Een hoortoestel kan helpen bij Ménière

Omdat gehoorverlies een bekend symptoom is van Ménière, kan een hoortoestel uitkomst bieden. Ook voor de behandeling van Ménière zijn er mogelijkheden bij Beter Horen. 
 

Hoe een hoortoestel kan helpen

Een hoortoestel compenseert het gehoorverlies en kan ook het oorsuizen verminderen. Het vinden van het juiste toestel en het afstellen daarvan is specialistisch werk, omdat het gehoorverlies bij Ménière niet constant is. Je hoort op het ene moment beter dan het andere. Specifiek voor oorsuizen heeft Beter Horen een innovatieve therapie, waarmee inmiddels veel mensen geholpen zijn.
 

Medicijnen tegen duizeligheid

Tegen de duizeligheid bestaat medicatie. Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar om de duizeligheid te voorkomen of te bestrijden. Het hangt van de persoonlijke situatie af welk middel het beste werkt.
 

Prismabril wel of niet?

Zogenaamde ‘prismabrillen’ beïnvloeden de wisselwerking tussen de ogen en het evenwichtsorgaan. Over deze brillen is veel discussie. Niet alle specialisten zijn overtuigd van het effect voor mensen met de ziekte van Ménière.
 

Antibiotica voor zeer zware klachten

Voor patiënten met zeer zware klachten is sinds enkele jaren een behandeling met het antibioticum gentamycine mogelijk. De gentamycine wordt direct in het binnenoor gespoten. Dokter Stokroos, KNO-arts UMC Maastricht, is een van de specialisten die de behandeling uitvoert: 'De gentamycine schakelt het evenwichtsorgaan uit, terwijl het gehoor intact blijft. De duizeligheid verdwijnt hierdoor. Helaas helpt de therapie niet tegen het oorsuizen. Als de gentamycine niet helpt, is het doorsnijden van de evenwichtszenuw een alternatief. Ook dit schakelt het evenwichtsorgaan uit.' Er zijn wel neveneffecten. Stokroos: 'Mensen merken wel dat ze een evenwichtsorgaan missen. Ze zitten bijvoorbeeld minder stabiel op de fiets. Maar de toename in kwaliteit van leven weegt hier voor Ménière patiënten ruimschoots tegen op. Helaas is de behandeling alleen mogelijk bij mensen die aan één oor Ménière hebben. Het is niet mogelijk om beide evenwichtsorganen uit te schakelen.'
 

Beloop van de ziekte van Ménière

In het begin staat vooral de angst voor een volgende duizeligheidsaanval op de voorgrond. Later speelt de slechthorendheid een grotere rol, vooral als beide oren aangedaan zijn. In het algemeen wordt het gehoor op den duur slechter, terwijl de duizeligheidsaanvallen in de loop van de jaren verdwijnen. De ziekte van Ménière komt uiteindelijk altijd tot rust, al kan dit geruime tijd duren.
 

Meer weten over leven met de ziekte van Ménière?

Een gesprek met een gediplomeerd audicien brengt direct meer duidelijkheid over eventuele hooroplossingen voor de ziekte van Ménière. Welkom bij de hoorspecialist!

 

Advies op maat van audicien

Wat uw vraag of situatie ook is, onze audiciens gaan graag met u op zoek naar de beste oplossing.

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen