen. Dit kan leiden tot pijn en een irritant geluid.

Ringleiding (luistelspoel)

LIHO-, IHO- en AHO-hoortoestellen kunnen over een ringleiding of luisterspoel beschikken. Zo’n ringleiding zorgt ervoor dat u uw hoortoestel bijvoorbeeld kunt verbinden met het geluid in een kerkgebouw of theater. Via de spoel wordt magnetische energie omgezet in elektrische energie. Daarna wordt het versterkt tot een hoogwaardig afspeelsignaal. Het zorgt ervoor dat u het signaal rechtstreeks kunt ontvangen, zonder dat u last heeft van ruis, nagalm en omgevingsgeluid.

Bluetooth module

Veel nieuwe generaties hoortoestellen beschikken over een handige bluetooth-functie. Dit kunnen zowel LIHO-, IHO- als AHO-hoortoestellen zijn. Zo kunt u uw hoortoestel koppelen aan uw smartphone, laptop en andere apparaten. Telefoongesprekken en muziek komen op deze manier rechtstreeks binnen op uw hoortoestel. Erg handig!

 

Voor de meeste hoortoestellen zijn speciale tv-streamers beschikbaar. Daarmee ontvangt u het geluid van uw TV rechtstreeks en kraakhelder in uw hoortoestel. Wist u dat voor deze tv-luisterhulpen mogelijk vergoeding kunt krijgen van uw zorgverzekeraar. Vraag naar de mogelijkheden bij uw audicien.

Gehoorapparaat onderdelen belang

Het is belangrijk om altijd extra onderdelen van uw hoortoestel in huis te hebben. Daarnaast is belangrijk om alle onderdelen goed schoon te houden. We raden u aan om het filter, de dome en het slangetje op z’n tijd te vervangen. In de Beter Horen webshop vind u allerlei verschillende onderdelen voor uw hoortoestel en hulpmiddelen om de onderdelen mee schoon te maken. Bent u op zoek naar een onderdeel, maar kunt u het online niet vinden? Bezoek dan de dichtstbijzijnde Beter Horen winkel

Benieuwd of u een gehoorapparaat nodig heeft? Boek een gratis afspraak
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel